Een onmisbaar wapen.
De Apostel Paulus heeft twee jaren van zijn leven als gevangene doorgebracht.
Dat was te Rome, de hoofdstad van het toenmalige Romeinsche Keizerrijk. Hij werd echter niet in de gevangenis opgesloten, maar mocht zelf een huis huren. Om ontvluchting te beletten werd een krijgsknecht bij hem geplaatst en met een keten aan hem verbonden. Bij de aflossing werd de keten ontsloten en gesloten.
We kunnen begrijpen dat Paulus met zijn bewakers veel zal gesproken hebben, hen nauwkeurig heeft opgenomen en van elk deel hunner wapenrusting de beteekenis en het gebruik zich heeft laten verklaren.
Een belangrijk deel van die ouderwetsche wapenrusting was het schild. Dat schild werd van hard hout gemaakt en met leder overtrokken. Het werd aan den linkerarm gedragen en was zoo groot, dat het geheele lichaam er mede bedekt werd. Het gebruik van dit schild, dat men in den oorlog snel naar alle kanten moest kunnen wenden, vereischte groote lichaamskracht en eene behendigheid en vaardigheid, die alleen door langdurige oefening verkregen kon worden.
Uit de gevangenschap heeft Paulus onderscheidene brieven aan Christelijke gemeenten geschreven, waarin zinspelingen voorkomen op die Romeinsche wapenrusting. Zoo schrijft hij o. a. aan de Christelijke gemeente te Efeze, als hij haar vermaant wel gewapend te zijn tegen de verleiding der zonde:
„Bovenal aangenomen hebbende het schild des geloofs met hetwelk gij alle vurige pijlen des boozen zult kunnen uitblusschen". Ef. 6 : 16. Dit beteekent: dat het geloof in den strijd tegen de