Verschenen is het 20e jaarverslag van den Ned. Barbiers.- en Kappersboind (patroons-organisatie). De le secretarisi, WL Inte Onsman, meldt daarin, dat de bond ruim 1300 leden tsit, in 43 afdeelingen. Te Lelden, Sneek en Maastricht werden afdeelingen gevormd. Op tal van plaatsen werd het afgeloopen jaar propaganda gemaakt. Het abonnententai op het bonds>orgaan verdubbelde. Aan zieken, -weduwen en weezen werd uitgiereeird een totaal bedrag van f 3013.20. Aan coinfaributiën kwamen in f7496.96y2. Door iet bonds.-sanattriumfoiids- werden twee patiënten ;e»teund. De uitkeeringen bij ziekte zijn verhoogd -ii nu gebracht op f 7.70 per week. Het plaatsingbureau kreeg 891 aanvragen om bedienden en ±65 aanbiedingen. In 34 gevallen weid hulp verleend door het zenden vaa noodhulpen. Het totaal der bezittingen van den bond be-ïraagt f 15,000, het totaal der uitkeeringen bereikte dit jaar ruiim f 30,000. Het bandsbureau is gevestigd v. Woueitraat 53 2de étage, Amsterdam.
Collectie
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Het nieuws van den dag : kleine courant
- Datum
- 20-07-1910
- Editie
- Dag
- Uitgever
- Steendrukkerij Roeloffzen en Hübner;NV De Kleine Courant
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 83249562X
- Verschijningsperiode
- 1870-1923
- Periode gedigitaliseerd
- 1870 t/m 1914
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- KB C 226
- Nummer
- 12450
- Toegevoegd in Delpher
- 20-11-2013
Er is helaas een probleem met het ophalen van de afbeelding.
Dit kan twee oorzaken hebben:
Probeer het later opnieuw.
Ned. Barbiers- en Kappersbond,
ALGEMEENE VERGADERING.
20 Juli. Hedenmorgen werden in Musis de practische werkzaamheden van het Middenstandscongres aange\«ingen mot het onderzoek van de geloofsbrieven. Daarna werd oi;n ruim negen uur in de Nieuwe Concertzaal de algemeene vergadering geopend door dea Bondsvoorzitter, na eene welkomstlied© van den voorzitter dei- Arnhemsche „Vereeniging voor Handel en Nijverheid".
OPENINGSREDE.
De Bondsvoorzitter, de heer J. S. f enw Ben, uit Amsterdam, opende dit zevende coagTes met eenige beschouwingen over de Nederlandsche Middenstandsbeweging. Toen in 1000 de Middenstanders hier te lande zich bewust werden van de noodzakelijkheid om door organisatie hunne economische belangen, in verband met de positie welke door den Middenstand in de maatschappij wordt ingenomen, te versterken, had deze beweging niet aanstonds de sympathie die zij in alle kringen verkregen heeft, aldus ving spr. aan. Men vreesde, deukende aan vele arbeiders-organisaties, dat de nieuwe beweging alleen het bevorderen der materieel© belangen der Middenstanders ten doel zou hebban, ten nadeele van ander© kringen onzer samenleving. Wegens totaal gemis aan eeaige economisch© organisatie ging menig middenstander in den bestaansstrijd ten onder, of zag' hij! zijne inkomsten verminderen. Niet ten onrechte werd de coöperatie als een der oorzaken aangeduid. De zaak der Middenstanders werd door enkelen met wantrouwen, ja met verdachtmaking begroet, toen er wat concentratie in de gelederen kwam. Toch verd ijverig gearbeid am de Middens-landsbelangen te bevorderen. De Middenstanders hadden niet de middelen om tot verbetering' te komen, die de arbeiders hebben, als werkstaking', enz. Dit wijst meteen op het groote verschil tusschen de beide 'groepen. Het essentieel© verschil bestaat voornamelijk daarin, dat de Middenstander onafhankelijk-zelfstandig is, en ook als zoodanig den strijd om het bestaan moet voeren. Nu is door de afschaffing1 der oude gilden in de plaats der vroegere beperkte rechten gekomen een onbeperkte vrijheid van bedrijfsuitoefening, welke niet nagelaten heeft ergerlijke toestanden in het leven te roepen, zeide spreker. Waar vroeger de zelfstandige ondernemer in eik bedrijf het recht omi als zoodanig op te treden moest ontleenen aan gebleken ya.k-bekwaamheid en daarna verkregen rechten, daar ziel men tegenwoordig menigmaal de eerste de lies 1 e beunhaas in een of ander — ham onbekend — vak optreden, alsof hij din grondig verstond.
Die vrijheid, om elk bedrijf onbelemmerd uit te oefenen, is onbetwist, een tier grootste oor-, zaken van de eUende welke in menig-ja Middenstan-dskiing geleden wordt. De „beunhazen" maken den toch al niet te rooskleurigan toestand van den reeds gevestigden ondernemer nog zwakker en blijven zelf in de meeste gevallen ongelukkige tobbers,. die aan anderen en aan de akelige maatschappelijke verhoudingen de schuld wijten van hun ellende B© Neder landsche Midi Idns tan ds l>e weging moest dus met- vele toestanden rekening houden om voor den geheelen Middenstand een beteren toestand in het leven te roepen. Eerst in kleinen kring, maar gaandeweg uitgebreider zag men de vakcursussen ca de leergangen in boekhouden ontstaan. De begeerte naar goede vakopleiding bij alle degelijke Middenstanders ontwaakte en de vakscholen, voornamelijk op eigen initiatief van den Middenstand opgericht, groeiden steeds aan. Zoo hooft de Middenstandsorganisatie reeds vel© voordcelen behaald en groote verbeteringen gebracht. Spreker wees er voorts op, dat' het respect van den Middenstand, het ?Sta.ndesbewustsein", zooals de Duitschex zegt, aanmerkelijk hooger staat dan voor tien jaren. Bij het vele, dat. door organisatie verkregen is, kan 'nog1 niet eene wetgeving, beteugelende en bestraf lende de oneerlijke concurrentie, genoemd worden.
Op het congresi van 1902 te Amsterdam en te Botterdam in 1903 is reeds de wenschielijkheid uitgesproken, dat de regeëring een wet zou indienen waarbij de oneerlijke concurrentie beteugeld werd, Hal eerste Bondscomgres in 1904 te utrecht gat' een eensgezinde uitspraak van al de af gie vaardigden en tevens weid daar bepaald hoe deze wet moest worden ingericht om dep eerlijken handel te teseheirmelti.
Minister Boeff diende een wetsontwerp in, waarbij aan de reeds meermalen geuite wenschen van den Middenstand werd tegemoet gekomen. Bij -do veörwi der rcgeeriiiglspeTsonien in 100.") word echter het wetsontwerp teruggenomen en nu ziet de Nederlandsche Middenstand met verlangende blikken nog steeds naar een wet uit. Spr. gelooft niet, dat zelfs de meest Verstokt: tuinder van wettelijke maatregelen zal -durven beweren dat ean wet waarbij het vervalsenen van handelswaren wordt strafbaar gesteld onnoodig zou zijn. Is- het niet immoreel, dat vervalschers ca zij, dio wetens ver va. Is elite waren verkoopen. zich niet onteiörj, om ter wille van de enkele guldens die zij nu meer verdienen, dan de eerlijke handelaars, zelfs voor de volksgezondheid schadelijke waren te verkoopen, zooals dit bijv. vóór enkele maanden met methylspiritus het gieval was? Nu mega het waar zijn dat een gewone oneerlijke concurrent- door zijn bedriegerij zijn vakgenoot in 'zijn zakeW. benadeelt en heit publiek dat bij 'hem koopt schade berokkent, doch idaaidoor niet het leven van zijn medemenschen in gevaar brengt, zoo is toch de overheid, verplicht ook deze oneerlijke handelingen binnen de perken der betamelijkheid to houden. Met liet uitspreken van den wensch, dait de afgevaardigden zullen trachten in hunne omgeving de organisatie steeds- sterker te maken, opende de heer Meuwisen de zevende1 alglemoene vergadering. Zijn rede verwierf toejuichingen. Door den voorzitter werd medegedeeld, dat de ministers van justitie en van landbouw verhinderd waren het congres bij te wonien; zij, worden vertegenwoordigd door den raadsadviseur mr. Snijder van Wissekerke en mr. Everwijn. De voorzitter richt daarna een ha'rteUjk woord van welkom tot dr. Nouwens. Diep geroerd verzekert deze, dat hij, na. 8 macuaden werkeloosheid door ziekte, met frissahen. moed weer den strijd voor den middenstand, zal meestirwdeto. (Donderend applau s).
SCHOOLNIEUWS.
Onder voorzitterschap van den arrondissementsschooJopziener, den heer Tj. Kielstraheeft de Vereenigiug van onderwijzers en onderwijzeressen het arrondissement Leiden hare 25ste jaarvergadering gehouden te Zoeterwoude. De voorifitter bestreed in zijn openingstoespraak de houding van sommige onderwijzers, die de openbare school in opspraak brengen en die haar het vertrouwen van ons volte, zouden doen verliezen Ook bestreed hij de absolute neutraliteit, zoowel de godsdienstige als de staatkundige, waardoor het onderwijs niet zal kunnen geven 'wat de kinderen des volks noodig hebben Ten slotte wekte hij zijn gehoor op om rustig met het werk der opvoeding voort te gaan, zonder beroering te verwekken. De heer Tjalsma, te Leiden, wilde, ook namens eenigen zijner geestverwanten, tegen deze rede protesteeren, doch de voorzitter achtte een debat daarover niet in het belang der vergadering. De rekening van den penningmeester sloot: met een voordeelig saldo van rnim ƒ 134. De voorzitter herinnerde, dat dit wel van pas zal komen wanneer over een jaar de vereeniging haar 25-jarig bestaan feestelijk wil vieren. Tot bestuurslid werd gekozen de heer A. van der Meer, onderwijzer aan de K.-Kath. Jongensschool te Leiden. Na de huishoudelijke werkzaamheden hield de heer J. Stamperias, schoolopziener in het arrondissement Amersfoort, eene boeiende voordracht over het lager onderwijs in Zuid-Tirol, alwaar hij verschillende scholen bezocht heeft. Na afloop van de vergadering werd een bezoek gebracht aan de fabriek van Goud- en Zilverwerken van de Birma Van Kempen te Voorschoten. De aanwezigen werden bij groepen rondgeleid en na de bezichtiging op verversohingen onthaald.
Benoemd: te 's-Gravenhage tot onderwijzer W. L. G. Bendeler, B. den Haan, J. L. van Dooren, 33. de Klerk, J. de Becht, J. J. van Elsacker, allen te Botterdam, en tot onderwijzeres Mej. G. Nauta, te Utrecht; — tot onderwijzeres aan de Chr. school te Arnhem Mej. G. van Os, te Slijk Ewijk; — tot id. aan de o. 1. school te Oventje-Zeeland Mej. Ja. Schreven, te Niftrik; — tot id. te Vijlen-Vaais (L.) Mej. Th. Vroner'elde, te Oud-Vossemeer; — tot id. bijz. school te Maursen Mej. 11. A. E. de Ven, te Lexmond ; — lot id. te Utrecht A. Gaasbeek, te Amersioort en H. van Wamelen, te Leiden; — tot id. A/h Instituut v/d Gooische Schoolvereeniging te Bussurn Mej. C. Morra, te Aarlanderveen; —¦ tot id. te Bieiswijk Mei. J. Amesz, te Aarlanderveen; — tot hoofd der 8.-K. jongensschool te Zeist F. Bilers, te Kampen; — tot tijd. onderwijzeres openb. lag. sch. tê 's-lleerenberg Mej. A. Jetten, te Zevenaar; — tot onderwijzer te Nieuw-ïichoonebeek B. A. Mather, te Oldenzaal; — tot hoofd der Kath. paroch. school te Zeist Th. J. Eilers, eerste onderwijzer aan de Kath. sohool te Kampen; — te Dordrecht, tot onderwijzers aau de Hanclelsavendschooi: J. B Piera (Eransch en rek.), H. Polvliet (handeisaa.rdr.), J. Temmink (stenogr. en maohineachr.), H. W. ter Brugge (Duitsch), J. A. Merjerholï (Eng.), allen te Dordrecht, en A. Trouw (handeisrek. en boekh.), te Kotterdam.
Voordrachl voor hoofd van de te openen vervölgklassen te Deventer: W. Nikkels, J. B. Itensman en H. B. Posthurna, ailen onderwijzer aldaar; — voor onderwijzeres school B te Enschede mejn.: M. van Haperen, te Zeist; J. Schaap, te tioogersmi.de; ii. van Maunen, te Abkrum; voor school 4 aldaar mejn : J. Schaap, G. van Maanen, C. M. vau Ollefen, te Euschede; voor schooi 5 mejn.: G. van Maaneri, li. Serphos, te Enschede. O. M. van Ollefen en H. Spiele, te Enschede; — voor onderwijzeres te Nieuwediep, gem. Gieten, Drente, mejn.: ,1. J. Bergman, te llardegarijp; M O. Alberda van Ekenstein, te Niebert; G. van Bon, te Gicterveen; G. W. Jonker, te Kalk wijk (Veendam); — voor onderwijzer aan school o te Arnhem: J. F. Olsman, te Westerholte gem. Zwollerkerspel; G. O. Willemsen, te Doom; H, J". Stevens, te Brammen; — voor onderwijzer aan school 13 te Arnhem: G-, O. Willemsen, te Doom; J. E. Olsman, te Westerholte, gem. Zwollerkerspel; 11. 1. Stevens, te Brammen; IJ". Hommersen, te Westzaan; — voor onderwijzer aan school 18 te Arnhem: li. J. Stevens, te Brummen; G. O. Willemsen, te Doom; J. E. Olsman, te Westerholte, gem. Zwollerkerspel; H. Hommersen, te Westzaan; G. S.Schimmelpennmg, te Wormerveer.
Advertentie
INGEZONDEN MEDEDEELINGEN a. 60 Cent per regei. (1640)
Middenstandsbond.
(Particuliere correspondentie,'. Arnhem, 19 Juli. Het zevende nationale congres van den Middenstandsbond is hedenavond begonnen met de officieele ontvangst ten stadhui.se.
OFFICIEELE ONTVANGST MIDDENSTANDSCONGRES TEN STADHUIZE.
In tegenwoordigheid van hst dagelijksch bestuur van .Arnhem en vele Baadsleden sprah de b urgemecs io r, mr. A. J. A. A. baron van Heemstra^ de congresleden gisteravond op het Stadhuis een hartelijk woord vau welkom boe en zeide daarbij, na welgemeende wenschen voor hot volledig! welslagen van heb congres geuit te hebben, o. a. het volgende: „Voortgestuwd, door een natuurlijke zucht tot zelfbehoud, en gesterkt door de onw.edersteanbare veerkracht zijner onderdeelen, beeft uw Bond reeds na betrekkebjk korten tijd eene ontwikkeling bereikt, welke algemieeme bewondering afdwingt. „Twee gewichtige factoren hebben tot dit onmiskenbare succes^ medegewerkt: allereerst uwe uitstekende organisatie en iin de tweedie plaats: uwe wijze van werken, waarbij: het arbeid.sveld cnet groote zorg binnen den kring uwer eigenlijke bevoegdheid gehouden is. „Ligt het niet voor de hand, dat bij eene duurzame handhaving van beide de toekomst van uwen Bond verzekerd is? „Het wil mij voorkomen dat de historie en met name de geschiedenis dier voormalige gilden, die machtige corporaties uit vroegere eeuwen, waarmede uw Bond in vele opzichten kan vergeleken worden, op deze- vraag een duidelijk antwoord geeft. ?Thans in de eerstvolgende dagen, mijne heeren, wachten u uiterst belangrijke besprekingen. „Gü sult* xmimems uwe aapdacht wijden aan eön der g'rovo misbruiken van dea i 1" waarin niet zeldfena. de cammer.-.ieele onzedelijkheid g typeerd wordt, .. . aan „de oneerlijke concurreer] „Het stemt wel tot droefheid dat in onze hedendaagse h e maatschappij, welke zoo vaak prat gaai- op yen-lichting en beschaving, het ?suu.m cuique tri buere" noi zóó weinig in. algeheele vervuU'ing is jgettecteio, dat het uitvaardigen van strafrechtelijke bepalingen be dien opzichte noodzakelijk schijnt; doch nu, blijkens uwe niet zorg voorbereide praeadviéseïi het peil der betreffende moraliteit inderdaad zóó diep is gedaald, is het een dwingende eisch, daarin verandering te brengen; en indien het dit congres mocht gelukken, het ware geneesmiddel voor deze eriiLst:ge krankheid aan te wijzen, dan voorzeker zult gij met rechtmatigiQ zelfvoldoening op uwen ijver in deze kunnen terugzien."
Hij hoopte ten slotte dat meer en meer de waarheid mocht hiijken van het woord: „Een gezonde middens-tand geeft een krachtig vaderland." De hoer Meuwaen, dez© nedie beantwoordende, dankte voor de woorden van hartelijke sympathie, door den burgemeester gesproken en uitte zijn beste wenschen voor het heil van Arnhem.
Hierna werd de avond verder giezellig doorgebracht in Musis Sacrum, waar door den directeur, den heer F. Simon, aan de congresleden een concert werd aangeboden, waarop ook de Kon. Mannenzangvereeniging „Aurora" zich liet hooren.
Akto-Examens Lager Onderwijs.
Amsterdam, 15/16 Juli. Hoofdonderwijzeres, Hoofdonderwijzer. Geëx. 15, teruggetrokken 1, afgewezen 5. Geslaagd: J. H. Bal en i). S. Fernandes, te Amsterdam; 11. A. Schnyt, te Schoten; D. Klees, te Haarlemmermeer; H. Balvers, te Egmond a/Zee; X. Zwaai, te Helder; E. Brouwer, te Broek i/Waterland; J. W. Kuiper en J. J. Adriaanse. te Helder-
GEMENGD NIEUWS.
Te Haarlem is Dinsdagmiddag op de algemeene begraafplaats ter aarde bes;: i het stoffelijk overschot van jhr. van Lem¦¦: i<, student, die in het Vacantiekamp bij hetzw.a..-men om het leven kwam. Veel belangstellenden hadden zich op de begraafplaats vereenigd. Gesproken werd dooi- ¦':¦. Gunning, oom van den overledene; den ].-¦ r Harewijn, voorzitter van de Ohr. Conferentie. < >. den heer van Boom, voorzitter van het Studen'-n--korps der Vrije Universiteit, zoomede door een ic o vrienden van den overledene.
Men meldt ons uit Haarlem: Eenigen tijd geleden kocht een baar uit d -a Beemster bij een thans gefailleerd commissionnair in effecten te Amsterdam voor f 7t O aan effecten. Deze bleken later nog niet de helft van de waarde te bezitten. Hoewel de boer, die geen gevolg aan die zaa k wilde geven, zich tegen niemand over het voorgevallene uitliet, kwam eenigen tijd daarna iemand bij hem., die vertelde gehoord te hebber,, hoe de boer bedrogen was. Hij zeide hem dat 1. ij de zaak nog wel in arde kon maken en vroeg hem tegen betaling van fl4 de effecten mede te geven, dan zou hij die inruilen voor papieren ter waarde van f 500. Later stuurde hij md..-1 - daad papieren, doch deze bleken nog gen f4O waard te zijn. Deze persoon, J. D., uit Beets (Friesland) afkomstig, thans te Amsterdam woonachtig, is door de Arnsterdamsche politie gearres-ter i-1 en door de Haarlemsche justitie in het Hui* van Bewaring te Haarlem opgesloten.
Aan boord van het stoomschip „Clara Hugo Strnnes I", liggende in de Maashaven .te Botterdam, iö een. bootwerker uit den mast gevallen. Bij aankomst in het ziekenhuis was hij reeds overleden.
Te Botter dam is aan gehouden ce-i jongen uit Amsterdam,, J. J. S., die met h -t stoomschip ?Kediri" aangekomen was, waarop hij zich te Marseille in de kolenbunkers had verborgen. Hij was aldaar van een Noorsch aofaip gedeserteerd.
Te Almeloo heeft de heer B. ten Cate Sr. aan Burg., eta Weth. f 10,000 toegezegd, indien de Raad wil besluiten de oude begtraafplaaibs in te richten voor publiek wandelpark, onder voorwaarde dat he* terrein voor altijd tot dlat doel blijv© bestemd!. Dit terrein, ongeveer 7000 viert. M. groot, liglt inagenoeg in het midden der sted' en is «siert 40 jaren piet meer ais begraafplaats gebruikt. Ongetwijfeld zal de Baad vam Sfcaxl- Almeloo dcc© mi-ldie schenking; im dafck hauvaarden.
WETENSCHAP EN KUNST. Junghuhn.
De Junghuhn-feesten te Mansfeld zijn uitstekend geslaagd. Uit ons land waren naar Mansfeld gekomen de heer H. Junghuhn, uit Den Haag, en de heer W. de Jongh Dzn. In den middag verzamelden de deetaecoersi zich 'vóór het geboortehuis, vah den grooten natuuronderzoeker, zoomede de dßetamuande vereenigingen en schoolkinderein. De feesten werden ingeleid miet "koraaimuziek en gezang, waarna prof. dr. Max Schmidt, uit Berlijn, den gedenksteen in de goede zorgen van het Gemeentebestuur aanbeval. Hij deed de overdracht van den gedenksteen vergezeld gaan van woorden van dank tot hot Gemeentebestuur van Mansfeld, het Junghuhn-comité en de vereenigingen en deelnemers aau de feesten. Onder het zingen van Nederlandedhe vc-ks- Bederen wend de wife-marmeren gedenksteen onthuld. De steen bevat het volgende opschrift: „Op 26 October 1809 werd hier geboren de natuuronderzoeker Eranz Wilhelm Junghuhn. Nederland herdenkt dankbaar zijn arbeid op Ja-va 1835—1864". Nadat de burgemeester van Mansfeld met een toespraak den gedenksteen had aanvaard, was de officieele plechtigheid geëindigd.' Zij werd gevolgd door eenige f eestelij khedieni.
FINANCIEELE BERICHTEN.
»Neerlandia«, Vereeniging kantoren voor vaste goederen in Nederland. — Onder voorzitterschap van den heer J. W. G. Droste, uit Haarlem, is de algemeene jaarvergadering van bovengenoemde vereeniging in het »Restaurant fioyak, Lange Vijverberg, te 's-üravenhage, gehouden. Het jaarverslag, de balans en de rekening en verantwoording van den secretaris-penningmeester werden goedgekeurd, onder dankzegging voor het nauwkeurig gehouden beheer. Hieruit bleek, dat het ledental in de laatste jaren steeds vooruitgaande is en de vereeniging thans reeds 30 vaste kantoren en 4 filialen heeft. De rekening over het afgeloopen boekjaar sloot in ontvangst en in uitgaaf met /3889.03. Door de onderlinge samenwerking der leden gaf de financieele toestand redenen tot aller bijzondere tevredenheid en kan de vereeniging zich dan ook in. gestadigen vooruitgang en voortdureuden bloei verheugen. Tot secretaris-penningmeester werd bij acclamatie herbenoemd de heer B. Wöhrmann, te Baarn, terwijl in de plaats van den heer fi. Tideman als aftredend en niet herkiesbaar bestuurslid werd gekozen de heer O. J. Cruijff, te Amsterdam. Verder werd besloten tot het uitgeven van den 21sten jaargang van het bondsorgaan: »De lieïll. Woninggids van Nederland«, welke als altijd weer maandelijks zal verschijnen» Als plaat» voor de jaarvergadering in 1911 werd Haarlem aangewezen. Een bezoek aan Scheveningen en een gemeenschappelijke maaltijd in net Restaurant Boyal besloten de jaarlijksche bijeenkomst.
Van den Berghs Ltd. —. Ue te Londen gehouden vergadering vaa aandeelhouders in de Mpij. Van den Bergus Ltd. keurde het bestuursvoorstel om 30e.000 preferente aandeeien a £1 uit te geven met algemeene stemmen goed. De prys van uitgifte is 21 sh. 6 p. per aandeel. Bij de inschrijving nebben de tegenwoordige aandeelhouders recht van voorkeur.
Petroleum Maatschappij »Jiloeara Enim*. — De directie deelt ons mede, -dat de productie over de maand Juni 1910 bedragen heeft 11,500 Eng. ton ruwe olie.