De gemeente bezit aan den linker IJseloever tegenover de stad een stadsweide, groot ruim tachtig hectaren. Volgens sommigen zou die weide een gift van hertog Reinoud I (den 26en Juni 1301) zijn als blijk van, erkentelijkheid voor het prachtige onthaal bij Doesburg genoten. Deze vorst stond een stuk grond, „Poil" genaamd, aan de ingezetenen tot voortdurend gebruik in bezit af. De oorkonde hiervan bevindt zich in het gemeente-archief. Zij, die het zoogenaamde burgerrecht hadden gekocht, waren gerechtigd er drie koeien te laten weiden. Aan het verleenen van burgerrecht werd in de 18e eeuw door den magistraat de voorwaarde verbonden dat men zijn kinderen in de Hervormde leer moest doen.
In 1866 heeft de gemeente, op garnizoen prijs stellende, voor eigen rekening een groote kazerne, de Mauritskazerne, laten bouwen (voor 1000 mam). In 1890 bestond het garnizoen uit 317 man.
De regeering der plaats bestond vroeger uit acht leden, t.w. twee burgemeesters, zes schepen of raden, twee secretarissen en eeu advocaat-fiscaal met vier en twintig gemeenteleden. Tot het Richterambt van Doesburg behoorden eertijds behalve de stad, Angerlo, Drempt, Oud Keppel, Olbergen, Beinheim en Angerlobrcek. Bij de oude rechtspleging werd door den magistraat niet altijd de noodige kieschheid betracht. Zoo veroordeelde deze d.d. 25 Juni 1630 Tri]n Teunissen, oud 16 jaar, om in hare gevangenis of met gesloten deuren moedernaakt te worden gegeeseld!
In de 15e eeuw was er een vermaarde Latijnsche school, die in 1466 te niet ging, in de 17e eeuw herleefde en in 1883 opgeheven. De gemeente bezit nog de van deze school afkomstige bibliotheek.
De ingezetenen vonden hoofdzakelijk hun bestaan in den landbouw. Ook was er een stoom-oliemolen, een leerlooierij, een scheepstimmerwerf, een politoer- en vernisfabriek, benevens een houtzaagmolen. Bekend waren de Doesburgsiche mosterd en het bier.
Op de Algemeene Begraafplaats vindt men de graftomben van de Schout-bij-Nacht G. M. A. Verhuell, f te Arnhem 1860 (den Vader van den bekenden Alexamder Verhuell).
Doesburg is de geboorteplaats van den geschiedschrijver en burgemeester Adam Huijgen (geboren eerste helft 17e eeuw) en van den Admiraal Jan Hendrik van Kinsbergen (geb. Mei 1735, f 27 Mei 1819).
Een uur gaans van de stad ligt het kasteel Bingerden met fraai bosch van Baron van Heeckeren van Keil.
Het wapen van Doesburg is een oud kasteel, wellicht op den Drusiaanschen burg zinspelende.