Het Vaderland : staat- en letterkundig nieuwsblad

  • Kopieer en plak deze bronvermelding in je document

Er is helaas een probleem met het ophalen van de afbeelding.

Dit kan twee oorzaken hebben:

  • De publicatie is nog niet beschikbaar in Delpher, maar zal dat binnenkort wel zijn.

  • Er is een tijdelijke storing met het laden van de afbeelding.

  • Probeer het later opnieuw.

    Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

    Afsluiting Gerritsflesch

    De directeur van het Staatsboschbeheer schrijft ons:

    Het bekende meertje Gerritsflesch bij het Radiostation te Kootwijk heeft gedurende eenige jaren een steeds toenemend aantal bezoekers getrokken. Den vorigen zomer togen vooral des Zondags tal van personen per auto of per fiets er heen om in het meer te zwemmen of aan zijn oevers te verwijlen. Nu heeft dit meer door zijn vorming en door het daarin of in de nabijheid er van voorkomende planten- en dierenleven zoodanige "wetenschappelijke waarde, dat alles er aan is gelegen het met zijne omgeving in den tegenwoordigen toestand ongerept te bewaren. De minister van Binnenlandsche Zaken en Landbouw heeft het dan ook tot natuurmonument verklaard, te zamen met het uitgestrekte heideveld..dat gelegen is tusschen het Radiostation, Hoog Buurlo, Steven Pol en het Harskampsche zand, voor zoover dit terrein onder het Staatsboschbeheer ressorteert, alsmede met een, ten Westen van het Radiostation gelegen, uitgestrekt gedeelte van het Kootwijkerzand. Het is nu helaas gebleken, dat het gebruik van Gerritsflesch met naaste omgeving als ontspanningsterrein volstrekt onvereenigbaar is met het behoud daarvan als natuurmonument. Door het. veelvuldige bezoek heeft het terrein, vooral in het afge» loopen jaar, reeds veel, maar gelukkig nog niet onherstelbaar, geleden. De planten en struiken rondom het meertje zijn deels vertrapt en vernield, de begroeiing van de zandduinen aan den westelijken over is grootendeels vertrapt, zoodat deze kale duinen thans een ernstig gevaar opleveren voor het dicht stuiven van het meer. Het zwemmen in het meer, dat op zichzelf niet hinderlijk is, bleek, ondanks het feit, dat dit alleen was toegestaan in een klein gedeelte, door het veelvuldig gebruik, dat daarvan werd gemaakt, fnuikend voor den plantengroei, vooral langs de randen van den waterplas.

    Het euvel, dat helaas zoo vaak optreedt, waar het publiek ontspanning zoekt in de natuur, n.l. verontreiniging van het terrein door allerhanden rommel als papier, kartonnen doozen, ledige blikjes, e.d., deed zich hier, ondanks daartegen genomen maatregelen, in buitengewoon ernstige mate ge» voelen. Alle pogingen om het terrein in behoorlijken toestand te houden faalden volkomen.

    Het staat vast, dat, indien een dergelijk gebruik van het terrein gedurende nog slechts één seizoen zou plaats hebben, de waarde er van als natuurmonument onherroepelijk verloren zou gaan. Tevens zou het echter al heel spoedig zijn bekoring als ontspanningsplaats verliezen, omdat het struikgewas bij het meer spoedig'verdwenen zou zijn en het dichtstuiven van het meer zeil niet zou zijn te keeren.

    In verband met een en ander moet helaas het meer met de naaste omgeving voor het publiek worden afgesloten. Slechts aan hen, die het meer voor wetenschappelijke doeleinden wenschen te bezoeken, kan op tijdige schriftelijke aanvraag vergunning daartoe worden gegeven door den houtvester bij het Staatsboschbeheer te Apeldoorn. CPutein Noltheniuslaan 4).

    De fabrieken van Droste te Haarlem zijn belangrijk uitgebreid. Hierboven een foto van een gedeelte van het complex: de rechtervleugel van opzij gezien.