De Volkskrant

  • Kopieer en plak deze bronvermelding in je document

Er is helaas een probleem met het ophalen van de afbeelding.

Dit kan twee oorzaken hebben:

  • De publicatie is nog niet beschikbaar in Delpher, maar zal dat binnenkort wel zijn.

  • Er is een tijdelijke storing met het laden van de afbeelding.

  • Probeer het later opnieuw.

    Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

    ,Geen duimen draaien met drie miljoen' Arie Boekei wijst bod op horeca-rijk af

    (Van onze correspondent)

    ALKMAAR, 11 dcc. — De Distilleerderij J. J. Melchers in Schiedam (bezit van de Engelse Cavenham-groep) heeft „namens een Engelse relatie" een bod van 2,6 miljoen gulden gedaan op het in 13 jaar tijd uit de grond gestampte, zestien bars en dancings omvattende horecarijk van extimmerman Arie Boekei uit het Noordhollandse Bergen. Boekei (37), directeur en enig aandeelhouder van de in Alkmaar gevestigde NV Arie Boekei, is niet van plan op het bod in te gaan. Ook niet als dat zou worden verhoogd.

    Vijftien jaar geleden trouwde de Weslfriese timmerman, toen 22, met

    Brit wil jeugdcafés in Holland

    de dochter van een ijssalonhouder in zijn toenmalige woonplaats Schagen. Hij nam de zaak van zijn schoonvader over en maakte er een jeugdcafé van, u-aar behalve ijs ook bier en patat werden verkocht. Het liep goed en vijf jaar later legde hij, ook ii Schagen. beslag op een originele boerderij. Die werd veranderd in een gezellig barretje, De Oude Smidse.

    Vanuit Schagen bouwde Arie Boekei in de volgende jaren een eigen filiaal-bedrijf op. Het omvat thans, met inbegrip van het vorige week vrijdag in Alkmaar geQpende café £>e Boet (~boet is het Westfriese woord voor schuur), vier zaken in Schagen, drie in Hoorn (de „Blokhut", ~E 1 Toro" en

    Cbez Maxim"); de Horse Shoe Bar in Bergen, de disco-dancing Puff Pul'f in Zaandam; zes zaken in Alkmaar (waarbij twee dancings en de bar De Dertien Balken in een pand van Monumentenzorg) en een zaak aan het Italiaanse Gardameer.

    „Omdat wij van uw integriteit en de serieuze intenties van onze relatie overtuigd zijn, hebben wij ons bereid verklaard te bemiddelen", schreef directeur John Melchers uit Schiedam naar Alkmaar. Daar noemt Arie Boekei het bod van 2,6 miljoen „een vrij reëie afspiegeling van de waarde' zijn zaken. Hij vindt het bod ook „best leuk", maar is niet van plan op 37-jarige leeftijd duimen te gaan draaien. „Ik heb niets aan die centen", zegt hij, met een schuin oog naar de geldontwaarding. „Ik kan dan dik en lui worden in een stoel in een hoekje, en een hartinfarct oplopen". In Schiedam zegt John Melchers desgevraagd: „Ik weet nog van niets. Ik heb alleen de boodschap overgebracht. Het is bekend, dat Cavenham actief is in het overnemen van Nederlandse bedrijven, maar met het bod op Boekei hebben ze beslist niets te maken. En als Boekei zegt dat hij ook een hoger bod zal afwijzen is de aardigheid er wel van af nietwaar?" Melchers herhaalt dat het Cavenham niet is. Wel zijn de Schiedammers bezig in de eigen stad weer een andere distilleerderij over te nemen (nog dit jaar), nadat ze kortgeleden Van der Valk, Polle en Hoboken opkochten. Arie Boekei wil graag „een beetje verder bouwen en rommelen" aan zijn ideaal: een keten van zon honderd horecabedrijven in Nederland. Zijn eerste zorg is nu om nog dit jaar een reorganisatie binnen zijn groep rond te krijgen. Er wordt overgestapt van /.on op par'h*or?. die zelf ivn zaken moeten gaan runnen. De twee belangrijkste redenen voor zijn succes vindt hij: aanvoelen wat het publiek wil en zoveel mogelijk in eigen beheer zaken verbouwen en inrichten. Zelf helpt hij daarbij als voormalig timmerman hard mee. Volgende week is hij in Garda, om daar de nieuwe vestiging Olanda af te timmeren.

    Van de huidige zestien zaken zijn er vier gevestigd in eigen panden, de rest in huurpanden. „Het probleem bij die huurpanden is", zegt Arie Boekei, „dat als je ze te mooi verbouwt je over vijf of tien jaar je eigen verbouwing moet terugkopen". Al zijn zaken op één na draaien op zeer jeugdig publiek, dat „goed verdient en geen zorgen heeft". Het is ook zaak, vindt Arie Boekei, telkens wat anders te verzinnen, vooral als je in één plaats meer bedrijven hebt. Veel ideeën voor de uitvoering van de interieurs deed hij op bij anderen. „We gaan veel kroegen kijken, daar haal je vaak wat uit. Ik heb dit jaar de Düsseldorfse amusementswijk bekeken, verleden jaar gingen we naar Londen. Als je iets ziet, waarvan je denkt: dat doet het, is het makkelijk als je zelf timmeren kan. Wat voor een ander een probleem is, omdat hij een idee aan een architect moet overdragen, kan ik meestal zelf wel maken". Arie Boekei is er overigens van overtuigd, dat de gewone bruine kroeg het altijd zal blijven doen. „Wat dat betreft is er weinig evolutie in het hoindt hij.

    ARIE BOEKEL