vagletscher, die als een kolossale ijsstroom neer daalt van den Mont Blanc top. Op een dag in November, ’t was in het jaar 1926, is een stuk van dezen gletscher naar omlaag gestort. De angstwekkende lawine sleepte bosschen, steenen, huisjes, vee en gewassen meedoogenloos in haar vaart mee, een oorverdoovend geraas vervulde het gansche Alpendal, een ieder was door schrik en ontzetting bevangen. Doch even plotseling als de vernieling was begonnen, kwam zij weer tot stilstand en wel op een wonderbare plek. Juist daar waar te St. Jean de Purtud de eerste grondslagen eener christelijke kerk gelegen waren, hield de lawine stil en het staartstuk der verwoesting lag precies aan den voet van het kapelletje met het miraculeus Mariabeeld van Nötre Dame de Guérison! Wreed en hard kan de natuur zijn en alle menschelijke kracht schiet dan te kort om haar te temmen, maar sterker dan de vernielende natuurkrachten en verwoestende elementen zijn de bovennatuurlijke krachten en machten, die de Val d’Aosta door de eeuwen heen beschermen.
Als een krans van heiligdommen, die fier de namen dragen der martelaren en geloofshelden, die hier leefden en stierven, reien de kapellen, de kruisen, bedevaartoorden, Mariabeelden, hospitiën, seminaries en de door religieusen bestierde ziekenhuizen en vacantiekolonies zich aaneen. Alles in deze ontzagwekkend grootsche, woeste natuur getuigt van het geloof in hun beschermende macht. Zoo verheffen de bergtoppen zich met hun heiligende sfeer omhoog, als een voortdurend koorgebed dat opstijgt naar den hemel.
Een van de meest indrukwekkende en gedurfde ondernemingen is wel geweest het plaatsen van een Mariabeeld op den 4014 Meter hoogen spitsen rotspunt van de Dent du Géant, in de Mont Blanc groep. Met een sterke telescoop kan men het beeld zien vanuit Courmayeur, de bestijging van den lastigen steilen rotswand moet echter in