Het weenar Vaterland zegt, onder datum van den 18" jl. uit Parijs, van hooge zijde de volgende mededeelingen ontvangen te hebben:
«In hun vurig verlangen naar wraak, hebben de Franschen voortdurend de oogen op Rusland gevestigd, en het is niet twijfelachtig, dat zij, in deze orde van denkbeelden, zich tot meer dan één gevaarlijke illusie laten vervoeren. Het is nochtans zeker, dat de Russen voor de Franschen de bondgenooten der toekomst zijn, en alles schijnt aan te duiden dat, bijaldien den czaar Alexander nog lange jaren'gegeven zijn, hij te éeniger tijd door de openbare meening (?), die zich dagelijks krachtiger tegen Pruisen uitspreekt, zal worden medegesleept. In de hooge officiëele kringen van St. Petersburg doen zich twee aan elkander tegenovergestelde stroomen gevoelen.
«Üe Czaar is Pruisen oprecht genegen; evenwel konden die sympathieën wel eens een weinig geschokt worden bij de lezing der volgende zinsnede, gelicht uit eene dépêche van von Bismarck aan graaf von Arnim: «De Czaar is geen politiek man, en onder alle omstandigheden is ons zijne welwillendheid gewaarborgd." De andere stroom beweegt zich om den vermoedelijken troonopvolger, die, zooals men mij verzekerd heeft, nog onlangs aan zijne omgeving uitdrukkelijk verboden heefteen enkel woord duitsch te spreken. De grootvorstin Marie, zuster van den Czaar, de gravin Stroganoff, gevoelt eveneens voor Frankrijk de warmste genegenheid, ofschoon hare sympathieën meer bepaald voor de bonapartisten zijn. Gij weet [voor zoover wij meenen, is dit echter aan onze lezers niet bekend], dat deze prinses op zekeren dag den duitschen gezant prins von Reuss, in tegenwoordigheid van den prins van Walis — die te St. Petersburg een bezoek bracht — een dronk heelt voorgesteld op den terugkeer van Elzas- Lotharingen tot Frankrijk.
«In weerwil daarvan — ik wijs hierop met nadruk — neemt Rusland, voor het oogenblik, tegenover Pruisen eene uiterst behoedzame en voorzichtige houding aan; het weet, dat het nog niet gereed is in het worstelperk te treden, zelfs wanneer het dit wilde. Ik constateer slechts het zekere feit, dat Rusland niet meer dan 200,000 man heeft om in het veld te brengen; de andere zijn eene menigte in uniformen, maar geenszins soldaten.
«Dit volstrekt zeker feit doet ons zien" om welke redenen Rusland vreest met Pruisen een strijd san te vangen. Toen prins Bismarck, met zijn gewone onbetamelijkheid, aan de europeesche mogendheden voorstelde de dictatuur van Serrano te erkennen, verklaarde de Czaar onmiddellijk, dat die handeling in te tastbare tegenspraak was met de traditiën van iija [Ms, %» iSat hij het gouvernement! van een.,., ¦? |öe Univers, het artikel van ] het Vatcrland overnemende, doet opmerken . dat hij de betiteling van Serrano door den Gz&ar, welke voor den hertog [de la Torre alles behalve vleiend was, 1 liefst achterwege laat] hetwelk d^or de spaansche natie zelve geweigerd werd, nimmer zau erkennen.
»De hertog Decazes dacht zich achter dit voorfeeeld te dekken, en maakte eveneens aanstalten, steunende op Ruslands houding, zijn adhaesie te weigeren. Groot was echter zijne verbazing, toen hij het bezoek van prins Orloff, den russischen gezant te Parijs, ontving. Deze diplomaat van «geringe bekwaamheid" —
aooals Bismarck positief zegt in een zijner bij het proces-von Arnim voorgelezen dépêches — «houdt boven alles van lintjes, om er zijn knoopsgaten mede te versieren; de hoofdzaak is, zijne ijdelheid te vleien." Die diplomaat, zeg ik, is de zoon van graaf Orloff, die, in 1856, het tractaat van Parijs onderteekende, en bij die gelegenheid den titel van prins kreeg. De prins Orloff, tot den heer Decazes sprekende, drukte zich in deze termen uit:
»»Wij willen het gouvernement van Serrano niet erkennen, maar in naam van mijn gouvernement geef ik u den zeer dringenden raad het te erkennen, want zoo gij weigert, zullen wij verplicht zijn Serrano te erkennen. Voor geen prijs ter wereld willen wij met u in deze quaestie samengaan, daar wij den schijn zouden aannemen van met u tegen Bismarck samen te spannen." [Bovenstaande geheele passage wordt door het Vaterland in het fransch gegeven.] »Met èen dergelijke taal, na die van lord Derby, die ook een diepen eerbied voor Pruisen koestert, had de ongelukkige hertog Decazes niet te kiezen. Hij besloot dus Serrano te erkennen , in weerwil van den afkeer, dien hem die dictator geworden inboezemde.
«Ondanks deze houding van Rusland in de spaansche quaestie, is het zeker, dat de keizerlijke familie van Rusland voortgaat met levendig belang te stellet: in den binnenlandschen toestand van Frankrijk: m-3n heeft er talrijke bewijzen van, en de twee grootvorsten Constantijn en Alexis van Rusland hebben, gedurende hun verblijf in Frankrijk, vele blijken van sympathie voor dat land gegeven. Zeker is het (en in der tijd door ons gemeld), dat alleen een telegram van den Czaar den eerste verhinderde eene voorstelling ten behoeve der Elzas-Lotharingers bij te wonen, en dat hij voor dezelfde Elzas-Lotharingers eene som van fr. 10,000 gegeven heeft.
«Er zijn nog meer beteekenende feiten. Toen de grootvorst-troonopvolger zich te Parijs bevond, werd veel gesproken van eene politieke combinatie, volgens welke maarschalk Mac Mahon zou aftreden ter gunste van den hertog van Aumale, die door de meerderheid der Nationale Vergadering tot luitenant-generaal of tot regent zou benoemd worden, natuurlijk in afwachting eener definitieve restauratie. De grootvorst Constantijn begaf zich ook tot den ouden Thiers en verzocht dezen zijn steun aan die combinatie te verleenen, en tevens zijne vrienden van het linkercentrum daartoe te brengen.
«Gij zult niet verbaasd zijn te vernamen, dat de ijdele grijsaard, die meer en meer het als zijn taak schijnt te beschouwen de plaag van Frankrijk te zijn, den grootvorst een grimmig antwoord gaf, dat zich aldus laat samenvatten: »»Ik wil niets weten van een monarchie en ook niet van een monarch; ik wil in mijn land alles zijn of niets." De groot- Vorst drong niet verder aan, maar ik heb reden te gelooven, dat zoo de combinatie, waarvan ik u sprak, ook al is uitgesteld, men haar echter niet absoluut heeft opgegeven. In alle gevallen is het zeker dat zij te St.-petersburg met een goed oog zou gezien worden."
Frankrijk en Rusland.. "De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad". 's-Hertogenbosch, 24-12-1874, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 23-01-2025, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010263848:mpeg21:p002
"De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad". 's-Hertogenbosch, 24-12-1874, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 23-01-2025, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010263848:mpeg21:p002
Volgens het fransche Bulletin administratif is door het ministerie van onder' wijs de palnes d'offkier de Vinstruction publique toegekend aan Z. M. den koning van Kambodja, en Z. M. den opperkoning van Sia'm, en de palmes d'officier cVAcadémie aan Z. E. den Kalace van den koning van Kambodja en Z. E. Choe-P'ra Klang, minister van Buitenlandsche Zaken van den opperkoning van Siam.
Admiraal Rouss, een oud zeevaarder van naam, heeft san den Tvnes een schrijven gezonden, waarin hij het vergaan der La Plata aan zeevaart-o/ikunde toeschrijft.
Volgens de Tribune zou de zaak-von Arnim hare gevolgen hebben zelfs in familiën , die in slechts gewone betrekkingen tot den gewezen ambassadeur stonden. Zoo verhaalt dit blad, dat in de aanzienlijke kringen der hoofdstad mevrouw von H... een proces tot echtscheiding tegen haren echtgenoot, een hoofdofficier der garde, heeft aangegaan. De heer von H... zou namelijk zijne gemalin op schandelijke wijze hebben mishandeld, dewijl deze. 4 weken geleden, aan von Arnim, bij gelegenheid van zijne voorloopige in-vrijheid -stelling, een ruiker had willen zenden.
Eene afdeeling van de keizerlijke russische bank te Tomsk in Siberië is bestolen voor eene waarde van 340,000 roebels. De dieven hebben zich door een onderaardschen gang toegang tot de bank weten te verschaffen. Men is de daders nog niet op het spoor.
Z. &L Kalakua, de koning der Sandwichs-eilanden, die zich tegenwoordig te Washington bevindt, heeft den 18" 1.1. een bezoek gebracht aan het Congres. De President, de heer Blaine, ontving hem met eene hartelijke redevoering. 't Was de eerste maal — zeide hij o. a. — dat een regeerend Vorst den bodem der Vereenigde Staten bezocht, en dit eerste bezoek was dubbel merkwaardig, omdat het kwam niet uit het Oosten, maar uit het Westen. Daarna bracht hij hulde aan de wijsheid van den Koning en drukte hij den wensch uit, dat tusschen Ame rika en de Sandwichs-eilanden steeds I vredelievende betrekkingen zouden be-
Z. M. dankte voor de schitterende ontvangst. Hij was veel verschuldigd, zeide hij, aan het groote amerikaansche volk, welks wetten en beschaving hij voor zijn land had aangenomen.
Mgr. Lachat, de verbannen bisschop van Bazel, heeft eenige dagen geleden Rome verlaten. Bij het afscheid, door Z. H. van den doorluchtigen prelaat genomen, riep Pius op smartelijken toon uit:
«O, mijne arme Katholieken der Jura, wat lijd ik veel bij de gedachte aan de waarlijk tyrannieke en onbeschaamde verdrukking, welke zij verduren, zij, onschuldige onderdanen eener macht, welke zich liberaal noemt! Zeg hun, mijn dierbare bisschop, hoezeer mij hunne beproevingen smarten, en hoe gaarne ik het einde der gewelddadigheden vernemen zoude, waarvan zij het slachtoffer zijn."
Verscheidenheden.. "De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad". 's-Hertogenbosch, 24-12-1874, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 23-01-2025, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010263848:mpeg21:p002
Het Vaderland bevat heden eennieuw schrijven van zijn vriend den zwitserschen professor Nippold, aangaande de bekende nota over de Jansenisten. Uit dit schrijven blijkt hoegenaamd niets, tenzij dat het Vaderland een onecht en ondergeschoven stuk heeft gepubliceerd. Vermoedelijk zullen wij binnenkort tijd en plaatsruimte vinden, om op die zaak terug te komen.
De uitgever van Ons streven deeit in zijn thans verschenen nummer mede, dat hij de uitgave van dit blad zal blijven voortzetten.
Door de heeren van den Ouwelant en van Hardenbroek is concessie aangevraagd voor den aanleg en de exploitatie van een spoorweg van Utrecht over Gorinchem naar Antwerpen.
Tot dusver heeft dr. N. Beets— zegt het JJ. D, — de benoeming tot hoogleeraar bij de theologische faculteit te Utrecht nog niet aangenomen.
Onder het postmerk Hoogezand ontving het Vaderland het volgende schrijven.
»Ik lees joen krant nijt, raoar guster kwam doomnie bic mie met de krant, waór' en meneer oet Arnem en stuk in schreven har over twij poespassen, dij heur wies 'maoken wollen dat ze gijsten oet de grond konnen opkomen laoten. Mien Trientje mos heur lief vasthoiden van't lachen dou doomnie heur 't veurlas, maor dou 't oet was, docht ik bic mie zulf, ot 't nijt best wesen kon, dat spouken as de weeritch weggaon binnen, dou de lamp opstoken wur. Ik zulf bin niks fciegeleuvig, maor kiek: dat er spouken binnen, daor zol 'k en ijd op doun duren. T' is nou al meer as tien jaor leden, dat 'k mien oldste naor 't kerkhof brocht heb en nooit ken ik ons kerkhof in duustren verbieloopen, of ik zij Klaos mit en wit hemd. veur mie an loopen. Wees toch nijt zoo mal kerel! zegt doomnie, er bin gijn spouken maor ik denk er t' miene van. Het t' nijt verleden week in de Grunniger krant staon dat en boer oet Haulerwiek zien plaots ging verkoopen omdat t' er zoo spoukte ? Nou wijt ik wel, dat is maor en boer, maor oet joen kiant heb ik zijn, dat er toch ook wel grooteheem bin, dij der an gleuven. Dij meneer Roorda en nog en ijlbuit andren schrieven jao boukenover dij spouker'ij en dat zoilen ze toch nijt doun as er niks van an was. Nou zegt doomnie tegen mie: dij heeren gleuven nijt aan spouken maar an gijsten met nog en ander vremd woord dat ik nijt ontholden ken er bic, doch al bin ik maor en boer ik ken t' onderschaid nijt zijn. Ik ken spouken ook wel gijsten nuimen, maor 't blieven toch spouken; ik zol wel is wijten willen, hou Roosda en dij andren drover dochten en doomnie zee dat 'k den maor is an de krant mos schrieven: 'k har lijver had, dat doomnie 't maor veur mie daon had, maor dij wol nijt; ie mouten maor denken, 't ;s maor en boer, maor 'k wol toch ij bals geern en brijf weeromhebben.
Pijter Nans,
In de heden gehouden gemeenteraadszitting te 's-Hage is ingekomen eene missive van den minister van Binnenlandsche Zaken, van 21 dezer, waarbij Z. Exc. (in antwoord op 's raads aanvrage of — met het oog op den over de Plaats loopenden Rijksweg — by' den minister bezwaar bestaat tegen de verleende vergunning tot oprichting van een standbeeld voor Thorbecke) te kennen geeft, dat, uit hoofde van de belemmering der passage, bij hem zwarigheid bestaat om de verlangde vergunning te verleenen. De brief zal worden medegedeeld aan het hoofdcorntté voor het standbeeld.
Volgens den thans verschenen Utrechtsehen Studenten-almanak zijn aan de
Hoogeschool aldaar ingeschreven 528 studenten, als: 158 in de rechten, 28 in de letteren, 50 in de wis- en natuurkunde 87 in de geneeskunde en 205 in de godgeleerdheid.
Onder de vele soorten van almanakken is er, bij den heer Jan D. Brouwer alhier, een verschenen met den titel: Amsterdams che Br andschel-por te feu'.lle-Almanak, De naam wijst de bestemming aan. Naast den gewonen kalender vindt men er, als wij goed geteld hebben, niet minder dan 147 adressen in, waar brandschellen zijn aangebracht. Met dezen brandschel-portefeuille-almanak in den zak, zal men dus, indien onverhoopt bij nacht of bij dag ergens een geroep van brand mocht opgaan, dadelijk in staat zijn, de brandweer hiervan op de snelst, mogelijke wijze kennis te geven.
M*t volkomen zekerheid verneemt het Handelsblad, dat gisteren een tamelijk gesleten obligatie Chicago North-Western, waarop met potlood geschreven staat: mcv. van der Kouwen, geleverd is door een handelaar in effecten, die de potloodwoorden niet gezien had, aan een zijner collega's, die de woorden wel zag en daarom de opmerkzaaaiheid van een ander er op vestigde. De politie werd met de ontdekking in kennis gesteld, en zij heeft dadelijk een onderzoek begonnen.
De heer K. alhier, die dezer dagen het geluk 'had een familie uit een vigelante, welke in het water was geraakt, te redden, ontving van deze een prachtig zilveren schrijfgarnituur met een opschrift op een zilveren schild, als blijk van erkentelijkheid voor zijne menschlievende hulp. (N. v.d. D.)
In een ingezonden stuk in de Amst. Ct. keurt de schrijver het af, dat men in 1875 het feest van het 600-jarig bestaan der stad wil vieren. Dit feestvieren, zegt hij, berust opdengiftbriefvan graaf Floris V, 27 October 1275. Nu is er in dien brief evenwel geene sprake van de stad Amsterdam, alleen van de ytlieden van Amstelredammé". Ook is het bekend, dat Amsterdam eerst 25 jaar later onder Guy van Avennes tot den rang der steden verheven werd. Wanneer men het 600-jarig bestaan van de stad Amsterdam herdenken wil, 'waarom dat feest dan niet gevierd in het jaar 1900? Wij kunnen nu niet anders herdenken, dan de vrijgevigheid van graat Fions en zijn goedheid voor de -ulieden van Amstelredammé".
Maandag avond heeft de meerderheid der aandeelhouders besloten de stoomsuikerraffinaderij Java, in de Bickerstraat alhier, niet weder te doen opbouwen.
Gisteren-namiddag is brand ontstaan in het perceel MM 103, Schans bij de Raambarrière, welke door een handspuit spoedig gebluscht was,
Het stoomschip Java kapitein T. D. Goliards is heden van Batavia te. Gibraltar gearriveerd en zal onmiddellijk de reis vervolgen. Aan boord was alles wel.
Z.D.H.de bisschop van Haarlem heeft laatstleden Quatertemper-Zaterdag in de kapel van het seminarie te Warmond, de Tonsuur ca de kleine Orden toegediend aan den heer W.I. M. Herscheit; hot H. subdiaconaat aan de heeren: G. Bloetjes, P. M. Bots, J. C. H. van Dijk, A. H. Hammer, M. M. Hammer,' H. van Heyningen, N. J. Kernper, G. S. Koopman, B. J. J. Schijf, J. C. J. Seuter, A. F. van der Voorden en F. N. van Zutfen; ca het H. diaconaat aan de Eerw. heeren: D. Bos, J. J. F. Brouwer, J. van- Erven Dorens, P. de Hoog, P. A. le Jeune, J. C. Serbrock, H. J. Stoopman, A. B. Trautwein, J. L. Th. Verhoeven, L. J. Wisse en P. J. D. Wouterloo.
Z. M. heett benoemd tot ontvanger der directe belastingen en accijnsen te Leerdam c. a., J. C. Kuhlman Czn.; goedgekeurd: de benoeming van G. J. Clant, tot secretaris der gemeente Neede; het aan L. van der Sanden op zijn verzoek verleende eervol ontslag als secretaris der gemeente Scerendonk ; op hun verzoek eervol ontslagen: als burgemeester der gemeente IJlst, T. E. vanPopta; als rechter-plaatsvervanger in de arrondissements-rechtbank te' Utrecht, jhr. mr. W. F. de. Jonge; als procureur bij de arrondissementsrechtbank te Winschoten, mr. M. van der Tuuk.
's.Gravenïiiigc, 22 Dec. Naar wy vernemen, zal Z. M. de Koning een zeef geruimen tijd in de residentie verblijf houden, waarschijnlijk tot het beginvan Maart.
S»clft, 22 Dec. Bestuurderessea van het Genootschap van Moederlijke Liefd&' digheid alhier, werden dezer dagen doof
F- M. de Koningin weder verblijd, met {tene gift van honderd gulden.
I Waspik, 22 Dec. De vraag naar hooi J°or het Buitenland blijft in deze streek Juk aanhouden. De groothandelaars in 'at artikel maken goede zaken. Niet min?* dan een millioen kilo's hooi worden lederé week geperst.
Grave, 22 Dcc De buren van een 'ekere vrouw D. vonden deze Zondagmorgen dood te bed of liever op lompen %gen. In de woning werd geld, noch !°edsel gevonden. Daar zij met bedelen '1 haar onderhoud trachtte te voorzien, 6,1 zij in de laatste dagen niet te voorwijn was gekomen, is 't zoo goed als dat zij van honger en gebrek is """gekomen.
Nïjkcrk, 22 Dec. Het fraaie, nog t0°r weinige jaren geheel nieuw en voor !jfoote schatten opgebouwde kasteel l'outenburg, nabij Hoevelaken, wordt op '3 Januari e. k., met stal, koetshuis en 'loemenkas, publiek voor afbraak veracht,
ttéaii , (Overb.) 22 Dec. Gi?teren-mor-Bfn hoorde iemand alhier bij de heg der wo"tog, waar de persoon Th. H. in den kost eensklaps een diepen zucht slaken. Bij ""der onderzoek vond men aldaar, in de "abijheid eener hooimijt, genoemden kost- Nger, die algemeen als slaaf van ster- J?1» drank bekend stond, en die zich 'leri avond te voren wederom te buiten **s gegaan, onder de sneeuw bedolven. Hoewel nog teekenen van leven ge"ende, neeft men hem niet tot bewust!!)n kunnen krijgen, en is hij nogdien- Wden nacht overleden. (Gelderl.)
22 Dec. Gisteren-ochtend, len circa half 8 ure, terwijl de bewoners öüg voor een deel te bed lagen, ontlaad door een onbekende oorzaak, brand '1 de woning, in eigendom toebehoorende **« zekeren i. W. Knuiman, voerman °P.'t zoogenaamde Zand, alhier. Binnen sea goed uur tij ds lag het pand geheel '°or den grond. Van den inboedel is het Vee, kar en paard, een paar meubel- Nsken benevens eenig zilvergeld nog in '•ids kunnen gered worden. De belendende Houwen, alsmede eene niet verzekerde Nenmijt, zijn, niettegenstaande de wind h die richting was, door de spoedig aanjjfcWachte hulp der brandweer alhier ge'fteel ongedeerd gebleven. Huis en inboedel verzekerd.
fclrec.it, 23 Dec. Tusschen de verkillende maatschappijen der alhier belande spoorwegen treedt met 1° Jan. °^5 een algemeen rechtstreeksch bestelleren-tarief in werking, dat zeer laag festeld is.
Smalle, 23 Dec. De behandeling der 2aak van de ex-directeuren der Overijsel*c'ie Bank is bepaald op 5 Januari a. s.
5 20 Dec. Het gerucht, ?« zou het schip Huis Garreiveer, kapt. op de engelsche kust met man ?• muis zijn vergaan, is niet slechts ge'eel uit de lucht gegrepen, maar dat ®chip ligt bovendien nog veilig te Delfzijl e 1 moest zelfs nog laden, alvorens- in |e,e te kunnen gaan. Ook heet de kapi*in niet Mulder maar Vinke.
BINNENLAND. Amsterdam, 23 December.. "De Tijd : godsdienstig-staatkundig dagblad". 's-Hertogenbosch, 24-12-1874, p. 2. Geraadpleegd op Delpher op 23-01-2025, https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010263848:mpeg21:p002