(Advertentie 1. M.) ———________ '~^ K\ïrt\ïV *e rookt het aüerbeste van de Virginia-oogst WgSBrSijSSÊ Die voUe-rnüde en smaak vind je alléén rJ_f__Tlt43 b« STERLING. Koop die lekkerste shag van op STERLING - De beste shag!
Collectie
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Leeuwarder courant : hoofdblad van Friesland
- Datum
- 01-02-1954
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Stichting Leeuwarder courant 1947
- Plaats van uitgave
- Leeuwarden
- PPN
- 865061483
- Verschijningsperiode
- 1947-
- Periode gedigitaliseerd
- 1947 t/m 1994
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KBDK
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Er is helaas een probleem met het ophalen van de afbeelding.
Dit kan twee oorzaken hebben:
Probeer het later opnieuw.
Advertentie
Kalm aan
Tine en Martha, die in series en halve finale tegen elkaar reden, deden het kalm aan. Dat konden zij zich veroorloven, maar de anderen moesten zich geheel geven. Niettegenstaande dat hadden de beide rivales steeds de beste tijden.
Er waren er echter meer die van wanten wisten en vooral Grietje Schuur en Janny Scheepstra reden prima, terwijl ook met Ike Nienhuis niet viel te spotten. Met haar bekende korte felle streekjes vocht ze zich in de halve finale. In de halve finale werden de volgende totaaltijden gemaakt: Saakje de Jong 33 sec, Jantje Tienkamp 33.16 sec, Ike Nienhuis 33.05 sec, Bertha Aaten 33.6 sec, Jantje Bosscha 32.29 sec, Annie v. d. Meer 32.2 sec, Grietje Schuur 32.9 sec, Janny Scheepstra 33.23 sec. Martha Wieringa 31.54 sec, Tine de Vries 31.55 sec. De Friezinnen kwamen dus goed uit de hoek en van de vijf geplaatsten kwamen er vier in de finale. Tine en Martha reden, zonder zich geheel te geven. Jantje en Annie voorbü en toen was het duidelijk, dat de winnares van de laatste rit haar hoofd in de kampioenskrans mocht steken.
Publiek in extase
Met extra zorg werden de schaatsen onder gebonden en met bleke, doch vastberaden gezichten reden Martha en Tine naar de startlijn. Het publiek verwachtte een spannende rit, maar terwijl de kruitdamp van het startschot nog in de lucht hing, was het publiek reeds in extase. Want toen reeds had de kleine Martha zich zon voorsprong veroverd, dat het voor Tine hopeloos was. En in plaats dat het „gat" kleiner werd, liep Martha steeds meer uit en bü de finish lag ze zeker 2 a 3 meter voor.
Tine toonde zich een sportief verliezer en klom met een glimlach op het erepodium bij Martha, Annie en Jantje. De burgemeester van Appingedam legde de krans om de donkere krullen van Martha en de andere drie kregen een bos bloemen. Terwyl de muziek het Wilhelmus speelde en even later de toeschouwers schuchtere pogingen deden het Fries Volkslied mee te zingen, flitsten de blitzlichten en was er een einde gekomen aan een prachtige ijsdag.
Tot slot nog de totaaluitslag: 1 en kampioene van Nederland: Martha Wieringa, Baard, 49.1 sec; 2. Tine de Vries, Kortezwaag 49.9 sec; 3. Annie v. d. Meer, Tjalhuizuim 50.49 sec; 4. Jantje Bosscha, Wolvega 52.10 sec.
Tine de Vries in Gorredijk het snelste
De ijsclub Eendracht te Gorredijk had Zondag voor haar doen wel een zeer kleine lyst. Maar niettemin hebben de twaalf rüdsters het talrijke publiek een mooie wedstrüd te zien gegeven, waaruit de Friese kampioene Tine de Vries tenslotte zegevierend te voorschün kwam.
De afvalsters van de eerste omloop reden een B-rijderij en de zes winnaressen reden eveneens een wedstrijd op eigen houtje In die eerste omloop slaagde Saakje de Jong er in Jantje Bosscha in twee ritten te kloppen. Tydens de eerste ritten van de A-rij derij zorgde Ike Seinstra voor een verrassing door een rit van Tine de Vries te winnen, maar in de beslissende rit liet Tine zien dat ze niet voor niets kampioene van Friesland is. Ike bleef stukken achter. Wat het verdere verloop van de A-rijderij betreft, won Saakje de Jong gemakkelijk van Betje Haanstra, terwyl Geertje Brouwer met Henny v. d. Brug afrekende. Op de drie verzette Saakje zich kranig tegen Tine, maar ze bleef toch ver genoeg achter om de jury geen hoofdbreken te bezorgen. Ook tussen Tine en Geertje Brouwer was het verschil groot genoeg. Tine won ƒ5O en een medaille voor de snelste rit, Geerte Brouwer, Langweer, kreeg ƒ3O en Saakje de Jong ƒ 15.
In de B-rijderij zorgden Geeske Hielkema en Jantje Bosscha voor de spanning. Jantje had nogal wat hinder van een dijspier. Ze durfde zich niet geheel te geven, hoewel ze de eerste rit won. Met de wind tegen had de stevige Geeske iets voor op Jantje, doordat ze nog meer moest afzetten en Geeske won beide ritten. Jeltje Haanstra van Katlijk maakte aanvankelijk een weifelende indruk, maar later herstelde ze zich prima. Eigenlijk tegen de verwachtingen slaagde ze er in de finale te bereiken door Geeske Hielkema in twee ritten te kloppen. De andere finaliste was Gooitske de Jong van Jubbega, die weliswaar niet slecht reed, maar niet in staat was Jeltje dichter dan vijf meter te benaderen..
Jeltje Haanstra, Katlijk ƒ 30 Gooitske de Jong, Jubbega ƒ 20 Geeske Hielkema, Tijnje ƒ 10
Geertje Brouwer won in Sint Jacob
In de rüderü voor vrouwen, uitgeschreven door de üsclub „St. Jacob", toonde Geertje Brouwer uit Langweer zich de meerdere van de overige negen rijdsters. De wedstrijd had een vrü normaal verloop, doch tijdens de halve finale waren de ritten tussen de winnares en A. T. Sietema (van Warga) bepaald sensationeel. De eerste rit was voor Geertje, de tweede werd tweemaal herhaald wegens valpartijen (beide rijdsters kusten het Üs). Daarna volgden nog twee kampritten, doch tenslotte stonden alle ritten op naam van Geertje Brouwer. Met mej. A. T. Sietsma en Nel de Jong van Franeker kwam ze „in de prijzen". Er volgde een felle strijd, die uitviel in het voordeel van de Langweerster. die dus met de ƒ 75 en een medaille naar huis kon terugkeren. Nel de Jong werd tweede en Sietema derde.
Het bestuur had nog een B-rijderij georganiseerd voor de „afvalsters". Hierin werd mevr. M. Visser—de Vries van Stiens eerste. De Marssumer H. van Essen kreeg de tweede prijs en G. van der Land uit Huizum de derde. Ondanks het uitschrijven van de B-wedstrijd, had het bestuur de prijzen gehandhaafd. Door een iets gewijzigde verdeling werd bereikt, dat ieder over de regeling tevreden was.
Friese rijdsters superieur in Appingedam MARTHA WIERINGA nam revanche op Tine de Vries en greep nationale titel Annie van der Meer werd derde en Jantje Bosscha vierde
MARTHA WIERINGA, dat „lutje wurmpje", zoals het Groningse publiek haar noemde, heeft Zaterdag in Appingedam op ondubbelzinnige wijze revanche genomen op Tine de Vries, voor de Vrijdag geleden nederlaag op de Friese kampioensrijderij. Martha heeft Zaterdag veel tactischer gereden dan de daags tevoren in Huizum en dat heeft haar tenslotte de Nederlandse kampioenstitel op de kortebaan opgeleverd. Ook nu weer moest de laatste rit tussen de beide rivalen de beslissing brengen en daarin zegevierde de kleine Martha uit Baard met enige meters voorsprong.
Die finale was trouwens een totaal Friese aangelegenheid, want behalve Martha en Tine hadden zich ook nog Annie van der Meer en Jantje Bosscha voor de eindstrijd geplaatst. Jantje had zich Zaterdag wel opgegeven, maar toen ze thuis te horen kreeg dat het gekkenwerk was om daar helemaal naar Appingedam te gaan, ging ze direct afbellen. Maar aangezien ze „geen gehoor" kreeg, moest ze wel naar Appingedam. Ze eindigde als uitstekende vierde, ondanks dat ze last had van een dijspier.
Het was overigens geen grapje de finale te bereiken. Op de lijst stonden negentien namen, de finalisten van de Noordelijke provincies en Overijsel en het was jammer dat de Hollanders ontbraken. Uit Friesland waren van de partij, naast de reeds genoemde finalisten, Saakje de Jong en Frieda Wieringa. In de halve finale plaatsten zich alle Friezinnen, behalve Frieda Wieringa. Er werden tien meisjes geplaatst. De gemaakte tijden waren zo scherp niet als in Huizum, niettegenstaande de prachtige weersomstandigheden. Het ijs was echter stroef, hoewel overigens zeer goed.
Zo werden de Friese meisjes in Appingadam gehuldigd. Van links naar rechts burgemeester C. C. J. Weüeman, Tine de Vries, Martlia Wieringa, Annie v, d. Meer en Jantje Bossclia
Hoogste eer
„Morgen win ik". Dit zei Vrijdagavond Martha Wieringa, nadat op de kampioenswedstrijd in Huizum eigenlijk tegen alle verwachting de Friese titel op het nippertje haar neus voorbij was gegaan. Dat dit geen bluf en grootspraak was, heeft zij in Appingedam bewezen. Met brandende strijdlust en weloverwogen tactiek heeft zij de hoogste eer van de kortebaan, de Nederlandse kampioenstitel, voor zicht opgeëist. Wat goed is, komt snel. Deze uitspraak van de bekende sportkenner, wijlen Joris v. d. Bergh, is zeker op Martlia Wieringa van toepassing. Drie jaar terug, in liet seizoen 1950/''sl, werd zii in Franeker meisjeskampioene van Friesland. In 1952 verscheen zij voor het eerst op de vrouwenrijderijen en met overweldigend succes. Zij bracht toen reeds met ftaar prachtige, soepele stijl en haar fabelachtige snelheid op alle banen, waar zij verscheen, het publiek in vervoering en reed van de ene overwinning naar de andere. Dit seizoen zette zij haar successen voort, met slechts twee nederlagen tegen Tine de Vries. Dat Martha Wieringa reeds op 18--jarige leeftijd de Nederlandse titel op haar naam kan brengen, dankt zij behalve aan haar aanleg vooral ook aan de training van de heer Gemser uit Franeker, waaraaan zij zich tesamen met haar zuster Frieda en haar broer Wabe het hele jaar door onderwerpt.
Huldiging Martha Wieringa
Het bestuur van de ijsclub Baard ha:l Zaterdagavond inderhaast een bijeenkomst belegd, waar de gehele bevolking van het dorpje Martha Wieringa voor haar succes in Appingedam heeft gehuldigd.
De heer Nicolai gaf uiting aan de gevoelens van trots welke Baard's inwoners bezielden, toen zü hoorden van haar overwinning. Bloemen bekrachtigden zün woorden.
Mr. Boeles, de burgemeester van Baarderadeel. feliciteerde namens het gemeentebestuur en de heer J. Hooiring deed dit voor het bestuur van de Bond van IJsclubs. Namens de ijsclub van Oosterlittens werd Martha een mand fruit aangeboden.
De heer Miedema een mentor uit eerder dagen, dankte namens de familie Wieringa voor de huldiging, waarin uiteraard ook de trainer, de heer M. Gemser, werd betrokken.
Huldiging Friese kampioene
Gisteravond was het feest in café Lingsma te Kortezwaag. Een stampvolle zaal heeft daar deel gehad aan een goed georganiseerde huldiging van Tine de Vries zulks in verband met haar behalen van het Friese kampioenschap op de kortebaan. Het was vooral de heer J- Hooiring, voorzitter van de Bond van IJsclubs, die op de betekenis van deze overwinning de klemtoon legde en Tine dankte voor de sportieve wijze waarop zij altyd in de wedstryden uitkwam.
Daarvóór had de voorzitter van de ysclub „Hald Moed", de heer Houwing namens zyn vereniging Tine de Vries de nodige lof toegezwaaid en haar uit naam van de club een geweldige mand fruit aangeboden. De erevoorzitter van de ijsclub, de heer De Boer, deed er tevens nog het zijne toe en de heer Moll betrok in de huldiging van de kampioene vooral haar moeder, die een bouquet tulpen kreeg. De heer D. Miedema heeft daarna nog uit naam van alle hardrijdsters in Friesland gefeliciteerd en haar dank gezegd voor de vriendschap welke Tine de Vries haar tegenstandsters schenkt.
De heer J. de Vries heeft uit naam van de familie en speciaal uit naam van Tine, alle sprekers en schenkers dank gebracht. Men bleef nog lange tijd gezellig bijeen. '
Martha Wieringa kwam, zag en overwon in Stiens
Op de lijst van de vrouwenrijderij in Stiens prijkten slechts tien namen. Dat Martha Wieringa tot de deelneemsters behoorde, vergoedde echter veel. In een verrukkelijke stijl en met benijdenswaardig gemak flitste de jonge, kersverse Nederlandse kampioene steeds met ruime voorsprong als eerste over de streep. Voor het overige was het geen wedstrijd om enthousiaste verhalen van op te dissen. Behoudens Martha Wieringa lieten de rijdsters met klinkende namen verstek gaan en de meeste ritten verliepen zo eenzijdig, dat het vrü talrijke publiek hiervoor onmogelijk kon warmlopen.
De finale van de B-ryderü bood nog iets, dat met enige fantasie voor spanning kon doorgaan. In de eerste rit kwam Nel de Jong uit Franeker zo goed uit de hoek, dat het tegen M. Visser—de Vries „kamp" werd, niettegenstaande zij horizontaal de finish passeerde Het tweede treffen werd overtuigend in het voordeel van M. Visser—de Vries beslist. In de derde rit koos Nel de Jong. die het niet kon bolwerken, reeds halverwege de baan de weg van de minste weerstand. De derde prüs van de Brijderij kwam bij Jenny Brouwer— Kingma terecht, die nimmer het zoet van een winnende rit proefde. In de eerste omloop van de A-rüderij maakte Willy de Wrede uit Grouw furore door Nel de Jong op een afstand te houden. Tegen Frieda Miedema— Wieringa bleek Willy in de tweede ronde niet opgewassen, wat echter geen beletsel mag vormen vaker in de baan te verschijnen, want zij kan er zeker komen. De tweede omloop bestond verder uit de ritten tussen A. Poepjes— de Vries (Ried) en de aalvlugge Martha Wieringa. De langbenige Sietske de Haan uit Holwerd, had in de tweede omloop een staand nummer en diende op de derde lijst als gedwee slachtoffer voor Martha Wieringa, die in een onbewogen eindstrijd in de kortste keren met haar aanzienlijk forsere en oudere zuster Frieda afrekende. Zij deed dit spelenderwijs en in trainingsbroek. Dat Martha eveneens beslag legde op de medaille voor de snelste ritten in de eerste omloop (15.4 en 17 sec.) zal de lezer nauwelijks verbazen. Er werd gereden volgens prestatie-systeem, zodat niemand met lege handen huiswaarts toog.
A-rüderij: 1. Martha Wieringa, Baard ƒ6O plus beker en medaille; 2. Frieda Miedema—Wieringa, Franeker ƒ 40; 3. Sietske de Haan. Holwerd ƒ 25.
B-rijderij: 1. M. Visser—de Vries, Stiens ƒ25; 2. Nel de Jong. Franeker f 20; 3. Jenny Brouwer—Kingma. Cornjum ƒ 15.
DE KONING won de Dorpentocht
Onder gunstige weersomstandigheden en op goed ys is Zondag de vyftiende dorpentocht van het gewest Noord-Holland en Utrecht van de K.N.S.B. gehouden. Voor de wedstrijd over 100 kilometer, waarvan de start en de finish in Purmerend waren gelegen, kwamen 38 heren en 3 dames op het ys. Drie heren bevochten elkaar op de laatste meters de zegepalm, die met miniem verschil aan De Koning uit Purmerend ten deel viel.
De uitslag werd: 1. De Koning, Purmerend, 4 uur 44 min.; 2. Hoogschagen. Alkmaar, 4 uur 44 min. 1/10 sec; 3. Hollebroek Hilversum, 4 uur 44 min. 2/10 sec; Jonkman. Uithoorn. 4 uur 45 min.; 5. Van der Vinden,, Amsterdam, 4 uur 45 min.
De snelste dame was mej. Pool uit Amsterdam, die 6 uur 33 min. over de wedstrijd deed.
Uit diverse plaatsen in Noord-Holland werden bovendien toertochten gehouden, waaraan ruim 7100 schaatsenrijders(sters) hebben deelgenomen. Bij hen was ook de minister van Landbouw, Visserij en Voedservoorziening, de heer S. L. Mansholt.
Persoonlijke records
De jonge Nederlandse rüders boekten belangrijke verbeteringen van hun persoonlijke records. Zo verbeterden Henk Schuier en Wim de Graaff hun Uiden op de 3000 meter respectievelijk met 10.1 en 7.3 seconden. Henk Schuier plaatste zich door zün uitstekende tüd van 5 min. 1.3 sec. als zesde op de Nederlandse ranglijst, terwijl Wim de Graaff daar thans onmiddellijk op volgt met 5 min. 1.4 sec Ook op de 1500 meter waren het bü de Nederlanders Wim de Graaff en Henk Schuier die hun persoonlijke records verbeterden. De Graaff noteerde 2.23.3 (oude record 2.24.5) en Schuier bracht zün tijd van 2.29.2 op 2.26.5.
H. Bangma uit Nijeholtpade Fries jongenskampioen Spannende titelstrijd in Grouw
Na een prachtige wedstrüd tussen een en dertig jongens, is H. Bangma uit N{jeholtpade er Zaterdag te Grouw in geslaagd het jongenskampioenschap van Friesland te behalen. Hij toonde zich
tenslotte de sterkste uit de finale die via
demi-finale (16 man) en kwart-finale (8 man) werd bereikt, na talloze mooie ritten, waarvan vele toeschouwers getuige waren. Toch maakte het rijden van L. v. d. Veen uit Friese Palen een dermate grote indruk, dat velen hem de beste kans
gaven. Maar het gaat tenslotte om de
| snelheid en niet om de manier van I rijden. In de kwart-finale behaalden de acht jongens de volgende resultaten: G. v. d. lest. Grouw 33.68 sec, W. Winia. Uitwellingerga 33.4 sec, L. v. d. Veen. Friese Palen 32.8 sec, D. Visser, Grouw 33.2 sec, L. Toering, Nü Beets 32.36 sec. H. Bangma, Nijeholtpade 32.1 sec, B. Bülstra. Joure 32.66 sec. W. Adema, Grouw 32.5 sec.
In de halve finale had Van der Veen de beste tüd gemaakt van 32.02 sec. Hü reed toen tegen Bertus Bijlstra van Joure, die tot 32.3 sec kwam. Bangma kwam tot 32.65 sec en zün tegenstander Toering deed het iets beter met een totaaltüd van 32.63 sec. Veel verschil was er dus niet. hoewel Van der Veen er wel iets uitliep en cok de tüd van Bülstra scherp was.
Tanden op elkaar
In de finale zette Bangma de tanden nog eens extra opelkaar en verbeten vocht hü zich door de finale. Geen van de anderen was tegen hem opgewassen en op de finale komt het toch maar aan.
Het resultaat van de einstrijd was als volgt: 1 en kampioen van Friesland H. Bangma. Nijeholtpade 49.5 sec. totaal ƒ5O en Bondsmedaille: 2. L. Toering, Nü Beets ƒ 35 en een tijd van 50.18 sec; 3. L. v. d. Veen. Friese Palen f 20 en een tijd van 50.18 sec; 4. Bertus Bijlstra, Joure ƒ 10 en een tijd van 51.22 sec
Oud-hardrijders weer in de haan
De oude hardrijdersglorie is dit weekend weer eens herleefd. Zaterdag in Kollumerzwaag en Zondag in Grouw bonden de mannen, die in vroegere jaren bekende namen waren op de kortebaan weer eens de strijd aan. En het is een felle strijd geweest. De snelheid was niet meer zoals in de glorietijd, maar wat betreft tactiek en rijkunst bleken de meesten nog niet veel aan hun oude kracht te hebben ingeboet. De uitslagen waren: Kollumerzwaag. 18 deelnemers. 40 tot 50 jaar: 1. Joh. Zwart. Warga; 2. S. Wijbenga. Zwaagwesteinde. 50 tot 60 jaar: 1. H. Rudolphy. Kortezwaag; 2. P Feitsma, Hardegarijp. 60 tot 70 jaar: 1. M. v. Dyk. Kortezwaag; 2. A. Boersma, Twyzel.
Grouw. 40—50 jaar: 1. Si. Zeldenthuis. Joure; 2. K. Meüerhof. Terwispel; 3. P. Eisinga, Grouw. Boven 50 jaar: 1 D. H. de Jong, Nij Beets; 2. J. Hof. Joure; 3. Th. Schroor, Beetsterzwaag; 4. R. Riedstra. Veenhoop; 5. P. Dijkstra. Nü Beets.
Teleurstellend rijden in Davos van Kees Broekman Noren domineerden op alle afstanden
De internationale schaatestrijd van dit weekend in Davos is een grootse triomf voor de Noorse rijders geworden. Niet alleen legden zij op alle vier atstanden beslag op de eerste plaats, maar bovendien eindigden in het algemeen klassement Noren op de eerste vier plaatsen. Pas op de vijfde plaats kwam Broekman en daarmee is reeds aangeduid dat deze wedstrijden voor Nederland zeer teleurstellend zijn geweest. Voorts kan uit de gemaakte tijden worden geconcludeerd dat Broekman zich in dalende lijn bevindt.
• Hjalmar Andersen. die ziin oude befaamde stijl herwonnen heeft, eindigde als eerste in het algemeen klassement en dit dankte „Hjallis" vooral aan zün zeer overtuigende zege op de langste afstand, de 5000 meter. De Noor noteerde hiervoor 8.22.1 sec. terwijl Broekman niet verder kwam dan tot 8.29.7. welke Uid evenwel nog voldoende was voor de tweede plaats op deze afstand. Op de 3000 meter eindigde Andersen in 4.49.6 als tweede achter zijn landgenoot Haugli. voor wie 4.49 werd afgedrukt. Broekman deed er 4.53.2 sec. over. wat hem de vierde plaats opleverde. Op de 500 meter zorgde Maarse voor een goede prestatie. Hij eindigde achter de Noor Elvenes (43.3) als tweede in de tüd van 43.6. Broekman bracht het op deze afstand niet verder dan tot de 22ste plaats in 46.1. Andersen werd zevende in 44.3. Behalve Broekman en Maarse zorgde ook Wim van der Voort nog voor een tweede plaats en wel op de 1500 meter. Zün tüd was 2.20.3 en eigenlijk teleurstellend voor deze specialist op de 1500 meter. Winnaar werd de Noor Aas in 2.17.5. een bijzonder fraaie tijd.
Klassementen
500 meter: 1. Elvenes 43.3 aec.; a, Maarse 43.6 sec.; 3. Johansen 43.7 sec; 4' Hodt 43.8; 5. Soefteland 44.0; 7. Ander.* I sen 44.3; 12. Van der Voort 44.6; 18. Huiskes 45.7 sec; 21/22. De Graaff en Broekman 46.1 sec; 31. Schuier 47.3. 3000 meter: 1. Haugli 4 min. 49.0 sec I 12. Andersen 4.49.6; 3. Aas 4.53.0; 4. Broekman 4.53.2; 5. Kristiansen 4.57.8; 7 Huiskes 4.59.3; 11. Schuier 5.01.3; 13. De Graaff 5.01.4; 15. Van der Voort 5.02.4:16 1 Maarse 5.02.7. 1500 meter: 1. Aas 2.17.5; 2. Van der Voort 2.20.3; 3. Haugli en Elvenes 2.21.0; 5/6. Andersen en Maarse 2.21.4; 10. De Graaff 2.23.3; 11. Broekman 2.23.4; 17. Schuier 2.26.5: 29. Huiskes 2.28.8. 5000 meter: 1. Andersen 8.22.1; 2. Broekman 8.29.7; 3. Aas 8.31.7; 4. Haugli 8.34.0; 5. Huiskes 8.36.3; 9. De Graaff 8.39.2; 10. Van der Voort 8.40.2; 12. Schuier 8.41.1: 15. Maarse 8.46.0. Eindklassement: 1. Andersen (Noorw.) 189.910; 2. Aas (Noorw.) 190.236; 3. Haugli (Noorw.) 191.767; 4. Elvenes (Noorw.) 193.687; 5. Broekman (Ned.) 193.737; 6. Maarse (Ned.) 193.737; 7. Van der Voort (Ned.) 193.787: 12. De Graaff (Ned.) 196.020; 13. Huiskes (Ned.) 196.643.
Piet Kruger winnaar van de IJs-TT
De Middelstummer wielrenner Piet Kruger heeft Zaterdagmiddag de Zuidlaarder jjs-TT, een wedstrüd over 75 km voor zün rekening genomen. Hü legde deze afstand af in 2 uur 57 min., dat is een minuut langer dan Anton Verhoeven, de winnaar van 1950 er destijds over deed. Bü de dames, die een afstand van 60 km moesten afleggen, ging mej. A. Oostingh uit Borger het eerst over de streep met een tüd van 3 nnr 6 min. De prestatie van Kruger verdient dubbele waardering want hy reed de wedstrüd nagenoeg geheel in zijn eentje uit, bü gebrek aan deelnamers. die tegen zün tempo en forse streek opgewassen waren. Achter hem had geruime tijd een kleina groep gereden. De Hilversumer Van der 80l wist zich uit de groep los te maken en arriveerde 2 min. na Kruger aan de finish. De uitslag luidde: Heren: 1. Kruger (Middelstum) 2 uur 57 min. 2. Van der 80l (Hilversum) 2 uur 59 min. 3 t.e.m. 6 Lambers (Wageningen), Weerman (Nijeholtwolde), Van der Lely (Maasland), Van der Vinden (Amsterdam) 3 uur 1 min. Dames: 1. mej. A. Oostingh (Borger) 3u. 6 min. 2. mej. T. Evenhuis (Sleen) 3u. 9.5 min. 3. mej. R. Lubbers (Sleen) 3u. 235 min.
Eerste hardrijderij in Harlingen
De Harlinger IJsvereniging heeft Zaterdagmiddag op de baan in Plan Zuid een geslaagde wedstrijd voor mannen uit Harlingen en omgeving gehouden.
Het is een wedstrijd geworden waarin de figuur van Jan Frik, die in vroegere jaren menig succesje op grote rijderyen heeft geoogst, feitelijk een apart hoofdstuk vormde. Zijn snelle start en forse en regelmatige streek bleek voor zijn tegenstanders steeds te machtig en in de finale klopte hij zyn stadgenoot W. de Jager met een respectabele lengte.
Laatstgenoemde had tevoren in de demi finale een vermetel gevecht geleverd met de kaatser Drewis Smedinga, die in de kamprit door pech werd achterhaald, toen zijn schaats brak. Zijn tegenstander bood echter aan over te rijden. Een sportieve geste! Het werd gehonoreerd met een overwinning op de valreep. Maar in de finale kreeg zoals gezegd de jeugdige de Jager, die. wat deze tak van sport betreft, in de voetsporen gaat van zyn vader, de oud-kaatskoning Klaas de Jager, geen schijn van kans. De Midlumer J- Tolsma klasseerde zich uit het veld van 32 deelnemers als vierde. De prijzen bestonden uit ƒ 30, ƒ2O en 2 maal 10 gulden
Parenrijderij in Berlikum
Aan de hardrijderij van paren te Berlikum namen acht paren deel. Zonder veel inspanning werd de eerste priji van 80 gulden gewonnen door A. Koning, Munnekeburen en mej. A. Dijkstra, Oldelamer. De tweede prijs (ƒ3O) kwam in het bezit van S. Zülstra en mej. S. de Vries uit Bergum.
De uitslag van de B-rijderü was: 1. ƒ4O A. Schiphof en de Kant; 2. ƒ2O Zijlstra en de Vries; 3. ƒlO Visser en Kramer; 4. ƒ 10 Bruinsma en Jelsma.