foto's Freek van Arkel
Van een onzer verslaggevers ROTTERDAM - Koningin Beatrix heeft gisteren in Rotterdam de Willemsspoortunnel geopend. De openingshandeling in het nieuwe ondergondse station Blaak bestond uit het in ontvangst nemen van een tijdens de graafwerkzaamheden voor de tunnel gevonden 17e eeuws Baardmanskruikje. De drie kilometer lange spoortunnel door het hart van Rotterdam en onder de Nieuwe Maas is een van de duurste projecten van de NS. De bouw van de tunnel heeft ruim zes jaar geduurd en 905 miljoen gulden gekost. „Het is een technisch hoogstandje, diep onder de grond en onder water tot stand gekomen", zei president-directeur Den Besten van de NS. Den Besten benadrukte dat de Willemsspoortunnel ook het eerste stukje van de hoge-snelheidslijn in Nederland betekent. Op 27 september rijden de eerste treinen over twee sporen van de tunnel. Ze worden dan niet meer gehinderd door de spoorbrug en De Hef. Over een jaar zal de viersporige tunnel klaar zijn en behoren vertragingen tot het verleden.
Voordat koningin Beatrix de tunnel opende, maakten alle genodigden - onder wie minister Maij, de commissaris van de koningin Patijn van Zuid-Holland, burgemeester Peper van Rotterdam en vele Kamerleden - een tochtje per stoomtrein over de oude spoorbrug en De Hef. Terug ging het in een moderne trein naar het nieuwe station Blaak. Het reisje dreigde even verstoord te worden door jongeren die op het spoor actie voerden tegen nieuwe bezuinigingen op de basisbeurs en de huursubsidie. Elf actievoerders werden aangehouden. Op het station Blaak werd de opening gevierd met een laser- en zangshow waarin Marco Bakker en de Koninklijke Zangvereniging het Rotte’s Mannenkoor een belangrijke rol vervulden. Minister Maij en burgemeester Peper hadden alle lof voor de manier waarop de inwoners van Rotterdam zes jaar lang het ongemak in het centrum van hun stad hebben doorstaan. Maij: „Het zal ongetwijfeld te maken hebben met die typisch Rotterdamse mentaliteit van “vooral niet teveel zeuren, want er moet gewerkt worden’.”
Van onze kunstredactie ROTTERDAM - Met zeven concerten viert de Laurenskerk in Rotterdam de stilte die rondom de kerk valt door de opening van de Willemsspoortunnel. Na 116 jaar treinlawaai en 300 passerende treinen per dag, raakt het viaduct vlak bij de Laurenskerk in onbruik. Onmiddellijk na het passeren van de laatste trein over het viaduct, morgen omstreeks 20.15 uur, geeft organist Johann Th. Lemckert een concert. Dat vormt het begin van de manifestatie Nieuwe Stilte, Oude Klanken. Op I oktober geeft de Franse organiste Marie Claire Alain een concert in de kerk, dat dank zij een sponsor gratis toegankelijk is. Verder speelt de Koninklijke Marinierskapel met organist Aad van der Hoeven op 29 september de Orgelsymfonie van Saint-Saëns. Op 30 september treden vier Rotterdamse koren op. De manifestatie wordt op 2 oktober afgesloten met een uitvoering van Handels Messiah.
De welluidende stemmen van Rotte's Mannenkoor brengen tijdens de opening van de Willemsspoortunnel een vocale ode aan De Hef, de markante spoorbrug die straks als monument de enig blijvende herinnering wordt aan het Rotterdamse luchtspoor. (boven)
Koningin Beatrix daalt in gezelschap van president-directeur Den Besten van de NS de roltrappen af voordat zij in het ondergrondse station Blaak officieel de drie kilometer lange tunnel onder land en water zal openen, (onder)
Het nieuwe trein-, metro- en tramstation Blaak in Rotterdam is zowel binnen als buiten een schitterend staaltje hedendaagse architectuur, (rechts)