Wedstrijden, waarin op een of andere wijze de spierkracht wordt gemeten, zijn te Parijs aan de orde van den dag. Wielerwedstrijden over enorme afstanden, hardloopers-, boksers-, schermers-, worstelaarswedstrijden . . . men kan daar van alles zien en voor al die dingen is geestdrift te vinden, menschen, die daarin levendig belang stellen en er groote sommen om verwedden. De laatste uitvinding op dit gebied is de >lastdragerswedstrijd." Men neemt stevige kerels uit de Halles en laat hen een zekeren last over een zeker aantal kilometers dragen. Wie zijn vracht het snelst ongeschonden aan het eindpunt brengt, is de winner. Eerst hield men deze wedstrijden slechts over geringe afstanden, van Parijs naar Corbeil, 32 kilometer slechts, maar al gauw was dit den heeren sjouwers te min en liepen zij van de hoofdstad naar Rheims (172 kilometer) en van Parijs naar Havre (216 kilom.) Thans spreekt men reeds van een tocht van Parijs naar Bordeaux en zelfs een marsch naar Petersburg behoort niet tot de onmogelpheden. De commissie van de Ethnografische tentoonstelling heeft nu aan deze soort van sport een wetenschappelijk tintje gegeven, door de heeren voor de Halles te doen concurreeren met Dahomeynegers, die thans in Parijs zijn om aldus te zien, wie sterker of taaier zijn, blanken of zwarten. Het is deze wedstrijd van Franschen en negers, gehouden in de arena van het Palais des Arts Libereaux , waarvan illustraties verschillende voorstellingen geven. De weg, die afgelegd moest worden, was 100 kilometer en de te dragen vracht 100 kilogram. Daar de Dahomeyanen gewoon zyn lasten op hun hoofd te dragen, werd voor hen het gewicht iets verminderd. De meerderheid der zwarten is bij deze gelegenheid gebleken. De eerste, die aankwam, was een Dahomeyaan, Ahivi genaamd, en na zyn 100 kilometer was hij nog vrij frisch, zooals rechts op de plaat te zien is. Maar de toestand, waarin de blanken arriveerden, was meestal treurig. Van hen was eerstaankomende zekere Soustère, een exsoldaat, thans sjouwer bij de dokken en 27 jaar oud. Hoe hü was op 100 meter van het doel, hebben de teekenaars geschetst. Hij hangt op een stoel, meer dood dan levend, een dokter houdt zijn pols vast en medelijdende zielen of geldelijk belanghebbenden bij den strijd, schenken opwekkende dranken, opdat hij toch nog dat laatste eindje zou kunnen afleggen. Hij deed 't, maar kwam aan in een toestand, die niets benijdenswaardigs heeft. Agenten van politie moesten hem opnemen en wegdragen en dagen lang was hij bedenkelijk ziek. De blanken zullen zich nu wel tweemaal bedenken, eer zij weer op sjouwersgebied met zwarten in 't krijt treden!
Collectie
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant
- Datum
- 19-06-1893
- Editie
- Dag
- Uitgever
- J.J. Arkesteyn & Zoon
- Plaats van uitgave
- 's Hertogenbosch
- PPN
- 398831475
- Verschijningsperiode
- 1853-1941
- Periode gedigitaliseerd
- 3 oktober 1853-31 oktober 1941
- Verspreidingsgebied
- Regionaal/lokaal
- Herkomst
- Stadsarchief 's-Hertogenbosch
- Nummer
- 138
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
Er is helaas een probleem met het ophalen van de afbeelding.
Dit kan twee oorzaken hebben:
Probeer het later opnieuw.
De lastdragerswedstrijd in Parijs tusschen blanken en zwarten.
De moeder onderwijzeres.
Op IJsland kunnen alle kinderen reeds op zevenjarigen leeftijd lezen, schrijven en rekenen. Zelfs de armste visscher heeft een voldoend onderwijs in de leervakken der lagere school genoten, niettegenstaande velen wegens de armoede der ouders of wegens den te verren afstand de school niet bezoeken kunnen. Het zijn de mopd^ps, die te huis aan hare kinderen dit onderwijs geven. Wanneer men aan den eersten den besten IJslandschen visschersknaap vraagt, wie hem de aardrijkskunde van zijn land, lezen en schrijven en de namen van vogels en planten geleerd heeft, dan zal hij steeds antwoorden : Mijne moeder.
Hoe men een petroleumlamp moet behandelen.
Een petroleumlamp, die trots het zorgvuldigst schoonmaken slecht brand, in welke huishouding heeft men daarvan niet dikwijls het ongerief! In de onze, waar alle avonden ongeveer zeven lampen goed moeten branden, heeft men daarmede zeker niet zelden te kampen. Eindelijk hebben wij toch de volgende opmerking gemaakt: de schroef of pen, die de kous hooger opdraait, werkt nimmer, althans zeer zelden, gelijkmatig. Wrijft men de kous aan haren bovenrand ook nog zoo gelijk af, zoo stijgt toch, ook bij het voorzichtigste opdraaien, het eene einüe van den rand sneller op, terwijl het andere soms geheel terug blijft. Het is daarom zaak als de lamp aangestoken is, haar niet meer op te draaien. Men stelle bij het sehoonmaken de kous meteen in de hoogte, die men weet, dat zij des avonds om goed te branden moet bereiken. Men vermijde ook het afknippen van de door het branden verkoolde korst der kous en wrijve die liever met een doek af. Mocht dan de 's avonds aangestoken lamp in de eerste minuten nog niet in haar volle licht branden, dan wachte men nog maar een korten tijd, de vlam gaat altijd uit zich zelve nog hooger. Het op- of nederdraaien heeft meest slechte gevolgen.
Grafschriften. Op Shakespeare.
O, kon ik toch nog eens uit het graf verrijzen. Om aan de twijfelaars mijn identiteit te bewijzen! Op Homerus. Hier rust, bevrijd van 's levens zorgen en lasten, Homerus, de schrik van alle gymnasiasten. Op Nero. Nero, de Romeinsche keizer, die hier begraven ligt, Heeft door te sterven, zijn eenige goede daad verricht.
Twee slimmerds.
De jonge student Goedbloed kan het, in de vacantie thuis, niettegenstaande het prijzenswaardig voorbeeld van zyn ouden heer, 's avonds in de ouderlijke woning niet lang uithouden en gaat naar de kneipe. Het wordt zekeren avond wat heel laat! Daar hij de slaapkamer van zyn vader door moet, om de zijne te bereiken, komt hij op het sluwe denkbeeld, op handen en voeten er door te kruipen; zoowel om door de onzekerheid van zijn optreden geen geraas te maken, als om den oude minder in 't oog te vallen. Desniettemin werpt hij natuurlijk eenige stoelen om; de oude heer ontwaakt, ziet in het schemerdonker de over den grond zich voortbewegende massa en vraagt slaapdronken: «Ben jij 't, Caro ?" Zoonlief, dadelijk op de hoogte van den toestand en verrast, dat de hond als bliksemafleider dienen zal, antwoordt: »Ja."
Vreemde woorden.
Daar ik eenige introductie-kaarten had ontvangen tot bijwoning eener generale repetitie van eene zangvereeniging, zoo begaf ik mij op weg daarheen met vrouw en dochters. In het gebouw gekomen, waar de repetitie plaats zou vinden, kan men twee wegen inslaan: de eene (rechts) leidt naar 't koor, de andere (links) naar de zaal. Ik loop met mijne dames de gang rechts in, waarop de portier vraagt, of we tot het koor behooren. •Neen", antwoord ik. »0, zoo", zegt de portier daarop: * wanneer uwee tot de nouveautés behoort, moet u linksom."
Spiegels en schilderij-glazen te reinigen.
Vooral bij de glazen van spiegels, kostbare koper-gravuren, waterteekeningen, enz., is de grootste omzichtigheid bij deze behandeling noodig, want licht kan de van eene niet genoeg uitgewrongen spons afloopende droppel, als hij tusschen het glas en de lijst mocht geraken, de foelie van den spiegel of het papier van het kunstwerk een roestvlek bezorgen. Men beginne de glazen met een tamelijk droog uitgedrukte spons af te wisschen en wrijve met eene tweede, met spiritus bevochtigde spons, na. Als dit geschied is, worden de glazen met een neteldoeksch dotje, gevuld met zeer fijn gewreven krijt, bestipt en ten laatste met een zachten zijden doek of een zacht stuk zeemleder nagepoetst.
Lohengrin. Eerste Bedrijf.
Lohengrin, een blonde ridder, Kwam, »heel netjes aangedaan," Eens uit onbekende streken Op een mooien witten zwaan. »Voor de schoone Elsa vechten !" Was zijn roeping en zijn leus, Lohengrin was nog zoo dom niet: 't Was een weergaasch goeie keus. 't Arme wurm was zwaar belasterd Door een zek'ren Telramond, 'n IJzegrim van 't ergste water, Dien zij onuitstaanbaar vond. 't Was om uit je vel te springen, Zooals hij dat kind blameerd — Volgens hem, had zij haar broertje Stilletjes geëscamoteerd! Standjes zijn nu onvermyd'lijk; Zelfs de Koning komt er bij. Maar 't geval is hem te machtig! »Wie is schuldig, hij of zij?" Om subiet dit uit te maken, Haan ze vechten in het gras. . Dit was zoo 't gebruik dier dagen, Als er hooge ruzie was. Lohengrin was juist gekomen, Als of hij geroepen was! Telramond krijgt leelijk klappen En bijt eind'lijk in het gras. Lohengrin is nu het heertje , Zooals ieder vatten kan; Elsa stort zich in zijne armen Fluisterend: »jou lieve man !" Thans zou men licht denken : hola! Nu zijn wij aan 't einde ras. Maar o neen ! kortzichtig wezen, Eigenlijk begint het pas. Lohengrin zegt: »mooi blond Elsje, ->Denk er om, mijn lieve bruid! •Vraag mij geen visite-kaartje , •Want . . . dan is het daad'lijk uit." Elsa antwoordt: «Neen mijn beste Overschoone, dappre vent, Nooit zal ik zoo nestig wezen Om te vragen, wie je bont!" Lohengrin gaat Elsa trouwen ; Telramond krijgt zware straf. Allen zijn nu in hun nopjes En de heele pan trekt af. Tweede Bedrijf. Tolramond bezat een vrouw, Gansch onvatbaar voor berouw! Die 't maar niet verkroppen kon, En vol list op wraak maar zon. Ortrud was de vrouw geheeten. Ik hebsprak zij fel gebeten, »Elsa, u iets te vertellen, Dat misschien u doet ontstellen." •Weet dan , jonge vrouw , en sidder ! »Dat uw lelieblanke ridder •Niet veel zaaks is — noch zyn stand; •Hij komt nit het heksenland! •Vraag hem maar eens naar zijn huis , »'k Wed de boel is lang niet pluis. »'k Zou je danken voor een man, •Die zijn Pa niet noemen kan !" Elsa hoort dit en .. . verstomt, Wyl zjj in zichzelve bromt: »'t Is by hem een rare rommel — •Waarom zwijgt hij voor den drommel!" Op een lekk'ren zomeravond, Samen zich aan grogjes lavend, Zei ze na een zoen of wat : •Zeg, hoe heet je toch, mijn schat ?" Lohengrin wordt hierop razend En al snuivend en al blazend Zegt hij : .dat is erg gemeen ; •Nu is 't uit. 'k Ga aanstonds heen ! »'k Zal 't den Koning gaan vertellen , »'k Kan met jou 't niet langer stellen •En ik zie van jou weer af, — Da's je welverdiende straf!" Derde Bedrijf. Zoo was het huwelijk nu nietig ! De Koning vond de zaak verdrietig En riep zijn lui'djes bij elkaar , Om kond' te doen de droeve maar. En toen het Hof vergaderd was, Kwam Lohengrin met snellen pas En zei: »o Koning, machtig , groot! •Niet opgeraapt ben 'k uit de goot. •En als men zegt: wat doet hy raar! •Dan antwoord ik : dat lijkt zoo maar. •Want Vader Parcifal draaft op zyn kruin een [kioontje, •En ... ik . . . attentie! ik ben Lohengrin , [zijn zoontje ! Hum. Alb.
MARKTEN van 19 tot en met 30 Juni.
Maandag 10 Juni. Tilburg, vette kalveren, vette varkens en ander vee. V u c ht, runderen, varkens, zaden, land- en tuinbouwgereedschappen enz. Gorinchem, paarden. Dinsdag 20 Juni. Oirschot, beesten, schapen, varkens, linnen , laken en wol. Woensdag 21 Juni. Geldrop, beesten, linnen, laken en wol. 's-H ertogenbosch, St. J aiisiinarltt, paarden, vee, varkens, linnen, laken enz. Donderdag 22 Juni. Eist, wol. L i e n d e n, paarden, beesten, schapen en vee. W i c h e n, paarden, vee, schapen en varkens. Vrydag 23 Juni. Rosmalen, vee. Maandag 26 Juni. Venraai, paarden, hoornvee, schapen, varkens enz. Dinsdag 27 Juni. St. Oedenrode, beesten, schapen, varkens, granen en zaden. Woensdag 28 Juni. 's-Hertogenbosch, paarden, vee, varkens, linnen, laken, enz. Osch, paarden, beesten, linnen, laken enz. Eist, runderen, schapen en varkens. WEEKMARKTEN. Maandag: Beugen (boter), Bladel (boter), Breda, Geertruidenberg, Gemert, 's-Hertogenbosch (vette kalveren en varkens), Nunen (boter), Rosendaal, Uden, Veldhoven (boter). Dinsdag: Bergenopzoom, Besooien, Boxtel, Breda, Eindhoven , Heeswijk, (nuchteren kalveren en landbouw producten), Helvoirt (boter), 's-Hertogenbosch, Nieuwkuik, St. Oedenrode, Osch (vette kalveren en varkens), Ossendrech, graan), Sprang, Tilburg, Vierlingsbeek (boter.) Woensdag: Best (boter), Boekei (boter), Boxmeer, Breda, Dinteloord, Eersel (boter), Geertruidenberg, Gilze (boter), 's-Hertogenbosch, Hilvarenbeek, Oirschot, (boter), Oosterhout, Oisterwijk, (boter en eieren), Rijsbergen (boter). Schaik (boter), Schijndel, Udenhout, Waspik (boter), Wouw (boter). Donderdag: Berchem (boter), Bergenopzoom, Breda, Chaam (boter), Dongen (boter), Dussen (boter), Herpen (boter), 's-Hertogenbosch, Kuik (boter en graan), Liemnde (boter), Nistelrode (boter), Oploo (boter), Ravenstein, Steenbergen, Vechel, Woensel, Zevenbergen. Vrijdag: Bjptel (boter), Breda, Eindhoven, Erp (boter), Fijnaart, Geertruidenberg (boter), Geffen (boter), Grave, 's-Hertogenbosch, Maashees, Oeffeit (boter), Oirschot, Osch, Rosmalen (boter en graan), Tilburg, Waalwijk. Zaterdag: Bergenopzoom, Beugen (graan ti Boxmeer, Breda, Budel (boter), Helmond, 's-Hertogenbosch, Mil, Oosterhout, Son, Willemstad.
OVERZICHT VAN Openbare Verkoopingen
's-B osch, notaris L. G. N. Van Dullemen, tuin, koepel, huis, erf en plaats, provisioneel 19 Juni en finaal 3 Juli. (Zie advertente in Nr 129, 132, 135 en 138 dezer courant.) Budel, notaris Joosten, woning, stalling en landerijen, finaal 19 Juni. (Zie advertentie in Nr 126, 127, 129 en 132 dezer courant.) Steenbergen, notaris Loven, winkelhuis, provisioneel 19 Juni. Gestel, notaris J. J. Fens te Eindhoven, huis, stallen, schuren, tuin, bouw-, wei- en hooiland, finaal 19 Juni. Gestel, notaris J. J. Fens te Eindhoven, weiland, 19 Juni. 's-B osch, deurwaarder L. J. Govers , manufacturen, 19 Juni en twee volgende dagen. CZie advertentie in Nr 135, 137 en 138 dezer courant.) 's-B osch, deurwaarder Baudoin , manufacturen, inboedel, gouden en zilveren voorwerpen enz., 19 en 20 Juni. (Zie advertentie in Nr 136, 137 en 138 dezer courant.) Baardwijk, notaris Bink te Waalwijk, koffiehuis met vergunning, schuur tuin, boomgaard en burgerhuisje, provisioneel 19 Juni en finaal 3 Juli (Zie advertentie in Nr 126, 132 en 138 dezer courant.) H e 1 v o o r t, notaris L. G. N.Van Dullemen te 's-Bosch, het kasteel te Udenhout met koetshuis, stal, oranjerie, tuinmanswoning, gebouwen, voortuin, lindelaan, achtertuin, boomgaard, bouwhoeve, bouw-, weilanden, schaarbosschen enz., finaal 20 Juni. (Zie advertentie in Nr 132 en 135 dezer courant.) Breda, notaris Steins Bisschop, winkelhuis, provisioneel 20 Juni en finaal 4 Juli. Liessel, notaris Van Riet te Deurne, landbouwershuis, bouw- en weilanden, provisioneel 20 Juni en finaal 4 Juli. Zes-Gehuchten, notaris J. J. Fens te Eindhoven , koffiehuis met vergunning, erf, tuin, bouwland, hakhout en heide, provisioneel 20 en finaal 27 Juni. Willemstad, notaris Mr. Van Wijngaarden, woonhuis en tuin, provisioneel 20 Juni en finaal 4 Juli,
Sprang, notaris Rant te Waalwijk, huizen, erven, tuinen, bouw- en weiland, finaal 20 Juni. Oef feit, notaris Van den Bergh te Kuik, huis met vergunning, erf, stal, schuur en moestuin, finaal 20 Juni. Rukfen, notaris Wenning te Rosendaal, bouwstede, stalling, erf, bouw- en weilanden, finaal 20 Juni. Steenbergen, notaris Loven, inboedel en winkelwaren, 20 en 21 Juni. Prinsenhage, notaris Steins Bisschop te Breda, hovenierderijen, huis met vergunning, bouwland, hakhout enz., finaal 21 Juni. Asten, notaris Hoekers te Someren, huis, stal en tuin, finaal 21 Juni. Wouw, notaris Wenning te Rosendaal, huis, stal, schuur, bakkeet, erf, tuin, boomgaard, weiland en hakhout, provisioneel 21 Juni en finaal 5 Juli. Rosendaal, notaris A. J. Van Mens, huis erf en tuin, finaal 21 Juni. Breda, notarissen Mr. J. A. Vorstman te Ginneken en P. C. A. Kuijpers te Breda, heerenhuis, stal, eryen en tuin, provisioneel 21 Juni en finaal 5 Juli. (Zie advertentie in Nr 134, 135 en 138 dezer courant.) Bergenopzoom, notaris A. J. R. Ter Horst, dubbel heerenhuis, tuin, pakhuis en kelder, finaal 21 Juni. Deurne, notaris Van Riet, nette inboedel, tuingereedschappen, kruiwagen enz., 21 Juni. Tilburg, notaris Van de Mortel, heerenhuis, schop en tuin, finaal 21 Juni. Genderen, notaris Van Meerten, weiland, provisioneel 21 en finaal 28 Juni. (Zie advertentie in Nr 135 en 138 dezer courant.) Beers, notaris Van den Bergh te Kuik, huizen, schuren, tuinen, boomgaarden, bouw-, weilanden enz., finaal 22 Juni. (Zie advertentie in Nr 132, 135 en 138 dezer courant.) Zevenbergsche-Hoek, notaris Steins Bisschop te Breda, bouwland, finaal 22 Juni. Bergenopzoom, notaris W. Van Gastel te Wouw, buitengoed »Roosenoord" en bouwhoeve »De Raaijberg", provisioneel 22 Juni en finaal 6 Juli. Lage mierde, notaris B. M. Hordijk te Vessem, boerderij, finaal 22 Juni. (Zie advertentie in Nr 132 dezer courant.) Geldrop, notaris Van der Voort, burgerhuis, erf, stalling, schuur, tuin en bouwland, finaal 22 Juni. Vlijmen notaris Tacx, heerenhuis en tuin, finaal 22 Juni. (Zie advertentie in Nr 132, 135 en 138 dezer courant.) Woensel, notaris J. F. H. De Wit te Veldhoven , paard, vee, karren, landbouwgereedschappen enz., 22 Juni. Tilburg, notaris Maas, woningen, provisioneel 22 Juni. Tilburg, notaris Van de Mortel, huizen, erven en tuin, 22 Juni. 's-Bosch, vendumeester P. Korst, schilderstukken, staalgravures en imitatie aquarellen, 22 Juni. (Zie advertentie in Nr 135 en 138 dezer courant.) Oosterhout, notaris Mutsaers, graanzuiveringsmachine, graanzakken , bloembalen, kafmolens, bascules en gewichten, 22 Juni. (Zie advertentie in Nr 132 en 138 dezer courant.) St. Anthonis, notaris Verbunt te Boxmeer, gemeente-gronden, provisioneel 23 en finaal 30 Juli. Riethoven, notaris J. F. H. De Witte Veldhoven, bouwmanshuis, erf, tuin, bouw-en weiland, provisioneel 23 en finaal 30 Juni. Heusdenhout, notaris De Roy te Teteringen, huis, erf, tuin en bouwland, finaal 26 Juni. Rijen, notaris Mutsaers te Oosterhout, landerijen, finaal 2(j Juni. Rijen, notaris Mutsaers te Oosterhout, wei-, bouwland en dennenbosch, finaal 26 Juni. Bergenopzoom, notaris W. J.Van Gruting, huizen, schuren en erven, finaal 26 Juni. Bakel, notaris Van Riet te Deurne, boerderij, dennenbosch, heide, moergrond, hooiland of beemd, finaal 27 Juni. S o m e r e n, notaris Hoekers, boerderij, 27 Juni. Helmond, notarissen Sassen te Helmond en Strens te Roermond, landgoed Scheepstal, bouwhoeven, bouw- wei- hooilanden enz.., provisioneel 27 Juni en finaal 11 Juli. (Zie advertentie in Nr 132 en 138 dezer courant.) 's-Bosch, de Ontvanger der Registratie g. a. en Domeinen , kazerne en stalmeubelen , roeiboot met riemen , jachtgeweren , maten, gewichten, noodmaterialen enz., 27 Juni. (Zie advertentie in Nr. 136 dezer courant.) Tilburg, notaris Van de Mortel, remises, kantoor, bergplaatsen, locomotieven, rijtuigen, goederen-, veewagens , rails enz., provisioneel 27 Juni en finaal 11 Juli. (Zie advertentie in Nr 96, 99, 105 en 132 dezer courant.) Wouw, notaris Van Gastel, bouwhoeve, bouw-, weilanden, hakhout, turfveld, huis, erf en moestuin, finaal 27 Juni. Rukfen, notaris A. J. Van Mens te Rosendaal, bouwhoeve en landerijen, finaal 27 Juni. Maasbommel, notaris Van der Heijden, bierbouwerij, mouterij, heerenhuis, stalling, tuin, boomgaard, uiterwaard en bouwland , finaal 27 Juni. (Zie advertentie in Nr 121 , 126 en 132 dezer couraut.1 Te ter in gen, notaris De Roy, bouw, weien hooiland, finaal 27 Juni. Osch, notaris Mr. Ten Pol, windgraanmolen, woonhuis, pakhuis, erf, tuin en winkelhuis, finaal 28 Juni. (Zie advertentie in Nr 128, 13D en 132 dezer courant.) Kuik, notaris Van den Bergh, huis, schuurtje, stal, eif, bouwland en heide, finaal 28 Juni. 's-Bosch, notaris Mr. H. C. F. Rits, eendenkooi, huis met vergunning, erf, bouw-, hooi-, griendland en brandhout, finaal 28 Juni. . (Zie advertentie in Nr 132 en 136 dezer courant.) Dussen, notaris Verberne, bouwland, finaal 30 Juni. (Zie advertentie in Nr. 131, 132 en 133 dezer courant.) Aarle-Rikstel, notaris Dijkhoff te Helmond, heerenhuis, tuin, huis, bergplaats enz., finaal 30 Juni. (Zie advertentie in Nr 126, 127 en 132 dezer courant.) Bergenopzoom, notaris Wenning te Rosendaal , huizen, erven, tuinen en bouwland, finaal 1 Juli. aatxaATJVVWVWv^——
Advertentie
Qeven verscheen: HIRSCHBERG, geneesmiddel voor kaglijders BRIEF VAN Prof. Dr. JAC. MOCE§CHOTT te Rome, Prijs 50 Uitgave: W. HULSCHÈfi G J zn,, /( Deventer. ^ KunskVuurwerkmakers, te V OOST b ij 's-Bosch. OPGERICH T 1848 . Bevelen rich voortdurend aan tot het leveren van groot en klain VUURWE! N.B. Prijscouranten en ProgratqmcCi op aanvraag verkrijgbaar. BiljartfabrieJ J. A. VAJff E' OOST1ÏHHOTJT. Lraancier voorJm- en Eenig Depót voor Nederland dei zoo gerenorprtieerde Amerikaansohe gummie banden „wndes Brunswick." JOHAN ROYAKKERS,/ Helmond. Hoofdagea^tuur voor NoordBrabant en Limburg der fabriek „de IJsael 'V/ie Kampen, in geslagen jjieren Kicmschijven. Beste concurreerende fabriek, v7 GELIJK DOELMATIG 37e Jaargang. f l.-\ GOEDKOOP per 6 Nrs Alom ge\aardeerd is het Dames-Modetydschrift DE XAZAR. Duizende teekeniogen van Dames-Modes en Handwerken. Vele snijpatronen. Bij ieder N° een kosteloos Bijblad, bevattende Modekroniek, Feuilleton en Varia. Per 6 Nrs /1.\; portvrij ƒ1.25 Met 6 gekleurde platen. -1.50\ » -1.75 Met ^geknipte patronen -1.50;\» -1.75 TijlicliriflvoorFraaieHamcrta f 0.50 per kwartaal. Uitgave GEBR. BELINFANTE, 's-Gravenhage. SNELPERSDRUKKERIJ, JOè\CROLLA FALISE, Valkenburg (L.) Goedkoopste adres voor alle drukwerk. Eekorvhuren op firma van fl 1.30 de 500, duizend fl 2/3^. Enveloppe» p. 1000 met firma van af fl 1.50. 100 groote Rekeningen en 100 Enveloppen met firma fl 1. Adreskaarten pbr 100 gr. form. 90 cent. Bijzondere inrichtingNroor SIGARENZAKJES met firma entebussen, 1000 stuks fl 1.50, 5000 fl 6, 10,000 /Zm 20,000 fl 16. , Mooie uitvoering. Spoedige bediening. A Onder aanbeveling, ^ JOS. CROLLA FAIISE. 100 fijne elpenbeen Visitekaarten B^et 10" fijne portef. Enveloppen voor 90 cent francoJ.SCHUMAKEB, ViscÈHraat te 's-Bosch, gte®nhouw«*j VuohterdijX 1. Beveelt rioh aan\ïot het leveren eB maken\yart GRAFMONUMENTEN» DOOPVOITTB 11 » Schoorsteenmant en verder alles wat tot het vak Zie verder het 3e Blad