De Indische courant

  • Kopieer en plak deze bronvermelding in je document

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

KUNST. Carl Schuricht over muziek.

De belangstelling in Duitschland.

In de Haagsche Post komt een interview voor met Carl Schuricht. Daarin vertelde de dirigent, dat de belangstelling in goede muziek in Duitschland sterk toeneemt. „Schrijft u dit onder meer toe aan de radio ?" — „Het kan niet ontkend worden, dat de radio de verspreiding van goede muziek sterk heeft bevorderd. In Duitschland treden de bekende dirigenten regelmatig voor den microfoon op. Technische verbeteringen, die verwacht kunnen worden, zullen den invloed der radio nog versterken. Men zal ook veel meer speciale composities voor radio-doeleinden moeten schrijven.

Het is een erkend feit, dat tal van perfect weergegeven partituren niet al te best overkomen ; de uitzendingen uit concertzalen toonen dit vaak genoeg aan. Er zullen zeer zeker in de toekomst werken ontstaan, door jongere componisten speciaal voor den radio-microfoon geschreven.

Te Berlijn voor den Rundfunk dirigeerend, heb ik de gelegenheid gehad het werk van uwen landgenoot Bronsgeest van nabij te kunnen volgen en te waardeeren" —

„Acht gij, in puur muzikaal opzicht, de klankfilm van groot belang ?"— ik heb reeds enkele klankfilms gezien en gehoord die muzikaal op een hoog peil Itonden. Wie weet welke geheimen de klankfilmtechniek nog verbergt! Men kan er bijna niet aan twijfelen, dat de toekomst ook op dit gebied nog menige verrassing zal brengen."—„Wij kwamen uw naam reeds enkele malen tegen in gramofoon-catalogi. Kent gij de gramofoon tevens een instructieve waarde toe?"

„Zonder twijfel. Ik heb te Berlijn voor Ultrafoon het 90 man groote Philharmonisch Orkest gedirigeerd, en was ook in artistiek opzicht met de resultaten zeer ingenomen. Daar ik veel belang stel in de gramofoon, heb ik mij verschillende opnamen, door Toscanini en Stokowski geleid, laten voorspelen. Het is duidelijk, dat daarvan een invloed ten goede móét uitgaan. De muziekminnaar maakt per gramofoonplaat niet alleen kennis met vele uitnemende orkesten, die in de diverse groote steden werkzaam zijn, maar, wat trouwens meer waard is, hij leert de opvattingen van de groote dirigenten onzer dagen kennen. En is in staat tevens zijn repertoirekennis te verrijken. Juist daardoor is mijn vertrouwen in de paedagogische waarde van de gramofoon zeer groot. „Ein grosses Erziehungsmittel."

Het is u natuurlijk bekend, dat, om bij de Duitsche groote dirigenten te blijven, Kleiber door Toscanini uitgenoodigd werd zes weken te New-York te dirigeeren, waaraan hij gevolg heeft gegeven, Furtwangler's concertreizen.