Oscillatie (< Lat. osculum, dem. van os = mond; lett. mondje, kus). Math. gebruikt voor de nauwe aanraking van twee kegelsneden, wanneer drie snijpunten zijn samengevallen en voor die van een ruimtekromme met een vlak, dat drie samengevallen punten met de kromme gemeen heeft. Ww. osculeren.
Ovaal (< Lat. ovum = ei). Eivormig.
Oxytome (< Gr. olfrc, = scherp; to[at) = snede). Nieuw gevormd woord voor het weergeven van den Gr. term -q toü o^uywviou xcóvou to(xy) = snede van den scherphoekigen kegel = ellips. De ellips werd namelijk aanvankelijk voortgebracht door een omwentelingskegel, waarvan de meridiaandoorsnede een scherpen tophoek heeft, te snijden met een vlak loodrecht op een beschrijvende rechte.
P
ü. m, 16e letter van het Gr. alphabet, gebruikt ter aanduiding van de verhouding van omtrek en diameter van den cirkel. Oorspronkelijk was hiervoor door Oughtred (1574 1660)
gekozen 7t/S, waarin n de eerste letter is van 7tsp«pépsia = omtrek (uepl = rondom; ipépsiv = dragen) en 8 die van 8iafj.eTpo<; = middellijn. Later bleef hiervan alleen n over. De hoofdletter II is als productteken in gebruik.
Parabolisch (-»■ parabool). De gevallen, waarin twee gezamenlijk optredende grootheden reëel verschillend, samenvallend of toegevoegd complex kunnen zijn, worden vaak onderscheiden als hyperbolisch, parabolisch en elliptisch, in verband met het gedrag van de drie kegelsneden t.o.v. de oneigenlijke rechte. Vb. In een parabolisch punt van een oppervlak heeft de doorsnede met het raakvlak een keerpunt in het raakpunt. In een parabolische involutie vallen de dubbelelementen samen.
In „parabolische meetkunde” duidt het woord parabolisch aan, dat men te maken heeft met een overgangsgeval tussen hyperbolische en elliptische meetkunde.
Paraboloide (—»■ parabool', —► -oide) Paraboolachtig. Quadratisch oppervlak, dat aan het oneigenlijke vlak raakt. De naam is ontleend aan de analogie met de parabool, die aan de oneigenlijke rechte van haar vlak raakt. In de Gr. wiskunde komt voor de omwentelingsparaboloide onder den naam van rechte conoide (opfroyamov xwvosiSèi;).