i Van onzen correspondent). VLAARDINGEN, 12 Oct, -- De zware storm van Zondag 1.1. heeft nog veel meer slachtoffers gemaakt. Op de Noordi.ee heeft nog een ramp plaats gehad. Vanmorgen rapporteerde ni. schipper Jo Har nis van den Vlaardinger stoomlogger VL. -S7 ..Columbus", dat hij aan boord had drij geredden van de Vla a rdingen 46,"welk'vaartuig vergaan is, zijnde J. Assenberg/jongste, wonend.' te Vlaardingen, D. de Waart C z n., jongste, wonende te Marken en D. Penning, afhouder, wonen Ie p; Vlaardingen. Voorts had genoemd visschersvaartuig de lijken aan boord van L. de- Jong, matroos, 54 jaar, uit Vlaardingen; P. Peereboom I' z r„ matroos, SO jaar, uit Marken; H. Visser Dzn.:, 41 jaar. uit Marken en P. Visser Hu,; oudste, uit Marke:,. De overige leden van de equipage, bestaande uit D. Penning, schipper, 4S jaar, uit Vlaardingen: J. Wijn hor si. stuurman, ,27 jaar, uit Vlaardingen; H. Z oe m a n C z n., 40 Jaai! uit Marken, matroos; H. Visser Dzn., 4!' jaar, matroos, uit Marken;-'S. van Roon. matroos. 20 jaar, uit Vlaardingen: P. Manneken. 3.1 jaar, matroos, uit Vlaardingen, J. de Groot C z n., oudste, jaar. uit Marken; S. Hoos J z n„ recpschleter, uit Marken : 11. v. d. IJ erg, machinist. 51 jaar, uit Mats- Iand en W. Metaal, stoker, uit Vlaardinger:. zijn allen verdronken. De naam van de verongelukte Vlaardingen 46 is ..Copernicus". ■■■■-.' ..... Aan boord-ran.de ..Vlaardingen 47" war, n familieleden vaa de omgekomen Markers.
Collectie
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Kop
- ONTVANGST VAN EMIR FEISAL. Elf kamers in „Des Indes" gereserveerd.
- Soort bericht
- Artikel
- Krantentitel
- De Telegraaf
- Datum
- 12-10-1926
- Editie
- Avond
- Uitgever
- Dagblad De Telegraaf
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 832675288
- Verschijningsperiode
- 1893
- Periode gedigitaliseerd
- 1893-1994
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- KB C 98
- Nummer
- 12952
- Jaargang
- 34
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
ROUW AAN DE NOORDZEEKUST. DE „VLAARDINGEN 46" OOK VERGAAN. Veertien opvarenden verdronken. De stoomlogger Vl. 47 „Columbus" heden binnengekomen met drie geredden en vier lijken van het verongelukte vaartuig.
DE VERMOEDELIJKE OORZAAK EEN GRONDZEE. Een onderhoud met kapitein Harms.
(Van onzen specialen verslaggever.) VLAARDINCEN, 12 Oct. — De ramp, die de VI. IC „Copcrnicns" trof. heeft vele Marker families in rouw gedompeld, want van de veertien man, die bij hot vergaan van dit vaartuig het leven verloren, zijn er acht afkomstig van het eiland Marken. Om tien uur arriveerde in de haven alhier de logger 47. „Golumbus". onder commando van kapitein Johan Herman Ham;. Het. binnenkomen van dit vaartuig met de vlag halfstok, trok vele menschen: immers men wist. dat de geredden van de Vlaardingen 16 zich aan boord bevonden, terwijl tevens, gelijk gemeld, lijken van slachtoffers waren meegebracht. Aan boord bevonden zich dan de 14-jarige D. Penning, een zoon van s( hipper Penning der Vlaardingen 46. die bij deze ramp het leven verloor, de 16-jarige J. Assenberg, jongste, beiden uit Vlaardingen, en de 1---jarige D. de Waart, jongste, wonend op het eiland Marken, de drie eenigen die gered werden. De zich aan boord bevindende lijken zijn ondergebracht in een kantoor van het Loodswezen. Zij zullen hetlèn gekist terwijl de drie aangebrachte lijken van de Markerglacbtoffcrs morgen per auto naar Monnikendam vervoerd en vandaar per boot naar Marken worden overgebracht.
Onderhoud met kapitein Harms.
Wij hadden in de eerste plaats oer. onderhoud met kaïdtein Johan Herman Karnis. L.Zrx>wel de Vlaardingen 47 als de Vlaardingen 46 zijn het eigendom van de reeaerij Jnost Pot te Vlaardingen. De VI. 46 er; VI. 47 ware;; drie weken geleden ongeveer op denzelfdon tij I Uitgegaan. Men was samen vissehend en bijna steeds in elkanders buurt gebleven. Op Zondagmorgen ™ halfnegen, aldus de kapitein, betonden wij ons op 54 gr. 37 min. N.B. en I gr. 33 min. O.L. Wij waren met afnemend stormweer aan het vissollen en onze kameraad, de VI. 46. za» ik op een gegeven moment het achterzei! innemen. Hij had dit blijkbaar gedaan om voor den wind te gaan lenzen en van het droge naar het ... water af ■. loopen voor de hooge zee. ten minste dat waren mijn gedachten. Wij lu bben ongeveer dezelfde manoeuvre uitgevoerd. Ik kende schipper Penning als een eerste-klas schippi r. Kn daarom meende ik. dat hij deze manoeuvre evenals ik had uitgevoerd om beter van den wind te kunnen afhouden. Het wns mijn bedoeling, om, indien hot weer opgeknapt zou zijn. naar huis te gaa.i, want wij hadden reeds 24 last haring aan boord. Op dat oogenblik was de VI. 46 ongeveer 1090 meter var, ■■-'■.!■:...■. Op een gegeven moment zette hij de vlag op, doch achteraf is gebleken, dat deze vlag een noodsein moest voorstellen, lichter had hij alleen de rood-witblauwe, vlag geheschen zonder den bal. Ik dacht dus: Penning is bezig een vleet te vissollen, want visschers hadden gerapporteerd, hun vleet verloren te hebben. Hat blrek niet het geval. Ik zie hem omstrieks vijf minuten over halfnpgen plotseling bijdraaien en naar den kelder gaan. Zonder mi' ie bedenken, ben ik toen met mijn vaartuig op hem toctcloopon. Ik had geen gedachte aan ge.aar en dacht alleen: Ik moet het doen. want wat ik vandaag voor hem doe, doet morgen een tr.u r voor mij. Daar zit househ geen verdienste in. Het vaartuig was echter plotseling in de diepte verdwenen.
Het eerste, wat ik ontmoette, waren drie kleine jongens. De eene dreef op een luik, do andere op een bril met een tonnetje en de derde kwam zonder zwemvest vlak hij mijn schip boven. Van een boot buiten boord zetten kou geen sprake zija wegens de hooge zee. Wij konden toen met behulp van haken de schipbreukelingen vasthaken en hen aan lioord halen. Een der jongens zat boven'op ee'n luik met de handen geklemd aan de handvatten. Hij was nog geheel droog. Het bleek, dat zij niets mankeerden. Zoodra zij van droge kleeren waren voorzien, waren zij weer best in orde. De laatste ■ schipbreukeling, dien wij binaenhaalden, had een kwartier lang rondgedreven. Hij was onder de boot geraakt, toen de VI. -16 was omgeslagen, maar hij was e-r in geslaagd onder de boot uit te zwemmen en een luik te grijper.. Wat den Marker De Waart betreft, dien hebben wij moeten bijmaken, doch het duurd» niet lang. of hij was geheel hersteld. Het schijnt wel, zoo zeide de kapitein, alsof jonge menschén meer weerstandsvermogen hebben en daardoor eerder te-gen de ellende ea de kou kunnen, die aan zulk een schipbreuk gepaard gaan.
Twee uur gezocht.
Ik be-n op il? plaats blijven mar.oeuvreeren en ik moet zeggen: mijn schip deed het uitstekend.; Twee uur lapg heb ik gezocht. Wij slaagden er nog in. vier lijken aan boord tekrijgen. Den laatsten man. dien wij ophaalden, kregen wij'.binnen'op . een' <>ogenb!ik. dat wij m.-t volle kracht met de schroef achteruitschoten. Dat was werkelijk een zeer bijzondere manoeuvre ea al duurt hei honderd jaar: ik za! geen kans zien. het voor de tweede maal ie doen. Wij hadden die alleen -uitgevoerd, on; ons schip op de z.-e te houden, lie' .; wonderlijkste van deze redding is nog, .hu de drie geredde jongens alle drie zonder zwemvest waren. De vier lijken, riie wij oppikten, haddei alléén een zwemvest aan en UX-h is het van algemeene ,-. bekendheid in de f zeemanswereld, dat. wanneer je je oliegoed aan hebt, er geen redden meer aan is. Nu is het eigenaardig, da; een der jongens zonder zwemvest én in zijn oliegoed door ons werd opgepikt, terwijl mannen; die een zwemvest aan hadden, verdronken zijn. Dat zijn van dié dingen,*waar je niet over üitgeprakkizeerd kom: -- Bent n; daarna naar hu;? gegaan?" zoo vroegen wij den kapitein. ,.\VeI nee," antwoordde deze-, „wij: hadden eerst nog een ander haantje mét een Duitscher; terwijl wij bezig waren n;e; het afzoeken Van de zee naar slachtoffers van de VI. 46, had de Emdén A.E. 113, genaamd ..Ver.us", e«: Dtir.- sche visscherman; aanhoudend noejdseinen gegeven, doch wij hebben eerst getracht, de menschep van de VI. 16 ie he!;,en. Daarna zijn wij op den Daitscbër loeirevaren. Hij was bezig aan het baliën; dat is met open luiken uüscheppen vau her. water. Drie uur lang heb ik bij hem stopge!egen. om. als hij zonk, ;c kunnen helpen. Hij lag tot aan h-t dek ir. het water. Maar hij heeft het ten slotte (ex-h geklaard. Hij gaf mij het sein: Ik kan mijn eigen lens krijgen, ga je gang maar. En daarop zijn wij weggestoomd." -■- Was het een zware storm?" zoo vroegen wij den kapitein. ..Dat kan ik niet zeggen. Het was, wat je met een zeemansterm noemt. ..rauw weer". Een zware zeegang was er ook niet. Die kwam eerst. op Zondagmorgen. Daarom wilde ik Zondagmorgen, afloopen. om een betere zee te zoeken, ik heb mijn reis onderbroken, om de geredden en de lijken, die ik aan .boord had, terug te brengen. Ik heb daarom, nadat de Duitscher mijn hulp niet meer noodig had. onmiddellijk de terugreis
Gesprek nut de geredde jongens.
Wij hebben ook nog de jongens gesproken, die gered'zijn. /ij vertelden, dat het water in het ruim stond, omdat de pompen niet meer werkten. Het achterzeil had men behouden en tén einde bet schip met den kop tegen den wind te plaatsen, zoodra men merkte, dat de pompen niet meer werkten, hebben-de mannen hun zwemvest aangetrokken. De drie jongens hebben dit geweigerd. Men heeft nog voortdurend noodseinen met de fluit gegeven, doch deze zijn blijkbaar door den. storm niet gehoord. Er was ook nog een hülpstoómer In de buurt en aanvankelijk lag het in de bello, ring, daarheen te gaan. doeh deze hulpstoomer blijkt do seinen van do VI. 16 niet te hebben gehoord. De VI. 47 kwam toen achterop en dit stelde de bemanning gerust. Alle opvarenden waren buitengewoon kalm. Het zinken van hot schip Is vrij onverwacht gekomen en wordt toegeschreven aan e-en grondr.ee, waardoor men het schip niet meer recht kon zetten en het in de diepte verdween. Daarbij alle opvarenden met zich meezuigend. Onze zegsman. D. de Waart, heeft zooals reeds vcrie-Id. zijn leven eraan te danken, dat hij onder de schuit kwam en erin slaagde zich uit de zuiging weg te trekken. Het ongeluk heeft, zooals begrijpelijk is. te Vlaardingen veel emotie verwe'kt. Groote deelneming gaat ook uit naar het gezin van den gezagvoerder Penning, wiens zoon gore-d werd.
FRANSCH STOOMSCHIP IN GEVAAR? Bij „de Hoek" van een sleepboot los geraakt.
(Van onzen correspondent), HOEK VAN HOLLAND, 12 Oct. — Hedenmorgen is het Pransche stoomschip „Orne", op reis van P.ordcaux naar Rotterdam, nabij net vuurschip „Maas" door de sleepboot „Roode Zee" opgepikt. Het schip had machineschade en had beide ankers verloren. Hij het binnenslepen braken de sleeptrossen en op ongeveer duizend meter afstand van Hok van Holland geraakte het Franscho stoomschip „Orne" los. Het was voor de sleepboot niet mogelijk weer verbinding met het schip te krijgen. Hedenmorgen om halfticn gaf het schip nooiseinen ea vroeg om onmiddellijke assistentie. He ..Ome" is om de Noord gedreven en bevond zich vanmiddag thans ter hoogte van Monster. Bet weer was afnemend.'. De „üoode Zee" en de stoomreddingboot zijn weer in.de nabijheid gekomen. Men hoopte het schip voor strar.'üng te kunnen behoeden.
De „Neptunus" gezonken.
IIKHLIJN, 11 Oct. — Voor Cuxhavr-n is de Hollandsche driemaster „Neptnnus", na te zijn losgeslagen, gezonken. De bemanning is gered. (V. D.| RTRUINTSSE, 12 Oct. — Ook hier Is men Zaterdagnacht verrast door he> hooge water, toen dit het dorp binnen liep. Door rappe banden werden direct maa'regeien genomen om erger te Voorkomen.
Zee!
Zeg, Zee, is l'w kleur zeegroen 't I allermeest? Is groen niet de kleur van de Hoop steeds [geweest? Zeg, Zee, gij zijt dikwijls ztao vriendelijk l blauw: Is dat niet. van oudsher, de kleur van de [Trouw? Waar blijft ons de Hoop? En waar blijft er [l'w Trouw? Waarom brengt ge steeds wee-r verraad. [ramp en rouw? Waarom ëisebt ge telkens op loeienden toon Den man en den vader, den broer en den Gij wreede en wondere woelende zee! Gij zijt niet tevreden met één of met twee: Bij tientallen neemt ge de zonen van 't land En honderden staan er verstard aan het [strand. Een legger gezonken! Een logger in nood! En nog een! En nog een! Verraad in het lgroot! Hoe'velen zijn nu weer ten grond? gegaan? Het komt. bij de zee. op een paar niet zoo [aan Voor elk van de slachtoffers weenen er tien; Zij zullen hun zoon en hun man nóóit meer [zien: Ea bij dat liardroerend diep levensverdriet Zingt zat-hik. r.- dê zee 't jonbegrijpelijk lied. CLIXGE D00RENB03.
DE KATWIJK 103 BEHOUDEN. Vermoedelijk op de thuisreis. Opvarenden van den binnengekomen treiler „Witte Zee" zouden het vaartuig gisteren bij Terschelling hebben gezien.
(Van on'z"u c^rreepondent.) IJMt'IDKN, 12 Oct. — Omtrent (len logger Katwijk 103, waarover definitieve berichten nog steeds uitbleven, vernemen wij het volgende; Scnipper D. Glas vau den stoomtreilef ..Witie Zee" IJm. 26 hedennacht te Umuiden binnengekomen, rapporteert Maandagmorgen om 9 uur ter hoogte van Terschelling een logger gezien te hebben, die zeer vermoedelijk was de Katwijk 103, schipper Jan Keus van de, reederij gebr. Taat. waarover men zich ernstig ongerust maakt. Schipper Glas heeft den logger niet gepraald, maar een der op.-arenden heeft het schip berkend en de beschrijving die hij er van gaf. klopte volgens een der reeders De logeer kwam ui: de Terscheilinser gronden. Hij heeft het dus blijkbaar we! moeilijk gehad, maar toen men aan boord van de ,.Witte Zee" il'ti loggtr zag, was eleze op z.e en thuis varende-. Als|alles)goed;gaat, wordt de logger h> den terug ve-rwa. hl
HET VERGAAND VAN DE „THEODOOR". Waarom v. Zanen en Plugge, die op de monsterrol stonden – en als vermist werden opgegeven – ten slotte niet mee uitvoeren. „ALLEN STERKE, KRANIGE KERELS DE VERONGELUKTEN.
's-GRAVENHAGE, 12 Oct.' Het vergaan van de ..Th.-xionr". waarbij onder de elf rlachtoffers zeven Scheréningera waren, hééft ook te Scheveningen groote ontroering gewekt. De visschersbfvolking leeft neg In angstige spanning «ver het lot van ele K.W. 103, waarop eveneens verschillen Ie Sehevening.-che zeelieden dienst doen. Bet is gebleken, dat op d- ..Theod.wir" twee personen als slachtoffers zijn opgegeven, die op deze reis uie-t zija mee geweest; nl. de matrozen f'. I* 1 u g g e en L. v a n Z a n e n. Wel zijn echter bij deze ramp verdronken dë matrozen J. Roos — er waren er twee van de-fa-lfde naam aan boord -- en Dijkhuizen, beiden ro.it ScheTéuingen afkomstig. De vergissing is ontstaan, doprdat de twéé eersrseno.'iri'l.'ri, die de eerste! reis (!.>r : ..Thèodoor" 'int .-maakten, nog op de monsterrol vuur dë tweede reis voorkwamen en dus als slachtoffers werden beschouwd. Met den matroos L. v a n Z a n e n uit Scheveningen hadden wij hedenmorgen oen kort onderhoud.-waarbij hij ons vertelde1, zijn nog in ie-vcn zijn te danken te hebben aan... twee gehlesseerde vingers. Evenals voor den eersten :tocht, had Van Zaaen oik vo.tr deze ;, noodlottige reis gemonsterd ca zou dus stellig meé gegaan zija indifn niet deze vingers hem leoletren hrt werk op denflojger te doen. waardoor hij op dokters — Het speet mij wel, ze-i Van Zuiiou, want op onze; eerste reis. die zeven weken duurde, hadden wij een flinke vangst gehad. Ongeveer 25 last haring badden wij gefangehi tér waarde van ƒ 72Ó0 en daardoor goeal verdiend. — Ik ben Vrijdag 1 October noc; naar Vlaardingen gegaan om afscheid van de bemanning te nemen en é.'n voor éen heb ik ze d.- band gedrukt en hun goede reis toegeweuscht..." Met mij was er nog een matroo* niet meegegaan: Plugge. die wegens een geschil niet had gemonsterd, wat eiok zijn geluk bleek. Gistermorgen kwam plotseling ee-n kennis bij onrs aanloopen, die op een bulletin bad gelezen, dat ik verdronken was. Beie gelukkig de familie was. dat ik niet'meegegaan was, laat zich denken". Over het schip verhaalde Van Zanrn nog. dat het een nieuwe ijzeren logger was. Er waren voor ieder lid der bemanning zwemvesten aan boord. Voor den jongsKn helper tot den schipper loe. Ook was ir een -sloep op het schip, maar daaraan beeft men bij ren storm niet veel. Op de ' zeven weeksche reis, die men juist achter den rug had, heeft men op dë Deiggcrsbank steeds moeu weer gehad. Het blijft daar altijd gevaarlijk met stormweer, door het groote verschil in diepte, waardewar (ie beruchte girondzëeën ontstaan. — Gaai ti de volgende reis weer mee. vroegen w"e. — Nou. meneer, de schrik zit er we! wat in, was het. antwoord. Als is een baantje aan den wal kon krijgen, zou ik liever niet meer gaan varen; maar ja, ais ik niets kan krijgen, zit er. niets anders e.p dan dar ik weer zee. in ga..; tk moet wel. ik kan toch moeilijk blijven rondscharrelen. Vaa Zanen vertelde nog, dat de schipper en de overige leden der bemanning door endoor in het zeemansbed rij f thuis zijn. Allen sterke kranige kerels.
Vrouw Van der Toorn vertelt.
Ten slotte hebbon wij r.o- een bezoek gebracht, aan vrouw v. d. Toorn, de echtgenoote van den geredden schipper van de „Thr-o-door". Boe blij zij was met. het nieuws der reddinrg laat zich niet beschrijven. Telegrafisch had zij gisteren van dé reederij te Vlaardingen het bericht van de ramp en van de redding van haar man gekregen. Verder bad zij nog niets gehoord. — :Alleen de berichten uit „De Telegraaf', mijnheer, zei ze ons, en dat telegram uit South Shields vanmorgen mijnheer, het was nel of het een brief van m"n man was. Ik was er zoo gelukkig mee. - „Mijn oudste jongen heeft ook don storm cp zee meegemaakt. Bij was op den Schc-veningensche n logger „Sch. 332". Die ligt nu goddank veior de Scheveningsche haven te koersen om binnen te loepen". Maar zoo verheugd als zij was over de behouden thuiskomst van haar zoon en de redding van haar man. toch ging haar modelijden tevens uit naar de getroffen visschersfam:lics, die niet zoo gelukkig w-arrn. Er heerscht viel leed■', thans langs onze Noordzcrkust
HERSTEL VAN HET ZEVENDE LEERJAAR. Een verzoek van 89.134 personen.
•s-GRAVENHAGE, 12 Oct. — Het landelijk comité van actie voor aansluiting van de. Leerplicht en Arbeidswet, zettlcnde te Don Haag. beeft namens fa bij dit comité aangesloten organisaties, t" zamea vertogen woordigende 763 vereenigincen en honden en S9.134 leden, aan den Ministerraad en de 1-edm der Staten-Generaa! een adres met Memorie van Toelichting gezonden, waaria het verzoekt maatregelen te treffen, elie zoo spoedig mogelijk leiden tot onverwijld herstel van het verplichte zevende leerjaar, hernieuwde toepassing van art. 25 der Nijverhcidsonderwijswe*. -r-n krachtige en onverwijlde, toepassing van titel II dor Nijverheielsotdervvijsweit. — (Corr. Bur.)
SLECHTE WEGEN IN Z.-HOLLAND. Te smal en te weinig onderhouden. IN 14 DAGEN 10 AUTO'S VAN DEN DIJK GEREDEN.
4
DE MIJNINDUSTRIE. VERMOEDELIJK GEEN STAKING. De werkgevers stemmen toe in een 6-urigen werkdag op Zaterdag, ingaande in Januari. VERWACHT WORDT DAT DE ORGANISATIES HIERMEDE ACCOORD GAAN.
.'Van onzer; correspondent l HEERLEN. 12 Oct.- In de heden g. houdc; i ontaetcommissie-vergadering. waarvoor buitengewoon groote be!ar,g.-t>-llir.g bespand, zetten de mijnwerkers- en arbeidersvertegecwoordigers hun standpunt uiteer.. De directieleden gaven'een uiteenzetting, waarin zij schetsten. dat ti.- toestand in 'de mijnbedrijven niet zoo rooskleurig was als wei verwacht werd. Na uitvoerige beraadslaging ea nadat de. vergadering tijdelijk ge-schorst wrs geweest, stemden de directieleden er in toe, den 6-u r i g e r. werkdag op Zaterdag in te voer.::. d oc h niet d i r e e •, z o o a 1 s de m ij rawerkers vertegenwoordigers vermeenden, maar eerst ingaande J a n u a r i. -' ■ -: - : Du mijnwe-rkersvertcgenwoordigers deelden hierop mede, geen dadelijke beslissing ••> karnen nemen, doch zich over het al of nietaanrtoni'n te beraden en Donderdag as, hiervan scbr.ftel.jk bericht::,' geven. Hiertoe vergaderen do hoofdbesturen der organisaties hedenavond afzonderlijk, terwijl zij morgenochtend, gezamenlijk bijeenkomen, te-n einde, zoo mogelijk, een gelijke beslissing te kunnen nemen. Verwacht kan worden, dat de organisaties he-t voorstel zuilen aannem?r. en ele 6-urige werkdag op Zaterdag ingaande Januari zal worden ingevoerd. Besloten werd nog, een gemeenschappelijk communiqué van de vergadering op ;e maker: en aan rle pers te zenden.
Tegenwerking van de boeren.
Ook het onderhoud Iaat zeer veel te wenp< hen over. Men kent op de grintwegen rondom Gouda rif wegen vol kuilen wegen, bezaaid mot keibeslag. Rijdt men over een weg vol kuilen, dan wordt men door elkaar geschud, alsof men op een ongezadeld paard zit. terwijl men over een weg vol keibeslag of overdekt met knarsend grint, per fiets vols'rekt niet rijden kan. Wat men voor het onderhoud doet? Zijn er langzamerhand in een weg zooveel kuilen gekomen, dat het rijden schier onmogelijk geworden is. dan worden de kuilen door een wegwerker dicht gegooid en naar den weg wordt niet meer omgekeken, tot de toestand weer even slecht is als voorheen. Dat de wegen in zulk ovn dcplorablen toestand verkeeren. ligt hoofdzakelijk aan de boeren, die men blijkbaar niet van het belang van een goeden weg kan overtuigen. Zij vormen een polderbestuur, dat de macht in handen beef; en met de wegen precies doet. wat het wil. Reeds talrijke jaren is men b. v. ia den AIblasserwaard bezig een goeden verkeersweg voor te bereiden van Schoonhoven naar Gorinchem, met doorgaande verbinding naar België. De Ixn-ren zouden een dubbeltje per H. A. land moeten betalen om dezen weg gereed te krijgen...... maar zij zijn er niet toe tc krijgen.
HULP AAN SLACHTOFFERS VAN DEN WATERSNOOD. Rentelooze hypotheek op nieuwe woningen. DE STICHTING „MAAS EN WAAL" OPGERICHT.
(Van onzen correspondent). NIJMEGEN, 12 Oct. — Opgericht is de stichting ..Maas en Waal", ten doel hebbende het verstrekken en beheeren van rentclooz» hypotheken op nieuw gebouwde of nog te!bouwen woningen, ter vervanging van de door don watersnood verwoeste woonhuizen ea boerderijen. In het bestuur zal zitting nemen eea vertegenwoordiger (burgemeester) van eik der vier meest geteisterde gemeenten, nl. Druten, Wamel. Dreumei en Appeltern. Voort:? maken dec-r uit van het bestuur een vertegenwoordiger van het departement van Financiën, één van het dep. van Arbeid en één van het Provinciaal Postuur. De letél dor stichting is Druten.
Het „autokerkhof".
Onder de «Segen roDdom Gouda staat in het bijzonder de grintvog naar Utrecht slecht aangeschreven. Het eerste gedeelte, tot Oudewater, de z.g. Haastrechtsere dijk, heeft niet ten onrechte den naam gekregen van bet ..autokerkhof. De weg is vol bochten. door kuilen overal uitgehold, smal en moeilijk bereidbaar. Elke week gaan hier auto's van d»n d'jk; onlangs werd een record bereikt: 10 ln It dagen. Het is dan ook een wonder te noemen, lat hier geen dooden *.e betreuren vallen. Aan don zijkant is deze weg eenigen tijd geleden opgegraven voor het. leggen van een kabel en waterleiding. Hierdoor ontstond e< n gleuf en wee hem, die hier in terecht kwam. De „gleuf" was zeer zacht en in plaats van te probeeren den weg weer in orde te brengen, hing roün aan het begin over den weg nabij Gouda een bord op met de woorden: ..Waarschuwing. Linker grasberm onberijdbaar"! Thans is deze berm door den tijd weer Wat verhard. Een gevaarlijke, nog geen 2 M. breed< weg is ook de zich kronkelende Vüst, die naar Schoonhoven leidt en eerst bij Haastrecht begint, zoodat men van Gouda uit nog tot Haastrecht het „autokerkhof moe; berijden en dus met dubbel levensgevaar Schoonhoven bereiken kan. De andere weg over Stolwijk is 3 K. M. langer en weinig boter. Ten slotte willen wij nog noemen de verbinding Gouda-Boskoop, die voor de rest niet onderdoet, buitengewoon smal is en bij regenachtig weer een sloot gelijk.
Een taak voor Rijk en provincie.
Wij hebben ons nog gewend tot den voorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Gouda en omstreken, den : heer Her ni. A. Schröder Sr., te Schoonhoven, een bekend strijder voor; wegverbetering. De heer Sc h roder was van meening, dat de slechtheid der wegen voor het overgroote deel te wijten is aan het feit. dat zij fn hel beheer zijn van menschen. die noodig van dat beheer moeten worden ontheven. Het Rijk en de provincie moeten de wogen overnemen en snel, maar niet te snol. verbeteren. Geschiedt het te snel en requireert men b.v. buitenlandsche arbeiders, dan zal — aldus onze zegsman — verbetering der wegen leiden tot loonopdrijving en later tot groote werkloosheid. De heer Schröder was van meening, dat de vele ongelukken uitsluitend aan de slechtheid der wegen te wijten zijn.
— Te lx o » w i n k elerreer Is een kind van den heer i. Oorthuis in het kanaal verdronk.n. — Den IScntOctober hoopt de heer a. I*. Ni.-tvelt. re Amsterdam, te herdenken, dat hij voor 2"» jaar bij d>- firma G. A. Ooldschmedlng In dienst kwam. — Op last van het parket te Dendermonde is te K o " w- a e h t een zekere Ai X. aangehouden verdacht van verscheidene diefstallen met braak in Zeeland, voornamelijk in de streek van .Ar<»l. Hij huiszoeking zijn gestolen fietsen, stoffen en gereedschap Bevonden.
Als het kalf....
F. — Met groote belangstelling ht-h ik d? Zwitserrsche kranten doorgekeken op de berichten over den sinisteren ve-rstikkingsrlt in den Rickentunnet; Ik beb zelf in dien tunnel, waar haast nooit een toerist doorheen spoort, omdat hij slechts voert van het eene boerenland in het andere — het een keer ts kwaad gehad. Ik heb er gezeten met den zakdoek voor mijn mond: en prikkende oogleden; en ik he-b oef gezegd, toen wij direct buiten den tunnel op h"t Toggenburgsche stationnetje Wattwil voorreden ■-— ea al de prikkende oogen al het groen en dorpsmooi van ha Appenzeüer beieren'.and weer aanschouwden. Toen ik dan ooi; van de week het telegram en de diffuze beriehten las. heb ik direct eeti beklemmend medelijden rn«*t die verstikte stakkerige negen man spoorpersoneel gehad, a'.sof zij... familie van in ij waren; ,. a geen bericht ove"r do. ramp'zelf, geen artikel; noch de beide ingediende interpellaties; in Steneieuraad en Nationale Raad — zijn aan mij ti aandacht! alsof het slechts Gemeente/raadsstukken waren] ontsnapt. En ik ben het glad e.'-ns met degenen, die er den Sporen en de Itegeering een verwijt van ma ken, dat op het electrificatieplan dit boerenlijntje achteraan kwam. De Rirkoatunnel had (V-n op de lijst moeten staan; ea men zal hem straks raa de interpellaties misschien één daarop plaatsen: dU'Is dan slechts het beroemde dempen van den put, waarin het kalf Is verdronken. Negen s-poor.mannen zijn met den zakdoek in den mond den offerdood — meer dan den heldendood '■— van den arbeid gestorven; eu tn: den laatste n hand!,--draai zijn zij op hun posi gebleven. Onder .1.- negen waren trouwens twee redders. De situatie is technisch aldus. De.tunnel :s S600 meter lang. De ingang aan den Züricner kan; lig; op 47. meter hoogte; de uitgang bij Wat!wil op Clfi meter. Stijging 15 3/1 meter pro mi!!". Daaromj moeden vooral zware goederentreinen met kracht getrokken (worden-en dèrzefinspanning geeft rook. Daar komt bij, dat de tunnel van zich zelf Rassen geef:. Diep er ouder liggen bruinkool-' lagert; eu men heeft eenige malen een greep naar deze gassen gedaan en een zoogenaamde i.eeuwig-brandende*' vlam in den tunnel ontstoken. De eeuwigheid was den laatsten tijd vaak semi-pêTTnanenr. Een behoorlijk e ventilatie-inrichtïng »t' er In den tunnel niet. De rook kon er zóó in samen-- pakken. dat men op vijf meter afstand geen lantaarn meer Z3g. Dat was ew. in Eebruari 1916 het geval. :oen verscheidene tunnel-arbeiders er bewusteloos in raakten. De zware goederentrein; die er in bleef. n». 6631; een trein, die net tegen middagtijd uil Kaltbrunn vertrekt. :.- precies op rier kilometer, halverwege in den tunnel olijven steken. De se-ctio der lijken gaf bloed met her koolmonoiyde-specfrum] De machine had enorm ver! koolzwart afges-rV-rien: de bodemgassen werkten weinig. Pe meeste slachtoffers hadden den zakdo-k voor of 'ra hun mond. Achteraf blijkt, dat bij Föhnweer de meeste oploopende goederentreinen|er op'die manier dóór. kwamen!-Altijd zijn die brave Appenzel- Iers ea Rapperswilers aan 't risico blootgesteld geweest, da! dit keer negen nuttige levens vroeg. Vele malen is er !ang> den verstikkingsdood rakelings heen gereden -- en prof. Zanrrr boft al voor jaren gewaarschuwd. En gasmaskers en réddings-örganisaties op de beide tunnelstations gereclameerd. Nu gaat het .'goederenvervoer plotseling over andere lijnen. .Nu komrn er gasmaskers op de in- en uitgangstations., die'op den Jongeluksdag evenals pulmotor-en. eers; drie uur na het ongeluk per auto uit Züricii arriveerden. Noc eea prestatie! De interpellaties worden terdege voorbereid; tl" negen gestikten. ailrn getrouwd — allen gozinsvaders zijn. ais ui; stukje verschijn!, reeds... begraven.
ONTVANGST VAN EMIR FEISAL. Elf kamers in „Des Indes" gereserveerd.
iVan onzen redacteur) •s-GRAVENHAGE. 12 Oct. — Naar wij vernemen zal Emir K e i s a I die zooals aangekondigd, heden uit. Lorden in ons land wordt verwacht, hedenavond te Vlissingen namens het departement van Buitenlandache Zaken worden ontvangen door mr. Sr. T. A. Scheltus, Chef van het kabinet vau den minister van BuitenJandsehë Zaken, terwijl aan hét Hollandsen*) Speaorstation alhier jhr. mr. dr. J. C. E. C. Re ndorp, chef van de directie vaa het Protocol van het Departement, Ier ontvangst aanwezig zal zijn. Tijdens zijn verblijf hier te lande zal aan dea Emir de heer D. v. d. Me uien. ambtenaar B.15. in N'ed.-Indie, dio dë Arabische taal machtig is, worden toegevoegd. Deze zou eveneens d" aankomst van den Emir te Vlissingen afwachten. De heer Van der Meulen is. naar wij vernamen, bestemd om te worden benoemd tot Nederlands! h consul te Djidda. de hoofdstad van het koninkrijk Hedjaz. In Hotel des Indes. waar Emir Eeisa! zal afstappen, zijn niet minder dan elf vertrekken voor hem en zijn gevolg gcre&erveord. Tot het gevolg behoort o.m. de minister van Ruiter.- landscho Zaken van He-ijaz.
MET EEN MES IN DEN RUG GESTOKEN. Het slachtoffer overleden.
(Van onzen correspondent I. NIJMEGEN. 12 Oct. —- Hedennacht om eea uur, na het sluiten van de kermis alhier, welk», zelf zeer kalm verloopen is, werd de 21-jarige koopman A. Mo g e n do r f nabij zijn woning in de Houtstraat door der. eveneens 2i-jarigea huakworkor ,1. .1. van L-'th. onverhoeds met eea mes ia den rug gestoken. Ernstig gewond werd de jongeman zija woning binnengedrager:. waar hij om vijf uur hedenochtend aan de verwondingen is overleden. De dad»r bevin.it zich ia arrest. Het slachtoffer ts de oudste zoon va» dea eigenaar vaa „He-t Wit!e Buis",'het heorenklecdingmagazijn in de Houtstraat, alhier. Bij was deelgenoot )n de zaak van zija vader ca niet-gehuwd. ;