Het Parool

  • Kopieer en plak deze bronvermelding in je document

Er is helaas een probleem met het ophalen van de afbeelding.

Dit kan twee oorzaken hebben:

  • De publicatie is nog niet beschikbaar in Delpher, maar zal dat binnenkort wel zijn.

  • Er is een tijdelijke storing met het laden van de afbeelding.

  • Probeer het later opnieuw.

    Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

    FNV heeft twijfels over formatieplan

    (Van onze economische redactie)

    AMSTERDAM — De FNV zal haar opstelling tegenover het regeringsbeleid van jaar tot jaar bepalen en zich niet nu al laten vastpinnen op een toezegging om haar medewerking aan de economische en sociale politiek na 1978 te geven. Dit zei gisteravond voorzitter Kok van de FNV na afloop van het overleg tussen de top van de vakcentrale en de aangesloten bonden (de federatieraad).

    1 Kok toonde zich gereserveerd over

    het economische formatie-akkoord. „De federatieraad van de FNV kan zich vinden in de doelstellingen die in het akkoord zijn vastgelegd, zoals vermindering van de werkloosheid en een selectieve economische groei. Maar we hebben onze twijfels ten aanzien van de gekozen middelen en de effectiviteit van het te voeren beleid."

    Vooral de reacties van Van Agt, mede-ondertekenaar van het formatie-akkoord, en de opstelling van de werkgevers tegenover de plannen van Den Uyl geven de FNV-vooreitter reden tot twijfel.

    Over de uitspraken van Van Agt zei Kok onder meer: „Als je eerst in het akkoord laat vastleggen dat er vóór 1 januari van het volgend jaar een wetje moet komen dat ook de niet-cao inkomens en de inkomens van de vrije beroepen aanpakt en je zegt direct daarna dat je het eigenlijk niet ziet zitten, dan hebben we daar wel problemen mee."

    „Hetzelfde geldt voor de uitspraken van Van Agt met betrekking tot de wet op de ziektekostenverzekering, waarover in het akkoord afspraken zijn gemaakt. Ik neem toch aan dat zulke dingen niet lichtvaardig op het papier worden gezet. De FNV zal in ieder geval aan deze punten vasthouden", aldus voorzitter Kok.

    Ook de houding van de werkgevers baart de vakbeweging zorgen. Kok vraagt zich af of de ondernemers bereid zijn constructief mee te werken aan een beleid, waarbij binnen het bedrijf de werknemers, en daarbuiten alle andere belanghebbenden, invloed krijgen op de beslissingen die in het bedrijf worden genomen. „Dan is het misschien mogelijk te zoeken naar nieuwe wegen om de werkloosheid frontaal te lijf te gaan. Voorlopig echter legt de reactie van de werkgevers op het akkoord een zware hypotheek op de nabije toekomst", aldus de voorzitter van de FNV.

    Na het uitkomen van de Miljoenennota zal de FNV gaan praten met de aangesloten bonden over de plannen van de regering. Hierna zal de Nota Arbeidsvoorwaardenbeleid 1978 worden vastgesteld, waarover van half oktober tot en met de eerste week van november door de leden in het land zal worden gediscussieerd.

    COMMENTAAR PAGINA 3!