Koloniaal nieuwsblad

  • Kopieer en plak deze bronvermelding in je document

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Faramanlo, 24 Maart 1870.

De ingeleverde stembilletten voor de verkiezing van 3 leden voor do Koloniale Staten , bedroegen. Van de stad 150 n het district Nickerie 8 » » „ Corouie 2 te zamen 160. Het getal kjezers bedraagt .- Van (le stad 20,1 „ het district Nickerie 11 „ „ „ Coronie. 6 te zamen 218 Zoodit 58 personen minder zijn opgeko. nen dan geregügd waren. V*n onwaarde is verklaard één. Bij volstrekte meerderheid, zijn gekozen de heeren : 1». Benjamin-* met 115 st. Mr. «*. J. A. Is(mcli iSeïtzj „ io. „ Voor het ontbrekende Lid zal ingevolge art. 6l van het vigerend Kiesreglement eene herstemming plaats vinden tusschen de heeren.: HL T. A. Arlaucl die BH stemmen eu A. _i. de «tïranada die 55 „ Qi zich vereenigd. hebben , terwijl de verdere stemming den volgenden uitslag leverde: A. J d\ Costa 36 stemmen, S. van Praag en E Soesman ieder I 'l, M. S. van I'raag 11, J. de Jong 10, S. Abendanon Sz. 4, P. J Boas, F P. Bougnenou en F. Taunaij Fz. ieder 8, D. Baëza, F. I> Daij,. d- *^- van Emdéi, J. C. Maller Az. en F. P Penard ieder 2 Mr. P. Alma, C. Baal, J. I\ H,aaSe Jr., J. J. Hewitt, G Kraai, H. H. Kramer ,F. p. Kamerling, Dr,. J. del Mon te L\}on, A W Oppenlieim,.r , F A. Sanches ,' A. CL van Son, X C. Teiting Jgz., C. Vallée, P. C. Vereul en J. J.P. Wessels ieder 1 stem.

Deze keuze is der- kiezers waardig. Immers de twee herkozen leden hebben gedurende het tijdvak van 4 zitting]aren naar wij m enen voldoende blijken geleverd van dj belangen der kolonie ter harte te hebben, Li byzonderheaen gelooven wij niet te behoeven te treden , mem. sla slechts open de verhandelingen der Koloniale Staten en mm zal de waarheid hiervan inzien. Onze wensch is das dat de herkozen lede; gesterkt door het vertrouwen nu wederom van. hunne medeburgers ontvangen, ki;achtig en onvermoeid zullen voortgaan Suriname's, belangen te helpen bevorderen.

LL Maandag namiddag is ahier. door den district Comu^jssaris van. Boven Commewijne, opgezonden, dp uit het fort Zeefmdia ontsnapte gevangene- J II Veld was (bijgenaamd Okro), die eenige dagen te voren op plant. Hazard was aangehouden» Naar wij vernemen trachtte hij, in een corjaaf waarin zich een koffer [zeo als hier Ideek, met mannen en vrouwen kleedingslukken]. een pagaai een korf en eenige levensmiddelen, bevonden, boven genoemde plant, heimelijk voorbij te varen. De eigenaar van het effect eenig vermoeden op vattende riep hem aan en ondervroeg hem naar eenige bijzonderheden De gegevene antwoorden waren zoodanig dal het noodzakelijk werdgeachl bedoelden persoon die toen verklaarde Brujoing genaamd tim nierman van beroep en op plant. lh-mslnst werk zaai» te zijn aan te houden en naar bel naaste policie station op te zenden,; van waar hij herkend zijnde door tusMh'iikom. i van den Commissaris van het district geboeid ua,ar de stad is vervoerd. G A. R; Het eerste nummer dezes jaars van de Onmerker bevat een zeer belangwekkend artikel over het O.nj hydrisch licht uit het füa.isch vertaald. Na eene uiteenzetting van de gebreken . die hpt licht uil kolen gas bezit, vooral daarin bestaande, dat bet de zuur stof aan den dampkring ontneemt, de meubelen be derft en nirt helder wit is worden, de pogingen behandeld om deze gebreken uit den weg te ruimer» of om andere eu betere lichtbrouuen te vinden. als elektrisch en magnesiumlicht en vooral het dr'ini mondsche of oxyhydrisch licht. liet laatste. dat de zuurstef niet aan de lucht ontneemt, maar uit an dere stoffen trekt, was tot dusveitre niet voor alge meen gebruik geschikt, omdat de bereiding van zuurstof te duur was. Het opstel; bespreekt de ver schillende onderzo-kingen om dit bezwaar- op te lossen. om ten slotte 10l de vinding te konen van den heer Tessié du- _ Icbiv . die , bijgestaan door den industrieel • Mireehal • hrt vraagsiuk om goedkoop zuurstof te leveren schijnt te hebban opgelost Hel middel van den heer Tessie komt in korte trekken hierop neder, dat hij gebruik maakt van de cigen«chap van de mangaan/ure soda om door de inwerking van een. stroom waterdamp ■ oveever hit tol de temperatuur vtn 400. zuurstof los te laten en daarna uit de tol 43)0* ovei .varnjde lucht de zuur stof wederom op te nemen, en weder mangaan.ure soda te worden. De toestellen hebben in 18G7> te Melz en te Parijs in liet openb .ar gewerkt en iv hel vorige jaar hebben zeven groote retorten gedurende Fehrmri het plein voor hrt hotel du ville verlicht. Er bestaat Ihans. ook een fabriek voor de bereiding van dit gas te PantiD. Volgens de berekening der uitvinders ziju 300 tonnen mangaanzure soda- vol doende voor eene jaarlijksche voortbrenging van 10 millioen kubieke meter gas.

Wat de kosten betreft • de brander voor oxyby drisch licht kost voor de stad ruim $ centimes, voor particulieren 7 centimes, en slaat in liehjgeven de kracht gelijk met vijf papillon branders voor slcenkolengas. die voor de stad lo'./centimes , voor partikulieren 21 centimes kosten.

» De ontdekking van de heeren Tessie du Motav

en MareehaL zegt het artikel, schijnt ons toe ge roepen te zijn tot een schoonen uitslag. Juist de langzaamheid Waarmede z^j zich alleagskens vol maakt heeft. is een waarborg te meer voor hare toekomst. Vooral uit het oogpunt vau de gezond heidsleer heeft de nieuwe verlichtingsmanier onschat bare voordcelen. die haar hoog verheffen, boven de verlichting met kotengas- brandende in de vrije lucht. Daar hel oxyhydrische licht, gelijk wij reeds gezegd hebben zijn hoofdbestanddeel nirt onttrekt aan de omringende lucht, haar de zuur.tof nirt ontneemt, zoo onmisbaar voor de ademhaling. Be derft het niet, gelijk de tegenwoordige gasbranders' de lucht van de openbare instellingen de magazijnen, gangen en trappen, zal onbepaald knnnen plaats hebben ten minste in de steden Bovendien- zd de zuiverheid van, liet licht zijne witte kleur gelijk die van hrt daglicht hrt doen waardeeren in den.schou.v burg in alle vergaderzalen in de winkels- en hij ga zijnen op de groole partijen ; de stoffen en- de uieu bels zullen er hunne .natuurlijke linten bij behouden Met de ni.i;.ve verbi*_ndin;.\_»>estelleii zal men .na ir verkuviii,' 'iie helderheid of ver in-luig v ii bfit. voer'gebrachte licht kunnen vork rij-en .o-rder de bezwaren vaa de warmte die de tegen .voordoe branders afgeven,

Zullen ctoze voordeden gepaard gaan aan o .ge makken die men nog niel kenl ."* tVij weten bet niet en wij stellen, ons in hrt geheel niet bo .. voor wat slechts door de ondervinding kan worden- bewezen .Maar wat wij begeeren is l.t- men tot eene ernstige proefneming overga dal uien den uitvinders de.

In den Spectator komt een brief voor van er-n »feni:g toepiet vastgesteld Het lersche volk moge dit beslissen als hrt leniacisme zijne laak volbracht heeft Welke is die laak ? Eenevrije eu onafhankelijke regeering in lerland te ves tigen" zegt onze eed van getrouwheid Wij hébben onder ons zoowel een monarchale als rc;)iih!ikci>sc!ie partij en de eerste i-* met minder invloedrijk dan de laatste want de gewerdmakers. en schreeuwer* ken. neu hrt onderscheid niet tusschen een monarchie eu een republiek eu verwarren democratische en repu blikeinschc- gevoelens altijd met eik.-m.Lr De natio nalisten helmen eerige jaren gctrachl een repu di keinsch propaganda te makeneu James Stephcns zeide •ik ben voor dc tersche republiek want véle volks, menners die welen dal zij. nooit kans zouden hebben op een kroon begrijpen dal de presidentzetel eerder te bereiken is en mannen als Kossuth Mazini Cas telar en Blanc wenschen daarom de republiek

«Evenmin ak wij de republiek onontbeerlijk achten gdooven wij dat scheiding, van Engeland noodzake lijk is welke no.h v<_or lerland uoc_ voer Eagelanl nuttig zon zijn Wy zouden de tegenwoordige wclgvcnd • utiii- tusschen de twee landen willen behouden en alle taken betreffende het leger dc vloot staats tic.-'ingen en troonopvolging aan het Parlement over laten dech wij zouden buitendien een lersch Parle tnci.t wenschen dat de binnenlandsche aangelegen itrden vmu ons land Icon rekten liidi-n. deze vcvan deriiig vau regeeriiigsvoim ons. werd toegestaan zou K-i land rere groote kracht voor Engeland blijken te Ziju terwijl hei uu een hinderpaal is voor zijn yt>o_ spoed f n een zwak kwetsbaar pimt is in zjjn wapen rusting «tal aoodra Engeland m een hiiiieiilandschei. otrlog gewikkeld werd.t ajeer gevaa-Ijjk k.3» Wijken le zy i.i"

Dr. ïtechbauer. heelt io de zitting van hrt Huis der Afgevaardigden te Weenen naar aanleiding der petitie, van hel conslitutiogecle Virrebi te Aussee .

zijne motie ontwikkeld, betreffende de godsdienstige toestanden w het algemeen • eu meer in. bet bijzon der de invoering van het burgerlijk huwelijk eu de ophrtliug van het concordaat-

Dr- Rechbauer geeft in de inleiding zijner rede voering ecu historisch overzicht der geschiedenis van het godsdienstig edict Gedurende negen jaren, zegt spieker, werden de on icßhaodefingeo gevoerd maar toch werd geene wet tot stand gebracht, in dien hjj thans andermaal een soortgelijke motie te beide brengt, dan kon men hem voorzeker niel verwijten, mrt overijling le weFk te zijn gegaan De eisch, dat de verlioudiug dep kerk tot den slaat worde geregeld is reeds op zich zelf te rechtvaardi gen. maar zooveel te meer, in een tijd. zooals de onze, waarin men meeiule o^> een. weiik van Rome weder de duimschroeven te kunnen aanzeilen, en deu vooruitgang eu de triomfen, vau deze eeuw we der voor de middeneeuwen te kunnen doen plaats maken, loden tijd., waarin Rome den staal de b. n l-choen, i» hel aangezicht werpt, eu hem niet tl? revolutie dreigt. (Bravo.! links) Wij willen geen» zins ingrijpen iv het g_bieddtr kerk. Vau dit stand punt uit mag meu de motie verdedigen . om de ker kelijke toeslaudwu aau eene regeling te onderwerpen Maar ook de wrt tot invoering van hrt verplichte burgerlijke huwelijk moest Rechbauer als noodzake lijk verdedigen. Men. gelooide in de wet van 2- Mei 18G8 niel zoover te mogen gaan omdat men meende door de wedermvOiTiiig van het algemeen burgerlijk, wetboek, den weg te hebben gevonden , om mrt de kerk in. vrede eu vriendschap te leven. Deze hoop evenwel heeft zich niet bewaarheid , dit bewijzen dc hevige demonslralieii tegen het burger lyke huwelijk vao> het nieuwe wetboek. Deu vrede kan men enkel weder herstellen., door het gebied vau staat ca. kerk strikt van elkaar te scheiden. Het gezin vormt den grondslag van den staat, daar nu de staat hrt recht moet bezillen , om de voor waarden van zijn voorbestaan te regelen, zoo h<*eft hij ook hrt recht, de voorwaarde vast te stellen, waaronder het gezin, kan worden gegrondvest. de staal heeft dus volmaakt het recht. om de wellen van het huwelijk te ordenen. De commissie- voor co ifessiouecle zaken, had reeds ten vorigen jare den hiNt ontvangen, zich, onledig le houden, met de uit werking WO eene wet betreffende hrt burgerlijke huwelijk en heeft deze hare laak dan ook volbracht

Die onziehlbaf.mac3.teu evenwel- welke in confes sionneele zai*eii. iiiuncr bij ons heerschen , hebben ook de consliiulioneele regeling van.hrt wet.ontwerp verhinderd Tegen woord iq is.de aanneming eener wrt lot invoering vaji hrt verphc/ilc burgerlijk huwe lijk, eene bepaalde behoefte, wani er zijn tegen vvoordig personen., die eigenlijk. volgcDs het heer *< hend recht geen huwelijk kuniieu sluiten, het be wij_ daarvau wordt gevonden iv eeoe weisvoor dracht, waarmee het Huis der Heeren zich, onledig houdt Mijne derde motie steil voor de geheele op heffing van het conewdaat, ook deze motie werd vroeger door dr. Mühlield in hel Huis der _\fge vaardigden gedaan, veel is tot zijue bevrediging ge Schied, maar toch niet alles In dil opzicht moet niel enkel de openbare ineening maar ook de drin gende noodzakelijkheid zelve in hrt oog worden gehouden. Ik reken bij de indiening mijner molien op de goedkeuring van dil Huis, en ook op de goedkeuring der regeering. die immers bij m.nde y«u haren miAih-te-- presideutous verkondigd, heeft. dat zij met kracht alle pogingen tol verbetering vm tleze w. tgeving ondersteunen. Wanneer de regeering hrt ertistig meent met hare beloften , zoo heeft zij thans de gelegenheid , «in dezen ernst aan den dagte leggen. Ik stel voor, oai eene commissie van 13 leden te benoemen, len einde mpe- molien te or.deizoeken." [Bravo!\ De vergadering heelt de motie viu Rechbauer aangenomen ei), onmiddellijk eene commissie van onderzoek benoemd . waartoe o. a. Rechbauer. I? iguly, Froscliamer , ivurauda. .11 de abt Ziiüuer. behoor er\