gaarne onder het bereik van meer vrouwen dan tot nu toe willen brengen. Zij stelt het orgaan van de Ned. Ver. van Huisvrouwen, „Denken en Doen" als voorbeeld. De advertenties kunnen zó worden opgenomen, dat zij het redactionele gedeelte niet schaden.
P r a e-a d v i e s H.B. Advertenties op te nemen in „Vrouwenbelangen" is van de oprichting af een wens van het H.B. Doordat echter de oplage te klein is, is het adverteren in ons blad voor adverteerders niet aantrekkelijk. De oplage van „Denken en Doen" is ca. 15 x zo groot. Overigens verwijzen wij naar het hierna volgend voorstel van het Hoofdbestuur.
Amendement afd. Voorburg op het voorstel van
afd. „Het Gooi".
De afd. Voorburg gevoelt in principe veel voor dit voorstel en is niet geheel overtuigd door het praeadvies van het H.B. Zij steunt dit voorstel en voegt eraan toe, dat zij gaarne zag ingesteld een junior-lidmaatschap voor ƒ 3,— per jaar voor vrouwen onder de dertig jaar.
Toelichting: De afd. Voorburg is niet overtuigd door het prae-advies van het H.B., daar het niet duidelijk is, dat door de gevreesde vermindering van de oplage van het maanblad de absolute kosten ervan hoger zouden worden. De kans dat door de instelling van een juniorlidmaatschap de oplage van het blad zou verminderen is zeer gering en de afd. Voorburg acht het van het hoogste belang, dat juist jonge vrouwen tot onze vereniging worden aangetrokken.
P r a e-a d v i e s H.B. : Het is het H.B. niet duidelijk, of de afd. Voorburg bedoelde junior-leden het Maandblad zou willen doen toezenden. Uit de opmerking: „De kans dat door de instelling van een junior-lidmaatschap de oplage van het blad zou verminderen is zeer gering", menen wij te mogen afleiden dat de afd. Voorburg bedoelt, dat junior-leden het blad niet zouden ontvangen. Een lidmaatschap zonder maandbiad acht het H.B., ook voor jonge vrouwen, niet aantrekkelijk.
Overigens verwijzen wij naar het hiernavolgend voorstel van het H.B.
Voorstel H.B.
Het H.B. stelt voor (bij wijze van propaganda in het fusiejaar 1950) dat voor het jaar 1950 ieder nieuw lid desgewenst kan volstaan met een contributie van ƒ 4,50. De afdracht van de afdelingen wordt dan bepaald op ƒ 3,25. Voor de volgende jaren geldt ook voor de in 1950 toegetreden leden de gewone contributie.
Toelichting : Naar aanleiding van de opmerkingen over de contributie van ƒ 6,— voor onze Vereniging, wijst het H.B. erop, dat onze contributie zeker niet hoger ligt dan voor Verenigingen, die met de onze op hetzelfde plan staan. Niettemin is het H.B. uit propagandistisch oogpunt bereid, voorstaand voorstel aan de algemene vergadering voor te leggen, waarbij wij verwachten dat door ieder lid ten minste één lid zal worden aangebracht.
Voorstel van de afd. Rotterdam.
De afdeling Rotterdam geeft in overweging: een onderzoek in te stellen bij die bedrijven en fabrieken, die hun vrouwelijk personeel zodra dit huwt, ontslaan, naar de réden van deze maatregel, en verzoekt voorts de mening hierover te vragen bij de betreffende personen zelf.
Toelichting: In het buitenland (Denemarken bijv.) wordt wel van de werkkracht yan de gehuwde vrouw gebruik gemaakt in grote bedrijven. Om in de kinderoppas te voorzien zijn er zelfs kleuterscholen met gediplomeerde leidsters aan de bedrijven verbonden.
Maar in ons land worden de huwende vrouwen ontslagen, zodat juist deze jonge gezinnen, die alles nog moeten aanschaffen (dus de bijverdiensten goed kunnen gebruiken) en die op één kamer wonen (woningnood), waardoor de vrouw tijd over heeft, wel zwaar door deze maatregel worden getroffen.
P r a e-a d v i e s: Het is ons H.B., evenals de afdeling Rotterdam ter ore gekomen dat er grote bedrijven zijn waar het vrouwelijk personeel bij huwelijk ontslagen wordt. Incidenteel kunnen wij, mogelijk, eens hier of daar gaan praten; een enquête bij de bedrijven en hun vrouwelijk personeel gaat op het ogenblik boven onze, ook financiële, krachten. Liever richten wij. onze aandacht op de mogelijkheid het ontslag van de huwende ambtenares opgeheven te krijgen, omdat de houding van de overheid ten deze grote invloed op het particuliere bedrijfsleven heeft.
Rondom het H.B.
In de vergadering van 7 Februari hield het H.B. zich in de eerste plaats bezig met de komende jaarvergadering: het opstellen van de Agenda, de indeling van de beschikbare tijd, de ingekomen amendementen op de voorstellen. Grondig werden de winst- en verliesrekening, de balans en de begroting besproken en in verband daarmede de kwestie van de contributie. Eén dergenen, die waren aangezocht voor een candidatuur voor het H.B., had bedankt, zodat opnieuw overwogen moest worden, wie hiervoor thans in aanmerking kwam. Een punt van bespreking maakte voorts uit de Ned. Beweging voor Internationale Vrede en Internationale Veiligheid. Gebleken is n.1. dat verscheidene belangrijke organisaties, w.o. het Rode Kruis en de Nat. Vrouwenraad zich uit deze beweging hadden teruggetrokken. Wij zullen een nader onderzoek instellen, waarna het H.B. zal beslissen of het deze beweging al dan niet zal kunnen blijven steunen. Onderzocht zal ook worden of er inderdaad enige discriminatie steekt in de Rijksregelingen betr. de 5 % loonsverhoging, waarover ons van verschillende zijden klachten bereikten.
De Presidente deelde mede dat zij er in geslaagd is op korte termijn een nieuwe questionnaire van de Status ot Women Commission der V. N., handelende over de positie van de vrouw t.a.v. het strafrecht, te beantwoorden. Dit werk werd enerzijds vereenvoudigd, doordat in Nederland geen discriminatie t.a.v. het strafrecht bestaat, maar anderzijds moesten ook een groot aantal vragen op het gebied van de strafvordering en het gevangeniswezen met kennis van zaken beantwoord worden.
Ten slotte werd de organisatie van de ontvangst in de Van Speykstraat op 4 Maart a.s. besproken, waarover U elders in dit blad de gegevens zult vinden.
Het Bureau
Met de geboorte van de V.V.V.G.S. was er meteen: het Bureau! Het functionneert ook reeds, zij het slechts ten dele, daar op het moment, dat wij dit schrijven, het eigenlijke secretariaat nog niet van Eindhoven naar Den Haag verhuisd is. Gehuisvest is het Bureau in één grote kamer met kabinet op de tweede étage van Van Speykstraat 153; het is op zuinige, .doch doeltreffende manier opgeknapt: nieuw behang, vloerbedekking, overgordijnen, schone vitrage en plantjes voor de ramen.
Bijna de gehele bibliotheek, het zeer uitgebreide knipselarchief en vele andere bescheiden van het oude Nat. Bureau voor Vrouwenarbeid werd aan het Int. Archief voor de Vrouwenbeweging overgedragen, daar gebleken is dat dit alles vooral historische waarde had. Het Nat. Bureau voor Vrouwenarbeid heeft in zijn bijna 50-jarig bestaan ontzaglijk veel en grondig werk verricht, zoals alleen al blijkt uit de grote hoeveelheid archief-pakken die betrekking hebben op enquêtes, onderzoekingen, deelname aan allerlei acties en commissies, en uit de rij publicaties, jaarboekjes en overdrukken van artikelen van de drie directrices Marie Jungius, Anna Polak en Marie Heinen, met enige publicaties van de Vereniging voor Vrouwenbelangen en gelijk Staatsburgerschap en de volledige jaargangen van het Maandblad voor Vrouwenkiesrecht, het Maandblad van de Ver. v. Staatsburgeressen en „Vrouw en Gemeenschap" zijn op het Bureau gebleven.
Maar door omstandigheden — de onderbreking tengevolge van de bezetting en daarna de ziekte en het overlijden van Marie Heinen — is het werk van het Nat. Bureau v. Vrouwenarbeid slechts in zeer beperkte maté voortgezet. Aan ons de taak om dit werk weer op te nemen, uit te breiden en van het Bureau een levend middelpunt voor onze leden te maken !
Hierbij moet worden opgemerkt dat een deel van de taak van het Nat. Bureau v. Vrouwenarbeid, n.1. de voorlichting bij beroepskeuze, intussen geheel is overgenomen door de Gewestelijke Arbeidsbureau's, zodat wij ons daarmede niet zullen bezig houden.
Wij beschikken over een groot aantal verenigingsbladen, doch abonnementen op weekbladen, tijdschriften, partijbladen enz. gaan voorlopig boven onze financiële kracht.
Wij zouden dus alle leden op het hart willen drukken om, indien zij publicaties tegenkomen van belang t.a.v. de onderwerpen, die ons thans bezig houden of in de toekomst aan de orde zullen komen, bijv. het ontslag van de gehuwde ambtenares, gelijk loon voor gelijkwaardige arbeid, de nationaliteit van de gehuwde vrouw, het nieuwe wetsontwerp i.z. de opheffing van de handelingsonbekwaamheid der gehuwde vrouw