Rotterdam. Openbare verg. in een arbeiderswijk. Goed bezot. Spreeksters: de dames Mart. Kramers en C. S. Groot met „Marijtje". Daarna lichtbeelden, geleend van de afd. Bussum met toelichting, gegeven door onze propagandiste. Zestien nieuwe leden.
Schagen. 3 April openb. verg. Spr. Mevr. Dr. Aletta H. Jacobs. Onderwerp harer rede: „De beteekenis van het Kiesbiljet voor de vrouw". Daarna opvoering van het tooneelstukje: „Hoe het kiesrecht verkregen werd". Goede opkomst. Aanwinst van eenige nieuwe leden.
Sneek. In Maart en April een reeks cursusavonden, waarop Mr. Dr. P. C. Andreae achtereenvolgens behandelde: Inlichtingen van onzen Staat, beginnende bij 1798; Grondwet; Wetgevende en Uitvoerende Macht; Rechterlijke Macht; Troonopvolging met de Financiën van de Kroon.
Terschelling. Huisli. verg. op 29 April. Behalve den 15 Juni-daghet lezen en bespreken van een artikel uit het „Maandblad" en enkele persberichten, alsook het leven van Anna Howard Shaw.'
Tiel. 3 Mei. Vergadering met Mw. Groot als spreekster: „Waarom Vrouwenkiesrecht?" en „Marijtje".
Middelburg. Deze afdeeling belegde een vergadering in Veere waar onze propagandiste als in Tiel de vergadering boeide.
Vianen. Bespreking van de algemeene propaganda en van die op 15 Juni.
Wageningen. Jaarvergadering op 7 April. Verslag se'cretares, rekening en verantwoording penningmeesteres, Bestuursverkiezing, bespreking propaganda, voorlezen van eenige lectuur.
Zeist. Openbare bijeenkomst. Na eenige zangnummers worden tal van lichtbeelden, betrekking hebbende op de huis-industrie, vertoond, waarbij beurtelings de heer Jalink en Mw. Mart. Kramers, beiden uit Rotterdam, het woord voerden. Een aardig beeld was een spotplaat op de loonsverhooging van onderwijzers in Rotterdam. Ben plank aan den muur is volgezet met zakjes geld. De plank is hoog, een vrouw (onderwijzeres) kan er niet bij; een man (onderwijzer) wel, want hij gaat op de stembus staan 't geen de vrouw niet mag. Zoo werd het goed recht van Vrouwenkiesrecht bepleit.
En thans nog even het woord aan de propagandiste voor mededeelingen, die ons niet uit de afdeelingen bereikten:
Allereerst naar Maastricht waar wij door de goede zorgen xvan ons bestuurslid Mevr. v. Hemert, een mooien propaganda-avond hadden, met geanimeerd debat. De zaal was goed bezet, er moesten zelfs nog stoelen bijgebracht worden. Mevr. v. Hemert zong eenige liederen, en Mej. Foyer (een bondslid) speelde een p&ar mooie pianonummers.
Mevr. v. Hemert is een ijverige propagandiste, die we daar in 't Zuiden wel op prijs mogen stellen. Ze wekte iedereen op straat, in winkels en bazars op te gaan, op een heel aardige manier. Zondag togen wij naar Valkenburg, waar behalve van de leden uit Meerssen zoo goed als geen belangstelling was. Maar het bleek, dat een groote voetbalmatch onze zaak daar in den weg zat. Wij verkortten de vergadering en zette de besprekingen voort ten huize van Mej. Habets, de presidente van Valkenburg.
In Amsterdam sprak ik op een tea bij Mevr. Goudsmit—Goudsmit; goed bezocht, veel belangstelling zich uitende in enkele vragen en daarna een 10-tal leden.
Vervolgens ging ik naar Ierseke om met Bestuur en leden te vergaderen en later op een Openbare vergadering te spreken. Deze word bezocht door ± 50 menschen, meest oestervisschers. Voor een zoo kleine plaats geen slechte opkomst.
Verslag van de Vergadering van den Nationalen Vrouwenraad, gehouden te Middelburg 19, 20 en 21 April.
Woensdagavond 19 April werd de Vergadering met een welgeslaagden feestavond geopend. Mevrouw Smit—Coster, de voorzitster van het Comité, sprak een woord van welkom.
Mej. v. d. Feen bracht vader Cats ten tooneele in „Een avondje op het Munnikhof".
Den 20sten April werd de Algemeene Vergadering door de Presidente om half tien geopend, Mej. Popelin, Voorzitster van den Belgischen Raad, die de Vergadering bijwoonde, werd door de Presidente welkom geheeten. Besloten werd een telegram aan H. M. de Koningin en de Koningin—Moeder te zenden. Hierna werden verschillende mededeelingen gedaan en verslagen van nieuw aangesloten véreenigingen uitgebracht. Een praktisch Wettenboekje en een geschriftje, behandelende de huweiyksche voorwaarden, met een beknopt overzicht van den inhoud der verschillende daarop betrekking hebbende wetsartikelen zal door den Vrouwenraad worden uitgegeven.
Door de Presidente werden eenige mededeelingen gedaan betreffende een te Stockholm te houden vergadering van den Int. Vrouwenraad en de aanwezigen opgewekt daaraan deel te nemen. De plaats voor de Internationale bijeenkomst van 1913 kon nog niet worden vastgesteld. Daarna bracht de Secretares Mej. Bouricius het jaarverslag uit.
Daaruit bleek dat aan de Regeering verschillende adressen zijn verzonden. Twee vereenigingen zegden het lidmaatschap op, terwijl anderen zich aansloten. Van H. M. de Koningin kwam inmiddels een telegram van dankbetuiging voor de haar gebrachte hulde. Uit het finantieel verslag bleek dat er een tekort in kas is van f 11.77. Vervolgens kregen de Int. Comitéleden het woord om verslag uit te brengen. Aan de orde was nu de verkiezing van twee leden van het dagelijksch Bestuur in plaats van de dames G. A. A. Bouricius en H. C. Sandt van Nooten die aftraden en niet herkiesbaar waren. Gekozen werden Mevr. van Biema—Hymans en Mevr. de Jong van
Beek en Donk. Na voorlezing van het verslag der afgevaardigden naar Brussel en Stockholm werd de vergadering tot Vrijdagmorgen 9 uur verdaagd. Te zes uur Donderdagavond vereenigde de dames zich aan een gemeenschappelijken maaltijd in 't Grand Hotel.
Donderdagavond om 8.30 had er een openbare bijeenkomst plaats, waar als onderwerp besproken werd: „Beroepskeuze en beroepsopleiding der vrouw in verband met de arbeid der gehuwde vrouw". De eerste spreker, de heer Herman Snijders, behandelde de vraag: „Is vrije beroepskeuze voor de vrouw wenschelrjk onmogelijk?" Mevr. v. Itallie—v. Embden besprak de vraag: „Is verbod van Overheidswege van loonarbeid der gehuwde vrouw in particulieren dienst, staat- of gemeentedienst in het belang van het gezin gewenscht ?" Ten slotte gaf Mevr. Hissink Snellebrand, onderwijzeres in Ned.-Indië een overzicht van de beroepen voor vrouwen in Indië.
Vrijdagmorgen kwamen in behandeling verschillende voorstellen, welke tot aanneming op deze vergadering 2/s der aanwezige stemmen behoeven. In de eerste plaats een voorstel van den Int. Vrouwenraad om zich tot de Regeering te wenden met het verzoek om aan de Algemeene Postvereeniging in overweging te geven: de mogelijkheid van goedkoopere intern, posttarieven. Dit voorstel werd aangenomen. Voorts een voorstel van het dag. Bestuur tot het doen drukken en verspreiden van propagandablaadjes voor den Raad; tot het steunen van de uitgave van een wettenboekje, enz.
Ook dit werd aangenomen. Daarna kwam in behandeling het voorstel van het dagelijksch Bestuur tot wijziging der Statuten. Mej. Sandt van Nooten werd tot archivaris benoemd.
Alsnu werd overgegaan tot behandeling der voorstellen welke op de Alg. Verg. worden aangenomen indien geen der leden principieele bezwaren daartegen heeft. Aangaande een voorstel van den Vrouwenbond te Groningen, dat de Raad pogingen aanwende om in het ontwerp Arbeidswet van Minister Talma art. VI 7, vastgesteld te krijgen, dat aan vrouwen verlof wordt verleend in bioembinderijen tot 10 uur 's avonds te werken, werd door het dagelijksch Bestuur voorgesteld dit punt van de agenda af te voeren nu het ontwerp reeds in de Tweede Kamer behandeld is.
Dit vond tegenspraak. Men wees er op dat het ontwerp nog niet door de Eerste Kamer is aangenomen. Er werd geklaagd over de wijze waarop de Arbeidswet in de Tweede Kamer was behandeld. De Eerste Kamer moet nog beslissen en heeft deze beslist, dan is er nog beroep op de Koningin. Men had niet veel hoop op de Eerste Kamer, maar een protest zou uitdrukking geven aan de ontevredenheid van de vrouwen in Nederland over deze wet. Men zou aan de Eerste Kamer verwerping der wet verzoeken. Het Dagelijksch Bestuur, gesteund door Tesselschade en den Bond voor Onderwijzeressen bij het Fröbelonderwijs stelde voor: de Nat. Vrouwenraad wijde zijn bijzondere aandacht aan het Rapport der Ineenschakelingscommissie, in 't bijzonder wat betreft het voorbereidend onderwijs en het vakonderwijs voor meisjes en zorge zooveel mogelijk dat deze belangen tot hun recht komen bij de a. s. nieuwe richting van 't onderwijs, vooral ook voor 't Fröbelonderwijs. Mej. Beaujon gaf een overzicht van 't werken der vrouw bij de politie. Toen kwam Mej. van Eek, die een toelichting gaf van de wereldpetitie voor algemeene vrede van Miss Eckstein te Boston.
Als plaats van vergadering voor 't volgend jaar werd Alkmaar voorgesteld. Als onderwerp voor de avondvergadering in 1912 werd bepaald: Het rapport van de Ineenschakelingscommissie.
J. Wiener—Lob,
Afgevaardigde voor de Ver. v Vrouwenkiesrecht.
Middelburg, 24 April 1911.
Door de Nat. Vrouwenraad worden uitgegeven:
1. Het rapport betreffende vrouwelijke Politie-assistenten, door Mej. Mr. C. M. Beaujon, prijs 25 cent.
2. Huwelijksgoederenrecht en Huwelijksche Voorwaarden, door Mevr. Mr. C. Bakker—van Bosse, prijs 5 cent.
3. Wettenboekje, door Mej. Mr. Nennstiehl, prijs 40 cent. Propagandablaadje voor den Nat. Vrouwenraad, door Mej. Johanna
W. A. Naber.
Dit laatste is gratis ter beschikking om te verspreiden.
Al deze brochures zijn te verkrijgen bij Mej. Sandt van Nooten, Waldeck-Pyrmontkade 141, 's Gravenhage.
De afdeeling Apeldoorn wenscht hare ledenlijst te ruilen, met lijsten van andere afdeelingen.
E. Wegerif—Breman, Secret.