gehele omtrek voorzien van een bies, die eerst tegen de binnenkant is aangestikt en daarna op de goede kant overgestikt.

Deze bies gaat aan de hoeken van de voorpanden over in een zakje. Men doet dus goed dit deel van de bies tegen te voeren en door te stikken, voordat de bies verder opgestikt wordt.

Van de mouw stikt men eerst de voornaad, zet daarna de bies op en stikt dan de achternaad.

Met het inzetten, waarbij de kop iets ingewerkt moet worden, valt de voornaad 5 a 6 c.m. naar voren.

J. v. M.

Bezoek aan een kinderhuis

In Amsterdam

Met dertien vrouwen van Groep 5 'brachten wij een bezoek aan het particuliere „Zuigelingen- en Kindertehuis" in de Plantage Middenlaan, waar kinderen van werkende moeders tegen betaling van een kleine vergoeding, verzorgd worden. Voor de vrouwen, die van dit werk nog weinig wisten, was het een openbaring te zien, met hoeveel liefde en toewijding de kleuters, peuters en baby's daar verzorgd worden.

Wat heerlijk voor de moeders, die iedere morgen weer hun kindje af moeten staan, te weten, dat een directrice met haar staf klaar staan, om ze liefdevol op te nemen.

De directrice leidde ons door het gebouw, dat vroeger een Joodse bijzondere school geweest is. Een oud gebouw, waarin gewoekerd wordt met de ruimte Want, zoals de directrice ons vertelde, herbergt ze soms wel honderd en zeventig kleintjes.

De dag van ons bezoek had ze er honderddrieëntwintig. We troffen het, ze waren net aan de maaltijd en vele moeders zullen het niet willen geloven, maar er waren heel wat peuters, d.w.z. van nog geen, of, twee en een half jaar, die zonder hulp hun bord leeggegeten hadden.

Natuurlijk onder toezicht van enige leerlingkinderverzorgsters, waarvan er heel wat in het tehuis aanwezig waren.

Op iedere afdeling heeft een gediplomeerde verzorgster de leiding. De leerling moet het einddiploma van de vier-jarige M U.L.O. bezitten of een gelijkwaardig diploma. Ze krijgen onderwijs in ai die vakken die nodig zijn om deskundig met kleine kuideren om te kunnen gaan, tot aan kinder-spychologie toe.

Toen de directrice ons dat allemaal vertelde, moest ik denken aan de bewaarscholen uit mijn jeugd. Trouwens, wie zou er in die tijd aan hebben kunnen denken, dat, voor het goed verzorgen van kleine kinderen, nog zoveel te leren valt. De wetenschap wist het waarschijnlijk zelf nog niet, of, was het misschien bezig uit te vinden.

Hoe het ook zij, het is heerlijk te zien, hoe tegenwoordig volgens de regelen der kunst met de kleintjes omgesprongen wordt.

Een omstandigheid hier was voor mij een teleurstelling, en wel deze.

Voor meisjes uit arbeidersgezinnen is het niet mogelijk, ten minste niet in deze inrichting, dit mooie werk te leren. De leerlingen ontvangen voor hun werk geen vergoeding in geld. Zij gebruiken er hun maaltijd, maar moeten in twee jaar tijds honderd gulden lesgeld meebrengen. Voor niet-betalenden zijn twee plaatsen beschikbaar.

De hartewens der directrice, om het nog eens helemaal zonder overheidssubsidie te kunnen stellen, om dan baas in eigen huis te kunnen zijn, kon ik dan ook niet tot de mijne maken.

Inkomsten, afkomstig van liefdadigheid, scheppen m.i. geen zelfstandigheid.

Hoe meer overheidsbemoeiing op dit gebied hoe beter. Dan kunnen pas de voorwaarden geschapen worden, voor gelijke kansen voor allen, die zich tot dit werk aangetrokken voelen. Dan zal van dit zonnige werk een schaduwkant weggenomen zijn.

Amsterdam. C. L. B.

CLUBBERICHTEN

AMSTERDAM. (Groep 5.) Wij herinneren de vrouwen aan ons uitstapje naar het Bosplan op Dinsdag 4 Juli. Verzamelen hall twee, tramhuisje voor het Weesperpoort station. Om circa half zes zijn we weer thuis. B. H.—L.

ANDLJK. Huish. verg. op 15 Juni. Voorz. opent met een woord van welkom speciaal tot de gasten, die in ons midden zijn. Dan zingen wij samen liederen uit onze bundel. Wij gaan op 8 Augustus naar Beekbergen (Troelstra-oord) en Apeldoorn. 29 vrouwen hebben zich reeds opgegeven. Voorz. wekt allen op iets te vervaardigen voor de bazar van 't Centraal Genootschap. Na een kopje thee wordt weer gezongen. Tot slot leest de voorzitster ons iets voor, waar met aandacht naar geluisterd wordt.

N. B — G.

EINDHOVEN. Op 20 Juni hielden wij onze h.h. verg. Aanwezig 16 leden. De voorz. bedankte de vrouwen voor het vele werk, dat zij verricht hebben voor de verkiezingen; er zijn 4 honderd brochures verkocht en zeven duizend folders verspreid. Pge. Brouwer is voorlopig als secr. gekozen, daar pge. Jagers naar Amsterdam vertrokken is. Jammer voor ons, want wij hadden een goede bestuurster aan haar. Pge. Van Raay bracht verslag uit van De Born en pge. Brouwer van de jaarvergadering. Daarna kwam ons uitstapje naar De Born aan de orde. Er werd besloten 11 Juli met ae spaarders te vergaderen om in September te gaan. Verder gaf de voorz. een uiteenzetting over de voor-ontwerpen van Wet van minister Romme, waar veel belangstelling voor was. M. B.—T.

LANGENDIJK. 15 Juni hielden we onze sluitingsverg van dit seizoen. Als heugelijk nieuws werd medegedeeld, dat we op deze bijeenkomst onze 50ste lid konden begroeten, wat dan ook met een hoera-tje gebeurde. Door pge. Bakhuis werd fin. verslag van het Kinder-Meifeest uitgebracht, dat met een batig saldo van ƒ 1614 sloot. Hierna hield pge. Frielink—Nales uit Alkmaar een inleiding over „Vrouwenarbeid", die door allen aandachtig werd aangehoord.

P. P.—H.

PURMEREND. 13 Juni laatste h.h. verg. in dit seizoen. Opkomst goed. Verkiezingsfolders uitgezet. 30 Juni maken wij ons jaarlijks uitstapje. Ditmaal naar Den Haag en omstreken. Vertrek kwart voor 8, Tramplein. Donderdag 15 Juni hebben we met ons laatste verkiezingsgeschriftje gecolporteerd; er is flink gewerkt. Resultaat: alles verkocht. De voorz. wekte op om de grote demonstratie in Amsterdam te bezoeken. De maanden Juli en Augustus zullen we niet vergaderen. In September beginnen we met nieuwe moed. J. K.—V.

ROTTERDAM. (Groep 1.) 5 Juni hielden wij een h.h. verg. tevens sluitingsavond van de leesclub. Mevr. v. Kranenburg hield een korte inleiding over de a.s. raadsverkiezing. Het uitstapje naar Jutfaas op 12 Juli werd besproken. In de pauze werd een kopje thee gedronken. Daarna werd de film van de Rotterdamse Vacantieschool vertoond. Na afloop werd mevr. v. Kranenburg door de vrouwen van de leesgroep een bundel gedichten van H. Roland Holst aangeboden. A. C. V.—P.

WILDERVANK. 16 Juni hielden wij een h.h. verg., die druk was bezocht. Besloten werd om ons zomerreis je te maken naar Giethoorn. In plaats van pge. De Wit—Kampinga, die naar Apeldoorn is vertrokken, werd .tot bestuurslid gekozen pge. Brink—v. d. Linde. De voorz. bracht namens onze afd. pge. De Wit—Kampinga nog hartelijk dank voor alles, wat ze voor de vrouwenclub heeft gedaan. Voor een Centrale Vrouwendag te Veendam gaven zich voorlopig 12 leden op. Voor de Zonnestraalcollecte gaven zich verschillende vrouwen op. Voor het verkiezingswerk voor de gemeenteraad was ook een beroep op de vrouwen gedaan. De voorzitster wekte allen op om hier zoveel mogelijk aan mee te helpen. Het was een in alle opzichten geslaagde vergadering. A. v. d. L.-V.

ZALTBOMMEL. Dinsdag 13 Juni hadden we onze laatste bijeenkomst vóór de zomervacantie. Bijna alle leden waren aanwezig en in vreugdevolle stemming werd de verkiezingsuitslag besproken. Onze vier raadsleden keren in de nieuwe raadsperiode terug! Mogelijk hebben onze vrouwenpropaganda-geschriften daartoe mede bijgedragen. Den fractievoorzitter en wethouder, pg. Mooring werd namens onze club een welverdiende attentie gebracht.

We hebben een goedbestede winter achter de rug, de geest onder onze leden i? voortreffelijk; we zullen deze maanden moed en strijdlust verzamelen voor een nieuw jaar van strijd en verdieping. Begin Sept. maken we een tocht naar „De Bom". Daarna begint een actie ledenwinst en werving abonné's op onze krant. Een kern van werksters is er en die zullen wij proberen te versterken. Dan kan in Bommel nog veel goed en noodzakelijk werk gebeuren. D de R.—E.

VACANTIE-RUBRIEK

Voorthuizen. Centr. Veluwe • Kamphuis „De Kloek"

Voor moderne mensen pracht gelegenheid. Ruime, frisse slaapvertrekken, beboste tuin en boomgaard. Pr. natuurbaden a 27 cent p. w Voll. pens p. w. 110.50. p. d. / 1 50. Vraagt prospectus.

Fenny en ferry v.d. Roest, Tel. 103. Lid O.K. 1086—10

Kinderkamp „De Pinksterblom"

kampeert dit jaar op Goeree

Pros. bij Céline Schaake—Verkozen, Montessorileidster, Kinderhuis en Montessorischool, Loosdrechtseweg 140, telef. 6706, Hilversum.

109l -10

„Spaandershorst" Kamphuis

Bussummergrindweg 50, tel. 8119, Hilversum Volledig pension p. w. ƒ 9.—, p. dag f 1.50, overnachten voor trekkers ƒ0.45, maaltijd ƒ 0.50, ontbijt ƒ 0.30. Ideaal gelegen. Bos, heide, roeien, zwemmen. 1106—10

Dagelijks drie mooie boottochten

Langs de OUDE en NIEUWE VECHT naar de Schone Plassen, ..De Wijde Bliek" + 2 uur verblijf aan ..BAD DE ZITWE". Afv dag. 10 uur. Terug In A'dam ca. 6 uur. Dagretour ƒ 1.25. Middagboottocht naar Abcoude, ,,'t Meerhuis". Afv. dag. 2 uur Terug in A'dam 6 uur Prijs p. p. ƒ 0.75 ret' Mooiste avondboottocht langs tle gehele Ainstel naar Ouder-Arastel, met electr verlichting. Afv. 8.15 uur. Terug 10.30 uur. Retour 25 cent. Afvaartplaats Lijnbaansgracht hoek Vijzelgracht, bij kruising Weteringschans. traml. 4-6-7-10-16-24-25, Meteoorsteiger. Weesperzijde, tevens eindpunt van alle tochten. Buffet aan boord

Inlichtingen: %

H. A. van Zijl naast Amstelliotel, Telefoon 52917

1097—30