De Volkskrant

  • Kopieer en plak deze bronvermelding in je document

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Amerika besluit tot halvering noodhulp Van onze correspondent Oscar Garschagen WASHINGTON

Onder druk van het Republikeinse Congres en om te bezuinigen heeft de Amerikaanse regering de jaarlijkse voedselhulp gehalveerd. De Europese Unie noemt de beslissing de voedselhulp te verlagen van 4,47 ■Biljoen naar 2,5 miljoen ton ongepast' en 'betreurenswaardig.

Tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van de Food Aid Convention, waar naast de Europese Unie en de VS nog twintig landen aan deelnemen, hebben Amerikaanse diplomaten de nieuwe plannen bekendgemaakt. De halvering van de voedselhulp leidt tot een besparing van 300 miljoen dollar per jaar op de buitenlandse hulp. Deze hulp staat onder zware druk van de Republikeinse meerderheid in het Congres, die op zoek is naar geld °m de beloofde verlagingen van de belastingen te financieren.

Datzelfde geldt voor president Clinton, die om niet onder te doen v°or de Republikeinse voorstellen, °ok heeft beloofd de belastingen te verlagen. In zijn begrotingen voor !995 en 1996 stelt hij naast vele andere bezuinigingen ook voor de voedselhulp te verlagen. Volgens de EU is het Amerikaanse besluit 'ongepast in een tijd waarin juist de vraag naar voedselhulp toeneemt. De Europese Commissie begrijpt niet hoe de VS het besluit kunnen rijmen met de pogingen armoede in de Derde Wereld te bestrijden.

De EÜ en andere landen zeiden door de beslissing te zijn overvallen, omdat in december Washington nog had beloofd te zullen vasthouden aan de jaarlijkse 4,47 miljoen ton. Door het wegvallen van Amerikaanse toezeggingen is het onzeker geworden of de hulporganisaties, die belast zijn met de distributie, aan de vraag kunnen voldoen.

De organisaties schatten de vraag naar voedselhulp dit jaar op 10 miljoen ton. Door de verlaagde bijdrage van de VS heeft de Food Aid Convention nog maar 5,35 miljoen ton toegezegd. De beslissing van Washington kan invloed hebben op de voedselhulp in Ruanda, Burundi en Bosnië.

Bij de beslissing hebben niet alleen financiële en politieke redenen een rol gespeeld. Net als in de EU zijn in de VS door het verlagen van de landbouwprijzen en de subsidies de graanvoorraden fors geslonken. Dat betekent dat als de hulp op het Peil van vorig was gehouden, de regering graan zou moeten kopen tegen marktprijzen en daar is geen geld voor in een tijd van bezuinigingen om belastingverlagingen, de aanpak van de criminaliteit en het verbeteren van de salarissen van militairen te financieren.