GROTE HOEVEELHEDEN FRUIT blijken onverkoopbaar te zijn nu de uitvoer naar Duitsland aan beperkingen is gebonden. Een deel er van wordt aan het vee gegeven. Een troost: op vele weilanden is er te weinig gras ten gevolge van d>e veldmuizenplaag.
Collectie
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrecht onbekend. Het zou kunnen dat nog auteursrecht rust op (delen van) dit object.
- Krantentitel
- Algemeen Handelsblad
- Datum
- 29-08-1949
- Editie
- Dag
- Uitgever
- P. den Hengst en Zoon [etc.]
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 400374129
- Verschijningsperiode
- 1828-1970
- Periode gedigitaliseerd
- September 1931-september 1970
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 39958
- Jaargang
- 122
- Toegevoegd in Delpher
- 13-04-2016
Er is helaas een probleem met het ophalen van de afbeelding.
Dit kan twee oorzaken hebben:
Probeer het later opnieuw.
GROTE HOEVEELHEDEN FRUIT
KORFBAL IN HET OOSTEN
Naar wij vernemen heeft het hoofdbestuur van de Kon. Nederlandse Korfbalbond besloten, dat dit jaar in Gelderland voor de competitie twee tweede klas afdelingen gevormd zullen worden, waarin nu ook uit zullen komen de verenigingen „Wilskracht" en „Vada". Het ligt in de bedoeling dat aan het eind van het seizoen vier clubs uit de ene tweede klas en drie uit de andere zullen promoveren om samen in het volgend seizoen een Gelderse eerste klas te vormen. De Kon. Ned. Korfbalbond heeft dit besluit genomen op aandringen van de Gelderse Korfbal-bond, waardoor de vooroorlogse toestand dus weer terugkeert, met andere woorden dat Gelderland en Overijssel ieder apart van het seizoen 1950—1951 af een eerste klas afdeling hebben.
TWEEDE ASSISTENTEN GEVR.
TWEEDE ASSISTENTEN GEVR. door Middelgr. Accountantskant. (leden N.l.v.A.) te A'dam. Practijk-dipl. Boekhouden vereist. Studerenden voor N.l.v.A.-dipl. hebben de voorkeur. Br. R. 87, Adv. Bur. Rouma & Co., Herengr. 226. A'dam. 1
NOORDWIJKSE GOLFWEEK
De traditionele golfweek op de baan van de Noordwykse G.C. heeft zich in een groot succes mogen verheugen. Honderden speelsters en spelers uit het gehele land kwamen in de vele wedstrijden uit. De uitslagen waren: Palace Hotel Wisselbeker (finale): H. Steinz (10) wint met 7 en 6 van J. Loopuyt (6); W. F. van Heuke'om-wisselbeker (finale): mevr. C. Schoute—Jonker (20) wint met 5 en 4 van mevr. A. Diepeveen— Nijssen (19); Ernest Cremers-wisselbeker (bogey-wedstr.): 1. mevr R. M. Linthorst Homan—del Court van Krimpen (18) netto 59; Helmhorst-wisselbeker: 1. mej. T. Maschmever (18) netto 31. Mrs. Cremers Ladies Cup: 1. mevr. A. M. Schweers—de Vries Lentsch (22) netto 65. Caloramawisselbeker: 1. J. D. Douwes (30) netto 64. Evken's Golfweek Trophee: 1. mevr. C. Schoute—Jonker (20) vóór 20e green. Dunnbeker: 1. W. H. André de la Porte (12) 3 up. Foursomes-vlagerenwedstr\jd: 1. H. Steinz (10) en mej. T. M. Gütermann (14) 20e hole. Golfbag Cup: 1—4: dr E. J. Bangert (18), mr H. P. Linthorst Homan (18); mevr. M. A. Schweers—De Vries Lentsch (20) en A. P. H. Eberwein (16) allen 3 up. Approachputting comp.: 1. en 2. J. W. Henny en H. Steinz, beiden 7 pnt.
VOETBALRESULTATEN
Behalve de zomersporten vroeg ook de voetbalsport gisteren de belangstelling. Hieronder in het kort de resultaten: In Utrecht werd het Velox-toernooi gespeeld om de Zilveren Dom. Longa—Velox 2—1; Xerxes—ADO 2—2. Xerxes wint na strafschoppen. Finale: Lomga—Xerxes 3—2 na verlenging. Vüght: Om de Zilveren Zwaluw. Zwaluw VFC—Bleyerheide 0—2; BW—DHC 2—0; Bleverheide—DHC 3—0; Zwaluw VFC— BW 1—4. Maastricht: Zilveren Bal van Kumbiat Standaard—Heer 0—2; Kimbria—RKHBS 2 3. Rotterdam: Zilveren Bal: Emma—Wageningen 1—0; FeijenoorJ—Heracles 0—0 (Heracles wint na strafschoppen: RCH— Willem II 0—2; Eindhoven—VVV 2—11 Emma—Feijenoord 3—0; Willem II—Eindhoven 1—2. Zondag a.s. finale Emma—• Eindhoven. Groninger Dagblad-beker: Velocitas— GVAV 1—2; Be Quiok—HW 2—1; Velocitas—Hengelo 0—1; Be Quiok—GVAV 1—2; HW—Hengelo 1—4. Zilveren vos-toernooi Nijmegen: Acftidlles —Be Quick (Z.) 0—2; Juliana—Quiok 0—0 (Quick wint na strafschoppen); T-ubantia —Vtiesse 4—0; Sittard—SCH 0—3.
OLYMPIA WORSTEL-KAMPIOEN VAN NEDERLAND
De Utrechtse worstelclub Olymipia be« haalde Zaterdagavond in de Markthal ta Amersfoort het worstelkampioensahap van Nederland, door haar stadgeriote De Halter met ruim verschil te verslaan. Uitgezonderd de partij van L. v. d. Pijl (De Halter) tegen Goudriaan, welke door eerstgenoemd® in de laatste minuut door toudbé werd gewonnen, leverden de overige partijen over» winningen voor Olymipia op, zodat de verhouding der strafipunten 5—18 werd. Hiermede was Olympia's landskampioenschap een feit geworden.
DISTRICTS-ATHLETIEK WEDSTRIJDEN TE HENGELO (O.)
Te Hengelo werden a thletiek-wedstrijden gehouden tussen de districtsiploegen van Friesland, Groningen-Drenthe, Zeeland, Het Oosten en Twente. Twente won de ontmoeting met 671 purat. Groningen-Drenthe werd tweede met 63 punten, Het Oosten derde met 51i punt, Zeeland vierde met 38 punten en Friesland vijfde met 33 punten.
VROUWELIJKE STUDENTEN te
VROUWELIJKE STUDENTEN te VROUWELIJKE STUDENTEN te Calcutta voeren ter gelegenheid van de tweede verjaardag van de onafhankelijkheid een Hindoe-dans uit. Zij strooien, tijdens de dans, zaden en vruchten, om zich heen.
Vrees voor herverschijning van Nazi-bladen in Beieren Zaak wellicht te donker voorgesteld
Drukker van Der Stürmer in bedrijf terug (Van onze correspondent.) • Berlijn, 27 Aug. DE Amerikaanse persofficier te München heeft een lang rapport rondgestuurd over de verwachtingen, die bestaan, nu voor het uitgeven van een krant een licensie van het militaire bestuur niet meer vereist is. Iedereen kan dus weer een krant doen verschijnen, tenzij door een vonnis van een rechtbank of een zuiveringscommissie een verbod is opgelegd. Voor Beieren zou dit als gevolg hebben, dat eerlang ruim honderd nieuwe kranten het licht zullen zien, voor een groot deel onder de naam, die zij in de nationaal-socialistische periode hebben gedragen en in talrijke gevallen onder leiding van hoofdredacteuren, die ook onder het naziregiem hebben gewerkt. In kringen van
het Amerikaanse militaire bestuur schijnt men, volgens het rapport, de vrees te koesteren, dat deze kranten bijzonder tegen de bezetting zullen ageren en tegen hen, die na '45 wel een vergunning tot publiceren ontvingen alsmede dat onder de nieuw verschijnende bladen organen zullen zijn, die een anti-democratische en anti-semietische strekking zullen hebben. Wij begrijpen deze passage in het rapport niet, omdat een van de voorwaarden van de opheffing van de licentieplicht is, dat het militaire bestuur of de hoge commissie te allen tijde kunnen optreden tegen redacteuren, die in nationaal-socialistische. in militaristische of anti-semietische geest schrijven; voor ernstige gevallen heeft men zich het recht voorbehouden krantenbedrijven te sluiten. De kwestie is, dat men vroeg of laat toch eens moest overgaan tot het toestaan van de vrije ontwikkeling der pers en dat men het feit moest aanvaarden, dat daarbij weer mensen in de krantenwereld zouden terugkeren, die tot dusver waren geweerd. Men moet echter afwachten, of de ontwikkeling werkelijk zo ernstig zal zijn als in het rapport is geschetst. Tussen de gelicentieerde bladen, die veelal gebouwen en outillage hebben gehuurd van uitgevers, die waren geschorst en de terugkerende heren zullen wellicht conflicten rijzen en Beieren is niet het enige land, waar dit geschiedt.
VOORSHANDS zien de betrokkenen de aangelegenheid niet zo zwart als de Amerikaanse beriohtgever.Overigens heeft zich de gelicentieerde pers ook niet in ieder opzicht zeer pro-bezettings-autoriteit gedragen. De voornaamste taak is en blijft, dat tegen publicistische excessen wordt opgetreden, een taak die berust bij de bezettende mogendheden en niet in het minst bij de toekomstige bondsregering, die voor zover ons bekend is ook spoedig met een perswet voor de dag zal komen. In het Amerikaanse rapport wordt ook op enige namen de speciale aandaaht gevestigd. Zo wordt b.v. vermeld, dat in Neurenberg de Neue Kurier is verschenen of zal verschijnen onder de hoofdredactie
van dr Best, in de oorlog hoofdredacteur van de Deutsche Allgemeine Zeitung. Men kan van Best zeggen, dat hij zich niet beter heeft gedragen en misschien zwakker tegen het propagandaministerie van Goebbels is opgetreden dan gewenst, men kan echter niet beweren, dat hij een overtuigd nationalist is geweest of dat hij voor zijn omgeving op dit stuk onaangenaam was. De vraag, of van de zijde van Best enig gevaar is te duchten, dat hij in anti-democratische geest zal werken, moet met „neen" worden beantwoord. Veeleer zou n.en kunnen zeggen; integendeel. Een bijzondere bijsmaak heeft de zaak Willmy. Max Willmy stond aan het hoofd van de firma, waar o.m. Der Stürmer, het anti-semietische smaadblad van Streicher is gedrukt. Willmy is onlangs door een denazificatiecommissie onder- de minder schuldigen gegroepeerd. Hij heeft in zijn proces verklaard, dat zijn firma niet alleen Der Stürmer. maar ook een dagblad en andere publicaties b.v. op kerkelijk gebied drukte en dat hij zich om de inhoud van al deze organen niet heeft bekommerd. Nu kan men aanvoeren, dat iemand, die Der Stürmer heeft gedrukt, voor altijd de leiding van een drukkerij uit handen moet worden genomen. De Geallieerden hebben echter de zuivering aan de Duitsers toevertrouwd en hun beslissingen aanvaard. Op grond van een Duitse beslissing kan Willmy weer als hoofd van een drukkerij optreden en naar ver. luidt zal ook op deze drukkerij weer een dagblad verschijnen. Het enige wat men nu nog kan doen is goed toezien dat er geen oneerbare dingen gebeuren.
Weinig bevredigende tennisstrijd tegen België Van Swol verliest beide enkelspelen
(Yan een speciale verslaggever.) Spa, 28 Augustus. OP hetzelfde terrein en in dezelfde pittoreske omgeving waar twee jaar geleden onze tennisploeg verrassend triomfeerde door een zich-geheel geven van alle spelers, een vechten om elk punt, heeft ons tennis nu een wedstrijd gespeeld, welke tot grote bescheidenheid stemt. Immers, tegen een Belgische ploeg, die die kampioen in dames-enkel, ook die in herenenkel miste, die bovendien zonder hun nummer 3 en nummer 4 opgesteld werd, kon zij het niet verder brengen dan 12—13. De grootste teleurstelling is wel het verlies van de beide enkelspelen van Van Swol geweest. Nederlagen, waarvan de oorzaken moeilijk te analyseren zijn. Onderschatting na een meerderheidsbègin? Te stroeve reacties? Immers, Van Swol toonde in zijn beide partijen in het begin een zó goede vorm, dat hjj gemakkelijk leek te gaan winnen: fors, sterk, gaaf spel, zoals hij op de nationale kampioenschappen speelde. In beide partijen ging dit over in spel, dat zijn beheersing verloor, spel, waarin zoal niet nonchalance doorschemerde dan toch de inspiratie ontbrak, waarin $en zekere gelatenheid de vaart remde en de controle deed falen. Tegen Delire, de kleine gedrongen, doch potige Belg, de verrassend snelle figuur, de vasthoudende speler, die een meter minder reikwijdte heeft dan Van Swol, kwam deze in beide sets 4—1, met superieur spel, zy het dat dit inspanning kostte — beide sets gingen verloren, de eerste met 6—8. de tweede met 4—6... Tegen Brichant won Van Swol de eerste set met 6—3, verloor zijn service na 3—4 en bleek een geslagen man, drives over de lijnen, volleys die te laag waren, terwijl Brichant vechtend als een duivel, de openingen zag en ze gebruikte met diep volleren en lage passerende drives. Van Meegeren—Brichant VAN MEEGEREN speelde zijn sterkste drives tegen deze Brichant. Zyn backhand werd steeds beter ingeschoten. Na het verlies van de eerste set maakte hy onweerstaanbaar negen goede games achtereen. Toen kwam er een reactie. Bijna slaagde de overrompeling van Brichanit, die via 2—5 tot 4—5 opkroop, nu en dan waarlijk grote klasse tonend, maar de felste drives van Van Meegeren deden hem ten slotte volleys missen. Het was waarlijk een verrassend juweeltje van volley-kunst, dat Van Meegeren een eerste matchpoint gaf, doch eerst op het zesde slaagde hij erin de Belg te slaan. Tegen Delire boekte Van Meegeren een tweede zege. Met 6—2 en 7—6 (na 0—4, 5—4), kwam hij op twee matchpoints. Beide deed Delire te niet... toen ging de druilerige regen in een stortvloed over. Linck en Wilton, onze nummer o 3 en 4, verloren hun partijen. Knottenbelt was keurig op dreef tegen Van den Einde (die van Rinkel gewonnen had), verloor echter van de jonge Rooman. Rinkel vond tegen deze na 2—4 in de derde set eindelijk zyn jagende scherpe spel, voldoende gecontroleerd om de jonge Belg, die zich zo dapper geweerd had, te overrompelen en met 6—4 te winnen. De twee jonge -spelers uit onze ploeg, die de laatste plaatsen innamen, hebben goed gevochten en dan vooral Van Dalsum. Eén lichtpunt in het over het algemeen matige damesspel was er, één lichtpunt dat de schaduw van een nederlaag van de vorige dag overstraalde: de overwinning van mei Hermsen op mej. De Ridder met 6—2 6—-4. Doch tegen mevr. Van Leer, de vinnige linkse speelster was mej. Hermsen noch mevr. Blaisse opgewassen — de laatste wél tegen mej. De Ridder, en hoe! Van 2—5 in de eerste set liep zij uit tot 7—5, 3—0 en won met 6—2. Winst kwam er uit de gemengde dubbelspelen. Het eerste gaf weliswaar een zege na een uitstekende partij van de merkwaardige Belgische combinatie van een kwart eeuw gerijpte routine van mevr. Isaac en het brutale élan van de jonge Brichant op mevr. Blaisse—Rinkel, doch in de drie andere partyen was er louter winst. De uitslagen: Herenenkelspel (Nederland 5, België 9, 2 niet uitgespeeld): Van Swol verl. van Brichant 6—1. 3—6, 1—6; verl. van Delire 6—8, 4—6. Van Meegeren sl. Brichant 3—6, 6—0, 6—4; gestaakt
tegen Delire 6—2, 7—6. Linck verl. van Van de Wiele 3—6, 6—2, 5—7; verl. van Defroe 2—6, 4—6. Wilton verl. van Van de Wiele 4—6, 1—6; verl. van Defroe 3—6, 4—6. Rinkel sl. Rooman 7—9, 6—0, 6—4; verl. van Van den Einde 5—7, 3—6; Knottenbelt verl. van Rooman 4—6, 6—3, 4—6; sl. Van den Einde 6—1, 6—3. Beernink verl* van Mezzi 2—6, 6—1, 4—6; gestaakt tegen Toussaint 6—4, 5—5. Van Dalsum sl. Mezzi 11—9, 2—6, 6—1; sl. Toussaint 3—6, 6—4, 9—7. Dames-enkelspel (Nederland 4, België 3, 1 niet uitgespeeld): mej. Hermsen verl. van mevr. Van Leer 8—10, 3—6; sl. mej. de Ridder 6—2, 6—4; mevr. Blaisse verl. van mevr. Van Leer 2—6, 4—6; sl. mej. De Ridder 7—5, 6—2; mevr. Roos sl. mevr. Parquet 6—1, 6—3; tegen mevr. Coessens gestaakt 6—8, 1—3; mej. Rollin Couquerque sl. mevr. Parquet 3—6, 6—4, 6—0; verl. van mevr. Coessens 1—6, 2—6. Gemengd dubbelspelen: Mevr. Blaisse en Rinkel verl. van mevr. Isaac en Brichant 5—7, 6—8; mej. Hermsen en Linck sl. mevr. Dubois en Van den Einde 6—3, 2—6, 7—5 ; mej. Couquerque en Wilton sl. mej. De Ridder en De Borman 4—6, 8—6, 6—1; mevr. Schmier ftn Dehnert sl. mevr. Van Leer en Delire 7—5, 6—4.
CRICKETCOMPETITIE Sparta—VOC
De eerste klasse cricketwedstrijd tussen Sparta en VOC werd door VOC gewonnen met 110 runs. Sparta 120 runs, VOC 230 voor 6 gesloten. VOC battingcijfers: Van Eek, 92; A. Nieuwenburg, 34; Logrnan van Bennekom, 28; Stroo, 40 en Terwiel, 12. Sparta bowlingcijfers: De Bruyn, 0 voor 22; Van der Linde 0 voor 51; Smeets 1 voor 41; Borrani 1 voor 29; Sc'hoonewagen, 3 voor 41; Mannee, 1 voor 35. Sparta battingcijfers: Borrani, 41; Smeets, 16; Sdtooonewagen, 16; Mannee, 27. VOC bowlingcijfers: Terwiel 6 voor 45; J. Nieuwenburg 1 voor 9; Bongers 3 voor 29; Stroo 0 voor 19; Logman van Bennekom 0 voor 19. HDVS—HAARLEM Gewonnen door Hermes DVS met 6 runs. Hermes DVS 197 voor 4; Haarlem 191 all out. Haarlem bowlingcijfers: Van Bueren 14; H Peschar 14; W. Pesohar 12; Harmsen 83; Grutting 21; Honnebier 28 n. o. Hermes DVS bowlingcijfers: Van der Hammen 4 voor 56; Soheffer 6 voor 70; Tettelaar 0 voor 23; Nolet 0 voor 23; Keuzenkamp 0 voor 8. Hermes DVS battingcijfers: Van der Schoor 44; Van der Sloot 25; Keuzenkamp 23; Scheepmaker. 16 n. o.; Tettelaar 57 n. o. (twee zessen en vijf vieren). Tweede klasse: Kampong II—VRA II. Gew. door de Utrechtenaren met 50 runs. Kampong 72 en 105; VRA 69 en 58; ACC II—Meikevers: gew. door ACC II met 105 runs. ACC II 238 (H. Pre at 102). Meikevers 133. HDVS III—Excelsior II. Rotterdammers winnen met 56 runs. HDVS III 57; Excelsior 113.
Advertentie
Groothandel in Metaalwaren te A'dam VRAAGT VOOR DE FACTUREN-AFDELING & flinke JONGEDAMES M.U.L.O.-OPLEIDING. Brieven met volledige inlichtingen onder R. 88, Alg. Adv. Bur. Rouma & Co., Herengracht 226, Amsterdam. SECRETARESSE gevraagd 'door HANDELMAATSCHAPPIJ, bekend met Duits en Engels, steno-typèn, leeftijd 25—30 jaar. Prettige werkkring, goeci salaris. Eigenhandig geschreven brieven met volledige referenties onder no. 32493, Ad*m. Algemeen Handelsbl. GROOTHANDEL, van voornamelijk alcohol vrye «Iranken en bronwateren, vraagt voor direct Aank. Vertegenwoordiger Brieven met volledige (inlichtingen onder A.H. 1568, aan Ricardo's Advertentie Bureau, Amsterdam-C. >68, | TEXTIEL SHIP-AGENT gevraagd, goed ingevoerd bij grossiers en inkoopcombinaties. Brieven nr 4195 Adv. Bur. Verheul & Co., N. Z. Voorburgwal 286: GROOT ACCOUNTANTSKANTOOR, lid N.l.v.A., vraagt Beginnend ^ Assistent-Accountant met midcielbare schoolopleiding. Brieven onder R 89, Alg. Adv. Bur. Rouma & Co., Herengracht 226, A'dam.
HONKBALCOMPETITIE
Eerste klasse: Ajax—Blauw Wit 6—1; Haarlem—OVVO 23—U; Schoten—VVGA 8—0; HCK—HHC 10—12; HCK degr. Overg. kl. A: HFC, Haarlem—Spartaan 13—2; EDO—TYBB 10—15.
Motorraces in Zandvoort Zware klassen voor de Australiërs Renooy, v. Rijswijk en D. Veer kampioenen
(Van onze correspondent) DE Australische motorrenners, die reeds veel succes in Europa hebben behaald, lieten gisteren op het circuit van Zandvoort tydens internationale races van de KNMV zien, dat zij van bijzondere klasse zijn. In het nummer 350 cc klas behaalde Hinton de zege en in de 500 cc klas ging zijn landgenoot Morrisson met de eer strijken, nadat hij in het andere nummer de tweede plaats had bereikt. Hinton zou in de halve liter klas tweede geëindigd zijn, als hij niet in het zand was gereden. Hij herstelde zich prachtig en kwam toch als vierde aan. Aan de races waren tevens de nationale kampioenschappen op de weg verbonden. Postma had reeds de titel in zijn bezit in de 250 cc klas door drie overwinningen. Hij toonde, dat hij het kampioenschap waard is, want ook deze keer zegevierde Postma. Op zijn Moto Guzzi legde hij de afstand van bijna 63 km (vijftien ronden) in 35 min 44.3 sec. af. Zijn gemiddelde snelheid bedroeg 105,59 km. Tweede was J. van Dongen (Rotterdam) op DKW in 35 min. 53.2 sec. 3. P. Knijnenburg (Wassenaar) op DKW. Laatstgenoemde was tijdens de race geslipte maar was toch doorgereden. Later bleek, dat hij aan zijn hand gewond' was; dat belette hem niet in andere nummers te starten. Voorts was de motor van Sekuur, toen hij de tribune naderde, in brand gevlogen. De renner had zich spoedig in veiligheid gesteld. In de 125 cc klas heeft D. Renooy de titel van Nederlands kampioen behaald en de race over ruim 50 km gewonnen. In de eerste acht van de twaalf ronden lagen de drie Eysink-rijders Renooy, Van Zutphen en Heineman dicht bij elkaar. Om beurten namen zij de leiding. Op het rechte eind was Renooy steeds sneller, maar bij het ingaan van de booht naar de Hunzerug werd hij steeds ingehaald. Toen hij eindelijk een voorsprong van vijftig meter behaald had, behield htf die en won in 30 min. 53.8 sec. Zijn gemiddelde snelheid was 97.70 km en de tij<5 van zijn snelste ronde was 2 min. 30.3 sec. ^gemi'ddelde 100,43 km.) Spannend was de strijd tussen Van Zutphen en Heineman, welke in het voordeel van eerstgenoemde eindigde. Zijn tijd was 31 min. 1.1 sec. en die van Heineman 31 min. 2.6 sec. Vierde was C: Huybregts, eveneens op Eysink in 31 min. 44.6 sec. Bij de zijspan-race ontpopte H. Steman uit Voorburg op JAP zich als een bijzonder rijder. Hij was nog nooit jn een officiële wedstryd uitgekomen, maar was sterker
dan de anderen. Hij won de twee manches over zes ronden, de eerste keer in 15 min. 17.9 sec. (gemitklelde snelheid 98,66 km) en de tweede keer in 15 min. 9,6 sec. (gemiddelde 99,56 km.) P. van Rooyen op Zündapp werd beide keren tweede en P. Kriijnenberg twee maal derde. De zware klassen DE ritten in de zwaarste klassen hebben spanning gebmoht en beide malen hebben de Nederlandse rijders een goed figuur gemaakt in het internationale milieu. In de 350 c.c. klas heeft Van Rijswijk zioh als derde geplaatst achter de twee Australiërs en voor twee Belgen en een Engelsman. Acht en trwintig machines waren op de weg en zeventien rijders heibben de rit van 104.825 km. uitgereden. Er werd bijlzonder snel gereden en de Australiërs hebben enkele records gebroken. Het resiultaat was: 1. H. Hinton, (Australië) op Norton in 53 min. 0.3 sec.; 2. Morrisson (Australië) op Norton in 53 min. 8.1 sec.; 3. H. van Rijswijk (Den Haag) in 53 min. 16.2 sec.; 4. Ergé (België); 5. C. W. Petch (Engeland) AJS; 6. Goffin (België) op AJIS; 7. P. Knijnenburg (Wassenaar) AJS; 8. H. G. Pellikaan (Den Haag) AJS. Van Rijswijk werd Nederlands kampioen in de 350 cc klas. Het zag er eerst naar uit. dat de Nederlanders de zege zouden behalen in de 500 cc. klus, waarin vier en N twintig renners uitkwamen. Afgelegd moest worden ruim 104 km. of vijf en twintig ronden. Knijnenburg en D. Veer namen spoedig een voorsprong. Om beurten gingen zij aan kop. maar slaagden er niet in uit te lopen. De Australiërs lieten de renners aanvanikelijk rustig gaan, hoewel zij niet te ver achter raakten en langzamerhand kwamen zij steeds meer naar voren. Na zes ronden waagden zij hiun kan s en gingen Knijnenburg en Veer voorbij. De Nederlanders . bleven bij elkaar, evenals de Australiërs, die door bun goede samenwerking hun voorsprong vergrootten tot twintig seconden. Vier ronden voor het eihde liep Veer iets uit op Knijnenburg en vergrootte de voorsprong tot vijf seconden. In het verdeire verloop kwam geen wijizi-ging meer en de uitslag werd: 1. G. Morrisson (Australië), Norton in 51 min. 41.8 sec. (gemiddelde snelheid 121,66 km); 2. H. Veer (Borou'lo) op Triumiplh 'in 51 mm. 53.6 sec.; 3. P. Knijnenburg (Wassenaar) BMW; 4. Hinten (Australië) op Norton : 5. Van Rijswijk (Den Haag) Velocette; 6. C. W. Petcih (Engeland) op Nor7' , J ' Schot (Amsterdam) op Norton. Nederlands kampioen i s Drikus Veer geworden met twee overwinningen en een tweede plaats en tweede Knijnenburg met een zege en twee tweede plaatsen.
DODGE 1948 FLUID-DRIVE
GRIJPT THANS UW KANS! TE KOOP AANGEBODEN DODGE 1948 FLUID-DRIVE SEDAN, kleür grys, in onberispel^ke staat Partic. telefoon 11306 K 3400, Utrecht.
Advertentie
TEXTIELGROSSIERDERIJ ter overname gevraagd. Opgaven van artikelemgroep en condities worden ingewacht onder no. 32482, Hbld. Spoed gewenst. TE KOOP: BESTELAUTO „Commer" 1947. 500 kg. Tel. 44214. Tandartsinstrumenta,- ium stoel (S. S. White), spittoon, tangen, enz. ter overname. Biltstraat 118, Utrecht, tel. 14502. 418 iïi2 grond i. W. m. oude opstal, gel. nabij gr. soheepsw. te koop. Koops. ƒ 22.500. Br« no. 32469, Adm. H.blad. Te koop gevraagd voor geldbelegging in Amsterdam, een of meer courante PANDEN, liefst eigen grond. Direct van eigenaar. Br.» no. 32346 Hbld. Te koop te Bussum halve VILI^A, zeer zonnig op rustige stand, 5 kdmers enz. Binnen 3 k 4 mnd. geheel vrij te aanvaarden. Koopsom ƒ 16.000. Br. no. 32347 Hbld.
Muziekfeest te Salzburg HERBERT KARAJAN DE „CRACK" EN DE KUNSTENAAR Strauss. Mozart en zwarte prijzen op het festival
(Van onze muziekredacteur) Salzburg Augustus 1949 HET is nog zeer de vraag of Herbert Karajan, toegerust met een benijdenswaardig kwantum aan kennis, techniek en temperament als de aanstaande kampioen 'onder de dirigenten kan worden beschouwd. In elk geval doet hij er een gooi naar en het publiek schijnt er niets verontrustends in te zien, dat het in de muziek dezelfde kant opgaat als in de sport. De crack is favoriet en Herbert Karajan wordt hier door een deel van de lieden, dat de Negende van Beethoven alleen als een prestatienummer van de kapelmeester bekijkt, met van geestdrift overslaande kelen toegejuicht. Immers, het ls zeker, dat Karajan stof te over geeft om hem tot een held onder de dirigenten te maken. Zijn durf en voortvarendheid zijn overrompelend, zijn muzikaal temperament is gezond en ik zou niet graag willen beweren, dat hij zich alleen maar inspant om roem te behalen. Hij heeft wel degelijk iets in lich van de echte kunstenaar, die in Eijn taak als dirigent de vervulling van eén roeping ziet. Maar voorlopig is het niet verstandig om de naam Karajan af te drukken in letters, die slechts een vorst van de geest waardig mogen zijn. In tegenstelling tot Verdi's Requiem, dat hij perfect in stijl heeft gereproduceerd, was de Negende van Beethoven een mislukking. Gezien, wel te verstaan, ln het raam der voortreffelijkheden, dat men bij een internationale ontmoeting gelijk meji op het Salzburgse Muziekfeest gewend is of zou mogen verwachten. De uitvoering stond op een derde plan en zij was zelfs technisch niet eeris achttien karaats. Van de kunstenaar in Karajan hebben wii bij deze Negende van Beethoven weinig bemerkt. Het stuk verliep in galmende exclamaties en — inderdaad — Karajan spurtte alsof het hier om een vierdaagse ging. Hij werkte zich over de eerste étappe flink heen, liet, tussen haakjes opgemerkt, de pauken (door twee mauwen heftig bediend) als een onweer te keer gaan en maakte zich aanstonds bereid de tweede étappe — het scherzo — te nemen. Overigens werd dit scherzo onder zijn vingers efen brillant stuk: knap, licht rhythme en een prachtig tempo. Het adagio evenwel was zonder een grein poëzie en de finale werd een fanfare-met-fouten. Het solokwartet klonk als een terzet, omdat de altzangeres niet tegen haar geburen opkon en totaal werd overstemd en het koor van het Gesellschaft der Muslkfreunde kon zich niet geven, omdat in Karajans directie de rust en de bezieling ontbraken. Er waren zelfs ernstige misverstanden tussen Karajan en zijn vocalisten en, had hij niet zo'n geroutineerd orkest gehad, het geval zou katastrofaal zrjn geworden.
Niettemin spanden de Karajanisten zich in om een succes te forceren, hetgeen hun niet mocht gelukken. Karajan is, ondanks deze tegenvaller een groot talent, al stampt hij bij het dirigeren hinderlijk en, wie weet, zal de toekomst zijn gaven onomstotelijk bewijzen. Thans is het nog te vroeg om hem als een universeel kunstenaar te beschouwen. Der Rosenkavalier HET muzikale blijspel met muziek ln drie bedrijven van llichard Strauss is ook hier een kasstuk. De zwarte kaartverkoop is veel levendiger dan voor andere voorstellingen en tegen het uur van aanvang lopen de prijzen schrikbarend op. Een gewone plaats van 30 Schilling — zeg maar negen gulden — doet 150 tot 200 Schilling. Goed, de zaal was weer zo vol als een ei en de kenners verkneukelden zich al in het vooruitzicht te genieten van de grollen van baron Ochs von Lerchenau. Anderen verheugden zich in de liefelijke taferelen, waaraan dit befaamde costuumstuk zo rijk is en zo had ieder diertje zijn pleiziertje in het voren. Het zou anders uitvallen. Jaro Prohaska als baron Ochs bleef onder zijn niveau, niet alleen vocaal, maar ook wat actie en karakteruitbeelding betreft. Misschien komt dit, doordat Georg Hann de rol van Faninal bij deze voorstelling sterk heeft gechargeerd tot een komische figuur. In de praktijk werd het zó, dat Prohaska door Hann op de achtergrond is gekomen en dan worden de verhoudingen scheef getrokken. Zeker ten koste van het stuk zelf. Weshalve het tweede bedrijf in de noten en in wat gedribbel cp "het toneel is blijven steken. Misschien is Prohaska door dit geval een beetje uit ziin doen geraakt, want ook het derde bedrijf — speciaal de souperscène met Oktavian —- verliep zonder enige spanning. Er kwam nog bij, dat Georg Szell juist in her derde bedrijf de teugels niet meer vast in handen had, zodat de gehele voorstelling op een succès d'estime uitliep. Jammer voor de rijkaards, die hun zestig gulden voor een schamele achterafplaats hadden betaald. Doch er waren ook sublieme momeaten.
Maria Reining als Feldmarschallln was in het slottafereel van het eerste bedrijf — neen, hét gehele bedrijf zelfs — eminent. Ook Jarmlla Novotma als Oktavian moet direct naast Maria Reining worden genoemd. En wat Georgdzell aangaat, zelden heeft men een fijner getimbreerde partituur gehoord dan in het eerste bedrijf. Hier maakte men weer kennis met een kunstenaar van voorname allure en dat de andere bedrijven hem wat uit de hand zijn gelopen, misschien is dit toe te schrijven aan omstandigheden buiten zijn wil. De enscenering was van Lothar Wallerstein. Die Zauberflöte VER omstandigheden gesproken: zelfs Furtwaengler kan daar soms niet tegen op. De voorstelling van Die Zauberflöte, met grote spanning tegemoetgezien, had, ondanks enige fraaie momenten, toch lang niet het verwachte resultaat. Op het toneel wilde men vooruit, dat was kennelijk. En allen, zonder onderscheid, probeerden het tempo wat sneller, de uitdrukking wat lichter te nemen. Maar Furtwaengler bleef voet bij stuk houden en als het hem te bar werd, stampte hij luidruchtig de maat. Wii konden ons in de zaal dan ook niet onttrekken aan de indruk, O
dat Furtwaenglers opvatting bedenkelijk veel naar een interpretatie overhelde. De muziek van Mozart werd gestremd in een gemetronomiseerd tempo, waardoor de buigzaamheid en de charme van het melos teloor gingen. In onderdelen was de bezetting ook niet vlekkeloos. De Eerste Dame zong, ronduit gezegd, vals. En zulke kleinigheden kan men bij een eerste-rangsvoorstellinig niet hebben. Het wilde evenmin bijster vlotten met de beide „Geharnischter". Bovendien zou het gewenst zijn de hoofdrollen Tamino en Pamina door sterkere spelers te bezetten, Walter Ludwig en Iftngard Seefried waren over het algemeen te week in de expressie en in de mimische uitbeelding. Daarentegen heeft men volop kunnen genieten van Wilma Lipp als Koningin van de Nacht, van Karl Schmitt-Walter als Papageho en van Peter Klein als Monostatos. Josef Greindl als Sarastro was echter, hoewel zeer goed, niet overweldigend. Als geheel een matige voorstelling, enigszins dor en koel. Misschien weet Salzburg, nu de derde ronde gaat beginnen, een hoger peil te bereiken. Zoals de zaken thans er voor staan is de stemming vrii mat ondanks het hoogtepunt: „Fidelio", ondaniks een gediscipllfieerde . „Titus", ondanks een prachtige Verdl.
FAITS DIVERS
-Alcohol als vijfde colonne. — Cecli Heath, algemeen secretaris van de Britse bond van geheelonthouders, heeft medegedeeld, dat de Duitsers alcohol als een middel gebruikten om het vermogen tot het tegenstand bieden van de Franse legers te ondermijnen. Ten bewijze van zijn stelling haalde hij een in 1941 door de regering van Vichy verzonden telegram aan, waarin werd verklaard dat „alcoholmisbruik de voornaamste oorzaak was van de morele ineenstorting van het Franse leger." Alle maal voor de „lijn" — Percy Coplon, een inwoner van Birmingham (Alabama) die 1.50 lang is en 320 pond weegt, is van plan om Donderdag ln een 9 meter hoge paal te klimmen en daar 100 dagen, zonder voedsel te blijven zitten. Hij wil op deze wijze een vermageringskuur ondergaan. Wie van de heren? — De 18-jarige pleegdochter van de overleden filmacteur Wallace Beery, Carol Ann Beery, zal van haar 21ste verjaardag af over 500 dollar zakgeld per maand kunnen beschikken. Dit is uitgemaakt door het gerechtshof, dat de erfeniskwestie regelt. Zij gaan niet meer van huis — Zes véteranen uit de Amerikaanse burgeroorlog zijn onlangs in Indianapolis voor de laatste keer bijeen geweest Ze vinden dat ze te oud worden om te reizen. De jongste van de heren, commandant Theodore Penland, is honderd, de oudste, James Hard, honderd acht lentes. Goed zijn is lachen — In Maebashi in Japan is een nieuwe religieuse secte gevormd, die de lach als voornaamste leerstelling heeft. De stichter is Mein Zuiko, wiens naam „schone wolken en heilige zonnestraal" betekent. Zuiko hangt de stelling aan, dat ieder kan lachen als hij goed leeft. Tweeduizend kruisjes — Veldmaarschalk Slim, chef van de Britse imperiale generale staf, is van mening dat er iets mis is met het Britse onderwijssysteem. „Anders", ze zei hij tegen cadetten in een legerkamp, „zouden we niet 2000 kerels per jaar in het legér krijgen, die niet eens hun handtekening kunnen plaatsen.
DE „BIENNALE IN HET KWIJNEND VENETIË Teleurstellingen en verrassingen op een filmfeest
(Van onze Romeinse correspondent.) Venetië, Augustus. VENETIË, de „Biennale", het filmfestival; voort tal van buitenlandse journalisten vormen zij ieder jaar weer de feestelijke oase in de afmattende Italiaanse zomermaanden. En Venetië althans stelt nooit te leur. Venetië is als een heel lieve, oude dame. Wij hebben haar te inniger lief, omdat zij zo heel frêle is en omdat wij vrezen, dat zij ons spoedig zal ontvallen. Het marmer der paleizen wordt aangevreten door de zilte zeewind; de golfslag en de zware zuiging in het water, veroorzaakt door motor- en stoombootjes tasten de fundamenten aan en zonder plotselinge rampen keert Venetië langzaam terug tot de zee, waaruit zij, verblijding voor vele geslachten, is ontstaan. Maar het filmfestival moet men vele dagen volgen om te weten of het al dan niet zal teleurstellen. Dit jaar was het begin niet erg opwekkend. Het aantal werkelijk goede films is te gering dan dat men al die festijnen kan maken tot de vertoning van een onafgebroken reeks belangrijke werken. En zo is er dan veel kaf onder het koren. En, tweede euvel, niet alle films zijn gloednieuw. Amerika b.v. zond, behalve nieuwe films, rolprenten in als Walt Disney's „Three Caballeros" en „Johnny
Belinda" van Negulescu. De beste Franse film, die tot nu toe werd getoond, was de oerkomische, maar ndet nieuwe „Jour de fête" van Jacques Tati, waarvan vermeld werd, dat weliswaar het Parijse publiek reeds had kennis gemaakt met deze „dans met de fiets" van de komiek in wolkewkrabberformaat, maar dat de film bulten Frankrijk nog niet was vertoond... Wij zullen kort zijn over de werken van laag gehalte, die in de eerste tien dagen aan het Lido hebben gedraaid. Wat een zuiver commercieel product als de Warner Bros-film „Look for the silver Llning" (zoek de zonzijde), tapdansen en andere revue-„kunst" op een festival komt zoeken, weet alleen Hollywood. Er werd ons verzekerd, dat de regisseur David Butler negen jaar aan die film heeft gewerkt, wat nauwelijks een bewijs van werkkracht kan worden genoemd. Wat technicolor, dansnummers en liedjes betreft, kan het product niet tippen aan „Tonight and every night". Pabst, die het vorig jaar met ,,Der Prozess" terecht de eerste prijs verwierf voor regie, stelde ons ditmaal teleur. Zijn „Geheimnisvolle Tiefe" is een onsamenhangend, dwaas verhaal, dat niet eens het beleefdheidsapplausje wist te verwerven, waarmee het publiek van het Lido zo gul is.
MAAR er is gelukkig beter. Julien Duvivier gaf ons een navrante, diepmenselijke film over wantoestanden en rebellie in een verbeteringsinstituut voor jonge vrouwen: „Au royaume des cieux." Zonder de hoogte te bereiken van „Pepé le Moko" of „Poil de carote" zal ook deze strakke, van alle bijkomstigheden gespeende film in het oeuvre van Duvivier een belangrijke plaats blijven innemen. Dat ook Amerika nog in staat is films te maken, die ver boven het gewone, commerciële genre uitgaan, bewijst Sidney Meyers, de regisseur van „The quiet one" (De Zwijgzame). Meyers is onafhankelijk van de grote filmindustrie; zijn werk, vol zuiver cinematografische vondsten, getuigt van oorspronkelijkheid en diep gevoel. De zwijgzame is een negerjongen, uitgestoten door zijn familie en daardoor mensenschuw geworden. De film is het verhaal van de verschillende crises, die het kind doormaakt, waarna een onderwijzer hem langzaam met veel toewijding en liefde weet te onttrekken aan de hypochondrie. De toeschouwer ziet de wereld, een wereld van Amerikaanse negers, zoals de jongen zelf die ziet in de verschillende stadia van depressie en geleidelijke genezing. De grootste verrassing van deze eerste Venetiaanse week was een Duitse film: „Berliner Ballade" van Glinther Neumann. Deze film, die aan René Clair doet denken, is de ballade van de galgenhumor. De Berlijner Otto Normalverbraucher (de naam is te „Duits" om geestig te zijn), heen en weer geslingerd tussen Oost en West, met lege maag en een luchtige ruïnekamer in de geblokkeerde stad, neemt zijn lot niet al te tragisch. Hij hoopt maar op internationale besprekingen en wij zien hoe het daar toegaat, wanneer de Britse diplomaat deftig spreekt, waarbij men niets hoort dan een bekende Engelse melodie, de Fransman gesticuleert op de tonen van een chanson, de Amerikaan woorden kauwt bij jazzmuziek en de Rus bezweert en dreigt op de maat van „Zwarte Ogen." Bij ongeluk raakt door 'een sigarettenpeukje dan de globe in brand en de glaasjes water, die de geschrokken diplomaten op de wereldbrand uitgieten, zijn zo effectrijk als hun woorden. Het is maar een sequentie uit een geslaagde film, die vol is var. echt cinematografische effecten.
CONCOURS HIPPIQUE TE GRONINGEN
Zaterdag werd te Groningen, ter gelegenheid van de herdenking van het ontzet, een groot concours hippique georganiseerd, waarin tevens werd verwerkt het springconcours M B om het kampioenschap van Nederland. Na veel strijd, waarbij twéé keer barrage moest worden toegepast, werd Maaike, berijder K. Hensen, kampioen van Nederland. De heer B. van de Voort Jr was aanwezig met zijn paard Coeur Joli om een demonstratie te geven van de breedtesprong. Hij wist daarbij de 8.20 m. te overschrijden.
Advertentie
Zuid-Afrikaans lithografisch bedrijf heeft plaats voor offset steendrukkers Ervafen krachten zijn nodig voor het bedienen van één of tweekleuren offset-machines. Sollicitaties gaarne met opg. van leeftijd en met vermelding v. volledige inlichtingen over bekwaamheid. De arbeidsvoorwaarden zijn ideaal, in een modern, up-to-date bedrijf. Br S. A. Litho Company L