326
NEDERLAND EN DE INDIEN.
ook in talrijke „Europeesche" gebouwen is beproefd. Indien hij daarbij Inlandsche bouwkunstenaars ontmoet als opvolgers van den in 1920 overleden Atmodirono, zal hij zeker niet nalaten, ons daarover in te lichten in „Reis-indrukken", even interessant als die over Amerika.
Intusschen heeft een Indonesische kunstenaar reeds lang bij ons zelf een instelling geopend, die geregeld licht verbreidt over de geheele moderne Indische cultuur en die tevens dient om aanraking en uitwisseling tusschen Oost en West te bevorderen. Het is het kantoor der „Uitgeversmaatschappij Adi Poestaka", tevens Algemeene boekhandel, Laan van Meerdervoort 332, den Haag. Daar zetelt Noto-Soeroto als ijverig en accuraat man van zaken.
Daar geeft hij de „Levensschetsen van vooraanstaande Indonesiërs" uit en het maandblad „Opgang" (Oedaya) en tal van andere, ook groote, werken.
Noto Soeroto, zoon van den boven meermalen genoemden Prins Noto Dirodjo, is, na eenige studiejaren, als candidaat in de rechten uit Leiden gegaan om als reserve-officier bij de huzaren op te komen. Vervolgens is hij aan 't hoofd dezer zaak getreden en geeft daar het bewijs, dat een Javaan ook koopman kan zijn. Zijn boekhandel heeft vooral ten doel, Nederlandsche werken van litteratuur etc. naar Indië te exporteeren. Zélf is hij, als dichter, de beste vertegenwoordiger van Oostersche kunst in Westersch kleed, vertolker van Tagore en schrijver van „Melati-knoppen", van „Moeders Haarwrong" en vooral van rijmlooze verzen, die klinken als Bijbeltaal:
„O, mijn volk, mogen Uw zonen zich over de aarde verspreiden, overal waar menschen hun woningen hebben, mogen zij bouwstoffen zoeken, zoo naarstig als de bijen van bloem tot bloem en van veld tot veld de honig verzamelen den ganschen dag".
Dit is hooge poëzie, en toch zonder duisterheden.
Dit is de stem van den mensch, die roept om gemeenschap der volkeren, om „veralgemeening" zooals Dr. Berlage het noemt. Berlage die óók uit hooger sferen kan spreken en van wien nu