Na 4 X 24 uur bij 37° C. in de broedstoof te zijn geplaatst is een resultaat verkregen zooals in tabel No. X is af te lezen.
Alvorens in het kort samen te vatten, wat in dit hoofdstuk betreffende Dakin's vloeistof nagegaan is, dient nog vermeld te worden, de werking der oplossing op versch bloed. Indien eenige druppels versch bloed opgevangen worden in 10 cc eener physiologische keukenzoutoplossing, en daarna de oplossing goed gemengd en gecentrifugeerd wordt, is de bovenstaande vloeistof volkomen helder en ongekleurd.
Wordt echter deze zelfde proef herhaald, terwijl enkele druppels eener 0.5 % Dakin's oplossing aan de oplossing worden toegevoegd, dan blijkt de bovenstaande vloeistof een donker-roodbruine kleur te hebben aangenomen.
Onder den invloed van Dakin's vloeistof heeft de bloedkleurstof de roode bloedlichaampjes verlaten, terwijl er bovendien een verandering der bloedkleurstof plaats gevonden heeft. Deze loslating der bloedkleurstof kan niet veroorzaakt zijn door een vermindering van de osmotische drukking der omgeving, immers de vriespuntsdaling der gebruikte oplossing van Dakin kon ik bepalen op 0.695°.
Bij spectroscopisch onderzoek blijken de beide oxyhaemoglobinestreepen uit het spectrum verdwenen te zijn, en worden evenmin andere absorptiestreepen gezien :).
Het gelukt niet door toevoeging van pyridine en zwavelammonium de haemochromogeenstreep te voorschijn te doen komen.
Gaan we thans in het kort na, de gevolgtrekkingen, die op grond van de beschreven proeven gemaakt kunnen worden, dan blijkt:
1°. De oplossing van Dakin is gemakkelijk en goedkoop te bereiden.
2°. De oplossing vertoont in vitro krachtig desinfecteerende eigenschappen.
3°. Indien men de vloeistof samenbrengt met dierlijk eiwit
J) Hierbij betuig ik mijn hartelijken dank aan Dr. F. A. Steensma, lector aan de Utrechtsche Universiteit, voor zijn hulp, mij bij dit onderzoek verleend.