Begroting 1940 S.D.V.C.
INKOMSTEN. UITGAVEN:
Subsidie Partij ƒ 2.100.— Actie en propaganda j
Geschriftjes 100 —
H.B.- en D.B.-vergaderingen onn'
Uitleendienst lnn'
Studieweken 300'
Gewestelijke subsidies " 450
Jaarvergadering 700 —
Diversen, vertegenwoordiging enz " 100
Totaal ƒ 2.100.— _
xwtaai j Z.IUU.
TOELICHTING. " ^
Het totaal onzer begroting is lager dan dat van het vorig jaar. Dit staaf tp 7iin nn«
houdt verband met het feit, dat de Partij zich genoodzaakt heeft gezien voorheen unnen zetten op dezelfde voet als
op haar uitgaven verschillende bezuinigingen aan te brengen en dat als Bij de'begroting voor het bedrag benodigd voor de Jaarvergadering i,
°°k de SUbSldle' 016 aan onze Bond wordt verstrekt' la^er er op gerekend, dat het ene jaar® een vereenTOurtgdeiïzwSL™
Wij hopen echter door het aanbrengen van doelmatige bezuinigingen in ^TpLatsTindeiv" ^ ^ andere ^aar 6611 tweedaagse Jaarvergadering
TONEEL
Het Spel van Liefde en Dood, door Romain Rolland.
Het Nederlands Toneel, dir. Cor van der Lugt Melsert. Regie: Albert van Dalsum.
Dit stuk is geschreven door den Nobelprijswinnaar Romain Rolland. Personen, die in de grote, Franse revolutie een rol speelden, laat hij optreden; niet geheel in historisch verband, maar wèl ontleend aan gegevens over figuren, die in die tijd leefden.
Deze tijd, die zoals iedere periode van oorlog of revolutie een zware was voor allen, die op welke manier dan ook, er bij betrokken waren, heeft Rolland gekozen om te doen zien welke de beweegkrachten en de grenzen des levens zijn — speciaal in verband met de dramatiek van de heroïk in dit toneelspel.
Zoals u allen natuurlijk wel zult weten, was de Nationale Conventie (1792—1795) het lichaam, welks leden door algemeen kiesrecht gekozen werden, dat in de tweede zitting van haar vergadering het koningschap (Lodewijk de Zestiende) afschafte en de republiek uitriep.
Scherp stonden in de Conventie twee partijen tegenover elkaar. Aan de ene zijde de democraten, de Jacobijnen met Robespierre en zijn vrienden Danton en Marat als vurige navolgers van de theorieën van Rousseau en strijders voor de overheersing van het volk zélf. De andere zijde bestond uit de partij der Girondijnen, meest vertegenwoordigers van de departementen van Zuid-Frankrijk. Zij voelden niet 2oveel voor de ideeën van Rousseau en waren minder democratisch en veel gematigder van politieke inslag.
In deze woelige tijd, waarin te Parijs een revolutionnaire rechtbank werd ingesteld, die alle schuldigen moest straffen door middel van de guillotine, werden ook vele onschuldigen gestraft (Marie Antoinette). Maar het Comité du Salut Public, dat toen aan het hoofd van de staat stond, deed ook veel goeds. Het bedwong onnodige opstanden in het land, herstelde de krijgstucht en regelde de verdediging, waardoor de vijanden weer naar de andere zijde van de grens teruggedrongen werden. Men brak met het oude en ging zelfs zover om tegen de zin van Robespierre de Christelijke godsdienst te vervangen door de dienst van de Rede. De Jacobijnenleider maakte daaraan echter spoedig een einde.
Robespierre was een hardnekkig man en — ondanks het feit, dat hij zeer schone theorieën aanhing — maakte hij zich zeer gehaat door het telkens doen sterven via de guillotine van mensen, die ook maar iets met hem van mening verschilden (Schrikbewind: Danton's dood.) In 1794 werd hij door de iets gematigder Jacobijnen gegrepen en zelf slachtoffer van de valbijl.
In deze roerige dagen staat het drama van Rolland.
Een lid van de Conventie, een oud geleerde en girondijn, is getrouwd met een veel jongere vrouw. Zij beantwoordt aanvankelijk zijn liefde, maar gaat later van een jongen man houden. Deze jongeling wordt achtervolgd en moet
vluchten. Later keert hij terug om zijn geliefde nog eens te zien. In die tijd verkeert ook de oudere man, de echtgenoot, in werkelijk gevaar te worden gearresteerd. Als hij echter begrijpt, dat de jonge mensen bij elkaar behoren, geeft hij grootmoedig de beide brieven, die hem en zijn jonge vrouw als vrijgeleide moesten dienen, aan den jongen vluchteling, voor hem en zijn geliefde.
Deze laatste weigert dan van het aanbod van haar echtgenoot gebruik te maken. De jongeman gaat dan alleen heen, nadat zij haar paspoort heeft verscheurd.
De geleerde en zijn jonge vrouw wachten te zamen hun gevangenneming af.
Dit stuk boeit niet zozeer door de sterkte van het gegeven, alswel door de warmte waarmee de schrijver van zijn figuren levende mensen weet te maken, die ons tot het einde van het stuk blijven interesseren. Ook de achtergrond, de voortdurende dreiging der revolutie, en de dramatische heldhaftigheid waarmee het gebeuren zich afspeelt, is bijzonder treffend.
Een stuk, dat zeer de moeite waard is om te gaan zien.
Charlotte Kohier als de vrouw, had sterke momenten in haar spel, terwijl Albert van Dalsum de pathetische toon maar niet kwijt kon.
Fi'its van Dijk. de derde van de driehoek, gaf fijn spel te zien, waarin hij de juiste dramatische effecten zonder overdrijving aanbracnt.
De overige rollen waren niet onverdienstelijk bezet, o.a. door Tatia Wijma en Hans van Meerten. Ook was er een enigszins pompeuze Elsensohn in de rol van burger Crapart. De regie rammelde wel eens, wat jammer was van de toch alleszins waardevolle schepping van Romain Rolland. a r.
UIT DE GEWESTEN
ZUID-HOLLAND.
Op 20, 22 en 29 Februari hield de Gewest. Vr. Próp. Commissie Zuid-Holland in resp. Dordrecht, Den Haag en Gouda haar jaarvergaderingen. Voor het Bondsbestuur was pge. Mey-
boom—Broersma, voor De Prol. Vr. pge. Buis
Groeneveld aanwezig. In Den Haag en Gouda sprak de voorzitter van het Gewest, pg. P. de Bruijn een begroetingswoord.
In deze vergaderingen, die door een groot aantal afgevaardigden van clubs, commissies en partij^afd. bezocht was, werd het werk zowel van clubs, commissies, correspondentschappen als van het Gewest zelf besproken. Men hoorde de moeilijkheden van anderen en vond steun in het vele, dat door al deze vrouwen is verricht. Twee nieuwe clubs, n.1. Warmond en Schiebroek, werden welkom geheten.
Pge. Meyboom—Broersma beantwoordde de afgevaardigden, die in haar verslagen deden horen, dat ondanks de moeilijke tijden toch met volle energie haar propagandistisch werk onder de vrouwen voortgang heeft gehad.
Pge. Buis—Groeneveld, de propagandiste voor De Prol. Vrouw, besprak het werk, dat voor onze eigen krant gebeuren moet.
In Dordrecht en Den Haag hield pge. Heroma —Meilink inleidingen over de vraagstukken in deze tijd. Deze leerzame inleidingen werden met grote aandacht gevolgd. In Gouda sprak
pge. Meyboom—Broersma over „Opvoeding tot democratie . Ook op deze inleiding volgde een geanimeerde discussie.
Van elk dezer vergaderingen ging een sterke klacht uit, zodat de vrouwen huiswaarts gingen in de overtuiging nog sterker te zullen werken voor onze idealen.
LIMBURG.
Zondag 25 Febr. kwam de Vr. Prop. Comm. Limburg te Heerlen in jaarverg. bijeen, onder leiding van de 2e voorz., pge. Santen—Waage. Voor het Bondsbestuur aanwezig pge. Meijboom—Broersma en voor de Prol. Vrouw pge Buis—Groeneveld. Van pg. Van Hulst en echtgenote is een schrijven binnen gekomen met de beste wensen voor deze bijeenkomst. De secr. krijgt opdracht een dankbrief terug te zenden De voorz. brengt een woord van dank voor het vele werk dat beiden als voorz. en secr. voor de clubs hebben verricht. Jaarverslagen onder dank goedgekeurd. De clubs brengen mondeling verslag uit van het werk, dat is verricht; hieruit blijkt, dat er behoorlijk is gewerkt en veel medewerking is verleend bij de verkiezingen en andere acties van partij en vakbeweging; het ontwikkelingswerk neemt ook een ruime plaats in. Het bestuur herkozen; wegens vertrek van enkele leden komen als nieuwe bestuursters pgen G Jonker—Groeneveld en H. van Leyenhorst— Lucassen, resp. uit Heerlen en Treebeek. Besloten in de commissie de mogelijkheid te bespreken om leidstersbijeenkomsten te beleggen. Het reisje naar de Born zal dit jaar worden gehouden. De prop. van de Prol Vrouw, Pge. Buis— Groeneveld, houdt een korte uiteenzetting over het nut en noodzakelijkheid van het werk met de krant en spoort de clubs aan hier de nodige aandacht aan te besteden. Na de koffiemaaltijd houdt pge. Meijboom—Broersma een inleiding over Democratie en persoonlijk leven" Op een prettige, eenvoudige wijze bespreekt zij dit vraagstuk; een goede leerzame inleiding. Tot slot wordt door de club uit Heerlen een spel opgevoerd onder leiding van A. de Maat. Al bij al een goede jaarvergadering. j. v_ z
Propaganda-
Nieuwe abonné's:
Alkmaar 2
Amsterdam 45
Anna Paulowna 2
Baarn 3
Borne 2
Brunssum 2
Driebergen 2
Enschede 2
's-Graveland ... 2
Grouw 2
Haarlem 6
Heerlerheide ... 2
Heilo 2
Hilversum 8
Bovendien boekten nieuwe abonné.
hoekje
Laren N.H 2
Lynden (Badhoevedorp) ... 2 Nieuw-Buinen .. 4
Oosthuizen 2
Soest 3
Terneuzen 5
Utrecht 13
Warmond 3
Westzaan 5
IJmuiden 5
Zaanstreek 4
Zandvoort 2
Zwolle 2
37 plaatsen elk één