(door Mayra van der Dijs) L, »th k~" J* m''Joen gulden zal het St.Christoffel- Pbben wanneer tegen volgend jaar september het Vh r bedrag is over een oppervlakte van _ . "• aangelegd en om het terrein heen een , rastpring. Daarmee is dan een oude droom (de flr'den al in 1963 van de Stinapa (Sticking i ■ V) waarheid geworden. Voorzitter van de (I "Bescherming van het gebied om L ppn is daarom zo belangrijk omdat er unieke A V()orkomen. Voor zover wij weten zijn ze nog I Hr wereld pesijrnaleerd. Bovendien is dit de enige j ™ de nog overgebleven herten — een stuk of 15 — L>Vprleving te bieden. Landbouwkundig ing. G.L. . L\ V die belast is met de uitvoering van het pro, •nen helemaal klaar is met de eerste fase: de L?nflf nu gaat het voornamelijk om de afrastering . bijschaven van schoonheidsfoutjes gemaakt bij r,l<:tie. Naar alle waarschijnlijkheid zal het begin volgend jaar voor het publiek worden
Collectie
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Amigoe
- Datum
- 01-10-1977
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Amigoe
- Plaats van uitgave
- Curaçao
- PPN
- 863860281
- Verschijningsperiode
- 1976
- Periode gedigitaliseerd
- 1976-1994
- Verspreidingsgebied
- Nederlandse Antillen
- Herkomst
- KB C 251
- Nummer
- 266
- Jaargang
- 94
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
uurreservaat St. Christoffel an ruines tot orchideen en kopermijnen
de droom Stinapa rdt realiteit
PT^rvaat is in alle ]\ v Moeite waard. djg001" iets oudere tj_ belangstelling L tonen voor jji^hiedenisen de n ruines van RRjrfken, er zijn _uj raaie orchideen |J^.e bomen hangen, /m te afgronden, er _ï.t e' indianen - A% resten van frijnen en er zijn »^'egentijd ademtn e plekjes en seti de groene \ "dianentekening k^ij het landhuis ""i de kust.
1. K J'icbt op de altijd % °rtom heel veel : Wa^dis. '■: ESi £g van het plan J d m°gelijk vanuit ?% natuur in de S. n staat gelaten C Anarom bv heel EjVte n waar de I Ha ruisachtig is l t^ *nden van de I vesBliJden zijn rhard. I IS j De pY^el 'n eerste V,V nd gebeurd I? 'Kri!?°eelijk met \ Sic- Snel maar iV1* Veel aan het A.^eer erosie met V>tL Vo°r het 7 eül was het S VH gnJkdat£een Vrn. g*ruikt. ZlJn zon 180
man, voornamelijk uit Banda Abao. bij dit projekt te werk gesteld. Het Christoffel-projekt waarmee in augustus vorig jaar een aanvang werd gemaakt omsluit de plantages Savonet, Zorgvlied en Zevenbergen . Het wordt begrensd door Knip Sarta Cruz, Jeremie.Wacao en St.Hyronimus. De weg naar Westpunt loopt dwars door het gebied heen. De ingang naar de indianengrotten en de kust Hgt bij het landhuis Savonet. Aan de andere kant van de weg, tegenover het landhuis, is nog een ingang naar het meer heuvelachtige gedeelte. Toen het bestuurscollege met Nederlands geld (in het kader van het meerjarenplan eerdergenoemd terrein kocht was de voorwaarde dat een natuurreservaat zou worden. De volgende stap was dat de Stinapa de student Jan Voskens van de Landbouwhogeschool te Wageningen in zijn laatste studiejaar naar Curacao liet komen om een inrichtingsplan voor het Christoffelterrein op te zetten. Toen aan deze opdracht was voldaan werd de uitvoer ervan in handen gelegd van het DO W, de LVV en d Stinapa. Als begin volgend jaar de zaak opengesteld wrdt voor het publiek zal Stinapa de beheerder zijn. len is van plan zeer strenge »ntrole uit te oefenen zodat ten planten en dergelijke m* naar huis genomen kunne worden. Ook op het terrein ze^al permanent toezicht zijn. De bedoeling i dat men een klein bedrag zalrioeten betalen als een soon entreeprijs. Gezinskaarten vor de hele jaar zullen straks 'ook tot de mogelijkhede behoren. Bezoekers lïjgen een plattegrond, tevijl er voor geleide tours eer^ids aanwezig zal zijn. De mogijkheid om op bepaalde plaatm kampeerfaciliteiten aan te brengen is nog in studie. Alle ruines op het terrein zullen worden gekonserveerd zodat geen verdere afbrokkeling plaatsvindt. Wat betreft de bijgebouwen om het landhuis Savonet: die worden of gerestaureerd of afgebroken. Op een nog nader te bepalen punt zal een konsumptietent met frisdrank, bier en snacks komen. Alles echter heel simpel en zoveel mogelijk in overeenstemming met de omgeving.
Ruines van de plantage Djaka Comé. Ook deze ruine zal net als de andere op het natuurreservaat worden gekonserveerd om verder verval tegen te gaan.
Overblijfselen van een koper- ran deze mijn is nog groen uitmijn. De grond in de omgeving geslagen.
Een zuil bij het landhuis Zorgvlied dat in de volksmond Djaka Comé wordt genoemd. Deze zuil werd in eerste instantie gebouwd als een soort vuurtoren. Naar alle waarschijnlijkheid werd hij ook gebruikt om lastige slaven vast te binden en te martelen. ,Deze zuil wordt ook vermeld in een van de Sambumbu-boekjes van pater Brenneker.
Drupsteenformaties bij de grotte». dichtbij de kust waar ook inóianentekeningen zijn gevonden. In een van deze grotten bevindt zich een enorme onderaardse zaal met een doorsnee van ongeveer twintig meter. Aan de bovenkant zijn openingen naar de buitenlucht waardoor dus via de verschillende gaten licht naar binnen valt.
Een vogel is een bloem in mijn hart
WILLEMSTAD — Door de STINAPA (Stichting Nationale Parken Nederlandse Antillen* en de Dierenbescherming op Curacao, is een uitstekend verzorgd boekje uitgegeven onder de titel: "Kinderen over dieren" In •<)~"> ontstond het idee om het dier meer onder de aandacht en belangstelling van het kind te brengen. Daartoe werd een opstel- en tekenwedstrijd voor alle schoolkinderen opgezet. De kwaliteit van vele inzendingen was van een dusdanig hoog niveau dat besloten werd ze voor een groter publiek te verspreiden. Een nummer van het blad Stinapa werd voor dit doel aan de bekroonde tekeningen en opstellen gewijd. Zowel tekeningen als opstellen getuigen herhaaldelijk van e.-n verrassende originaliteit. En gelukkig ook van het feit dat Antilliaanse kinderen wel degelijk van dieren kunnen houden; hoewel hot tegengestelde vaak beweerd wordt. r\\_r illustratie een van de naar mijn gevoel. leukste opstellen en tekening.
Geiten
Een probleem waarvoor nog naar de adekwate oplossing wordt gezocht is die van de geiten. Er lopen er volgens ir.Kristensen zon 2000 rond waardoor de nodige beschadigingen op het terrein worden aangebracht. Plannen bestaan voor een gekontroleerde geitenteelt waarbij de geiten alleen op bepaalde stukken mogen komen. Het is de enige manier om te voorkomen dat op den duur grote schade wordt toegebracht aan het natuurreservaat.