(ADVERTENTIE) skiën, roeien, vissen, zeilen, zwemmen Mettrapautootjes _■>/ J_-_!_'0"' kabelbaan. Met zn door Verkeersl and. / /2ïv______?r. allen de dag om laten. Hele lieve beesten / (f^». _gi_y / vliegen, knuffelen. Zweven in l y—_^^_^/ Inlichtingen telefoon Europa's langste \j^_i____^J' 013-320032 Beekse Bergen-een wereld van plezier Elke dag open. Van9._o-l_.oo uur. Hllvarenbeek 0. Tilburg)
Collectie
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Limburgsch dagblad
- Datum
- 17-08-1973
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Nieuwe Limburger koerier;Uitgeversmaatschappij Limburgs Dagblad
- Plaats van uitgave
- Heerlen
- PPN
- 83245351X
- Verschijningsperiode
- 1918
- Periode gedigitaliseerd
- 1918-1994
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB C 101
- Nummer
- 191
- Jaargang
- 55
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Er is helaas een probleem met het ophalen van de afbeelding.
Dit kan twee oorzaken hebben:
Probeer het later opnieuw.
Advertentie
Advertentie
(ADVERTENTIE; DANSSCHOOL DEGENKAMP PANCRATIÜSHUIS NOBELSTRAAT 33 TEL.: 715535, HEERLEN; KLOOSTERKOOLHOF 71 TEL.: 714665, HEERLEN (2e zijstraat links van de Schaesbergerweg) VANAF HEDEN AANMELDING VAN DE DANSCURSUS X Spreekuur Jan Maenen HEERLEN — Het Kamerlid Jan Maenen zal ep maandag 20 augustus van 14 tot 18 uur wederom zitting houden in het NKV-gebouw, Stationsstraat 59 te Heerlen,
Advertentie
Vrijdag 17 augustus 1973 •
HELFT VAN SLIJTERS DOBBERT ROND IN RODE CIJFERS Mobilisatie in de slijterswereld Door SERVé OVERHOF
6 «elft van de bijna 4000 Nederlandse slijters is in de Ruwende greep gekomen van verontrustend rode J^rs. Felle concurrentie van grootwinkelbedrijven, ,s
'"'M**1 V°°r hen hebben de Ver" _ a"8 Van Nederlandse Slijters en Wi mene Drankenhandel Neder- eei> „oppep-team" geformeerd, ii,st e' land afreist met een videoter r tUctlefilm onder de titel „De sl\j. .an nu en morsen". Als coach van le ean> treedt op de 64-jarige heer ht ston&s uit Breda, die dezer -h Weer eens aanleSde in %Ün sek)ei ei ep,aats Maastricht om daar een ' ,-T*-150 SliJters uit Zuid" en Mid" te mDurg een hart onder de riem ott) d n- Jean Costoi-gs: „Het gaat .|a_e ""«dding van een stuk midden"_• **et is toen te sek, dat zoveel H__. Zaljen naar de knoppen zouden etc« gaan!"
• De heren J. Costongs (links) en J. Noord (tweede van rechts) tijdens hun „op pep"-manifestatie in Maastricht, vergezeld van de heren P. Thomassen (tweedt van links), hoofdbestuurslid van de Verenigde Nederlandse Slijters, en L. van Wersch (uiterst rechts), districtssecretaris van deze vereniging. En natuurlijk moesten de heren een fles in de hand nemen
Kritische omzet
Êl * .rif en sPeels in de taa* die 1 kil. gesProken in de instructiefilm, SP . enter daarentegen de taal die -5» u^ een reeks cijfers die de _5 ostongs op tafel tovert. Tussen je]. etl 1972 steeg het gemiddelde vatl '* van gedistilleerd per hoofd ' _ Nederlandse bevolking met ._h r°Cent en nam het aantal slijte,sj toe met 19>5 Procent. Als con,d gt voor de hand, dat de gemid- Nt J?.mzet gedistilleerd per slijter _st I]n gedaald. In 1972 werd het Vjn ccl beter. De omzet gedistilleerd tef_ e gezamenlijke vaderlandse slij■W ani weliswaar toe met 2 procent, '.H , ar tegenover stond een groei .« 6* nuisverbruik en een totale 9Dt ng van de binnenlandse afzet met Vr p6llt' Theoretische vraag van de 't_to °stongs: „Waar zijn de overige ,or^nt terecht gekomen"? Het ant_c' "B .de grootwinkelbedrijven, .1. anc* carry-zaken en de witte '.v ennallen". „Minder omzet", zo .. -.St otlze zegsman, „betekent min.g ltlst> welke winst daarenboven 51 .se °reit Dedreigd door de sterke . n __rer.tie in deze branche". ,^e Cotlomisch Instituut van het V *~ en Kleinbedrijf heeft becij'e .L de kritische omzet van slij-b 6l Vatl / 125.000 in 1967 bijna ver,htb. tb '"'as in 1969 en in 1973 reeds §6 . g . de f 300.000 is komen te ligj'cht n -een kritische omzet staat het * _tst §°P groen, maar kan het in de \i., kereii op oranje en zelfs op Springen.
Rollenspel
Om de Nederlandse slijters.van deze en .ndere zaken te doordringen en hen bovenal het „Let op uw Saeck" in vierkante bewoordingen in te prenten, trommelen de heren Costongs en J. Noord, voorzitter van de Verenigde Nederlandse Slijters, hun vakbroeders in regionale detachementen bijeen. Met behulp van video-recorders en zogenaamde voto-meters laten zij bij de vertoning van de film ieder van hen meespelen in een anoniem rollenspel. In de film worden actuele probleemstellingen uit de slijterswereld uitgebeeld en voorzien van 3 of 4 alternatieve „oplossingen". Door op een knop te drukken, kan iedere aanwezige slijter aangeven welke oplossing hij de meest verkieslijke acht. De som van alle — anoniem — geprojekteerde reacties levert telkens stof op voor een soms pittige gedachtenwisseling. De hele avond staat in het teken van de vraag „Hoe verkoopt u uw prijs?" met als ondertitel: „Hoe blijft de slijterij winstgevend in een tijd van afbraakprijzen-concurrentie?". Zegt de heer Costongs tot slot: „We leren de slijter een psychologisch kunstje. Evenals zijn concurrenten moet hij in staat zijn de klanten te biologeren met nieuws en met aanbiedingen, die ook hij met grote regelmaat van zijn leveranciers krijgt aangeboden. We hebben voor onze slijters een „Drie Sterren"-verkoopbeleid uitgestippeld, waarin hij kan terugvinden hoe meer klanten in zijn zaak te krijgen, hoe aan die klanten méér te verkor>en en hoe ervoor te zorgen, dat die klanten terugkomen."
En dan herhaalt Jean Costongs bij het afscheid: „We moeten _?n «tuk middenstand redden"
AARDAPPELEN
Terwijl de vroege aardappelen over het algemeen weinig last hebben ondervonden van ongunstige weersomstandigheden en normaal (wel iets later) z«n gerooid aan redelijke tot goede prijzn, zsjn de late aardappelrassen het slachtoffer geworden van het mooie weer. Op den duur kwamen de patatten vocht tekort waardoor de uitgroei werd geremd. Toen op 15 juli de aarde overvloedig werd gedrenkt, kwam plots opnieuw gebladerte aan de struiken en gingen de jonge knollen groeien. Toen begon de gevreesde „doorwas" die zeer veel schade aan de latere variëteiten aardappels heeft toegebracht. Men schat dat van het ras bintje zeker 75 Pet. van de oogst sterk gedevalueerd is. De opbrengst per ha ligt rond 15 pet. lager terwijl de kwaliteit tengevolge van de doorwas ook minder is. De knollen zullen straks meestal te klein blaken voor de fritesmolens, waardoor deze variëteit graag wordt gebruikt. Ook de vroege aardappels hebben tengevolge van een beperktere groeitijd
— de aardappels kwamen te laat in de grond — en minder gunstige weersomstandigheden rond 35 pet. minder opbrengst gegeven. Bij de aardappels doet zich nog 'n merkwaardigheid voor. Waar moet het met de prijzen van de aardappels heen" werd terecht gevraagd in begin van het seizoen. „De piepers zijn laat en de oogst is veel minder dan een vorig jaar. En in 1972 lagen de prijzen steeds goed tot zeer goed.". Welnu. Thans wordt de aardappelmarkt veel schaarser voorzien en liggen de prijzen een stuk beneden 1972. Hierbij speelt de vergroting van het aardappelareaal in één jaar met 23 pet. wellicht ook een rol..
GRAANGEWASSEN
Vooral op de lössgronden in Zuid- Limburg zorgt de wintergerst met een gemiddelde opbrengst van 4400 kg per ha voor een goede oogst. Op de lichtere gronden is de opbrengst gemiddeld ruim 3500 kg hetgeen redelijk tot goed genoemd kan worden. Wintergerst wordt vooral gebruikt voor verwerking in veevoeders en voor de peilerren (gort). Bö de zomergerst valt de opbrengst van de verkoopbare korrel tegen. Een gemiddelde van 3300 kg per ha op de zandgronden is iets aan de lage kant. Op de loss, iïe leemsrronden en de vochthoudende lichte gronden wordt de gemiddelde oogst geraamd op 4100 kg per ha. Ook hier weet men de korrel te fijn.
Door een vroegtijdige legering is de opbrengst van rogge op de lichtere gronden in Noord- en Midden-Limburg nadelig beïnvloed. Een gemiddelde opbrengst van 3300 kg per ha op de zandgronden en van 3800 kg in lössgebieden is gelijk aan de roggeoogst van de laatste jaren. De wintertarwe op de zwaardere gronden heeft te lijden gehad van enkele schimmelziekten (meeldauw b.v.) terwijl de legering erg is meegevallen. Ook de korrel geeft geen reden tot klagen. Evenmin een gemiddelde opbrengst van 4300 kg per ha. Op de lichtere gronden is de korrel te klein, hetgeen een kleinere opbrengst van 3500 kg per ha tot gevolg heeft.
Ondanks de late zaal van korrelmais verwacht men een zeer gunstige ontwikkeling, benevens een tijdige korrelzetting en een vlotte, goede afrijpng. Ook de snijmais staat er gunstig voor. Na een korte depressie heeft dit veldprodukt het weer wel meegehad en geprofiteerd van mooie zonnige dagen. Enkel op lichtere gronden heeft een tekort aan vocht even de groei belemmerd. Naderhand hebben de planten de schade weer ingehaald en men verwacht van snijmais een goede tot zeer goede opbrengst.
Terwijl het graanareaal het laatste jaar in Limburg met 15 pet. werd ingekrompen, mag men by snijmais spreken van een spectaculaire uitbreiding met 70 pet. en wel van 1700 ha naar 4200 ha. Korrelmais blijft met rond 1000 ha op eenzelfde oppervlak. Gunstig voor de landbouwers is ook dat de prijzen van de granen duidelijk hoger liggen dan in 1972. Winteren zomergerst (maalkwaliteit) ging omhoog met f 2 per 100 kg. Rogge met f 2•_ per 100 kg en tarwe met 1 _ - f 3 per 100 kg.
Weinig animo voor metselcursus Doe-het-zelvers laten het afweten
NIJSWILLER — Hoewel de Zuid-Limburgers bekende doe-het-zelvers zijn blijkt er nauwelijks belangstelling te zijn voor een amateurcursus doe-het-zelf metselen, die de vereniging „De Nederlandse Bak-
steenindustrie" te Arnhem van plan was in de Lagere Technische school van Nijswiller te organiseren. De kans is daarom groot dat de cursus niet doorgaat. „We hebben tot nu toe hooguit 5 aanmeldingen," aldus de heer Engelsman, secretaris van de vereniging. Hij vindt dat des te opmerkelijker omdat in de andere plaatsen waar de cursus gegeven zal worden de belangstelling juist bijzonder groot is.
Zoals vorige week bericht, zouden cursussen gegeven worden in Amsterdam, Rotterdam, Zutphen, Zeist, Gennep, Meppel, Leeuwarden en Nyswiller. De cursussen in Amsterdam, Rotterdam, Zutphen en Zeist zijn al volgeboekt. Dat wil zeggen dat er voor de drie avonden per week telkens 32 mensen — mannen maar ook vrouwen — ingeschreven staan. „Voor Rotterdam hebben we zelfs al het dubbele aantal, reden waarom we nog naar een nieuwe cursusplaats in de buurt uitkijken," aldus secretaris 'Engelsman. Gennep en Meppel zijn praktisch vol, terwy'l Leeuwarden niet doorgaat
Advertentie
(ADVERTENTIES) Voor een SIMCA gaat U gewoon naar AUTOBEDRIJF A__^____^___a_________! H_7
Advertentie
(ADVERTENTIE) levenslang M. fIPQfIC _»_o_Fw yiallo *Iji fotograferen ~ Enige wat u voortaan nog bij Filmpost betaalt is het ontwikkelen en afdrukken. Want voor elk volgeschoten fotorolletje (of -cassette), ook kleur, krijgt u GRATIS EEN NIEUWE FILM. Bovendien: al uw afdrukken op ons unieke geplastificeerde papier en op 't randloze Filmpostformaat! V^ EUMIGmarkSO2ET*/ filmprojektor geschikt voor Super 8 - /^T^X Single 8 - Standaard 8 //Q\\ ___X * Zoom lens /^?V f4s ___V' * Automatische filminleg ƒ?_'].__. - i'a'^ _* * Terugprojektie R.!!i^W_¥) * Slowmotion l|f|* =-~-^__T .^ 4M_V * Lamp BV/150 Watt V_Vml '"^__SiÜi^__"'' Adviesprijs f 455,- X^Wj *|fl«i_ I Filmpostprijs "f 35Q " C""'"%____'i gScHgto?Sn met I SENSATIONELE AANBIEDING :| _/a HQ7 . Laat Filmpost een poster maken VSTS*» o van uw eigen foto of negatief, voor slechts t)p |f 9,95 (zwart/wit) _J IipOSI 25speciaalzaken in Nederland. Homeruspassage 11 (achter C & A), Heerlen, tel. 045—717778 Maaspoort 2. Weert, tel. 04950—22464
Spectaculaire opkomst van snijmais
SITTARD — Zonder adempauze daveren de zware maaidorsers over de graanvelden in Limburg. Het grootste deel van de oogst is reeds gemaaid, gedorsen en afgeleverd. Het restant wordt - eveneens in uitstekende weer - vlot gemaaid en verwerkt. Zelden heeft het weer zo uitstekend' meegewerkt aan de oogstwerkzaamheden, die in recordtijd worden volbracht. Bovendien - en dat is wel het voornaamste - blijkt de opbrengst van de diverse graansoorten erg mee te vallen. Op de lichtere gronden - vooral in Midden- en Noord-Limburg hebben enkele graanvariëteiten iets geleden door legering waardoor en opbrengst en kwaliteit van de korrel iets zijn achter gebleven. Maar over het algemeen mag de oogst 1973 gerekend worden tot een van de beste van de laatste jaren. De stoppelvelden worden weldra weer onderhanden genomen voor de uitzaai van onder meer bladkool en stoppelknollen, die ofwel zullen zorgen voor een aanvulling van het voer voor het vee of dienen voor groenbemesting. In ieder geval wordt de bouwvoor opnieuw dienstig gemaakt voor haar taak: te zorgen voor voedselvoorziening van mensen en dieren...
Service en advies
-_ _ _■(_ i. s -ter1" genoemde concurrenten van th c . P bereiken een beter econo.nt b/!. ltaat omdat hun assortihe -H frfder is en de winstmogelijk- Vk _ld. ardoor) toch op peil blijven. 1' .eih,\Voornamelijk voor de grootlïf 1 bier rijven- die aanvankelijk al_?at dt> snerry en wijn verkochten Ii bre_. afdeling allengs hebben _.' 2ij ï, tot een volwaardige slijte-1 «t]Seu ri etl in het groot in en be" \ve _r aHermodernste reclame.. . ZQ°°Ptechnieken waarin altijd .i. *aatsi ■er n°emenswaardige „pijn" _en ls voor verlokkelijke aanbie_ Cas*i an_ _ carryzaken en zogenaamde Currpr,. rankenhallen tapt men de jl!s de h Uit een ander vaatJe- Vol~ ,IJI .tiei/ee_r Costongs worden de ex- C^ do daar aanzienlijk getwj heei°r het laten wegvallen van „ljs_tnj., Pakket dienstbetoon: geen _tSele_di advies, hoegenaamd geen _ge . __ns" geen gratis thuis-be- Als^rk n beschikbaar-stellen van .i i*-ti-.en meubilair voor feesten. ->er«??-ur van de op pad ge. Sgs !?dingsbrigade plaatst Jean .w* _iIH raar een aantal voordelen 'i_?eilt ■« ,n tegenover, die de con_«le) <__ geboden bij de V .. ïr' Deze- aldus de heer ,hicl>eldp n kwaliteitsdranken on-v ret1 ?-en in zi1n eigen zaak ga" .h. voör i Weet het Juiste advies te «li.s e n • samenstelling van long-b wünS^n staat precies te zeggen ,itv .m _• best kan worden ge- K p' ah. j een bepaald gerecht. De vs'e . 150^s nog steeds de heer Cos- , V. fti -.t» als eerste op de hoogte .a^l . jj^ Produkten in de dranken- H'.?t.ies ? 1 kan voor exclusieve ex. v^ket» n' 70aIs een ..kindernar■'«. etc et,rnet hoedjes, rietjes, slins ,r,ucnenkvV°0r andere feestjes vilt"«_ Urken, tonicstampers en -6h i* En als hij een goed on' ,i.dranw_ bezorSt hij grotere par.«• ook nog gratis bij de klant
Fijne school
Over Nijswiller wordt einde van deze week beslist. De vraag is of zich dan voldoende mensen aangemeld hebben Het mogen er echter niet of niet veel minder zijn dan 96, omdat volgens de organisatie de vaste kosten te hoos
zijn. Dc heer Engelsman dacht dat Nijswiller toch, wel goed gekozen was in Zuid-Limburg. „Men is er in een wip vanuit Maastricht, net zo goed als vanuit Kerkrade en Heerlen. In Rotterdam komen ze zelfs vanuit Den Haag." Dc keus op Nijswiller is ook gedaan omdat dc LTS daar zon fijne school is. „Met een behoorlijke metselafdeling". Dc cursus doe-het-zelf metselen bestaat uit twaalf lessen. In drie lessen wordt theorie gegeven over onder andere architectuur, maten, steensoorten, samenstelling van de specie en dergelijke. De negen andere lessen worden besteed aan de praktijk. De cursisten leren een muurtje optrekken in diverse verbanden, bloembakken en ande.-e voorwerpen voor huis en tuin metselen, aansluitingen van kozijnen en dergelijke maken enzovoorts. De kosten bedragen 220 gulden, maar daarin is begrepen de aanschaf van gereedschap, materiaal en het cursusboek. „We zijn vorig jaar gestart met en proefcursus in Nijmegen. Dat is toen erg geslaagd. Men heeft er met plezier aan deel genomen." aldus de heer Engelsman, die zegt als het dit jaar per 1 september niet meer lukt in Nijswiller. volgend jaar nog maar eens geprobeerd wordt in Zuid-Limburg.
SUIKERBIETEN
De suikerbiet heeft twee periodes meegemaakt, die haar ontwikkeling tenslotte hebben bepaald. Na de uitzaai en de stoeling kwam de jonge plant slechts zeer moeilijk van de grond. De wortels speelden in de lange droogteperiode dedective op zoek naar water in diepe lagen. Uiteindelijk is deze krachtsinspanning de wortelstand zeer ten goede gekomen. Na en tijdens de regenperiode heeft de biet een sterke „renaissance" doorgemaakt. De boeren „zagen" de bieten groeien en gingen geloven in een redelijke tot goede oogst. Welnu. Men kan zeggen dat het geloof de agrariërs heeft gered. Het blad heeft zich buitengewoon goed ontwikkeld en men verwacht ook een zeer goed wortelstelsel. By proefrooien heeft men geconstateerd, dat ook het suikergehalte in de wassende biet van redelijk tot goed is. Tenslotte mag men zeker wijzen op het herstel van de graslanden voor het vee, die van bruin weer groen zijn geworden. Het vee komt niets te kort terwijl voldoende ruwvoer en vooral snijmais is of wordt gewonnen voor de stalperiode. Vooral de grote weidebedrij ven hebben tijdens de (eerste) droogteperiode wel krap gezeten en hebben wintervoorraden moeten aanspreken. Momenteel leeft men weer volop in het groen dat ook voor de landbouwer en veeteler wijst op veiligheid... WILL LEBENS