naar Rusland (Warschau en Lodz), waarna hij zich te Amsterdam vestigde en daar aan velerlei muziekgezelschappen verbonden werd, om later op te treden als dirigent van de Nederlandsche Opera aldaar en der Amsterdamsche Orkest-vereeniging. Gedurende het zomerseizoen dirigeerde hij het Kur-orkest te Bad Kreuznach, om vervolgens weer de leiding der concerten te Warschau en Lodz op zich te nemen.
Eindelijk trad hij op als dirigent der Vlaamsche Opera te Antwerpen. Hierna volgde zijn benoeming tot dirigent der „Nieuwe Nederlandsche Opera, waar onder zijn leiding o.a. „Herbergprinses” en „Bruid der Zee” van Jan Blox voor het eerst met veel succes werden opgevoerd.
Na het overlijden dezer opera, keerde hij weer naar Arnhem terug, om opnieuw de leiding zijner stichting, de Arnhemsche Orkestvereeniging, op zich te nemen, benevens die der Kon. Mannenvereeniging ~Aurora” en der afdeeling „Toonkunst”.
De Arnhemmers dragen hem een warm hart toe voor het vele, dat hij voor de muzikale ontwikkeling dezer stad gedaan heeft.
Den 15011 April 1908 herdacht J. A. Kwast
zijn 30-jarige loopbaan als dirigent, en 26 Oct. 1909 het 20-jarig bestaan der genoemde Orkest-vereeniging.
Hij componeerde verscheidene werken voor orkest, militaire muziek, piano, viool, cello en zang, als: „Prinses Juliana-marsch,” voor piano; „Zangersmarsch,” voor mannenkoor; „Geldersch volkslied,” voor zang en piano; „Goud en zilver,” (1852, 1877, 1902), herinneringsmarsch, opgedragen aan j. Schmier.
In het buitenland dirigeerde hij nog concerten te Keulen, Frankfort a/M. en Essen. Dat zijn talenten ook in Nederland worden erkend, blijkt hieruit, dat hij in ’t verloopen winterseizoen het eerste concert der Rotterdamsche Orkest-vereeniging en een concert van het Harmonie-orkest te Groningen dirigeerde.
De directie van „de N. V. de Nederl. opera en operette” (Rembrandt-Theater, Amsterdam) engageerde J. A. Kwast als Kapelmeester voor het volgend seizoen 1910/n, ter vervanging van J. Richard Heuckeroth, die ontslag had genomen. J. M. S. Heukeroth blijft eerste Orkest-directeur. De heer Kwast dirigeerde daar voor het eerst bij de wederopvoering van Bizet’s „Carmen”.
L.
Laaken (Louis van der), geb. te Arnhem, 10 Oct. 1878, ontving aanvankelijk vioolonderricht van H. A. Meijroos aan de Instrumentale muziekschool aldaar, later van C. H. Coster privaat-onderwijs, en verkreeg het diploma van de N. T. V. voor viool, lager onderwijs.
In het genot eener subsidie van H. M. Koningin Wilhelmina en den steun van eenige heeren uit Arnhem studeerde hij daarna in harmonie en contrapunt bij B. Zweers te Amsterdam,
Na zijn studietijd werd hij benoemd tot organist der Herv. gemeente te Rheden. Thans is hij directeur der gemengde zangvereeniging „Richard Hol” te Arnhem, benevens leeraar voor piano, viool en theorie.
Als solo-violist trad hij o.a. op in Utrecht, Velp en Arnhem in Kerk-concerten en andere openbare uitvoeringen.
Van zijn compositiën worden genoemd :
Op. 1, „Koninginne – marsch”, voor orkest (ie uitv. 3 Febr. 1901).
„ 2, Orkeststuk, voor piano en orkest
„ 3; Concert-aria „Gequetst ben is van binnen”, met orkest. uK uitv. 13 Mrt. 1904 te Arnhem onder zijn leiding).
„ 4, „Ganymedes”, ouverture voor orkest uitv. als voren).
„ 5, „De Doge van Venetië”, zangspel met piano (niet uitgev.).
„ 7’ Drie liederen voor één zangstem met piano.
„ 8, Drie gemengde koren (uitg. Wagenaar Utrecht).
„ 9» Jagerscène, voor 3-stemmig Kinderkoor.
„ io, „Het eigenzinnige krabbetje”, driestemmige ballade met piano.
„ ii, „Neerlandsch lied", voor iof 2 zangst. met piano.
„ ia, Vogelenfee”, Cantate voor 3-stemmig koor en solo.
Symphonie-Ode, in 5 deelen, voor gemengd koor, sopraan-solo en orkest, (ie uitv. te Arnhem 1905, 2e uitv. 22 Apr. 1906 te Arnhem met het „Bachkoor” aldaar, onder leiding van den componist).
Op. 14, brie Cantiones Sacrae, voor vioolsolo met orgel.
„ i 6, Strijkkwartet (e kl. t.)
„ i 7, „Symphonische fantasie", voor groot orkest, (ie uitv. onder Hutschenruyter te Utrecht 27 Febr. 1907, en daarna een paar malen te Groningen).
„ 20, Vier orkeststukken over hoofdpersonen uit „Ein kampf um Rome”