Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland

  • Kopieer en plak deze bronvermelding in je document

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Over wet op ondernemingsraden CDA stuurt aan op botsing met kabinet-Van Agt

(Van onze correspondent)

DEN HAAG - Het CDA stuurt aan op een directe confrontatie met het kabinet over de ondernemingsraden. Vrijwel unaniem wees de fractie gisteravond een compromisvoorstel van minister Albeda (Sociale Zaken) van de hand. Na een beraad van ruim anderhalf uur besloot de fractie tenslotte toch met een eigen wijzigingsvoorstel over de verhouding tussen directeur en OR te komen. Vijf CDA-Kamerleden maakten hierbij het voorbehoud dat zij eerst het antwoord van de bewindsman willen afwachten voordat zij definitief zullen besluiten. Albeda liet gisteravond, kort voor de schorsing van het debat tot volgende week, blijken weinig te voelen voor het CDA-voorstel.

De CDA-fractie wil fcereiken dat de directeur geen enkele vergadering van de ondernemingsraad kan bijwonen. Dit moet ook gelden voor die vergaderingen, waarin de OR het besluit over een bepaald advies moet nemen. Volgens het voorstel van het kabinet moet een ondernemer echter wel het recht hebben bij deze beslissende vergadering aanwezig te zijn. Later voorziet de nieuwe wet in een zgn. overlegvergadering, waarin OR en directie formeel over het advies praten en gezamenlijk tot een besluit komen.

Minister Albeda stelde gisterochtend als compromis voor de direkteuren niet langer het recht te geven een hele ÓRvergadering bij te wonen, maar slechts dat deel waarin het advies geformuleerd wordt. Het CDA vindt dit niet ver genoeg gaan. Woordvoerder Van Zeil zal een eigen wijzigingsvoorstel indienen, waarbij de ondernemer te allen tijde bevoegd is een overlegvergadering bijeen te roepen. Daarentegen wil het CDA hem geen recht geven de „echte" vergadering van de ondernemingsraad bij te wonen. De bewindsman verklaarde tegen het eerste deel van dit voorstel „geen overwegende bezwaren" te hebben, maar wel principiële en vooral bezwaren van technische aard. Tegen het tweede deel heeft hij veel meer oezwaar, omdat dit onderdeel in de ogen van het kabinet geen recht doet aan het overleg binnen het bedrijf. Om deze reden ook diende de minister gisteren zijn compromisvoorstel in. Coalitiegenoot VVD verzet zich tegen het CDA-voorstel, waarvan volgens de indiener beide onderdelen als samenhangend moeten worden gezien. Dit is daarom van belang, omdat de VVD zelf met een voorstel is gekomen, dat zowel ondernemers als ondernemingsraden een overlegvergadering bijeen kunnen roepen. Onoverkomenlijke bezwaren hebben de liberalen echter tegen het plan de OR volledig zelfstandig te laten vergaderen. Van Zeil verklaarde dat zijn fractie zich het recht voorbehoudt het debat te laten schorsen indien volgende week een of meerdere onderdelen van het voorstel door de Kamer worden verworpen.

Het voorstel van miniter Albeda kreeg onmiddellijk na het indienen kritiek van zowel oppositie als het CDA. Zo maakte Albedas voorganger als minister, Boersma, duidelijk weinig voor een directe behandeling van het nieuwe voorstel te voelen. Met andere CDA'ers leek hij ontstemd over het indienen van het voorstel. Van Zeil vroeg zich verder af of het wel een zinvolle zaak was de directeur als een soort kroongetuige in de beslissende vergadering van de OR aanwezig te laten zijn.

Rietkerk, fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, grijpt naar de interpellatiemicrofoon tijdens het debat over de wet op de ondernemingsraden. Naast Rietkerk de heren Boersma en Piet H. van Zeil.