Ruil raketten tegen langer IBM-verdrag Aanbod Sovjet-Unie voor beperking van strategische wapens
BONN/MOSKOU/ WASHINGTON, 14 juni - De Sovjet-Unie heeft aangeboden een drastische beperking te aanvaarden op het gebied van de strategische bewapening en vergaand aan Amerikaanse eisen tegemoet te komen. In ruil hiervoor moeten de Verenigde Staten het Anti-Ballistische Raketverdrag (ABM) uit 1972, dat in 1987 afloopt, met 15 a 20 jaar verlengen, zo melden Russische bronnen.
Het Russische voorstel, dat woensdag bij het Geneefse wapenoverleg is ingediend, wil een nieuw plafond aan strategische kernkoppen aanbrengen van iets meer dan 6.000 voor beide partijen. Dat is bijna 40 procent beneden het huidige niveau. Moskou zou ook bereid zijn de Franse en Britse kernwapens buiten beschouwing te laten bij een akkoord om de middellange afstandswapens uit Europa te verwijderen, mits beide landen hun arsenaal aan middellange afstandsraketten niet verder uitbreiden. De details over het Russische aanbod werden bekend gemaakt nadat de leider van de Russische onderhandelingsdelegatie in Genève, Viktor Karpov, journalisten in Bonn inlichtte over het het Sovjet-aanbod om alle Amerikaanse en Russische middellange afstandsraketten uit Europa te verwijderen. Uit Washington komen zeer voorzichtige reacties. Het Witte Huis weigerde gisteren commentaar te geven op het Russische voorstel. Woordvoerder Larry Speakes wilde slechts kwijt dat de regering-Reagan het „gaat bestuderen". Minister van buitenlandse zaken George Shultz liet gisteren in een tv-interview echter al weten dat het nieuwste aanbod uit
Moskou „substantie" heeft en dat het een goed teken is dat het voorstel langs geheime kanalen is gedaan. Washington heeft tot nu de Russische eisen afgewezen dat een akkoord over strategische kernwapens ook betrekking zou hebben op de Amerikaanse middellange afstandswapens die Russisch grondgebied kunnen bereiken en dat alle kruisraketten in West-Europa ontmanteld moeten worden. Moskou is er zeer op gebrand om het ABM-verdrag te laten voortduren omdat het hierin een middel ziet om het door Reagan bepleite Strategische Defensie Initiatief (SDI), ook wel „Star Wars" genoemd, te kunnen blokkeren. Westerse wapenexperts in Bonn zeiden dat de bekend gemaakte details tonen dat het Kremlin op een aantal gebieden een belangrijke stap in de richting van de VS heeft gedaan. Minister Shultz ontkende in hetzelfde tv-programma overigens dat zijn regering publiekelijk heeft verklaard dat het SALT-2 verdrag over beperking van de strategische bewapening dood en begraven is, zoals Speakes donderdag verklaarde ter verduidelijk van de woorden van president Reagan hierover van woensdag. (UPII, AP, Reuter, AFP)