0e Burgemeester der Gemeente 's-Gravenhage maakt bekend: lo. dat, ter voldoening aan art. 10 dei- wet van '28 \ugustus 1851, een Commissie uit Gedeputeerde Staten der provincie Zuid-Holland, bijgestaan door den daartoe door bet Algemeen Bestuur aangewezen ingenieur en bet hoofd van het bestuur der Gemeente, op hot Stadhuis aldaar zitting zal houden den Isten Augustus 1883, des middags te 12 uren. ten einde de bezwaren van belanghebbenden aan te hooren tegen het plan van aanleg eener 12 meter breede straat van den Princessewal tot aan het Kerkplein aldaar, en noodigt belanghebbenden uit om hunne bezwaren ter plaatse en ure voormeld mondeling of schriftelijk aan de gemelde Commissie mede te deelcn; 2o. dat ter voldoening aan art. 12 van voornoemde wet, de stukken bedoeld bij hét eerste en derde lid van dit artikel ten inzage van een ieder worden nedergelegd ter Secretarie 3de Afdeeling der Gemeente, van den 17de11 Juli 1883 totdat de Commissie haar werkzaamheden binnen de Gemeente heeft verricht. >1 Bewoners van het noordelijk gedeelte der gemeente, die inderen — ook dezulken, die ouder zijn dan zes jaren of eeds een andere school bezoeken — wenschen geplaatst te krijgen op de met September a s. te openen openbare school voor minvermogenden in de Kerkstraat, kunnen zich daartoe aanmelden bij den heer R. Van der Bruyn, thans nog hoofd der school in de Juffrouw-Ida-straat. Aan het Hoordconiinissariaat van politie zijn als gevonden aangegeven: Een duimstok, een regu van een verkoopbuis ten name van Oudslioorn, een zakdoek gemerkt C., eene gouden broche met gelen steen, een couponboekje met 28 tramkaartjes, een fantaisie-armband, een parasol, een en-tous-cas, een lederen tasch met eenige voorwerpen, een spoormandje waarin een paar boeken, een blauw boekje waarin een tramcouponboekje en kaartjes, een groote bruin en grijs gevlekte hond, een handwagen, een groote zwarte hond. een toilet-étui, een portemonnaie met f 0.53, een wandelstokje, een étui van een sigarenpijp, twee rijtuigmoeren, een paardentuig, een gouden kruisje. Inlichtingen worden verstrekt op werkdagen van 's middags 12 1 /»— 2 uren.
DEN HAAG, 1G Juli. Tot dienstdoend kamerheer bij H. K. H. Prinses Hendrik is benoemd mr. C. . H. graaf Van Bylandt, kamerjonker des Konings. — Z. M. de Koning, Groothertog van Luxemburg, heeft het commandeurskruis der Orde van de Eikekroon geschonken aan graaf Yon ArcoBalley, raad van legatie en eersten secretaris van het Duitsch gezantschap te Rome. — Z. K. H. Prins Alexander der Nederlanden, Prins van Oranje, heeft in een brief aan den burgemeester van Delft zijn voornemen te kennen gegeven om het Delftsch studentencorps een nieuw Corpsvaandel aan te bieden, ter vervanging van dat, hetwelk bij den jongsten brand in het feestgebouw werd vernield. — Sedert hedenmorgen hebben verschillende vreemde vorsten en vorstinnen hun verblijf in de residentie. Om halfelf kwamen Prins en Prinses Albert van Pruisen met hunne kinderen hier ter stede aan. Alvorens den trein met het gereedstaand ^ lerspannig rijtuig te verwisselen, dat de vorstelijke reizigers naar Scheveningen zou brengen, verpoosden Z1 J eenige oogenblikken in het hofsalon van het station der Rijnspoorwegmaatschappij. Aldaar werd het vorstelijk gezin verwelkomd door K. H. Prinses Hendrik, die met de grootmeesteresse mevrouw Van Hall en haar hofmaarschalk aanwezig was. HH. MM. de Koning en de Koningin hadden kolonel Taets Van Amerongen, Zr. Ms. adjudant, °Pgedragen Prins en Prinses Albert bij aankomst j 1 ' .-Den Haag te ontvangen. De luitenant-kolonel °jel kweet zich van gelijke opdracht voor Z. K. «•den Prins van Oranje. e hooge reizigers werden r.an het station mede gecomplimenteerd door den gezant van het Duitsche pizerrrjk, den heer Von Alvensleben, en den heer J intz J*"- > adjunct-administrateur der eigendommen Aan w \jlen H. K. H. Prinses Marianne, 's Prinsen moeder.
H. K. H. Prinses Hendrik vergezelde de leden harer familie op hun doortocht naar het „Oranje Hotel" te Scheveningen, in het rijtuig gezeten naast de gemalin van den Prins. Om 1 uur stapten HH. KK. HH. de graaf en de gravin van Vlaanderen, met gevolg, aan het „Hotel des Indes" af, laatstelijk komende van Leiden, van waar zij per rijtuig den weg naar de residentie aflegden, begeleid door Belgie's gezant, alhier, baron d'Anethan. De gsheele eerste verdieping van het grootsche hotel in het Lange Voorhout wordt door de voorname vreemdelingen en gevolg in gebruik genomen. De vertrekken voor den broeder van Z. M. den Koning der Belgen en gemalin vertoonen een recht vorstelijken aanblik door de weelde van het ameublement en den kleurenrijkdom der stoffeering. De boogvensters langs de hoofdtrap en de gan gen rondom de apartementen zijn met bloemen getooid. Hedenmiddag is baron d'Anethan bij den graaf en de gravin aan tafel genoodigd Z. Exc. geeft nog deze week in zijne woning een groot diner te hunner eere. — De Japansche prins Hachasaka, gezant bij de Eransche Republiek, die gisteren in het „OranjeHotel" te Scheveningen was aangekomen, heeft thans zijn intrek genomen in het Hotel „den Ouden Doelen."
De prins is vergezeld van zija echtgenoot en kinderen en zijn secretaris Ohyama. Te zijner eere gaf de zaakgelastigde van Japan bij ons Hof, de heer Sakurada, gistermiddag een diner in bovengenoemd hotel. — De alhier vertoeveude gezant van Japan bij de Fransche Republiek zal, na zijn vertrek uit de residentie, een bezoek brengen aan de internationale tentoonstelling te Amsterdam. — De tentoonstelling werd gisteren bezocht door den aartshertog van Oostenrijk Carl Ludwig, broeder des Keizers, met zijn gemalin Maria Theresia. De aartshertog houdt verblijf te Zandvoort en reist incognito als graaf Von Arnstedt. Ook de graaf en de gravin van Vlaanderen hebben gistermiddag geruimen tijd doorgebracht in de Britsch-Indische afdeeling der tentoonstelling. Onder de verdere bezoekers werd opgemerkt de Oostenrijksche Minister van Koophandel, baron Von Pino.
Een honderdtal werklieden van de fabriek „Prins van Oranje", alhier, waren gisteren mede op het tentoonstellingsterrein. — In eene gisteren gehouden buitengewone vergadering van aandeelhouders in de Zuid-Hollandsche Boek- en Handelsdrukkerij is tot wijziging der statuten besloten. Naarmate uitbreiding van zaken noodig blijkt, zal het kapitaal worden vergroot tot hoogstens f200,000, verdeeld in 8 seriën. Elke serie zal bestaan uit 100 aandeelen, groot f250. De aandeelen, die thans een waarde van f1000 vertegenwoordigen, zullen in aandeelen van f250 geconverteerd worden. Het maatschappelijk kapitaal, op de laatst gehouden algemeene vergadering door aandeelhouders volteekend, zal met twee seriën vergroot worden, zoodra de Koninklijke goedkeuring van de nieuwe statuten is ingekomen. — De kapitein-ter-zee, De Josselin De Jong, die met 1 Augustus a. s. aftreedt als chef van de afdeeling „Personeel" aan het Departement van Marine, wordt met dien datum non-actief, om in het voorjaar belast te worden met liet bevel over eene oefenings-divisie. — De Engelschen hebben den naam van practische lieden en zijn dit dan ook in velerlei opzicht. De practische blik van den Engelschman heeft doorgaans reeds lang de nuttige zijde eener zaak opgemerkt en reeds lang daarvan partij getrokken, wanneer
anderen nog bezig zijn zich tegen die nieuwigheid te verzetten of de waarde er van op een goudschaaltje af te wegen. Niemand zal bezadigdheid en bezinning als ondeugden uitkrijten, maar tusschen deze en lichtvaardige voortvarendheid ligt een middelweg, welken te betreden volstrekt geen behoedzaamheid behoeft uit te sluiten, maar waardoor men gevrijwaard wordt tegen dralen en sleuren, tegen den schrik om in 't een of andere de eerste te zijn. Dit nu juist weten onze buren over het Kanaal zoo gelukkig te vermijden en vandaar dat bij hen vele zaken inheemsch zijn, die, hoe eenvoudig ook, in andere landen tot die dingen behooren, waartegen men als tegen een berg opziet. Welke Engelschman gaat b. v. op reis zonder zich door verzekering te vrijwaren tegen ongelukken die hem mochten overkomen in eenig openbaar middel van vervoer, tijdens en rechtstreeks ten gevolge van dat vervoer ? Een zeer enkele. Deze verzekering is in Engeland zoo algemeen als de zieken- en begrafenisbussen ten onzent. En die populariteit is voornamelijk ook te danken aan de geringe opoffering,welke daarvoor door de betrokken maatschappijen wordt gevorderd. Nu het personenvervoer op spoorwegen, trams, omnibussen, booten enz. ook hier te lande regel is geworden en men dus veel meer dan vroeger is blootgesteld aan het gevaar om gedurende zijn vervoer door het vervoermiddel een ongeluk te krijgen, dat of den dood, bf invaliditeit, bf tijdelijke onbekwaamheid tot werken ten gevolge heeft, is het een uitnemend denkbeeld van de alhier gevestigde eerste Nederlandsche Verzekerings-Maatschappij op het leven enz. om liet goedgeslaagd voorbeeld van Engeland op onzen bodem over te planten. Zij doet dit thans, omdat zij meende een geschikte gelegenheid te moeten afwachten en deze acht zij gekomen, nu de internationale, koloniale en uitvoerhandeltentoonstelling en tevens het schoone seizoen landgenooten en vreemdelingen tot reizen uitlokken. Zij stelt daarom afzonderlijke reispolissen verkrijgbaar, geldig voor 4, 8, 30, 90 en 360 dagen, ten einde een ieder, èn door lage premie èn door het gemak aan de deelname verbonden, in de gelegenheid te stellen zich te vrijwaren tegen ongelukken die hem op de hierboven omschreven wijze "mochten overkomen. Voor niemand kan het een bezwaar zijn zich van eene reispolis te voorzien, want zij zijn zeer goedkoop. Voor 65 cents toch koopt men eene polis voor 4 dagen geldig, en daarvoor geeft de Maatschappij : a zoo de verzekerde in een openbaar vervoermiddel, tijdens en rechtstreeks tengevolge van dat vervoer mocht overlijden of b. geheel invalide worden f4000 en c. wanneer hij tijdelijk, doch langer dan 9 dagen, onbekwaam tot werken wordt, dagelijks, van den 4den dag na het ongeluk af, f3 schadevergoeding. Voor eene zelfde som van 65 cents koopt men ook eene polis voor 8 dagen geldig ; het bedrag der eventueele uitkeering is dan echter wanneer een ongeluk de gevolgen heeft als bij sub. a. en b. is vermeld f 3000 en als sub. c. f2.25 per dag. Voor fl.05 zijn polissen te verkrijgen van 30 dagen ; voor f 1.55 van 90 en voor f2.25 van 360 dagen. Het bedrag der eventueele uitkeering is dan, wanneer een ongeluk de gevolgen heeft als sub a. en b. f2000 en als sub c. f 1.50 per dag. Iemand die zich voor 4 dagen verzekert kan 2 polissen, die zich voor 8 dagen verzekert 3, en die zich voor 30,90 of 360 dagen verzekert 5 polissen koopen. Aan de deelname zijn bovendien weinig formaliteiten verbonden, daar de polissen bij de hoofdvertegenwoordigers en bij hen die door dezen met den verkoop zullen worden belast, steeds onmiddellijk tegen betaling verkrijgbaar zijn. Men behoeft hun slechts op te geven: naam, voornamen, woonplaats, datum van geboorte en tijdstip waarop de polis in werking moet treden, en in tegenwoordig-
heid van den verkooper zijne handteekening te plaatsen. — De heer Rimmel, de bekende Engelsche parfumerieën-fabrikant, is lid van de Amsterdamsche tentoonstellings-jury. — De Siameesche gezant, Prins Prisdang, heeft ziek van Londen naar Zweden en Denemarken begeven en wordt in September alhier verwacht, ten einde de overeenkomst, tusschen Nederland en Siam gesloten over den invoer van geestrijke dranken, te teekenen. — Aan de Industrieschool voor meisjes te Amsterdam is benoemd tot onderwijzeres in het boekhouden mej. J. J. De Sauvage, alhier. — Door tusschenkomst van den burgemeester hunner woonplaats hebben vele onderwijzers in Zeeland eene circulaire ontvangen van den Commissaris des Konings in die provincie, waarin Z.Ex. namens de Ministers van Binnenlandsche Zaken en van Marine den wensch uitdrukt, dat de onderwijzers de aanwerving An jeugdig scheepsvolk voor 's lands vloot zooveel mogelijk zullen bevorderen. —- Eeeds op den Sisten Juli zullen eenige paarden en rijtuigen, behoorende aan Z. M. den Koning, op het landgoed Oranje-Nassau's-oord" aankomen. -— Het schooljaar 1882/83 der Koninklijke muziekschool alhier werd Zaterdag in „Diligentia" besloten door het geven van „proeven van vordering 1 ' door de leerlingen der hoogste klasse. Het eindgetuigschrift ontvingen : mej. M. Dorenbosch, uit Leeuwarden, leerlinge der piano-, theorieen samenspelklasse (kamermuziek); mej. E. A. J. Van Tricht, leerlinge der piano-, theorie-, samenspelen solozangklasse; mej. A. E. Dona, leerlinge der piano-, solozang-, theorie- en samenspelklasse; de heer W. E. Corporaal, leerling der klarinet-, viool-, theorie-, samenspel- en orkestklasse en de lieer Ch. Walpoott, leerling der contrabas-, trompet (cornet-iVpiston)-, theorie- en orkestklasse, allen hier ter stede. — De internationale jury der koloniale en uitvoerhandel-tentoonstelling is gisteren in het gebouw der Yrije Gemeente geïnstalleerd, waartoe de leden der jury uit de verschillende landen zich in grooten getale derwaarts hadden begeven, waaronder ook de schilderes, mej. Th. Schwartze, het eenige vrouwelijke lid der jury. — Onderscheidene buitenlanders van naam bevinden zich thans te Amsterdam. Vele schrijvers, o. a. de heeren Edmond About en Henry Havard. Beroemde kunstenaars als de heeren Bonnat, Harpignies, Lefèbvre, Maxime Lalanne, Guillaume, Ealguière en Garnier, de bouwmeester der nieuwe opera te Parijs.