I AANMERKINGEN
O F £k ‘T
PLAN'
VAN DEN 'BEEK
Lr A»m C. SCHRYVER,
Rediis is m TEitviiy.c ZEE0!Ef$T
IMS. 2iïJWi&fKP DER 8.EPUBLi^CE,
»’ H ït, i. 4 ! A&G li
Een vermeldenswaard lichtpunt is wel de oprichting van het zeemanscollege te Amsterdam, vrij spoedig gevolgd door een te Rotterdam, mede tot stand gebracht door steun der V.O.C.
Aan het hoofd van het Amsterdamsche college stond de mathematicus en examinator voor officieren en stuurlieden, Corneüs Douwes, wereldberoemd gewor¬
den door zijn zeevaartkundige tafels. Met hulp van een instrumentmaker en een „onderwijzer te water”, die als commandeur en mentor, de jonge officieren op instructiereizen vergezelde, bereikte Douwes buitengewoon goede resultaten. Onder zijn 47 leerlingen telde hij een kapitein, luitenants,adelborsten, stuurlieden en zelfs een weetgierigen konstabel en eenige scheepstimmerlieden.
Mannen als W. van Braam, Adriaan Braak en Salomon Dedel — wij zullen hen later in actie zien — dankten hun opleiding aan dit college.
Voor de officieren, althans de oudjes, werd onder ’s Prinsen bewind zeer veel bereikt, denkelijk meer dan in het belang was der marine.
Schrijver kreeg zijn billijk loon; hij werd in 1748 luitenant-admiraal en in 1750 kwam, bij het vieren van den tweeden jaardag van het herstel van Oranje, de groote promotie los.
Onder de.. 17 benoemde vlagofficieren waren kapiteins met 30 en 50 dienstjaren, die naar het voorkomt, beter gepensionneerd hadden kunnen zijn met een titulairen rang.
Amsterdam beschikte nu over 2 luitenant-admiraals, 3 vice-admiraals en 4 schouten-bij-nacht; Zeeland kon het stellen met één functionaris in alle drie rangen en het Noorderkwartier was met één schout-bij-nacht tevreden. Alles tezamen kregen wij 3 vlagofficieren meer dan in ons bloeitijdperk.
Ten slotte had Willem IV een gelukkige hand, toen hij als zijn permanenten vervanger bij de admiraliteiten van Holland Gerard Hasselaar benoemde, een man, wiens energie echter moest doodbloeden door tegenwerking, na het overlijden van den stadhouder.
IN t 6 * A V I N B A 6 SjMATTHEUS GAILUIB M. DCC LV.
HET IN 1755 DOOR ADMIRAAL SCHRIJVER GEPUBLICEERDE PLAN OM ENGELSCHE EN FRANSCHE WERKEN OVER DEN SCHEEPSBOUW IN HET NEDERLANDSCH TE VERTALEN EN OOK LANGS DIEN WEG VERBETERING VAN ONZEN SCHEEPSBOUW TE VERKRIJGEN, VOND VEEL BESTRIJDING, UITERAARD NIET HET MINST VAN DE ZIJDE ONZER SCHEEPSTIMMERLIEDEN.
SI