HET GEHEELE BEDRIJFSLEVEN streeft naar herstel; bQzonder moeilijk hebben het Merbfl die drukkers en binders, wier bedreven vernietigd tsa. leder kan bijdragen aan den steun voor deze zwaar getroffenen, door het DRUK- EN BINDWERK te bleven opdragen aan de oude leveranciers, die in het algemeen maatregelen hebben genomen voor - een stipte uitvoering der orders- Het Centraal Bureau voor de Grafische Bedreven.
Collectie
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- De residentiebode
- Datum
- 03-06-1940
- Editie
- Dag
- Uitgever
- S.n.
- Plaats van uitgave
- Den Haag
- PPN
- 832564370
- Verschijningsperiode
- 1894-1945
- Periode gedigitaliseerd
- 1940-1945
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek NBM C97
- Nummer
- 14042
- Jaargang
- 46
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Er is helaas een probleem met het ophalen van de afbeelding.
Dit kan twee oorzaken hebben:
Probeer het later opnieuw.
Advertentie
STADSNIEUWS PUINSCHUIMERS AAN HET WERK Uit Rotterdam gestolen auto met Roode Kruismerk voorzien
Een bewoner van de Zaagmolenstraat te Rotterdam had tijdens het bombardement zijn kostbaren auto, merk Packard verloren. Eenige vrienden had hij gevraagd naar den auto uit te koken en hem dezen zoo mogelijk terug te bezorgen. Het toeval wilde, dat een van hen Zaterdagavond den auto op het Huygenspletn hier ter stede zag rijden. Hoewel met roode verf een rood kruis op den wagen was geschilderd, herkende hg" hem duidelijk. De inzittenden trachtten benzine in te nemen bij een garage, doch bfl de nadering van den ontdekker reed de auto door. Van den pomphouder vernam de vriend van den eigenaar, dat ht) geen benzine had kunnen leveren, daar de rijders niet in het bezit waren van een vergunning voor het verbruik van motorbrandstof. Op het RtJswtJkschepleüi stopte de auto nogmaals en de beide inzittenden, een burger en een militair, stapten uit en begaven zich in een café. De vriend van den eigenaar, die dit zag, begaf zich ijlings naar het politiebureau aan den RijswiJkscheweg, waar ht) mededeeüng deed van zijn ontdekking. Een paar motoragenten verwijderden het contactaleuteltje uit den wagen en verborgen zich in een schuilkelder. Toen de beide mannen korten tfld later uit het café kwamen, konden zJJ worden gearresteerd. Zt) bleken te zfjn de 27-jarige kellner A. S. uit Amsterdam en de 81-jarige auto-instructeur uit Den Haag J. W. A. Het onderzoek wees uit, dat S., die den soldatenuniform droeg, reeds op 25 Mei met groot verlof was gegaan, doch den uniform was blijven dragen, daar zijn burgerkleeding in Rotterdam was verbrand. De auto is in beslag genomen en de beide mannen zijn Zondagmorgen op transport gesteld naar Rotterdam, waar een nader onderzoek zal worden ingesteld.
RAAK GEEN PROJECTIELEN AAN? Waarschuw de Politie
De Burgemeester van 's-Gravennage maakt bekend, dat een leder, die in deze Gemeente ongesprongen projectielen aantreft, geen vliegtuigbommen zflnde, verplicht is hiervan terstond mededeellng te doen aan den Hoofdcommissaris van Politie dezer Gemeente. In verband met de veiligheid is het ten strengste verboden, deze projectielen aan te raken.
AFSCHEID VAN Dr. M.A. SCHEPERS
Binnenkort zaJ Dr. M. A. Schepers, wegens het bereiken van den 65-Jarigen leeftijd, afscheid nemen van het Stedelijk Gymnasium van s-Gravenhage. '.«durende 82 jaar was hQ aan dexe inrichting var Voort
DRINKINGSGE DE BIERKADE LIJK OPGEHAALD
■ Enkele ge'eden wx) melding gemaakt, dat in een van de do-\kerr nachten van de vorige week, "mstreeka half twee, een man aan de Bierkade te water wa* geraakt en verdronken. Zaterdagmiddag is het lichaam opgehaald uit he' wat<>r lf -ig* het Gr ">er>ewegj« H«t Wee}1 te zijr van den Vjartj»<»n P I. uit f" > r"i«her f'rait Het lijk - •>«•" *<• *'p ■<•<«-..• ' ■ ~ ..^,.1
BREIT ALLEN MEE BLIJFT
Het Hapgsche Mobillsatie-Comité „Breit allen mee" he«ft reeds een aantal Potterdamsche vluchtelingen ir. staat gesteld een wollen kleedingstuk te breien, wat met groot» dankbaarheid aanvaard *■«. Gaarne zou het comité dit werk op gro-ter schaal en daarom doet het eer beroep op ieder, dip breipennen en wol voor dit doel wil afstaan. Alles kan bezorgd worden bij het Secretariaat der afdeel'ng Den Haag van de Nederlandsobe V'ereeniging van Hulsv* ouwen, Surinamestrpat 15, lederen werkdpg v«" '° 19 en 2-4 uu»; Zaterdags van 10 12 uur. Het Hgt verder in de b°do«ling, dezen winter voor de Haagsche te bre'en en alles te doen verdeden door de da»rvoor in aanmerking komende vereenigingen Wie het Comité dsarin flnantieel wil steunen, verzocht een bijdrage te st'rten op g!r«> 3fi558 ten -une van Jkvr. C. M baronesse van rr*n«'r>» meestere»»» van ..Breit allen moe
Wet NIET gefotografeerd mag worden
Vanwege den Duitschen militairen bevelhebber h
LAATSTE HULDE AAN DE GEVALLENEN. KRANSLEGGING OP DE OOSTER BEGRAAFPLAATS TE VOORBURG.
Dezer dagen heeft op de Ooster Begraafplaats te Voorburg, waar een aantal Hollandsche en Duitsche strijders hun laatste rustplaats hebben gevonden, een treffende hulde aan hun nagedachtenis plaats gehad. B(j de graven der gevallenen hebben Hauptmann Hauff en generaal Carstens, commandant van het eerste legerkorps, hulde en dank gebracht aan de plichtsgetrouwe mannen, die in den Jongsten strtfd het leven lieten en thans broederujk vereenlgd, hier hun laatste rustplaats vonden. Vervolgens hebben de Duitsche en Hollandsche bevelvoerders kransen, zoowel op de graven hunner eigen landgenooten als op die der aan de andere ztyde gevallenen neergelegd. Nog werden bloemstukken neergelegd door burgemeester Nederbragt, waarna enkele militairen alsook een aantal Duitsche inwoners dit voorbeeld volgden. Hiermede was deze treffende plechtigheid ten einde.
JEUGDIGE TOURISTEN PER TANDEM In Den Haag gestrand
Ulaternvond omstreeks elf uur meldden /.101. aan het Politiebureau Prinsestraat twee meisjes, resp. 16 en 14 jaar, afkomstig uit Haarlem, die gistermorgen per tandem, waarop nog twee meisjes hadden plaats genomen, naar Rotterdam waren gekomen, Op hun terugtocht naar Haarlem bleken de belde kinderen dermate vermoeid, dat z(j geen kana mw rngm h»t v»>*l»r 4»n !">•* Haag »•♦ brengen. Aangezien zij ook over geen geld »«schikten, heeft de *>oli»''» f ttHelQk ond—dak -ereehaft Vandaal •*•> •"■ *f »»«•> **•■** s**»''
KATHOLIEKE KINDERUITZENDING Afdeding Den Haag
Gisteren was wederom de groot* dag voor de K. K. M«t groote dankbaarheid maakt het bestuur bet resultaat van de speldjesverkoop, aan de kerken bekend: H. Jacobus ƒ70.30; H.H. Antonius en Lodew(Jk ƒ58.61; H. Wlllibrordus ƒ68.13; H. Theresia ƒ66.66; H. Antonius Abt; f 66.96; O. I* Vr. Onbevlekt Ontv. ƒ86.54; H. Jozef ƒ86.48; H. Hart ƒ85.89; O. L. Vrouw van den Goeden Raad ƒ121.78; H. Agnes ƒ81.21; H. Martha ƒ56.20; H.H. Martelaren van Gorkum ƒ78.68; H.H. Engelbewaarders ƒ71.12; H. Uduina ƒ106.08; O. L. Vr. van Lourdes 62.13; H. PaschaUs Baylon ƒ71.81; H. Familie ƒ73.47; H. Gerardus Majella ƒ63.17; H. Maria Hemelvaart (Led.) ƒ81.51; H. Sacrament ƒ70.88; St Jeroen ƒ72.21; T. Theresla van Lbrieux ƒ85.88. Totaal f 1671.20; weeshuizen, ens. ƒ 5.47 en f 8.90, ziekenhuis: ƒ0.99. Totaal ƒ1690.56. Het is een prachtig resultaat. Het Bestuur dankt Katholiek den Haag namens de vele kindertjes; die van deze verkoop sullen prafiteeren en richt een btfzonder woord van dank aan de vele dames, die dezen Zondag wederom voor de liefdadigheid hebben willen opofferen.
DE EERSTE SNOEKBAARS TE SCHEVENINGEN AAN DE MARKT
Hedenochtend waren voor het eerst in het nieuwe seizoen weer eenige partijtjes snoekbaars te Schevenlngen aan de markt. Voor deze soort visfch bestond heden vrfl veel kooplust en er werd een goede prfls op den afslag besteed. De snoekbaars deed f 0.50 tot ƒ 0.56 per kg.
JONGETJE VERDRONKEN
Tijdens een onbewaakt oogenbllk ia te St. Pancras nabij de ouderlflke woning:, het 2-Jarig zoontje van den heer W. Hes, verdronken. Pogingen, om door middel van kunstmatige ademhaling de levensgeesten op te wekken, mochten niet meer baten.
ONGEVALLEN LANGS DEN WEG
Zaterdagmiddag omstreeks zea uur is op den Rtjswtjkschenweg de 29-jarige Mevr. G. A, v. 8., uit de Ie v. d. Kunstraat, die met haar rttwlel niet voldoende rechts reed, door een militaire auto aangereden. De wlelrtfdster bekwameen verwonding aan het achterhoofd en ia door den Gem. Gen. Dienst naar het Ziekenhuis aan den Zuidwal ter observatie opgenomen. Zaterdagavond te ongeveer 11 uur Is de 41-jarige Delftenaar, die onder drankinvloed verkeerde, in de Lange Houtstraat, van het trambalcon van de Delftsche tram gevallen. De man werd met een hersenschudding opgenomen en door den Gem. Geneesk. Dienst naar het Ziekenhuis aan den Zuidwal vervoerd. lp den afgeloopen nacht Is de 35-jarige H. W. wonende op den Ouden Schevenlngschen Weg tegen een boom gereden. Bij den val brak de man het rechtersleutelbeen. De Gem. Gen. Dienst vervoerde hem naar het Ziekenhuis aan den Zuidwal.
Commandant der S.S. Brlgade-fuhrer Rauter, die het bevel voert over de groote afdeeling „Ordnungspolizel", die hier te lande aanwezig: I*. De „Ordnungspolizei" ia een onderdeel der Duitsche Rijkspolitie.
Commandant der S.S. Brlgade-fuhrer Rauter, die het bevel voert over de groote afdeeling „Ordnungspolizel", die hier te lande aanwezig: I*. De „Ordnungspolizei" ia een onderdeel der Duitsche Rijkspolitie.
ERNSTIG ONGELUK TE HAARLEM
Het vijfjarig meisje A. S. wilde Zondagavond op de Leldschevaart te Haarlem, achter Mn passeerende tram uit Zandvoort den röweg over■teken en sag daardoor niet, dat uit de richting Haarlem eveneens een tram naderde. Het kind werd gegrepen en geraakte met belde beentjes onder den wagen, waardoor het «eer ernstige verwondingen opliep. Het Mn» werd direct naar het Diaooressenr
Mr. M.M. KOST VAN TONNINGEN TERUGGEKEERD Voor zijn woning toegejuicht
Het )
ONGEVAL OP HET VOETRALVELD
D
ZAKKENROLLERS AAN DEN SLAG
Een bewoonster var de BaUafra&t deed aanglft» dat haar ir een winkel Ir den Sp,","*»»at =«*n portemfsnnai° met f 4 - was ontrold. Eenzelfde 'ot trof een inwoonster van Fottenlam, naeen bezoek a~n een wi"kel ir ■Ie G'f>ote Marktstraat haa» 'on.HB-.Vi i».>- •
DIRECTEUR DER P.T.T
De directeur-generaal d#r F T T, ia »#f> hinderd on Dinsdag 4 Juni a.s *H' °" •••" ll,''»"i"' f © houden
AFSCHEIDSGROET VAN DUITSCHE MILITAIREN Hulde aan gewonde krijgsmakkers
Gisteren Is een belangrijk contingent van de Duitsche troepen die in de omgeving van Voorburg waren gelegerd wederom naar elders vertrokken. Alvorens heen te gaan had Hauptmann Hauff verzocht zfln troep toestemming te geven, den gewonden wapenbroeders, die In St. Antoniushove worden verpleegd een afscheidsgroet te brengen. Na verkregen toestemming van den directeurgeneesheer dr. Jos. Pieck, die daarin geen hinder voor de overige patiënten zag, heeft dit afscheid Zondagmorgen te elf uur plaats gehad Op genoemd uur stelde de troep Duitsche militairen onder leiding van Hauptman Hauff zich in den achtertuin van St Antoniushove op, waarna op eclatante wtjze een viertal Duitsche liederen werd ten gehoore gebracht De verpleegde militairen genoten zichtbaar van de gezangen, welke met zooveel entrain door hun makkers In de eigen landstaal werden uitgevoerd. Voor velen bleek deze sympathieke geste van hun wapenbroeders een ware opmontering hetgeen Hauptmann Hauff na afloop de opmerking ontlokte, dat deze geestelijke verkwikking welhaast beter als medicijn had gewerkt. Na de zanguitvoerlng, welke ook door vele wandelaars langs de Vliet werd beluisterd, kregen de militairen verlof hunne kameraden een kort afscheidsbezoek te brengen. Alvorens heen te gaan heeft Hauptmann Hauff aan dr. Pieck zijn diepgevoelden dank gebracht voor voortreffelijke zorgen aan de gewonden in St. Antoniushove besteed. Ook aan het bestuur van St. Antoniushove, waarvan Dh. N. J. Dols aanwezig was, betuigde hij zrjn oprechte erkentelijkheid. Een vader, van een der gewonden, die per vliegtuig uit Keulen naar hier was gekomen, ten einde zijn zoon te bezoeken en getuige was van dit sympathiek afscheid, bracht eveneens den directeur-geneesheer persoonlijk dank voor diens onvermoeide toewijding en groote opoffering. Ten slotte werden den militairen nog enkele ververschingen aangeboden, waarna zij de reis naar hunne nieuwe bestemming aanvaarden.
VEILIG VERKEER Houdt rechts
De Hoofdcommissaris van Politie neeft zich genoodzaakt gezien er nogmaals op te wflzen, dat zeer nauwkeurig de hand moet worden gehouden aan den verkeersregel: „Houdt rechts". Gebleken is, dat tal van wielrtjders en bestuurders van andere z.g. langzame voertuigen, waaronder ook te rekenen auto's met paarden bespannen, zich veelal nog onvoldoende aan dezen regel houden. Met nadruk wordt er nogmaals aan herinnerd, dat iedere weggebruiker, zoo nauwkeurig als maar eenigszins mogelijk is, de uiterste rechterzijde van den weg moet beraden. Als men — al is het nog slechts een halve meter naar rechts kan uitweken — dient men zulks ook te doen. liet komt ook nog rel voor, dat wlelrtlders bij het Inhalen, tijdelijk 'n groepen vaa.vflf. zes of met, naast ellcander Wijven Niet zelden komen d« ui*ïrrt »tnks lijdende" d*n tol het midden v»« «•-» -"•* *•"* ~* T ''«**»•" h«*an te rflden. Gewezen wordt e' op, dat zoowel de middenstrook van den weg als de trambaan, steeds *•»«* W »nelv*rkeer h«schikb»»r woetei bUJven Na het inhal'T b*f*vt> 'oen ideh dsarom onmiddellijk w»« ->•- *-• "«•"♦•" r.«*'-«TV«».t v«ui d«i 'feg P« PoT'Vk rM in lon »rvolg»
AFSLUITING OPENBAREN WEG
Met ingang van heden is de rQweg van den Ouden Scheveningscheweg tnaschen Timorstraat en Jac»>b Catalaan, voor a'le rftverke-r afgesloten. In verband daarmede -moet >"** »tj»»»i»«»» W""tovi r>rng+lAfrA langrti A»v> Tolweg»
Het onderwijs wordt geleidelijk aan hervat Vrachtige samenwerking tusscheu chillende richtigenm ten uimte doel te verdeelen Kinderen worden van de street gebouden
Met het ondurwfls In onze stal gaa* het gelukkig weer In de goede richting. Naar de waarnemende chef van ** afdeel»ng Onderwas der Gemeente-Secretarie, Dh. D. E. Nleborg, ons mededeelde, zijn er In de sfgeloopen week weer tal van arhoW d*e bezet waren, vrijgekomen. Met name In het Bloemenkwaröer, te r>«jh*veningen en In het Beznldenhon«n»*rtl« «s *" toestand aanzlenUJk verbeterd. En nn de Ned>rlandsche soldaten die werk In de maatschappij hebben op bet punt staan om naar bnis t»« Tig t" keeren, W er In de komende dagen w»g lv*' v*»l meer s*»hoolmlmte vr\J bomen. Toen in September de algemeene mobilisatie in ons 'and werd afgekondigd, begon de misère voor d' scholen. JBr ging onmiddellijk veel schoolruimte voor het onderwas verloren, voor de meeste schoolkinderen werd het a«ntal lesuren per dag Ingekrompen, men moest combineeren "\ verdeelen en zlcb in menig opzicht behelpen. Veer dan hrmdc-d scholen '"*"ti in dezen tijd aan he* onderv (js rnttrokkan. »>e gebeurtenissen vsn de ma«nd Mei hehben rfit aantal meer dan verdubbeld Op e<-n gegeven o<-gennl(k waren in de 380 Haagsehe "«chotein voo* lager en voorbereidend ond«rwt)s 240 geheel of vrtiwe' geheel voor andere dan ond»xwtis-do''i>lnd-n in gebruik genomen o.ir»r».r 70 r*"1* >•"• •"» •«•»»««l»n was beset. Vóór het zoover kwam, was men er nog steeds in kunnen slagen de gang van zaken bij het onderwijs van één centraal punt uit te regelen De afdeeling ondenurt)» en de gemeenteltjke inspecteurs konden de zaak In handen houden, ofschoon de herhaalde troepenverplaatsingen een onberekenbaren factor vormden en telkens weer nieuw ontworpen regeling»" 'n d« war stuurden. bevredigende nood-oplossing. Toen de toestand de vorigen maand volkomen onoverzichtelijk w«rd en niet langer van één punt uit geregeld kon worden, heeft men een nood-oplossing gevonden, d)« nog steeds van kracht is en goed voldoet. In een bijeenkomst van prof. Ir. C. L. v. d- Bllt, wethouder van Onderwjjs, met vertegenwoordigers van den Katholieken Schoolraad, den Protestantschen Schoolraad, den Bond van Neutrale Scholen en de RtJka- en Gemeente-inspectie, werd een oommissie samengesteld, bestaande uit de heeren J. N. Pattist, rHJksinspecteur van hst Laver Onderwy* in ds inspectie 's-Grsvenh«ge, Onderwijs en D. lE. Nieborp. »»"im'«n'i ch»' va.n de afdeellng Onderwijs Deze "ommlssie hsd tot taak om da overgebleven sch«olrulmtr naar recht en hilüjkheld tusschen »lle scholen te verde»len. Zij ontwierp een p'an, waarbij de regeling gedecentraliseerd werd. De sta'' werd in 19 naa«t ''kander liggend" wijden ve'deeld en vor de 'eidlng van elke wjjk werd he* hoo'd eener katho'ieke. eener «*n»r of-onWa*» «r>*<*o» «an gewezen. Dtt driemanschap beellst in elke wtyk, In overleg met de schoolhoofden In die wijk, over een btlhjke verdeeling van de beschikbare schoolraimte. Dit was geen «Inekaurtje, waal eiken dag npnlenw veranderde de toestand. Intnsachen Is er in de gehonden samenkomsten een prachtige samenwerking tnsschen de verschillende onderwQsmenschen tot uiting gekomen, ongetwijfeld een verheugend symptoom dat hopelijk in de toekomst »Un uitwerking niet aal missen Kr Is zooveel mogelijk naar ge»'reef d de examenk'assen van ti. T,. o. en lager onderwas normale schoolttjden te doen hebben. D» zesde of zevende en de eerste klassen. d°r lagere schalen gingen eveneens voor. Verder werd bfl het onderwijs eelf san de hoofdvakken de voorrang gegeven. Als zoodanig gelden: lezen, schaven, Ned. taal, aprdrtpskunde, geschiedenis en handwerken. Door het gymnasttek-onderwtjs ui de open lucht te doer ge-chleden, konden de gymna«tleklok»'*n wr hot- Home ond«»wtJ» ge *"ulkt worden. Waar noodig, werdeD de schooltijden zoo geregeld, vlsr klassen per dag les konden ontvangen De schooltalen zt)n in zulke vvallen: B—lo, 1P 30- 1930, I—3. 3.30—5.30, t.r-ti' **t»T»*«gs tnt i "»r wordt doorgegaan. Kinderen vsn de «trast »f Ofschoon op deze wflze gedaan werd wat onder de gegeven omstandigheden mogelijk was, bleef er toch nog e»n aantal kinderen over dat nog weinig of geen deel aan het onderwas had. Uit opvoedkundig oogpunt bezien brengt deze toestand nog bijzondere nadeelen mee, omdat de kinderen btj het maandenlang cp straat spelen, zonder de remmende tucht van de schoofden, gemakkelijk tot baldadigheid *n '«»'»M en '"ttige verveling komen In verband met dez« kwestie is v«rige week aan de hoofden der openbar» en bijzondere scholen een circulaire gezonden, wearin gewezen werd op d« noodzakelijkheid om de kinderen van de straat te houdpn en hon vor,r verveling te behoeden. De aandacht werd gevestigd op verschillende mogelijkheden om de kinderen in klasse-verband, nuttig bezig te houden: door gymnastiek, echoolwandelingen. onder toezicht spelen in de open lucht ens. Dat dit bezighouden van de kinderen in het belang van de kinderen is en hen ervoor behoedt al te zeer aan de schooltuoht te ontwennen, terw
Zoo kunnen wfl verwachten, dat binnen $1- zienbaren ook het onderwas 1b onze stad weer op norma&l peil zal zfln hersteld.
De hoofden der scholen ztfn intuee-hen dllirent om de door he* cudvwtJ» »•>«>«««« .<•*«»««* ~«»
HET GEMEENTEMUSEUM
Van het Gemeentemuseum la thans weer een grooter gedeelte voor het publiek opengesteld. De tentoonstelling „Het oudere stilleven" is overgebracht naar zalen, die direct aansluiten bty de tentoonstelling „Stillevens en Bloemen van 80 Schilders van Heden". Deze laatste, die op 2 Juni sluiten zou, is voor onbepaalden tijd verlengd. Dezer dagen zullen In dezelfde vleugel van het gebouw ook eenige kabinetten met een keuze uit de hedendaagsche Nederlandsche en Belgische kunst voor het publiek toegankelijk gesteld worden. De afdeeling Muziekgeschiedenis is wederom geheel toegankelijk, zoo ook het Prentenkabinet met de Studiezaal en de daarbij aansluitende zalen voor moderne aquarellen, teekenlngen en kunstnijverheid. De afdeellng Oude Kunstnijverheid is eveneens voor een groot gedeelte weer te bezichtigen; in de opstelling in de groote benedenhal is eenige verandering gebracht; daar zfln vitrines geplaatst, die een dldactlsch-paedagogisch overzicht geven van de ontwikkeling van verschillende gebruiks-voorwerpen. -In die afdeeling wordt thans gewerkt aan de opstelling van een zeer belangrijke nieuwe collectie, die door schenking werd ontvangen. Ook het grootste gedeelte van de Haagschhistori*che afdeeling is opengesteld. Hier *tjn eenige veranderingen Ir* de opstelling noodzs'ielflk geweest, daar het nW wenschelijk w»' de zeer omvangrijke stu' '~n u)» de reg«mt»r> «r> •«•hutterzaal
HERSTEL VAN HET GOEDEREN VERVOER PER SPOORWEG
H»t goederenverkeer, zoowel van stukgoed als van wagenladingen tusschen een groot aantal spoorwegstations ia hersteld. r>aar de mogelijkheden op alle deelen van het net niet deze'fd" rt)n, word* h»t publiek aangf aden zich om Ir lichtingen t» wenden tot de goederen' ar'-,» • $<• s'atlons, de fact-irvjcx var '<» i <"' ■* -" ' '- i>s'i't<-''it|i «■* vnri rte A
TIE Mr. A VAN BERCKEL Als raadsheer in het Gerechtshof
Al» raadsheer In het Haaf>sche la hedenochtend geïnstalleerd mr. A. ti. M. ?an Berckttl. Be v'ce-president v rtol'te 's g< ikrw «mi van d%n p»"'-'—•■ —- '•-• " * ''
E.H.B.O. CURSUSSEN VOOR LUCHTBESCHERMING
H>t medische comité dat op initiatief van de afd. Den Haag der Ned*rlandsche Vereenigtng vo->r Luehtbescherming, is samengesteld, om In de verschillende sectoren clubs van K. H. B. 0.-ers te vormen, welke dub» ook cursusaen voor E. H. B. O. organiBeeren. kan op succes bogen. In elk van de sector»»: Tran»vaa'buurt, Zuiderpark, Laakkwartier, Archipel en Scheveningen, «fln cursussen aan d»n ganjr, terwfll in de sector Westendkwartier (Vla) zelfs drie cursussen worden gegeven. Op dc.e wijze zuilen de sectorclubs later een groot aantal leden bevatten, die geregeld onder deskundige leiding zullen bUJven oefenen. Niet alleen voor hulp bfl luchtaanvallen sal bet geleerde te pas kunnen komen, maar voor het geheele leven zal het nuttig zfln. In de sector Scheveningen z(jn reeds gedurende zeer langen tjjd curs'issen E. H. B. O. gegeven, welke vooral door de Soheveningsche vrouwen beiocht «fln, ook In de sector Benoordenhout regelmatig vrouwen stfn en wor den opgeleid. Een en ander heeft tot gevolg, dat tn onze stad binnenkort een zeer groot aantal E.H.B. 0.-ers(-sters) sullen zfln. Tmmera de verschillende bestaande vereenlgingen, vele particuliere bedrijven, r\Jks- en gemeentediensten hebben ook personeel laten opleiden.