Intussen is gebleken dat bij de oV< heid en de kwartaire sector de koffie' de jaren in totaal 45.000 banen zuil' verdwijnen, als gevolg van de maat' gelen die het kabinet wil nemen. " staat in CPB:cijfers over de Tussent* lans. Tot dusver was bekend dat in£' geval 7.000 rijksambtenaren zuil' verdwijnen, door doelmatiger werW en het afstoten van taken. Het CPB heeft berekend dat \ werkloosheidsdaling met in toW 60.000 personen tegenvalt in dezeP binetsperiode. Gerekend was op ei daling van 80.000, maar die komt v» gens de nieuwste inzichten uit ° 20.000. 45.000 banen gaan verlor* door de Tussenbalans, terwijl 10.$ wordt geweten aan een hoger arbei" aanbod, voornamelijk als gevolg vS immigratie.
Collectie
Permanente URL
- Gebruiksvoorwaarden
-
Auteursrechtelijk beschermd. Op dit object rust auteursrecht.
- Krantentitel
- Het Parool
- Datum
- 28-02-1991
- Editie
- Dag
- Uitgever
- [s.n.]
- Plaats van uitgave
- Amsterdam
- PPN
- 412869543
- Verschijningsperiode
- 1941-...
- Verspreidingsgebied
- Landelijk
- Herkomst
- Koninklijke Bibliotheek
- Nummer
- 14119
- Jaargang
- 51
- Toegevoegd in Delpher
- 11-12-2017
Er is helaas een probleem met het ophalen van de afbeelding.
Dit kan twee oorzaken hebben:
Probeer het later opnieuw.
Banenverlies
Advertentie
ADVERTENTIE J 1 FOODBIOCHEMICALS CSM is een internationaal CSM is een financieel krachtige cijfers in miljoenen guldens werkende onderneming, die zich onderneming, gekenmerkt door omzet bezighoudt met de ontwikkeling, solide balansverhoudingen. ||j produktie en verkoop van In het boekjaar 1989/90 werd een g» vermogen voedings-en genotmiddelen, in het netto-omzet van ƒ 1,6 miljard en ||| |é| 1169 bijzonder merkartikelen voor de een netto winst van ƒ 103 miljoen 706 consument, en van biochemische behaald. ||||B kasstroom ingrediënten. Winst en omzet vertonen een vreemd 178 CSM heeft haar activiteiten I binnen- s §|jj| afschrijvingen ÉÉ ondergebracht in vier divisies: CSM heeft vestigingen in j I land 75 de suikerdivisie, levensmiddelen- Nederland en andere Europese gil divisie, zoetwarendivisie en landen, Brazilië, Singapore en de >JjÈÈ & * lil ■ ::k' ': ■ iï:s^:'SB®yë^ produkten, drop en suikerwerk, CSM streeft, met behoud van ■;% i chocolade, zoet broodbeleg, de zelfstandigheid, naar rendabele Ê limonadesiropen, biscuits, vergroting van de onderneming * H natuurlijk melkzuur en melkzuur- door interne groei en door ■ I 35 derivaten, alsmede ingrediënten overname van bedrijven in binnen- foSÈÊ wf^ voor onder meer bakkerij- en buitenland op de gebieden - Bp produkten. van consumenten-merkartikelen Meer hierover kunt u g jF 1990 en ingrediënten. lezen in het gJ P^ nieuwe jaarverslag. miïr^ Dit verslag zenden wij liJjll W^ u gaarne toe als u even belt met 020-6 62 78 16. 1981
Nederland jaagt op orders van Koeweit Missie onder leiding van ambassadeur Veling
(Van onze redactie economie) AMSTERDAM - Eind volgende week - op 8 maart - vertrekt een Nederlandse missie naar Koeweit, om te onderzoeken op welke wijze het Nederlandse bedrijfsleven kan worden betrokken bij de wederopbouw van de oliestaat. De bedragen die nodig zijn om het zwaar beschadigde Koeweit te doen herrijzen, worden nu al op 500 miljard dollar geschat.
De Nederlandse missie bestaat uit ambassadeur J. Veling en twee ambtenaren van het directoraat-generaal buitenlandse economische betrekkingen. Veling moest enkele maanden geleden zijn post in Koeweit noodgedwongen verlaten. Een woordvoerder van het ministerie van economische zaken benadrukt dat het slechts om een eerste oriëntatie gaat. "Ze richten zich nergens speciaal op. Onderzocht waar Koeweit behoefte aan heeft en in hoeverre het Nederlandse bedrijfsleven daar op kan inspelen." Intussen stromen de berichten binnen van landen die bij de wederopbouw van het verwoeste Koeweit betrokken zullen worden. Volgens sjeik Salem al-Sabah, directeur van de centrale bank van Koeweit, krijgen de landen van de coalitie die bij de bevrijding van Koeweit zijn betrokken, voorrang bij het binnenhalen van contracten. Een groep Amerikaanse bedrijven heeft al de contracten afgesloten voor het uitvoeren van de eerste, meest noodzakelijke werkzaamheden. Van deze contracten wordt 22 procent aan tien Britse bedrijven toegespeeld, aldus sjeik al- Sabah.
Gisteren werd bekend dat de Franse minister van van handel Rausch komende week samen met een aantal Franse ondernemers naar de Golfstaat gaat. Frankrijk wil voorkomen dat de meeste bouwopdrachten in handen van Amerikaanse bedrijven zullen vallen. Volgens de Financial Times van vanochtend heeft Groot Brittannië plannen een drijvend hotel naar Koeweit te sturen, om zakenlieden onder te kunnen brengen. Dit is nodig gezien de zware schade aan vrijwel alle luxe hotels in Koeweit. Het Amerikaanse communicatieconcern AT & T is inmiddels begonnen de internationale telefoonverbindingen met Koeweit te herstellen. Volgens het bedrijf worden op korte termijn 120 telefoons in Koeweit-stad geïnstalleerd. Daartoe wordt vandaag draagbare satelliet-apparatuur vanuit Saoedi-Arabië naar Koeweit overgebracht.
<^———- ■ ———^— FOTO DIJKSTRA Brinkman: 'Pijnlijke ingrepen onontkoombaar'
BEDRIJFSNIEUWS
er nog maar ƒ 500 miljoen in kas bleef. De beleggers reageerden fel en de beurskoers zakte in tot rond de ƒ 55 nu. De intrinsieke waarde, aldus Rodamco, is in het afgelopen boekjaar 1990/91 dat eindigt op 28 februari, volgens voorlopige cijfers gedaald van ƒ72,67 naar ƒ 70,70, een min van 2,7 procent. Het komende boekjaar is niet gemakkelijk, zo voorspelt de directie. Het contant dividend voor 1990/91 wordt geraamd op ongeveer ƒ 3,40 tegenover ƒ 2,40 vorig jaar. Het directe resultaat nam echter af van ƒ4,67 per aandeel (1989/90) tot ongeveer ƒ 3,50 over het thans afgesloten boekjaar door de sterk verminderde omvang van de hoog renderende liquiditeiten. Volgens de zegsman beschikt Rodamco nog steeds over ƒ 500 miljoen aan kasgeld. • Norit (producent van actieve koolstof voor onder meer zuiveringsinstallaties) heeft de nettowinst vorig jaar met ruim 11 procent zien dalen van ƒ 29,5 miljoen naar ƒ 26,3 miljoen. De netto-omzet daalde met 8,3 procent tot ƒ 236 miljoen. Deze winstdaling is in overeenstemming met de in augustus gedane uitspraak bij de publicatie van de halfjaarwinst. Behalve valuta-effecten hebben lagere verkopen, met name naar Oosteuropese landen, de resultaten ongunstig beïnvloed. Voorgesteld wordt het dividend te bepalen op ƒ 1,02 (v.j. ƒ1.18) per aandeel van ƒl. Dit kan worden opgenomen hetzij in contanten hetzij voor een deel in aandelen ten laste van agioreserve of de overige reserves en voor een deel contant. • Het Amsterdamse computerbedrijf Getronics staakt zijn pogingen om de Engelse branchegenoot Touchstone over te nemen. Nadere informatie over de gang van zaken bij Touchstone en het management van de bedrijven die tot Touchstone behoren heeft geen verandering kunnen brengen in het voornemen van Getronics haar uitgebrachte bod op het bedrijf niet te verhogen. In haar pogingen Touchstone in te lijven werd Getronics dwars gezeten door de Britse onderneming Stratagem die een hoger bod op Touchstone uitbracht. Stratagem heeft gemeld haar bod gestand te doen hoewel nauwelijks meer dan 50 procent van de aandelen Touchstone zijn aangemeld. De di-
rectie van Getronics acht het cc ter niet verantwoord een hoge waarde aan Touchstone toe kennen en heeft de Londei1 beurs gemeld het bod vervallen verklaren. • Crown Van Gelder Papiei* brieken heeft vorig jaar *J winst na belastingen behaald v' ƒ 22,5 miljoen tegenƒ 13,7 müjo' in 1989, een stijging van bijna j procent. Per aandeel van ƒ' steeg de nettowinst van ƒ 14,281 ƒ 23,43. Voorgesteld wordt het < vidend te verhogen van ƒ 4 tot | In 1990 werd 145.400 ton pap' afgezet (tegen 138.100 ton in 'Bterwijl de papierproduk' 141.700 ton bedroeg. De om 2 bleef met ƒ 287 miljoen op hetze de niveau. De geleidelijke daW van de celstofprijzen, de doeW tigheid van de produktie en e' bevredigende vraag naar de dW se papiersoorten hebben tot winstverbetering bijgedragen-
Delta Lloyd bang voor storm
(Van onze redactie economie) AMSTERDAM - Verzekeraar Delta Lloyd zal de premies moeten verhogen als blijkt dat West-Europa blijvend meer zware stormen over zich heen krijgt. Delta Lloyd, dat vandaag zijn jaarverslag publiceerde, zag vorig jaar door stormschade zijn nettowinst met 10,7 miljoen gulden dalen tot 171 miljoen. "Hoewel er indicaties zijn dat het aantal zware stormen toeneemt, is het nog te vroeg voor een definitieve conclusie," aldus de raad van bestuur. De herverzekeringspremies waarmee de verzekeraar zich tegen schadeclaims indekt, zijn wel verhoogd. Maar door de moordende concurrentie tussen de schadeverzekeraars kon het tarief voor de consument niet worden verhoogd. Na de zeer zware stormen eind januari en februari 1990 moest Delta Lloyd 168 miljoen gulden uitkeren. Na aftrek van herverzekering restte een verliespost van 36 miljoen, exclsuief vier miljoen bijkomende kosten. Het resultaat van de complete schadesector bij Delta Lloyd kelderde 37,9 miljoen gulden tot een verlies van 9,3 miljoen. De winst vóór belasting van het hele concern daalde van 252,1 miljoen naar 232,4 miljoen. Zonder storm zou de winst hoger zijn uitgevallen. Het resultaat bij de levensverzekeringen was wel opnieuw hoger en steeg bijna twintig miljoen gulden tot 194,6 miljoen. De beleggingsinkomsten namen met bijna 70 miljoen toe tot 1,28 miljard. Bij de autoverzekeringen is de concurrentie uitzonderlijk scherp' geworden en loopt de schadelast op. Volgens Delta Lloyd is zeker een algemene premieverhoging voor WApolissen nodig, daar wordt nu verlies op geleden. Voor dit jaar verwacht Delta Lloyd een bescheiden toename van de winst. De schadesector zal niet meer dan een licht positief resultaat kunnen boeken. Verder moet het concern over de herbeleggings- en egalisatiereserves negentig miljoen gulden extra belasting betalen, een gevolg van onder meer de 'Brede Herwaardering' die de Tweede Kamer vorig jaar goedkeurde.
• Het onroerend-goedbeleggingsfonds Rodamco, onderdeel van Robeco, wil de inkoop van eigen aandelen tegen koersen rondom de intrinsieke waarde niet hervatten. Daarmee is definitief een eind gekomen aan de open end-constructie van Rodamco. De top van het beleggingsfonds behoudt zich het recht voor eigen aandelen te kopen tegen beurskoers 'indien dit in de gegeven omstandigheden als een goede belegging wordt beschouwd. Volgens Rodamco zou een hervatting van het oude beleid 'zelfs op beperkte schaal' leiden tot bovenmatige leningsverplichtingen of tot substantiële, mogelijk zelfs gehele, liquidatie. Het onroerend-goedfonds stopte in september 1990 met de inkoop van eigen aandelen. Rodamco kocht in de voorafgaande negen maanden meer dan twintig procent van de uitstaande stukken op. Daarmee was in totaal ƒ2,3 miljard gemoeid, waardoor
D66: kabinet kan WAO- en ziekteproblemen niet aan
(Van onze politieke redactie) DEN HAAG - "De coalitie komt niet uit de aanpak van de problematiek van de WAO en het ziekteverzuim. Om de grote tegenstellingen te maskeren is een vaag advies gevraagd aan de Sociaal-Economische Raad."
partners maakte tijdens het Najaarsoverleg, ontoereikend zijn om het aantal WAO'ers en het ziekteverzuim fors terug te dringen. In de nieuwe adviesaanvraag aan de SER wordt voorgesteld de WAO-uitkering afhankelijk te maken van leeftijd en arbeidservaring en de uitkering alleen nog te verstrekken aan mensen die een arbeidsongeval hebben gekregen. Minister De Vries heeft gisteren in een interview in Het Binnenhof gezegd dat hij ervoor is dat werknemers bij ziekte enkele atv-dagen zouden inleveren. Dit gebeurt al bij het chemieconcern DSM en heeft niet tot tegenmaatregelen van de vakbonden geleid, aldus De Vries. Wöltgens benadrukte dat premier Lubbers zelf eerder tegenstander was van aanvullende maatregelen om de groei van het aantal WAO'ers en het hoge ziekteverzuim tegen te gaan, om de afspraken van het Najaarsoverleg niet te doorkruisen. Wöltgens zou om die reden eerder zijn standpunt hebben losgelaten dat werkgevers wette- Die kritiek uitte D66-fractieleider Van Mierlo gisteren aan het adres van CDA en PvdA, tijdens het debat over de Tussenbalans. Van Mierlo reageerde op uitspraken van PvdA-fractieleider Wöltgens dat de PvdA geen voorstander is van alle maatregelen die het kabinet in de adviesaanvrage aan de SER over de WAO en het ziekteverzuim heeft opgesomd. De PvdA heeft grote moeite met een aantasting van de WAO-uitkering en het invoeren van wachtdagen in de Ziektewet voor werknemers. CDA-fractieleider Brinkman verklaarde zich wel voorstander van diverse maatregelen. De CDA-fractie, zei hij, vindt dat 'indringende wijziging' nodig is in de aanpak van de WAO- en Ziektewetproblematiek. "Pijnlijke maatregelen zijn onontkoombaar. Onbespreekbaarheden moeten bespreekbaar worden." Zowel van de zijde van de regeringsfracties als van de oppositie werd gisk teren duidelijk gemaakt dat de afspraken die het kabinet met de sociale
lijk zouden moeten worden verplio vaste percentages gehandicapten dienst te hebben. Wöltgens wilde niet ingaan opö fers van het Centraal Planbutf' (CPB), waaruit blijkt dat de bestrijdl van de WAO- en Ziektewetproblefl' hooguit 0,6 miljard gulden zou ren. Het kabinet gaat in de Tussent* lans uit van een opbrengst van * miljard gulden.