Haagsche courant

  • Kopieer en plak deze bronvermelding in je document

Er is helaas een probleem met het ophalen van de afbeelding.

Dit kan twee oorzaken hebben:

  • De publicatie is nog niet beschikbaar in Delpher, maar zal dat binnenkort wel zijn.

  • Er is een tijdelijke storing met het laden van de afbeelding.

  • Probeer het later opnieuw.

    Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

    HAAGSCHE COURANT Vrijdag 16 September 1932. No. 15216. VIJFDE BLAD. STADSNIEUWS. Werkloozenzorg.

    Verslag over 1931. Verschenen ia het Gemeentelijk Verslag vau de Werkloosheidsverzekering en de bijzondere maatregelen inzake werkloozenzorg over het jaar 1931. De subsidiën voor de werkloozsnkassen, welke krachtens het Werkloosheidsbesluit 1917 door Rijk en Gemeente, ieder voor de helft, worden toegekend, werden over het jaar 1931 in tegenstelling met het voorafgaande jaar voor een groot aantal kassen bepaald op meer dan 100 pCt. der door de leden dier kassen opgebTachte oontributiën, zulks in verband met verlenging van den uitkeeringsduur. Uitkeeringsnormen. De uitkeeriingsbedragen, welke in 1930 voor deae Gemeente golden, bleven in het jaar 1931 in het algemeen gehandhaafd. De uitkeeringsduur daarentegen werd in 1931 voor een dertigtal kassen met 6 weken verlengd. Deze verlenging gold uitsluitend voor werkloozenkassen in bedrijfstakken, waarin tengevolge der economische omstandigheden een omvangrijke werkloosheid ontstaan was. Onder deze bedrijfstakken vielen o.a. de kleeding-, metaal-, meubel- en sigarenindustrie, de fabrieksnijverheid, net landbouw-, voedings- en transportbedrijf. Het totaal bedrag der subsidiën, op grond van het Werkloosheidsbesluit 1917 verleend over 1931, werd vastgesteld op ƒ 740.600.02, wa-arvan de helft of f 370.300.01 ten laste der Gemeente komt. Controle. Indien bleek, dat onrechtmatige uitkeering uit een werkloozenkas had plaats gehad, werd, evenals in vorige jaren, getracht door iminnelijk overleg terugstorting in de kas te verkrijgen, alvorens de officieele weg gevolgd werd. Op die wijze werden ongeveer 200 terugstortingen

    verkregen tot een gezamenlijk bedrag van ongeveer ƒ 1810, In 164 gevallen werd langs offiicieelen weg tegen verstrekte uitkeeringen bezwaar gemaakt tot een totaal bedrag van f 2.140.01. Steunregeling. In 1931 werd wederom een steunregeling toegepast voor werkloozen, die niet of niet langer in aanmerking kwamen voor uitkeering uit de gesubsidieerde werkloozenkassen. Deze steunregeling werd in den loop van liet jaar 1931 gewijzigd en daarna, met het tog op een Rijksbijdrage in de kosten, goedgekeurd door den minister van Binnenlandsche Zaken en Landbouw. In de kosten van steunverleening aan metaalbewerkers en meubelmakers werd, met uitzondering van kledingverstrekking, over het tijdvak van 9 Maart tot en met 31 December 1931 een Rijksbijdrage van 95 pCt ontvangen. In totaal werd over het jaar 1931 aan werkloozensteun uitbetaald: a. / 666.462.07 (waaronder extra-steun, noodvoorzieningen, waarde van brandstofen kledingverstrekkingen) door bemiddeling der vakvereenigïngen, in welk bedrag niet is begrepen de eveneens door bemiddeling der vakvereenigïngen uitbetaalde bijslag op kasuitkeeringen; b. / 733.563.30 (extra-steun, noodvoorzieningen, waarde van brandstof- en kleedingverstrekkingen buiten beschouwing gelaten) niet door bemiddeling der va\fvereenigingen. Ten aanzien van bet onder a. genoemde bedrag van ƒ 666 . 462.07 werd aan het Rijk gedeclareerd ƒ42.623.59, ten aanzien van het onder b. genoemde bedrag van / 733.563.30: ƒ 19.864.34. Bij het afdrukken van dit verslag was een definitieve subsidietoekenning nog niet gevolgd. In 493 gevallen betaalde de Gemeente ten behoeve van in ondersteuning opgenomen of in werkverschaffing geplaatste werkloozen de kosten van rijwielbelasting. Ten aanzien van deze kosten ad ƒ1.232.50 werd aan het Rijk gedeclareerd een bijdrage van ƒ308.12; ibij het afdrukken van dit verslag was een definitieve subsidietoekenning nog niet gevolgd. Emigratie. Van bet door den Gemeenteraad in zijn vergadering van 15 Februari 1924 ten behoeve van emigratie beschikbaar gestelds bedrag van ƒ 60.000, werd in 1931 f 650 besteed voor 2 personen, van wie één naar Perzië en een ander naar Amerika emigreerde.

    Bestrijding der werkloosheid. De vijfde cursus ter verhooging van de vakbekwaamheid van kleermakers werd gehouden van 1 November 1931 tot en met 31 Maart 1932. De cursus werd gevolgd door 16 personen, die evenwel niet allen de lessen regelmatig bijwoonden. Aan geen der cursisten kon een getuigschrift van voldoende vakbekwaamheid worden uitgereikt. Naar aanleiding van de groote werkloosheid onder de jeugdige vakarbeiders werd in het begin van Februari 1931 door B. en W. een commissie benoemd, die belast werd met bet doen van voorstellen betreffende het vakonderwijs aan jeugdige werkloozen. Reeds een paar dagen nadat de Raad de gelden voor de vakcursussen had toegestaan, werd onder leiding van den heer G. van Wijk met het onderwijs begonnen. Het eerste werk van de timmerlieden, metaalbewerkers, schilders, meubelmakers, enz. bestond in het inrichten van de verschillende leslokalen in de ter beschikking van de vakcursussen gestelde bewaarschool aan de Nieuwe Schoolstraat. Reeds terstond mochten de cursussen zich in een ruim bezoek verheugen ; wel liep het aantal leerlingen in de zomermaanden eenigszins terug, doch in den herfst waren alle beschikbare plaatsen weder bezet. Doordat de cursussen slechts gedurende halve dagen worden gegeven — de jongens behouden daardoor gelegenheid om naar werk te zoeken — was het mogelijk een dubbelen cursus in het leven te roepen, zoodat aan het einde van het jaar 250 h 300 jongens en mannen het onderwijs aan de verschillende cursussen volgden. Het onderwijs, hetwelk werd gegeven door werklooze vakarbeiders, trok de belangstelling van velen, ook van buiten de Gemeente, terwijl tal van vakorganisaties haar medewerking verleenden om haar werklooze leden de cursussen te doen volgen. Vrijdenkersvereniging „De Dageraad". Ter opening van haar winterprogramma houdt de Vrijdenkersvereeniging De Dageraad Dinsdag a.s. te 8 uur in de groote zaal van het Volksgebouw een openbare propaganda-bijeenkomst. Als spreker zal optreden de heerr Jos. van Veen met het onderwerp: Hoe is Nederland onder de macht van Rome gekomen! Voorts wordt een vertooning gegeven van de film Kameradschaft. Het Dageraad-mandoline-ensemble zal verder enkele nummers ten gehoore brengen.

    Gemeenteraadslid W. Eyrners. t Aan de gevolgen van een auto-ongeval overleden.

    Gistermiddag is in het Diaconessenhuis te Arnhem, waar hij verpleegd werd na een hem, bij zijn terugkomst uit Zwitserland, overkomen auto-ongeluk, overleden de heer W. Eymers, lid van den Haagschen Gemeenteraad, referendaris bij het departement van Financiën. Onlangs van een vacantiereis thuiskomend, trof den heer Eymers bij Zevenaar een autoongeluk, als gevolg waarvan hij een ernstige arm-fractuur bekwam. Deze baarde echter geen zorg, al zou de genezing lang duren. Plotseling echter is er trombose bij gekomen, tengevolge waarvan de heer Eymers is overleden. De heer Eymers werd 25 December 1885 hier ter stede geboren en was dus ruim 46 jaren oud. Op 1 Januari 1904 trad hij als klerk bij het departement van Financiën in functie en daar doorliep hij in betrekkelijk korten tijd alle rangen tot dien van referendaris; op 1 April 1812 was hij adj. commies, 1 Jan. '18 commies, twee jaren later reeds hoofdcommies en vijf jaren daarna, op 1 Jan.

    1925, tot zijn tegenwoordigen rang bevoM derd. Als chef van het bureau budget was hij o.m. belast met de bewerking van de Rijks* begrootingen en met het begrootingstoezicht. Ook aan de begrooting voor 1933 had hij zijn medewerking nog voor een belangrijk deel verleend. Toen in de liberale partij hier ter stede in 1927 gezocht werd naar goede candidaten, was het prof. van Gijn, die de aandacht op hem vestigde. Hij werd op de lijst geplaatst en na het overlijden van generaal de Meester in 1929 trad de heer Eymers den Raad in; het vorig jaar werd zijn mandaat verlengd. Het waren in hoofdzaak financieele onderwerpen, waarmee hij zich hier bezig hield. Een zeer bekenden naam had de over* ledene zich ook veroverd op voetbalgebied. Sinds lange jaren was hij vice-voorzitter van den Haagschen Voetbalbond en als scheids-* rechter had hij in binnenr en buitenland een zeer goede reputatie. De heer Eymers was Officier in de orde van Oranje Nassau en Ridder in de orde van de Poolster van Zweden. De crematie van het stoffelijk overschot is bepaald op Maandagmiddag a.s., te Western veld, na aankomst van den trein van 1.14 aldaar. Zijn opvolger als raadslid. De opvolger als raadslid op de liberale lijst is de heer mr. N. van Hasselt. Consulaire dienst. Bij Kon. Besluit is de heer C. A. Hellmund, op zijn verzoek, eer.vol ontslagen als consul der Nederlanden te La Guarya «Venezuela), Met de waarneming van het consulaat is, gedurende het verlof van den vice- consul al-i daar, belast de heer F. Perret Gentil. De heer D. R. Bolivar is erkend en toe-i gelat-en als vice-consul van Venezuela op Aruba. De gouverneur van Snriname met verlof. Aasn dT. A. A. L. Rutgers, gouverneur vaiï Suriname, is met ingang van den dag in de maand October, waarop hij Suriname zal verlaten, in 's lands belang vier maanden ver-< lof naaT Europa verleend. Als waarnemend gouverneur zal tijdens de afwezigheid van den heer Rutgers optreden' mr. dr. F. L. J. van Haaren, ondervoorzitter van den Raad van Bestuur.