Klachten over de bezorging? Tot 8 uur 's avonds kunt u bellen nummer 88111 in Groningen en 46139 in Haren
Collectie
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Nieuwsblad van het Noorden
- Datum
- 11-11-1969
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Nieuwenhuis
- Plaats van uitgave
- Groningen
- PPN
- 833013246
- Verschijningsperiode
- 1888-2002
- Periode gedigitaliseerd
- 1888-1994
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Groninger archieven
- Nummer
- 265
- Jaargang
- 82
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
N. IJ. Vlietstra opent Van Lieflandschool 'Gehandicaptenzorg kost geen extra geld'
(Van een onzer verslaggevers)
De heeft N. IJ. Vlietstra, hoofdinspecteur van het buitengewoon jnderwjjs, heeft vanmorgen de naar iqü voorganger vernoemde W. A. van Lieflandschool voor geestelijk gehandicapte kinderen aan de Donderslaan (Corpus den Hoorn) te Groningen geopend. In zyn openingswoord bestreed de heer Vlietstra de gedachte dat de zorg voor geestelijk gehandicapten veel geld zou kosten. „Het is een leugen van onze samenleving, dat de zorg en de ontwikkeling van de geestelijk gehandicapten duur is. Ze krijgen geen extra geld, doch vervangend geld".
De heer Vlietstra noemde „dit soort scholen" de basis voor de zorg van geestelijk gehandicapten. „Geduld en liefde zijn hier van doorslaggevende betekenis", aldus de hoofdinspecteur. Hij vond dat in deze tijd van technische explosies eigenlijk veel m«er machthebbers het ongecompliceerde karakter van deze imbeciele kinderen zouden moeten hebben. „Erasmus heeft dat in zijn Lof der Zotheid misschien ook voor ogen gehad", zo zei hij tot de aanwezigen. „Dit gebouw vertelt de ouders in ieder geval, dat ook deze groep kinderen geen pedagogisch uitschot is", aldus de hoofdinspecteur van het buitengewoon onderwij».
• Het nieuwe complex van de Van Lietlandschooï werd, zoals gebruikelijk, na de officiële opening door de genodigden bezichtigd. Links het hoofd, de heer C. R. Tiddens, met naast hem de hoofdinspecteur van het bijzonder onderwijs, de heer N. IJ. Vlietstra en wethouder drs. J. J. H. van der Ree.
„Verdomde Lowietje"
Drs. J. J. H. van der Ree, wethouder van onderwijs, vond, dat nog teveel mensen „de v-ardomde Lowietjes" vergeten, maar dat dit niet van de gemeenteraad van Groningen kan worden gezegd. „Het moet een hele geruststelling voor de ouders zijn, dat hun zorgen nu in dit prachtige gebouw gedeeld worden", zo zei drs. Van der Ree. Hij noemde de situatie, waaronder de docenten in de vorige oude school moeaten werken, „ten hemel schreiend".
Met de bouw van de W. A. van Lieflandschool is op 7 juni 1967 begonnen. In 1950 al ontstonden de eerste nieuwbouwplannen, die in 1957 een concretere vorm kregen door het schetsplan en de kostenraming van een school met internaat. De gemeenteraad stelde in 1961 een bedrag van f 813.400 beschikbaar. Hoofd van de school is de heer C. R. Tiddens.
Procestechniek aan Christelijke MTS
(Van een onzer verslaggevers)
Wellicht 1971 en anders in 1972 zal het aantal opleidingsmogelijkheden aan de Christelijke MTS in Groningen worden uitgebreid met een afdeling procestechniek. Het ministerie van onderwijs en wetenschappen heeft inmiddels de benodigde subsidie toegezegd.
De school kende al opleidingen voor bouwkunde, elektrotechniek en werktuigbouwkunde. Voor de nieuwe vakrichting kunnen 52 leerlingen worden verwacht, zo heeft het ministerie becijferd.
Kinderzegelactie van start
(Van een onzer verslaggevers) „Moet ik die betalen?" vroeg mevrouw Fock vanmorgen toen haar als echtgenote van de commissaris der Koningin bij de opening van de 43e kinderzegelactie in het Instituut voor Doven in Groningen de eerste zegels werden aangeboden. Mevrouw E. Scholten-Wodicka — dit jaar voor het laatst verbonden aan het Groninger Comité voor Kinderzegels — maakte haar met ware verkoopkunde duidelijk dat dit inderdaad de bedoeling nas. De kinderzegels zijn dit jaar bedrukt met kinderfiguren, die getekend zijn door Dik Bruna.
Drs. F. Delhez, directeur van het Instituut, zei dat hij ieder jaar weer verlangend uitzag naar het telefoontje van mevrouw Scholten in verband met de actie. Omdat de opbrengst van de actie gaat naar kinderen, die extra hulp nodig hebben, had hij juist die kinderen gevraagd iets op deze opening te doen. Jikke van de Ploeg, Casper van Balen, Albertus Vos en Rita Mooiweer, leden van directie en i'edactie van de schoolkrant „Wij" van het instituut, namen mevrouw Scholten en de heer Huizinga, adjunctdirecteur van het Postkantoor Groningen, een interview af.
Mevrouw Scholten had hierna de dar.xbare taak een gedeelte van de opbrengst van vorig jaar uit te reiken aan verschillende instellingen. De landelijke opbrengst van de vorige actie bedroeg f 5.150.000,- Het provinciale Groene Kruis, het Groene Kruis in Baflo, Vlagtwedde en Grootegast kregen ieder een cheque van f 10.000,- Het stedelijk Groene Kruis f 5.000,- en het Oranje Groene Kruis f 5.500,-.
Een bedrag van f 62.000,- overhandigde zij aan het tehuis „De Helperhaven" in Groningen. Op haar vraag of dit voldoende was werd bevestigend geantwoord. Een bronzen plaquette van de kinderzegelactie zal een plaats krijgen in dit gebouw. De actie, waaraan 2850 scholen meewerken (waarvan 82 in Groningen) duurt tot 31 december.
# Mevrouw Fock (links), wier echtgenoot het volgend jaar het ambt van commissaris der Koningin neerlegt, heeit vanmorgen voor de laatste keer de eerste kinderzegels officieel in ontvangst genomen. Rita Mooiweer (rechts), leerlinge op het Instituut voor Doven in Groningen, overhandigt haar hier een borduurwerk. In het midden mevrouw Scholten.
'Omgewaaide' patatkraam staat er nog
In de krant van gisteren stond dat de patatescaravan aan de Stadhouderslaan door de storm om was gewaaid. Dit blijkt niet de patatescaravan te zijn van mevrouw S. Elzinga- Spreen, maar een wooncaravan. Het bedrijf van mevrouw Elzinga draait gewoon door.
F. Fokkema ontving zilveren eremedaille
De heer F. Fokkema, werkzaam bij H. J. Klaassens koek- en banketbakkerij te Groningen, is onderscheiden met de zilveren ere-medaille verbonden aan de Orde van Oranje Nassau.
De onderscheiding is hem vanmorgen op het stadhuis door burgemeester J. J. A. Berger uitgereikt.
De heer F. Fokkema trad in 1919 in dienst van de heer H. J. Klaassen, koek- en banketbakker, thans de H. J. Klaassens koek- en banketbakkerij CV., Herestraat 90. Hij is hier thans als chef-bakker werkzaam.
Bij zijn veertigjarig dienstjubileum werd de heer Fokkema reeds onderscheiden met de bronzen eremedaille.
Israëlische ambassadeur op bezoek in Groningen: 'Nederlandse pers doorgaans vriendelijk jegens Israël'
(Van een onzer verslaggevers)
De ambassadeur van Israël in Nederland, de heer S. Arad, vindt, dat de Nederlandse kranten zich in hun beschouwingen over het conflict in het Midden-Oosten in het algemeen vriendelijk jegens Israël opstellen in een positieve en juiste berichtgeving. Over het conflict Volkskrant-Hiltermann wenste hij zich te onthouden van commentaar. Wel vond hij, dat de Arabieren geen reden tot klagen hebben, want „ze krijgen wat ze toekomt".
Vredesbesprekingen kunnen volgens de heer Arad alleen op gang worden gebracht door de grote vier en de V.N. „Wij willen graag praten, maar Egypte weigert."
De heer Arad was gisteren voor een officieel bezoek in Groningen. Hij heeft er gesproken met de commissaris der Koningin, mr. C. L. W. Fock en burgemeester J. J. A. Berger en er de Joodse gemeente en het genootschap Nederland-Israël bezocht.
Het zijn voor de heer Arad, die ruim een jaar ambassadeur in Nederland is, informatieve bezoeken. „Groningen is een mooie stad, die moeten ze zo houden", is zijn mening en voorts vindt hij Groningen een niet provinciaalse provincie. Hij hoopt met zijn bezoeken aan de provincies ook de goede relatie tussen Nederland en Israël te continueren.
BELEID DRASTISCH GEWIJZIGD Jeugd en Muziek geeft concerten voor iedereen
(Van één onzer verslaggevers)
Jeugd en Muziek afdeling Groningen (ruim 200 leden) gaat haar tot nu toe gevoerde beleid drastisch wijzigen. Niet langer kamermuziekconcerten voor ingewijden en leden wil zij organiseren, maar concerten op velerlei gebied (jazz, pop en symfonieorkesten) voor iedereen. Niet alleen de verplichte muziek voor schoolgaande jeugd, maar ook jeugdconcerten, die nu jongerenconcerten gaan heten, voor de werkende jeugd.
Omdat steeds minder bestuursleden tijd vrij kunnen maken zich met jeugdmuziekzaken bezig te houden heeft de afdeling Groningen onder leiding van directeur Ru Sevenhuijsen bovendien besloten een betaalde kracht aan te trekken. Vanuit Amsterdam van het Centraal Bureau Jeugd en Muziek is mejuffrouw Herma Over naar Groningen gekomen.
De afdelingen Groningen, Assen en Hoogezand-Sappemeer hebben besloten tot samenwerking en deze resulteerde in een aantal voor iedereen toegankelijke muziekevenementen in het komend seizoen binnenkort, die nogal wat afwijkijn van de vroegere lijn.
In Groningen begint men maandag met een jazz-avond door het Trio Pim Jacobs in de Remonstrantse Kerk aan de Coehoornsingel. Verder volgen onder meer onderverdeeld in serie Aen B een avond met hst Frysk Orkest (15 januari); deze wordt een week vooraf besproken door de heer Ru Sevenhuijsen in het Akademiegebouw, Concert Jeugd en Muziekschoolorkest onder leiding van Rob Smit (samen met Koperansemble Gronings Conservatorium (19 december), Trio Frans Wieringa en The Solutions (pop en jazz op 27 februari) Zernike-Koor (20 maart), Regionaal Jeugd Orkest (3 april) en 23 mei Ton Hartsuiker in het Museum voor Stad en Lande over avant-gardemuziek.
Dergelijke avonden staan ook in Assen en Hoogezand-Sappemeer op het programma. In Hoogezand komt ondermeer op 10 april het Bewegingstheater De Kern. Ook hier zullen de symfonieavonden vooraf besproken worden door de heer Sevenhuijzen.
Groninger artsen naar Curacao
Vijf Nederlandse artsen, o.w. 2 uit Groningen, zullen gedurende een paar weken ter beschikking van de regering van de Nederlandse Antillen worden gesteld in het kader van het Nederlandse technische hulpprogramma.
Het zijn de Groningse hoogleraren prof. dr. J. H. P. Jonxis en prof. dr. L. B. van de Slikke en drie leden van specialisten-registratiecommissie van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Geneeskunst, nl. dr. J. C. P. Eeftinck Schattenkerk, dr. M. Plooy en prof. dr. G. den Otter.
Zij zulen in overleg met de Antilliaanse regering en het bestuurscollege van het eilandgebied Curacao nagaan welke maatregelen dienen te worden genomen om in de naaste toekomst aan het St. Elisabethziekenhuis in Willemstad voor de daarvoor in aanmerking komende specialisten een beperkte opleiding tot specialist in te stellen. De medici zullen vandaag op Cura ao aankomen.
Zie ook pagina 8 voor stadsnieuws
Concurrentie
Dames die om 'n herenhaarstukje komen blijven inmiddels uiterst schaars, heren die zelf hun haar mannelijk willen uitbreiden komen er steeds meer. Dat levert de heer Koopal forse concurrentie op. Volgens zijn waarnemingen opereren in de provincie Groningen twee heren, die zeggen dat ze KooDal heten. „Ze hebben m'n visitekaartje zelfs nagemaakt. Ze doen 't, dacht ik, als volgt: in een bepaald dorp gaan ze in de kroeg zitten, geven de kastelein wat tipgeld en vragen hem dan wie er zoal kaal zijn in het dorp. Die mensen zoeken ze dan op, en verkopen een pruik aan de deur voor duizend gulden. Een paar dagen geleden kreeg ik een man uit Zuidlaren in de zaak. Wat kost een haarstukje, vroeg hij. Nou zo'n driehonderd gulden. Toen zei hij: ik heb Koopal aan de deur gehad en die wou me eén verkopen voor 850 gulden."
Ik ben Koopal, zei Frans Koopal toen, en hierop snapte niemand er meer iets van. De heer Koopal overweegt inmiddels aangifte te doen bij de recherche.
„Ik heb ook een man op bezoek gehad, die thuis een pruik had gekocht voor duizend gulden. Die handelaren bezorgen dat ding dan en knippen hem in de kamer even bij, terwijl ze helemaal geen kapper zijn. Ze hadden de pruik veel te kort geknipt, het haar stond recht overeind. En dan komt zo'n klant bij mij, en dan blijk ik er niks mee te maken te hebben.
In die pruiken verwerken die handelaren dan ook nog geprepareerd haar van Chinezen. Als je het een keer wast, kliedert alles aan mekaar."
Behalve de haarstukjes zijn ook snorren een groot artikel aan het worden. Koopal heeft vierduizend besteld bij een Amerikaanse firma. „Veel mannen die geen snorhaar hebben, willen toch graag zo'n ding. Dat heeft niks met een afwijking te maken, het is geen borsthaar."
STADJER
deze stad Borsthaar wordt een gewild artikel
Langzaam, maar vreselijk zeker verdwijnt elke zekerheid uit dit leven, want als je iemand met een fikse portie borsthaar ziet lopen, hoeft dat ook al weer niet echt te zijn. Het gerucht kwam eerst per telex uit het Westen, waar mannen met opgeplakt borsthaar werden gesignaleerd. Ik heb me daarop vanmorgen naar pruikenmaker Frans Koopal aan de Noorderhaven gespoed. En ook bij hem blijken regelmatig heren naar binnen te stappen die wat kaal op de borst zijn en daarin verandering wensen te brengen. De heer Koopal bemeet dan hun front en maakt een soort borstpruik die je, als het weer zonnig is en de blouse open kan, zo kunt voorhangen.
Een levendige compositie komt minimaal op 150 gulden, meer draagkrachtige heren hebben voor driehonderd gulden op de borst. De heer Koopal maakt geen reclame met deze haardracht. „Het is een discrete zaak, misschien ook wel een beetje zielig."
De heren, die er behoefte aan hebben, stappen trouwens zonder blikken of blozen naar binnen. Doet u me maar es wat borsthaar, zeggen ze dan. De heer Koopal: „Toen ik met dit vak begon, stonden m'n oren wel es te klapperen. Want behalve dat borsthaar krijg je ook heren die een damespruik willen hebben. Dat komt steeds meer voor. Hier loopt een heer die in een half jaar al drie heeft gekocht: een blonde, een zwarte en een kastanjebruine. Ik wil er niet veel over zeggen, die mensen komen hier op een vertrouwensbasis en ik help ze achter in een apart kamertje. Maar je weet niet half hoeveel vrouwen er hier in de stad lopen, die eigenlijk een man zijn. Ik vertel nooit wie het zijn, ik weet niks. Daar moet de klant helemaal op aan kunnen."
Die hele handel in borsthaar en damespruiken voor heren is trouwens niet helemaal nieuw. Volgens de heer Koopal was er 25 jaar geleden ook al belangstelling voor. „Maar het gaat nu allemaal veel opener en de interesse neemt zeer snel toe."
# Pruikenmaker Frans Koopal 't Hoofd is echt, de snor namaak,
Bezoek voor Gasunie in Groningen Duitse minister wil alles weten over organisatie aardgasafzet
(Van één onzer verslaggevers) De minister van Economische Zaken van de Westduitse deelstaat Baden-Württemberg, dr. H. O. Schwarz, heeft gisteren een bezoek gebracht aan de NV Nederlandse Gasunie in Groningen, met het doel inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de aardgasafzet in Nederland gedurende de afgelopen zes jaar.
Na welkom te zijn geheten door dr. C. Krijgsman, hoofddirecteur van de Gasunie, werd een overzicht gegeven van de ontwikkeling van de huishoudelijke en industriële markt, de tariefstructuur en de toepassingsmogelijkheden van aardgas in ons land. Voorts werd van gedachten gewisseld over de aspecten van de aardgasafzet in Baden-Württemberg.
Alvorens de terugreis te aanvaarden, bracht het Duitse gezelschap, dat bestond uit dr. Schwarz, medewerkers van hem en vertegenwoordigers van de gasindustrie in Baden-Württemberg, vandaag een bezoek aan de installaties van de NAM in Hoogezand- Sappemeer.
— Het pand Verlengde Oosterweg 106, dat de uitvoering van het plan Engelse Kamp in de weg staat, kan door de gemeente Groningen voor f 21.000 worden aangekocht. B. en W. vragen de raad het benodigde bedrag te voteren.
• Het gezelschap arriveert bij het hoofdkantoor van de Gasunie in Groningen. Rechts de Duitse minister, dr. H. O. Schwartz.