(ADVERTENTIE) Ki T/W/jTy/uji/mmm^ * o .1 A gulden voordeel per kilo! Steelkoteletten^flßfc^ héle kilo I^ÖO iÜ^ HaaskotelettenT^SST héle kilo i^rSO 4 If X J 7 f Wk , ~~~Z~~\ in alle slagerijen van vt^M-^^^J \ Mee" \ o -^___^^ m^\UW \gki ïan linders 't Allerbeste voor 'n vriendelijke prijs.
Collectie
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Limburgsch dagblad
- Datum
- 10-08-1994
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Nieuwe Limburger koerier;Uitgeversmaatschappij Limburgs Dagblad
- Plaats van uitgave
- Heerlen
- PPN
- 83245351X
- Verschijningsperiode
- 1918
- Periode gedigitaliseerd
- 1918-1994
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB C 101
- Nummer
- 186
- Jaargang
- 76
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Advertentie
Bijna lege schappen
• De pakken koffie vlogen uit de rekken. Foto: FRITS WIDDERSHOVEN
Stormloop op pakken koffie
Van onze verslaggever MAASTRICHT - De aangekondigde prijsverhoging van zestig cent van een pak koffie heeft gisteren een stormloop op de voorraden in de supermarkten te weeg gebracht. De schappen stroomden leeg. Sommige consumenten laadden hun winkelkarretjes met tien of meer pakken koffie tegelijk in. Een aantal supermarkten stelde een beperking in voor het aantal pakken dat in één keer gekocht mocht worden. Marktleider Douwe Egberts verhoogt met ingang van vandaag de adviesprijzen van al zijn merken (Douwe Egberts, Van Nelle en Kanis & Gunnink). Het winkelconcern Albert Heijn volgt dat voorbeeld, maar voert de nieuwe prijzen voor zijn eigen koffie (Perla) pas volgende week maandag in. Sinds begin dit jaar is een pak koffie al 1,35 gulden duurder geworden. Met ingang van 19 januari
werd het genotmiddel in de winkel
wera net genoimiaaei in ac win Kei 19 cent per pak duurder, op 29 juni ging de prijs 20 cent omhoog en op 6 juli moest 35 cent meer op de toonbank worden gelegd. De adviesprijs voor DE Aroma Rood komt vandaag op vier gulden per half pond. Het populairste merk van Albert Heijn, Perla Mild, gaat volgende week 3,85 gulden kosten. De reeks van prijsstijgingen is veroorzaakt door twee strenge vorstperiodes in Brazilië.
Vrachtwagen kantelt
We„ i^ Het verkeer op de snelter h naar Duitsland is gisteren daE"oogte van Maasbree de hele een *?stiS ontregeld geweest door Ber ?,antelde trekker met oplegsuike £den met 25 ton vloeibare een r-r' e Plakkerige brij kwam op den -!Jstro°k terecht en moest worlukk erW*-derd* Persoonli.Jke ongedaan r.hebben zien niet voorge- Schari ravage en de materiële twee J! Waren aanzienlijk omdat een 2^ersonenauto's- bestuurd door een tn-arige vrouw uit Mey el en de spvTJange man uit Nederweert, °ntwi tlVende vrachtwagen wilden botste en daardoor tegen elkaar vraChtn' **et kantelen van de litie agencombinatie wyt de P°-21-iar *n on°Plettendheid van de •"-•«ge chauffeur uit Roosendaal.
'De schrik van de caissière zal ik nooit vergeten' Eis van vier jaar cel voor drie overvallen
DOOR ROB PETERS
MAASTRICHT - Justitie in Maastricht kent geen pardon voor gewapende overvallers. Peter S. (25) uit Heerlen hoorde officier van justitie mr. L. Ummels voor zijn optreden in supermarkt Savelsberg in Heerlen en in tankstations in Nuth en Valkenburg en een handvol andere delicten vier jaar cel eisen. Tegen zijn maatje Eddie D. (25), die eenmaal als chauffeur was opgetreden, vroeg hij toch nog achttien maanden waarvan zes voorwaardelijk.
Ummels liet zich in zijn requisitoir niet afleiden door fraaie verhalen en een kennelijk erg selectief geheugen bij S. Een poging van S. om D. geheel buiten spel te houden, wees hij dan ook van de hand.
Peter S. pleegde de overvallen allen tussen 7 en 13 juni. Hij stal steevast vooraf een auto en spoedde zich dan op pad. Op 7 juni haalde hij daartoe eerst maat Eddie op om hem als chauffeur en leverancier van het gaspistool mee te nemen. Gisteren ontkende hij dat en beweerde dat hij D. niet had verteld wat hij van plan was. Dit ondanks een waar kruisverhoor door de leden van de rechtbank, die hem herhaaldelijk wezen op zijn tegenstrijdige verklaringen. S. beweerde dat hij nog steeds het geschrokken gezicht van de caissière van Super Savelsberg in Heerlen voor zich ziet. „Ik kom er moeilijk mee klaar. Ik zie steeds weer de schrik bij dat meisje. Ik heb me dat nooit zo gerealiseerd omdat ik alleen om geld vroeg en nog zei: doe maar rustig aan," zei hij. Kennelijk mi.ider indruk hadden de reacties van de (een knaap van 16 jaar) tankbediendes op hem gemaakt. „Ik kan me die niet eens herinneren. Ik zat onder de dope," zei hij. S. zei tot zijn daden te zijn gekomen omdat een drugdealer hem had gedreigd te doden wanneer hij een schuld van vier mille niet zou betalen. De raadslieden Roelofs en Corten drongen aan op mildheid vanwege de goede voornemens. Mr. Corten vond dat D. wegens gebrek aan bewijs van het medeplegen van de overval in Heerlen moest worden vrijgesproken en alleen voor het omkatten van een auto en twee autodiefstallen kon worden veroordeeld. Uitspraak over veertien dagen.
Jyann rookt na brand twee pakjes per dag
**——--^^^"jsnzecorresponden. dens h *?T ~ Jvann Bos kreeg tij°Ood< \Z n van de weekend- Zodra h ap?en een lumineuze inval, met rok s was zou niJ stoppen erin m 6n' En noe: de brand moest niet' alfar de vlammen verkoolden Pakip c-n ziJn net ingebroken bet int garetten- °ok een deel van De Sch*-Ur moest eraan geloven. gulden 7 £ loopt in de duizenden inmidri«i alle sPan™ng zit 'ie dag. ls Weer op twee pakjes per b PrEslem?niële wiJze wilde de Limd°envarf dent zaterdag afstand Een kp ZlJn ongezonde gewoonte, schat W-T °f achttien eerder, zo niJ zelf, was het al mislukt. Ditmaal zou hij de zaken rigoureuzer aanpakken. Bos pakte een glazen kom die voor de helft met zand was gevuld. Met enig decorum werd het net aangebroken pakje Marlboro precies in het midden op het zand gelegd, met spiritus overgoten en in de hens gestoken. „Tot dat moment ging alles goed," lacht Bos enigszins besmuikt. „Ik ging even in de keuken zitten, speelde wat op mijn gitaar in de woonkamer vlakbij de 'brandhaard' en zag dat alles goed ging. Ik inspecteerde na een minuut of tien de resten en zag geen vuur meer. Omdat nog niet alles was verkoold, haalde ik in de keuken de spiritusfles en gooide nog wat over de overblijfselen." En dat had Bos beter niet kunnen doen. Het is de klassieke fout die veel mensen ook bij de barbecue en het fondueën maken. De vlammen sloegen in de fles en die werd met kracht uit zijn hand geslingerd. Binnen de kortste keren vatten de nylon-gordijnen vlam en trok een spoor van vlammen over de vloer. In paniek gooide Bos de salontafel naar achteren waardoor de gitaar in tweeën brak. In luttele seconden vatte de etage aan de Vleutenseweg vlam. „Ik had niet eens tijd om 06-11 te bellen. Ik heb een raam open geschoven en naar buiten om hulp geschreeuwd. Ik had het idee dat als ik het alarmnummer zou bellen de zaak al afgebrand zou zijn. Gelukkig hing er een brandblusapparaat in de gang. De stommiteit deed Bos ook even veranderen in een volleerd roekgitarist. In de traditie van groepen als The Who sloeg hij uit nijd zijn toch al gehavende gitaar compleet aan stukken. Naast de financiële schade liep het incident met een sisser af. „Jammer dat de brandweer uiteindelijk voor niets is gekomen. Wel hebben ze nog even geholpen met de nazorg. Eén van de brandweerlieden bood me tegen de schrik een sigaretje aan, maar dat heb ik toen geweigerd." Niet voor lang, zo bleek. Want Bos zit inmiddels weer op zijn vertrouwde gemiddelde van twee pakjes per dag. Bos zegt het met enige spijt in zijn stem. „Ja, ik ben wel weer van plan om met roken te stoppen. Maar, in ieder geval niet op deze manier, dat mag duidelijk zijn."
limburg Grtibben vorst en Breda helpen Veldhoven Brand in fustpark lijkt aangestoken
Van onze verslaggever
VELDHOVEN/GRUBBEN-
VORST - Er zijn aanwijzingen dat de brand, die zondagmorgen bet fustpark van de groente- en fruitveiling in Veldhoven in de as heeft gelegd, is aangestoken. De politie lokaliseerde de haard van de brand buiten de gebouwen, in een hoop houten kisten en pallets op het veilingterrein grenzend aan de openbare weg, aldus directeur Frans Hueting. Hij schat de directe schade op 10 tot 15 miljoen gulden. „Er is voor ruim 4,5 miljoen aan fust verloren gegaan; een wasmachine van 4,2 miyoen gulden, terwijl de gebouwen een waarde van zes miljoen vertegenwoordigden."
„Het veilen an sieh ondervindt, geen stagnatie. We kunnen alleen geen fust uitgeven en innemen. Om die taak zo snel mogelijk te kunnen hervatten hebben .we in de onmiddellijke nabijheid van de veiling een hal van 6.000 m 2 afgehuurd." Tot zolang zullen telers met fust van de veilingen in Grubbenvorst en Breda uit de brand worden geholpen. Ook de AVM en de VPZ, beide dochterondernemingen van het Centraal Bureau van de Tuinbouwveilingen in Zoetermeer, springen bij. Bij AVM wordt het eenmalig fust geproduceerd; bij VPZ het meermalig fust.
„Voor de veiling in Grubbenvorst is de brand in Veldhoven geen reden om extra veiligheidsmaatregelen te treffen," aldus Bert Bos, het lid van het managementteam dat met de zorg over het fust is belast. „Vanwege brandgevaar geldt in ons fustpark al jaren verhoogde waakzaamheid in de zomermaanden. Er is automatische detectieapparatuur aangebracht en brandmeldingen gaan automatisch door naar de regionale brandweer."
Graven beneden de sluis DOOR HERMAN VERMEULEN
Ik ben tien of elf jaar en al een week of wat ziek. De door mijn broer zelf gebouwde radio is naar mijn slaapkamer verhuisd. Om precies half tien, na tsja, tsja, tsja...wat zullen we eten?...De Groenteman! volgen de Waterhoogten meegedeeld volgens Rijkswaterstaat. Een rijtje plaatsnamen met ieder zijn eigen onbegrijpelijke cijfers wordt door een sonore stem voorgelezen. Rheinfelden 273 min 3; Cochem 220 plus 4. Zo gaat het verder met onder andere Dinant, Borgharen, Belfeld en dan opeens geen plaatsnaam, maar een werkwoord: graven beneden de sluis. Pas later kom ik er achter, dat het hier gaat om GraVe beneden de sluis, gewoon een vestingstadje aan de Maas, waar een sluis is gebouwd. Verder ligt daar ook nog een stuw in de rivier.
Als ik voor deze serie juist naar Grave moet, schiet mij dit te binnen. Net als een idee voor een grappige foto bij dit verhaaltje. Ik neem een schop mee en dan laat ik mij in de buurt van de sluis al gravend op de foto zetten. Dinsdag 12 juli is het bloed- en bloedheet en ik heb een kater. Het zit er dus niet in, dat Grave veel indruk op mij zal maken. Ik parkeer de auto in het stadje en ga eerst maar op een bankje langs de Maas zitten. Van onder de grote kastanjes kijk ik naar het gedoe op het water. Twee zeilbootjes laveren loom tegen de wind in. Meeuwen dobberen op het bruine water. Met een paar driftige slagen van hun pootjes gaan zij opzij voor het binnenschip Mila. Het is te warm om op te vliegen.
Na een half uur ga ik op zoek naar de VVV. Alle andere bankjes langs het overigens mooi gerestaureerde Maasfront zijn bezet door bejaarden. In korte broek - in maar een paar jaar tijd is dit kledingstuk volledig 'salonfahig' geworden - staren ze zwijgend naar oude kanonnen, die soldaten van Napoleon in 1814 aan de Maas hebben achtergelaten.
Niet alleen het Maasfront, maar heel het oude binnenstadje van Grave is gerestaureerd. Het is te warm om er van te genieten. De gele pijltjes die naar het VVVkantoortje wijzen, komen uit bij de dichte deur van het gemeentehuis. Ik raak geïrriteerd. Na door wat straten van het centrumpje te hebben gesjokt - wat is het heet en wat zijn die pittoreske kinderkopjes toch kloterige struikelkeien - sta ik opeens voor de VVV. De pijltjes wezen de verkeerde kant op.
Aan de juffrouw achter het bureau vraag ik naar de stuw en de sluis. „Daar heeft nog nooit iemand naar gevraagd," antwoordt ze en laat me verder in de kou staan. Figuurlijk dan. Helaas.
Op naar de sluis. Die rare schop op de achterbank ergert me nu ook. Dat hele idee van dat graven beneden de sluis, tjsonge wat ligt dat voor de hand. Weg ermee.
De sluis en de stuw liggen onder de oude verkeersbrug, even buiten Grave. Het complex maakt deel uit van de zogenaamde Maaswerken van Rijkswaterstaat, die al voor de oorlog werden uitgevoerd om de rivier zowel beter bevaarbaar als veiliger te maken. Dat lukt niet altijd, zoals de overstromingen van driekwart jaar geleden bewezen.
De Fortuna vaart de sluis binnen. Zon naam past bij een binnenschip volgeladen met zand.
De gangboorden staan wel twee decimeter onder water. De schipper en zijn kinderen maken zich daar zo te zien geen zorgen over. Zon drie meter niveauverschil tussen de ene en de andere kant van de sluisdeur wordt nu snel ongedaan gemaakt. Ook gaat er nog een sirene. Meer is er op zon hete dag eigenlijk niet van een sluis te vertellen.
Hoewel, behalve de Fortuna liggen er ook nog wat zeilboten en jachten in de sluis te wachten tot ze de Maas weer op mogen. Een van die jachten heeft Aachen als thuishaven, zoals op de spiegel staat. Uwe (zwembroek en pet) en Angelica (bikini en blond haar) zijn de trotse eigenaren. Ze zyn in hun 'Pride' bezig met een tocht naar Friesland en na de uitleg over mijn aanwezigheid hier, nodigen ze mij uit mee te varen naar de volgende sluis. Dat komt goed uit, want ik moet ook nog iets schrijven over het landschap tussen Grave en Ravestein.
Veel kan ik er niet over vertellen. Maïsvelden en weilanden. Daarboven een deken van meststank. Er zal wel veel meer zyn, maar ik werd afgeleid door Angelica, die zodra we de sluis uitvoeren zowat onder mijn neus 'oben ohne' ging zonnebaden. Dat leidt af op zon hete dag.
• De sluis bij Grave. Veel valt er op zon warme dag niet over te vertellen. Foto: JEROEN KUIT
Politie Genk ontmantelt cocaïnelijn
Van onze correspondent
GENK - De politie van Genk heeft maandag een cocaïnelijn ontmanteld, die niet alleen Belgisch-Limburg bevoorraadde, maar ook het gebied rond Aken. Vier personen zijn opgepakt. Twee van hen blijven in voorarrest. Al enige tijd hield de politie de handel en wandel van een 36-jarige uitbater van een garage aan de Slagmolenweg, in de gaten. Toen er maandag voldoende zekerheid bestond over de clandestiene activiteiten van de garagehouder, sloeg de politie toe. Aan de gecoördineerde actie namen 22 politiemensen deel. Eerst werden twee auto's onderschept. In de eerste zat een 34-jarige vrouw uit Heusden-Zolder. Zij bleek in het bezit van 20 gram cocaïne. In de andere wagen, waarin de garagehouder had plaatsgenomen, is ook een kleine hoeveelheid van het goedje aangetroffen. Hierop volgden huiszoekingen in de autoherstelplaats en in de woning van de garagehouder. Dat leverde een flinke oogst op: 550 gram cocaïne met een straatwaarde in België van ruim 25.000 gulden, een hoeveelheid poeder om de cocaïne te versnijden en een precisieweegschaal.
Bovendien vond de politie valse Italiaanse bankbiljetten ter waarde van 18,8 miljoen, lire (ongeveer 21.000 gulden), een trommelrevolver en een patroonhouder voor een halfautomatisch pistool, steeds met de erbij behorende munitie. Het onderzoek bracht aan het licht dat zowel de drugs als He wapens in Maastricht zijn gekocht. In de woning van de vrouw in Heusden-Zolder nam de politie een weegschaaltje, poeder om drugs te versnijden en een boekje met een adressenbestand in beslag. De vrouw zou de cocaïne in kleine hoeveelheden gedeald hebben in opdracht van de garagehouder.
De Tongerse onderzoeksrechter beval ook de inbeslagname van een aantal auto. De echtgenote en een werknemer van de garagehouder waren aanvankelijk ook opgepakt, maar zijn later weer in vrijheid ge-1 steld.