(advertentie) — — , Met aandelen VIB is uw risico beperkt en uw rendement hoog VIB heeft een internationaal gespreide vastgoedportefeuille en voert een creatief en dynamisch acquisitiebeleid. Dat kunt u zien aan de portefeuille, die voor 70% bestaat uit objecten van na 1980. Hoogwaardige, commerciële objecten met goede exploitatieresultaten en duidelijke vooruitzichten op waardestijging in de nabije toekomst. Aandelen VIB worden dagelijks verhandeld op de officiële markt van de Amsterdamse Effectenbeurs. Meer informatie ontvangt u na uw schriftelijke of telefonische reactie. Zekerheid in Vastgoed VIB N.V.-VASTGOEDBELEGGINGSMAATSCHAPPIJ Antwoordnummer 6132,3700 VB Zeist, telefoon: 03404-22821
Collectie
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- De Telegraaf
- Datum
- 29-11-1988
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Dagblad De Telegraaf
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 832675288
- Verschijningsperiode
- 1893
- Periode gedigitaliseerd
- 1893-1994
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek C 98
- Nummer
- 31377
- Jaargang
- 96
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
Advertentie
(advertentie) DE WAND MET MEERWAARDE VOORDE ARCHITECT. mmm inlerfinish SYSTEEMWANDEN Postbus 1114,1300 BC Aimere. Tel.: 03240-88711
Advertentie
(advertentie) BET heeft wederom zeer be- toont buitengewoon effectief te zijn het bijzonder in Europa en Noordvredigende resultaten behaald. en die ons tot het wereldleiderschap Amerika. Daardoor is het mogelijk En het aardige dat er achter in dienstverlening hoeft gebracht. geweest het scala aan dienstverschuilt is dat onze activiteiten andere RESULTATEN OVER HET EERSTE— lenende activiteiten belangrijk te bedrijven in staat stellen hun eigen HALFJAAR 1988* versterken. De basis voor ons succes resultaat te verbeteren. toename en dat van onze klanten- Als internationale dienstver- Omzet £ 1.1 mid 3 o Schrijf voor een exemplaar , .. , 1 J . Winst voor belastingen £ 120.2 min 31% , , . , leners reiken wij onze klanten dag in , , van het halfjaarbericht 1988 aan Winst per aandeel 11.4 p 14% dag uit de helpende hand met Dividend 3.5 p 17% BET Public Limited \\Jy schoonmaak, onderhoud, beveiliging, •vergelijkbaar me, resultaten over de eerste zes Company, Stratton transport en verhuurservices. Hier- manden van voorgaande» boekjaren. HougG( piccadilly) -^Iggl^r door houden ze hun eigen handen vrij Het eerste halfjaar heeft voor London WIX 6AS, /7| \ voordatgene waar ze zélf goed in zijn. het BET concern verdere strate- Engeland, ter attentie Een strategie die keer op keer aan- gische ontwikkelingen laten zien, in van Brian Richardson. 113Jf Het aandeel BET ih genoteerd aan de effectenbeurzen van Amsterdam. FYankfuri. Londen. Montreal. New York. Parijs en Toronto.
Computerbedrijf vecht monopolie van banken aan
ARXIIEM, dinsdag
Computercentrum C. van dc Velden (CCV) in Arnhem wil door middel van een kort geding tegen de banken voorkomen, dat deze een monopolie krijgen bij de installatie van betaalautomaten in onder meer winkels en de exploitatie daarvan via de onderneming BEA-net.
CCV is actief op de markt van credit-cards en private label cards en wil daarnaast ook de bankpassen in het pakket opnemen. De banken hebben via hun organisatie, de Bankgirocentrale, specificaties gepubliceerd waaraan betaalterminals moeten voldoen.
Volgens CCV staan de banken in deze specificaties niet toe dat er nog andere concepten zijn voor credit cards of private labelcards zoals bijvoorbeeld de Travel Card, Esso Business Card of Van der Valk Card. CCV spant het kort geding aan tegen de raad voor het betalingsverkeer, een organisatie van de banken, en vier grote banken: ABN, Amro, NMB en Rabo.
Een dochteronderneming van de banken, Datatraffic, brengt sinds april van dit jaar een betaalautomaat op de markt die zowel de creditcards als de bankpas via één eenvoudig concept naar de eigen computer verwerkt. Een verzoek van CCV om op dezelfde manier te werken is afgewezen. Volgens woordvoerster C. van der Valk van de Raad voor het Betalingsverkeer is het betalingsverkeer fraudegevoelig en leidt het toelaten van buitenstaanders tot minder controle op de gang van zaken. De banken en minister Ruding (Financiën) willen in dit opzicht geen risico's lopen.
Verto koopt kabeldivisie De Regt
ROTTERDAM, dinsdag
De onderhandelingen tussen kabel- en touwconccrn Verto en De Regt Holding in Capelle a/d IJssel hebben geleid tot een volledige overeenstemming over de overname van de tot die holding behorende divisie special cable, zo heeft de onderneming bekendgemaakt.
Deze divisie omvat vestigingen in lerland, de VS en Singapore. Ze telt in totaal 145 werknemers, van wie 60 in Nederland. Verto betaalt de aandelen van de tot deze divisie behorende vennootschappen in contanten.
Door de overname kan Verto niet alleen in Amerika maar ook in Europa de produktie van aramideprodukten ter hand nemen. Ook kan de afzet van produkten van glasvezelkabels worden vergroot.
Nieuwe beurswetten in Bondsrepubliek
BONN, dinsdag
De Westduitse beurswetten zullen worden veranderd om de effectenbeurzen in de Bondsrepubliek aantrekkelijker te maken voor de internationale handel. Dit heeft minister van financiën Gerhard Stoltenberg gisteren bekendgemaakt.
De wetsvoorstellen, die zijn gemaakt door een commissie van deskundigen, voorzien onder meer in het opzetten van een optie- en een termijnmarkt. De nieuwe wetgeving wordt in de loop van volgend jaar behandeld in het parlement, waarna eind 1989 een termijnbeurs kan gaan draaien.
„Op het moment zijn de mogelijkheden om op termijn te handelen zeer beperkt. Dit is een groot nadeel gebleken in de concurrentie met andere beurzen", zei Stoltenberg. De handel op termijn is in de Bondsrepubliek tot nu toe als speculatief beschouwd. Weliswaar bestaat de mogelijkheid om termijncontracten af te sluiten, maar deze kunnen nietig worden verklaard als een partij zich benadeeld voelt. Ook kunnen beleggers op de termij nmarkt in Londen Westduitse staatsobligaties kopen.
In het nieuwe wetsvoorstel staat dat beleggers die willen deelnemen aan de termijnhandel een contract moeten ondertekenen waarin staat dat ze zich bewust zijn van de risico's die ze nemen, aldus Stoltenberg. De termij nhandel zal plaatsvinden met computers.
Vendorado investeert ƒ 30 mln. in Loohorst
AMSTERDAM, dinsdag
Vendorado Leisure, onderdeel van het concern Vendex International, gaat ƒ3O miljoen investeren in haar bungalowpark Loohorst in het Noordlimburgse Horst/America. Naast een verbetering van de vakantiehuisjes zullen de (zwem-)voorzieningen worden uitgebreid.
AANVAL OP „PROTECTIONISTISCHE TENDENZEN" IN '92-PLANNEN EG in beklaagdenbank bij nieuwe GATT-ronde
Van onze correspondent ■ ROB SLOOT BRUSSEL, dinsdag De tussenbalans die de 92 GATT-landen halverwege de Uruguay-ronde gaan opmaken — vanaf 5 december a.s. in Montreal — dreigt te ontaarden in een rechtszitting met de Europese Gemeenschap in de beklaagdenbank. Deze onderhandelingsronde in het kader van de Algemene Overeenkomst inzake Tarieven en Handel (GATT), genoemd naar het Zuidamerikaanse land waar in september 1986 de agenda werd vastgesteld, heeft tot doel de in de jaren zestig en zeventig bereikte liberalisering van de wereldhandel („Kenncdy-" en „Tokio-ronde") uit te breiden en aan te passen.
Voor verschillende deelnemers is de z.g. mid-term review in Montreal echter een schot voor open doel om uiting te geven aan de verontrusting over de protectionistische tendenzen die zij ontwaren in de „1992 "-plannen van de EG. Ook de Verenigde Staten lijken aan te sturen op een confrontatie met de EG en wel over hun — door Brussel bestreden — opvatting dat alle vormen van steun in de landbouwsector binnen 10 jaar moeten zijn afgeschaft.
~Ons antwoord zal eenvoudig zijn", zegt Willy de Clercq. de Europese Commissaris die de EG in Canada zal vertegenwoordigen. „Europa zal geen protectionistische burcht worden. We kunnen ons dat niet veroorloven en het ligt niet in onze traditie. Met zijn twaalven zijn we de belangrijkste handelsmogendheid ter wereld. We vertegenwoordigen bijna 20% van de totale handelsstroom, de Amerikanen 14% en Japan 9'f<. Het Bruto Nationaal Produkt van de EG hangt voor ruim 10'ï af van onze uitvoer. Dat is twee keer zo hoog als het Amerikaanse percentage. Als men m.a.w. de grootste exporteur is kan men zich gewoon de luxe niet veroorloven protectionistisch te worden. Dat zou onmiddellijk tot tegenmaatregelen leiden."
„Wat betreft de Amerikaanse opvattingen: als we succes willen boeken in Montreal moeten we binnen de perken blijven van wat in Uruguay is afgesproken. Daar was geen sprake van afschaffing van alle subsidies in de landbouwsector, wel van het wegwerken van maatregelen die concurrentievervalsend zijn en de groei van de handel beperken. Verminderen, maar niet afschaffen.
We gaan ons bovendien houden aan de afspraak dat de onderhandelingen een ondeelbaar geheel vormen. Men moet daar niet proberen het landbouwdossier te isoleren. Met uitzondering van de tropische landbouwprodukten — die voorrang krijgen bij de liberalisering — vormt alles een geheel. Er worden geen kosteloze geschenken uitgedeeld. Handel is „voor wat hoort wat, geven en nemen", aldus de commissaris. De Brusselse drift het vrijhandelsevangelie te verbreiden is moeilijk te rijmen met het verzet tegen de Amerikaanse opvatting dat de steur, aan de landbouw moet verdwijnen.
„Kijk", zegt commissaris De Clercq, ~ik denk dat de handel in landbouwprodukten iets gevoeliger ligt dan die in afgewerkte industrieprodukten. Landbouw is een specifieke sector met eigen karakteristieken. Ik ken trouwens geen land waar de landbouw niet gesteund wordt, direct, indirect, zichtbaar of onzichtbaar. De EG doet het via invoerheffingen en uitvoerrestituties waarvan de hoogte afhangt van de wereldmarktprijzen. De VS doen het met „deficiency payments" waarmee men het verschil tussen wat men krijgt en de wereldmarktprijs wordt bijgepast. Of door subsidies aan het vervoer van landbouwprodukten. Er zijn zoveel manieren."
De Clercq rekent voor dat het bedrag aan steun dat een Amerikaanse boer krijgt, zelfs hoger ligt dan in de EG. De kritiek vanuit de VS over de hoge EG-landbouwsubsidies moet volgens hem dan ook met een korrel zout worden genomen.
De lopende GATT-overeenkomst betreft uitsluitend de wereldgoederenhandel. In de Uruguay-ronde worden voor het eerst andere sectoren aangesneden: dienstverlening (transport, verzekeringen), intellectueel eigendom (auteursrechten) en investeringen. In de Derde Wereld heeft nu de vrees postgevat dat de industrielanden hiermee bezig zijn hun politieke en technologische voorsprong te consolideren. Men verdenkt het westen er met andere woorden van, dat het zijn grenzen wel wil openstellen voor produkten uit ontwikkelingslanden maar uitsluitend indien de Derde Wereld haar poorten opent voor onze dienstensector. Die concurrentieslag kan de nog jonge dienstensector in de Derde Wereld niet aan. Die zal dus het onderspit delven, aldus de theorie.
„Ik denk niet dat de vrees terecht is", meent Willy de Clercq, „maar dat is bijzaak. Het feit dat die vrees er is moet ernstig worden genomen. Angst is een slechte raadgever. We moeten in ieder geval voorkomen dat dit belangrijke en toekomstgerichte dossier uitloopt op een Noord-Zuidconfrontatie."
De Clercq wijst op het toenemende belang van de dienstensector. Een steeds groter deel van de wereldhandel zal bestaan uit dienstverlening. Hij acht het dan ook van belang dat de GATT zich hierover buigt. Een confrontatie over dit onderwerp zou hem bijzonder ongelegen zijn. Hij noemt het een misverstand dat alleen de rijke industrielanden gebaat zijn met liberalisatie op gebied van diensten. Ook een aantal ontwikkelingslanden heeft belang bij goede afspraken op dit vlak. Te denken valt aan landen met veel toerisme of computerdienstverlening.
De Clercq hoopt de Derde Wereld ervan te overtuigen dat dienstverlening in de GATT-onderhandelingen
moet worden betrokken. „We moeten hen ook aan het verstand brengen dat niemand gebaat is bij een akkoord dat zich beperkt tot de industrielanden." Hij stelt voor de ontwikkelingslanden enigszins tegemoet te komen door bij een toekomstige regeling een zekere overgangstijd in te bouwen.
WIILY DE CLERCQ ... confrontatie zou fout zijn ...
Cebeco wil omzet méér dan verdrievoudigen
Van een onzer verslaggevers ROTTERDAM, dinsdag
Landbouwcoöperatie Ccbeco-llandelsraad, met een geconsolideerde omzet van ƒ 3,7 miljard al de grootste commerciële organisatie in de agrarische sector, wil haar omzet in de jaren negentig minstens verdrievoudigen. Dat zal hoofdzakelijk gerealiseerd worden door het overnemen van of samenwerken met bedrijven die landbouwprodukten verwerken tot produkten met een hoge toegevoegde waarde.
Om deze ambitieuze doelstelling in de tweede helft van de jaren negentig te halen, is een drastische reorganisatie nodig, zo maakte ir. D. Luteijn gisteren duidelijk in een toelichting op het jaarverslag. De reorganisatie, die al in gang is gezet, houdt in dat de coöperatie een holdingstructuur krijgt. In de kern blijft Cebeco een coöperatie, waarin de boeren uiteindelijk dus de beslissingen nemen. De elf commerciële afdelingen worden verzelfstandigd en ondergebracht in BV's, terwijl de 65 deelnemingen (waarvan 29 volledige dochters) meer met elkaar worden geïntegreerd en samengebracht in 'divisies*. Daarmee wordt Cebeco een holding met zo'n 76 werkmaatschappijen verdeeld over tien 'divisies'.
Momentcel wordt 50% van de omzet gerealiseerd in de grondstofvoorziening naar de aangesloten leden/boeren toe. De andere helft van de omzet wordt behaald in de verwerking en de (internationale) afzet van de produkten. Volgens ir. D. Luteijn, voorzitter van de coöperatie, ligt de toekomst van de boer in de afzet en verwerking van produkten met een hoge toegevoegde waarde. „Zijn toekomst ligt in de vleessector, de eieren, de conserven, grasen zaaizaden, kant- en klaarmaaltijden en de aardappelen," aldus Luteijn. Daarom zal het accent bij Cebeco op die activiteiten komen te liggen.
Volgens hem is een schaalvergroting in met name de verwerking en afzet nodig, omdat aan de vragende kant zich een concentratietendens voordoet, zoals bijvoorbeeld in het grootwinkelbedrijf en de levensmiddelenindustrie. Cebeco wil nu flexibeler worden, om straks, in het Europa van na 1992, vooral de concurrentie met de grote particuliere levensmiddelenindustrie aan te kunnen.
Volgens algemeen directeur drs. W. Adema ligt het in de rede dat Cebeco samenwerking zoekt met bijvoorbeeld een grootwinkelbedrijf als Albert Heijn. „Die zoekt het in vergroting van het aantal winkels, wij zoeken het in vergroting van de afzet. Een samenwerking zou een versterking van beider posities met zich kunnen meebrengen."
Volgens president-directeur ir. J. Prins moet Cebeco haar eigen vermogenspositie versterken, wil ze straks kunnen meedoen in de verwachte concurrentieslag. Daarom wordt nu met de Rabobank overlegd over een formule om, indien noodzakelijk, risicodragend kapitaal aan te trekken. Ook bij andere "bevriende' organisaties (verzekeringsmaatschappijen)
wordt gekeken naar mogelijkheden om kapitaal aan te verwerven. Een andere mogelijkheid is om een bepaalde werkmaatschappij voor 30 tot 40 procent naar de beurs te brengen.