l /mTÉmÏϧmTimmWmfw 1 I Meubelzaak B^IÊM^MM 1 i Wij hebben voor U ontvangen: -^ m E AMERIKAANSE EETKAMERSETS 1 H De sets zijn verkrijgbaar met of zonder kast en met 6of 4 stoelen. m W Vergelijk gerust onze prijzen en kwaliteit! % I Meubelzaak këftn&Êï I W SCHOTTEGATWEG WEST 357 (ingang bij DE FLES) TEL.: 84639 - 84837
Collectie
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Amigoe
- Datum
- 13-11-1984
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Amigoe
- Plaats van uitgave
- Curaçao
- PPN
- 863860281
- Verschijningsperiode
- 1976
- Periode gedigitaliseerd
- 1976-1994
- Verspreidingsgebied
- Nederlandse Antillen
- Herkomst
- KB C 251
- Nummer
- 264
- Jaargang
- 101
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Er is helaas een probleem met het ophalen van de afbeelding.
Dit kan twee oorzaken hebben:
Probeer het later opnieuw.
Advertentie
Advertentie
Bi Pit +j Minister-President di Antias Hulandes Sra. Maria Liberia-Peters lo dirigi su mes na pueblo. Transmishon via : TeleCuracao i emisoranan di radio lokal Fecha : djarason, 14 november 1984 Ora : 19.30 ora (mitar di ocho) Informashon enkuantu situashon Shell na Körsou.
Advertentie
dierenbescherming
WILLEMSTAD— De heer
WILLEMSTAD— De heer Otto Rudolf Anthony Beaujon kwam gisteren op 69- jarige leeftijd te overlijden. De heer Beaujon heeft verschillende hoge functies beheerd voor zowel het eilandgebied Curagao als voor het Land. Otto Beaujon werd op 6 november 1915 geboren op Aruba. In 1933 trad hij in overheidsdienst op Curagao. In 1955 werd de heer Beaujon voor de Democratische Partij gedeputeerde van het Eilandgebied Curagao. Eerst belast met Openbare Werken, later met Sociale Zaken, Economische Zaken, Gezondheid en benoemd als waarnemend gezaghebber. In 1960 werd Otto Beaujon weer gekozen tot gedeputeerde belast met Financiën en ook weer benoemd tot waarnemend gezaghebber. In 1961 vervolgde de heer Beaujon zijn carrière als Secretaris van het Eilandgebied Curagao, hij vervulde deze positie tot 1965.
De heer Beaujon was Statenlid van 14 april 1955 tot 13 september 1955 en van 23 september 1966 tot 12 december 1966. Vanaf deze datum tot 16 mei 1968 was hij voorzitter van de Staten van de Nederlandse Antillen. Otto Beaujon is officier in de Orde van Oranje- Nassau.
Op 18 juni 1968 werd de heer Beaujon benoemd tot gezaghebber van het eilandgebied Curagao. Hij was minister van Onderwijs en Cultuur van 12 december 1969 tot 15 december 1970 en minister van Onderwijs & Cultuur en Gezondheid van 12 februari 1971 tot 2 juni 1971. Op die datum werd Otto Beaujon Voorzitter van de Raad van Ministers van de Nederlandse Antillen.
Otto Beaujon
Meditatie cursus
WILLEMSTAD— In het weekeinde van 17 en 18 november zal er een medidatiecursus plaatsvinden in de aula van de UNA, onder auspiciën van "Curagao Chapter Amorc" in samenwerking met de "Rose Croix University" van San Jose in de Verenigde Staten. Spreker zal zijn José Garcia, legaat van de Rozekruisers Orde Amorc en docent van de "Rose Croix University". In de cursus zullen het hoe en waarom van Medidatie gegeven worden; met onderwerpen zoals: concentratie, medidatie, contemplatie, mantra, wierook gebruik, muziek, en psychologische en neurofysiologische effect van meditatie. Deze meditatie cursus wordt dan gevolgd door een aparte cursus van 19 tot en met 24 november en wel een Kabalacursus die ook zal plaatsvinden op de UNA. In de cursus wordt de praktische zijde van de Kabala belicht. Beide cursussen worden in het Spaans ver-
zorgd
Gereedschappen-diefstal
WILLEMSTAD— Het belastingkantoor is niet eens gereed of er zijn al mensen die denken " plukken wat er te plukken valt". Vanaf het terrein waar men thans bezig is met de bouw van het nieuwe belastingkantoor zijn een groot aantal gereedschappen en hoeveelheid bouwmaterialen verdwenen.
Huis afgebrand
WILLEMSTAD— Een houten huis aan de Seroe Fortuna weg brandde helemaal af, inclusief de hele huisraad. Toen de brandweer arriveerde grepen de vlammen al om zich heen. De brand brak uit toen de bewoners niet aanwezig waren. Huis en inboedel waren niet verzekerd.
Aanrijding door geen voorrang te verlenen
WILLEMSTAD— Door het niet verlenen van voorrang botsten drie personenauto's tegen elkaar. De bestuurster die de aanrijding veroorzaakte, liep verschillende snijwondjes op in het gezicht. De aangerichte schade bedroeg 2800 gulden.
Zakenvaria EEN NIEUWE AMERIKAAN
SE THERAPIE is sinds kort mogelijk op de Nederlandse Antillen, namelijk Colonic Irrigation, ofwel hoge darmspoeling. Via een revolutionair apparaat worden de darmen gereinigd en ontdaan van alle aangekoekte resten. Het is de meest simpele en veilige manier om de darm te reinigen. Men heeft ontdekt, dat een heleboel vage klachten zoals vermoeidheid, lusteloosheid, haaruitval, slechte adem en nog veel meer andere klachten ontstaan door een vervuilde of verstopte dikke darm. Dit staat bekend als auto- intoxicatie hetgeen zelfvergiftiging betekent. De sleutel tot een lang en gezond leven zit in een gezonde dikke darm. De behandeling zelf is niet pijnlijk. Door middel van een dunne slang wordt er water in de darm ingebracht. De gehele behandeling duurt 45 minuten, waarbij meer dan 10 liter in de darmen wordt gespoeld. Voor meer informatie kan men op Aruba terecht bij Colonic Irrigation Centre aan de Boerhaavestraat 55, tel: 25752, Erica Wauben en op Curacao bij het Bioresearch Institute, Adjudantenweg 14a, tel: 43903, Raoa Baroud. DR WAYNE KOSKI IS REGIONAAL staflid geworden van de Continentel Milling Company. Hij is doktor in de diergeneeskunde en expert op het gebeid van kippen en varkens, Koski wordt gestationeerd te Puerto Rico bij een zusterbedrijf van Continentel Milling. Van hieruit staat hij ten dienst voor alle cliënten. Voor het einde van het jaar zal hij de klanten op Aruba, Bonaire en Curacao bezoeken, hetgeen in de toekomst regelmatig zal gebeuren.
“Antillianen hebben het récht naar Nederland te gaan” Maria Liberia-Peters in de slag tegen Exxon en Shell
"IK HOOP VURIG dat we nooit in de situatie terecht zullen komen dat er een paar keer in de week een overvolle DC-10 met Antillianen naar Nederland vertrekt. Ik vind dat in strijd met de menselijke waardigheid. Daarom wil ik de mensen ervan bewust maken dat ze beter hier vier stappen achteruit kunnen doen dan in Nederland gaan wonen waar zij elke dag in hun waardigheid worden aangetast door uitingen van racisme, het gebrek aan werk en de onvoldoende huisvesting".
Maria Liberia- Peters, sinds zes weken minister- president van de Nederlandse Antillen, maakt duidelijk dat ze alles zal doen om een uittocht van ontslagen Lago- werknemers naar Nederland te voorkomen. Ze acht het funest voor de ontwikkeling van Aruba als jonge en goed geschoolde mensen het eiland verlaten. Toch wil zij niets weten van een toelatings- regeling. Daar is zij principieel tegen, omdat je dan twee soorten Koninkrijks onderdanen krijgt. "De Antillianen hebben het récht naar Nederland te gaan. Als zij dat onverstandige besluit menen te moeten nemen, kan niemand hen dat afpakken".
— Maar omgekeerd kunnen Nederlanders zich niet vrij op de Antillen vestigen. Die hebben een verblijfs- en werk- vergunning nodig, die maar mondjesmaat wordt verstrekt.
"Dat is waar, maar dat is ter bescherming van onze kleinschalige samenleving. Ik vind dat Nederland nu opeens geen rem op emigratie kan zetten, terwijl in de jaren 50 nog van alle kanten werd aangemoedigd om de overtocht te maken. Ik weet nog precies de namen van de passagiers- schepen die vol uit Willemstad vertrokken".
Ze vertelt met enige weemoed hoe ze zelf in die tijd naar Nederland ging om de kweekschool te volgen en, «of all places», in Emmen terecht kwam. Als zwarte werd je nog toen op straat uitvoerig bekeken en nageroepen, maar, geeft ze toe, dat had meer met nieuwsgierigheid te maken dan met racisme. Maar ze weet uit ervaring hoe mensen het leven in een ander land kunnen romantiseren, dat deed zij toen ook, en wat dat betreft begrijpt ze heel goed dat de ontslagen Lagowerknemers denken dat in Nederland alles beter is dan op hun vleugellamme eiland, waar binnenkort voor het eerst sinds 60 jaar de pijp van Lago niet meer rookt.
Ze is nog steeds duidelijk kwaad over de manier waarop de Exxon- top te werk is gegaan met het nieuws van de sluiting. "Op vrijdag 26 oktober had ik de directie van Lago hier in Fort Amsterdam op bezoek. Toen al hadden ze voor woensdag de 31ste een tweede afspraak gemaakt, maar waarover dat ging, wilden ze niet zeggen. Het betrof wel een «very important meeting». Ik zeg tegen Toni Cavalaro, de general- manager, «What's going on?» Gaan jullie soms sluiten? Maar hij draaide er telkens omheen. En dan hoor je toch pats boem dat de Lago op 14 januari al met de raffinage stopt. Het is ongelofelijk dat zulke praktijken nog mogelijk zijn, maar ja, je bent tamelijk machteloos. De schuld leggen ze ook nog voor een deel bij de hoge lonen hier. Alsof ze niet zelf jarenlang het loon- peil hebben opgedreven. Van een loon- politiek wilden ze nooit iets weten, dat was in strijd met «free enterprise»!"
Parlementair redacteur van de Nederlandse krant NRC Handelsblad en tevens Amigoe- medewerker, Frans Kok, bevond zich vorige week op de Antillen. Voor het Nederlandse dagblad rapporteerde hij de besprekingen die minister van Antilliaanse Zaken Jan de Koning op Curagao voerde in verband met de voorbereidingen voor de aparte status van Aruba. Van zijn verblijf op het eiland, maakte Frans Kok gebruik om ook met minister- president Maria Liberia- Peters een vraaggesprek te hebben. De Amigoe brengt vandaag het verslag van dit gesprek.
"Over de Lago raak ik niet uitgepraat", zegt ze. "Jarenlang heeft Esso hier miljoenen weggehaald en draaien ze na 5 maanden verlies de knop om! Ze zijn niet eens bereid 1 jaar op een «break- even point» door te werken, dus zonder winst, als Venezuela en Aruba 't verlies eventueel compenseren".
Met de moed der wanhoop is de Antilliaanse regering samen met de MEP- leider Betico Croes bezig te redden wat er te redden valt. Dat wil zeggen een uitstel, zodat Aruba de tijd krijgt om over te schakelen op nóg meer strand- toerisme, want andere mogelijkheden biedt het eiland zo kaal als een cactus nu eenmaal niet.
— Is het niet ironisch dat Aruba nu juist om hulp smeekt van de regering in Willemstad en dat U als Curagaose de leiding hebt van een reddings- plan voor het zich altijd zo superieur voelende Aruba?
"Ja, maar ik zeg toch niet dat ze kunnen barsten. Er zijn veel banden tussen de eilanden. Ik heb ook twee ooms en tantes die straks werkloos zijn, dat laat je niet onberoerd. Ik vind het ook daarom triest omdat Nederland naar mijn gevoel altijd veel positiever heeft gestaan tegenover Aruba dan van Curagao".
"Lago heeft nu voor een geweldige paniek gezorgd en ze zitten daar nu hartstikke in de penarie op Aruba, maar we moeten wel realistisch blijven. Aruba moet extra steun krijgen, maar dat mag niet gaan ten koste van de andere eilanden. Op Curagao kruipt de werkloosheid al naar 30% en de begroting is al zwaar overbelast door de onderstand, huur- subsidies etc. Het zal voor de regering dus een hele moeilijke zaak worden voor volgend jaar een fair verdeel- sleutel te vinden voor het Nederlandse ontwikkelings- geld".
— Ook los van Lago, ziet de toekomst er allesbehalve rooskleurig uit voor de Antillen. Shell op Curagao, met 2000 werknemers, lijdt zelfs nog meer verlies dan Lago. De Antillen- route is door Amerikaanse maatregelen ook over zijn hoogte- punten heen en het toerisme kwakkelt, dus alle pijlers onder uw economie worden langzamerhand weggeslagen.
"Ja, het ziet er somber uit, de feiten liegen er niet om. We staan zeker nog niet aan de rand van verpaupering, maar het besef begint wel door te dringen dat we sterk moeten versoberen. Wat Shell betreft, die liet ons enige tijd geleden weten dat het erg slecht ging met de ontwikkelingen op de oliemarkt, maar aanvankelijk geloofden we dat niet zo erg, omdat Shell al zo vaak heeft gezegd dat het slecht ging. Meestal was dat aan het begin van nieuwe cao- onderhandelingen. Later bleek het altijd weer mee te vallen. Door het bericht van Lago zijn we gaan beseffen dat het dit keer menens
"Shell heeft ons voorgesteld dat de Antillen een meerderheid nemen in het aandelen- kapitaal, maar ja, dat is een enorm waagstuk. We moeten samen de risico's dragen, zegt Shell, maar dat betekent dat wij het verlies moeten dekken, terwijl we al jaren met een structureel tekort zitten op onze eigen kapitaaldienst".
— Dat tekort wordt gedekt uitde ontwikkelings- hulp, en dat zou dus betekenen dat met Nederlandse ontwikkelings- hulp Shell- aandelen worden gekocht?
"Ja, het is inderdaad «ridiculous» als Nederland via die weg Shell zou gaan subsidieren. We moeten het voorstel dus nog eens goed bêstüderèh.^liiiting van Shell zou een sociaal explosieve situatie opleveren, dus we zijn bereid mee te denken. Zo zou misschien aan de verplichte minimale winst- belasting van 30 miljoen die Shell betaalt, wat gedaan kunnen worden".
— Als de Antillen feitelijk eigenaar worden van de raffinaderij is Venezuela misschien eerder bereid meer olie te leveren, waar Shell zo om verlegen zit. Ugaat volgende week naar Caracas, misschien kunt Udat vragen en ook of ze de olie voor Lago nu naar de Shell Curagao sturen ?
"Ja, dat ga ik doen, maar niet in die woorden natuurli k! Shell had mij aanvankelijk gevraagd naar Caracas te gaan om 50.000 vaten per dag extra te vragen. Ik zal mijn best doen. Misschien kan ik Venezuela voor de Shellraffinaderij interesseren, dat zou goed zijn voor de continuïteit".
— Aan een man pleeg je zon vraag niet te stellen, dus bij voorbaat excuus, maar hoe is het om als vrouw onverwacht ministerpresident te worden en hoe is het contact met bijvoorbeeld, die Amerikaanse oliebazen?
Maria Liberia: "Voor mij persoonlijk was het geen bi zondere stap, want ik zit al sinds 1975 in de politiek en was de eerste vrouwelijke gedeputeerde op Curagao.
"Alle geledingen kennen mij hier als Maria, dus daardoor is er al veel acceptatie. Van de andere kant is in onze gemeenschap het machismo, om het voorzichtig te zeggen, niet helemaal verdwenen, dus sommigen hebben misschien moeite met mij als premier. Ik heb twee kinderen, een van 4 en een van 5, en als je de moederrol goed wil vervullen, wordt het ook wat moeilijker. Je ziet vaak dat mannen in de politiek hun kinderen sterk verwaarlozen, terwijl de vaderrol toch zo belangrijk is, maar daar hoor je niemand over. Ik vind dat even slecht als wanneer een vrouw wordt opgeslokt door haar werk. Mijn man en ik proberen een evenwicht te vinden".
We praten tot slot over de verhouding met Nederland die de laatste tijd gekenmerkt wordt door toenemende irritaties, en over de onafhankelijkheid van de Antillen als geheel, een taboeonderwerp dat steeds zorgvuldig is weggestopt achter het agendapunt status aparte voor Aruba. Ze erkent dat er tegenstrijdige elementen zitten in de relatie metNederland. Enerzijds is er de toenemende nadruk op zelfstandigheid en oriëntatie op de regio, anderzijds staan de Antillen onmiddellijk in Den Haag op de stoep zodra er problemen zijn. "Het is een groei- proces naar vrijheid en zelfstandigheid. Dat gaat met schokken en dan heb je net als in een gezin soms behoefte aan een «fall back» situatie. Na 1986 breekt voor ons een heel belangrijke periode aan waarin we onze eigen onafhankelijkheid richting moeten geven. Het is niet juist dat we de zaak tegenwerken, maar je spreekt je uit voor generaties".
Het is zaterdagochtend half tien. Een delegatie olie- experts wacht al enige tijd met ongeduld. Met de vriendelijk gedecideerd die haar optreden zo kenmerkt, leidt ze hen haar werkkamer binnen. Buiten ligt het plein van Fort Amsterdam, de in oud- Hollandse stijl opgetrokken regerings zetel er verlaten bij. Alleen een Nederlandse marinier staat op wacht in de brandende zon voor het paleis van de gouverneur, het symbool van de Nederlandse aanwezigheid. Naar alle waarschijnlijkheid is de huidige gouverneur de hekkesluiter in de lange rij sinds 1634.
Inzamelingsactie Dierenbescherming
WILLEMSTAD — Om tot de verdere verbouwing en verbetering van het dierenasiel op Parera te kunnen komen, houdt de Dierenbescherming op 15,16 en 17 november een inzamelingsactie. Met collecte- bussen zullen de medewerkers van de Vereniging tot Bescherming van Dieren daarom die dagen de straat op gaan.
De Dierenbescherming, die zich vooral actief bezig houdt met de opvang van dieren, probeert tevens zoveel mogelijk informatie te verstrekken over de verzorging van dieren in het algemeen. In dat kader worden er daarom op het ogenblik plannen geformuleerd om op educatief gebied ook scholen bij het werk van de vereniging te betrekken.
Juwelendiefstal
WILLEMSTAD— Inbrekers verschaften zich via het dak toegang tot een zaak in de Madurostraat en namen gouden sieraden mee met een waarde van ongeveer 10000 gulden. De eigenaar van de zaak is niet verzekerd tegen diefstal.
Slachtoffer ruzie overleden
WILLEMSTAD— Ten gevolge van de opgelopen verwondingen van een mishandeling is de 29-jarige S.R. in het zieKenhuis overleden. Het slachtoffer had een onenigheid met de 32-jarige R.M. en dit liep op een zeker moment zo hoog op dat het slachtoffer een steen wilde gebruiken tegen R.M. Deze was echter sneller in zijn handelen en voordat S.R. wist wat er gebeurde lag hij op de grond, getroffen door de steen, die tegen zijn hoofd terecht was gekomen. Hij bleef op de gond liggen, waarop omstanders en de dader hem naar het ziekenhuis vervoerden. Hier werd een 15 cm lange scheur geconstateerd aan de linkerzijde van de schedel. Verdachte M. werd door de politie verhoord en legde een volledige bekentenis af.
WILLEMSTAD— Door onoplettendheid van een bestuurder veroorzaakte hij een botsing met een andere personenauto op de Rooseveldtweg. De bestuurder van de aangereden auto klaagde over inwendige pijn