Collectie
Handleiding
In deze handleiding vind je uitleg en tips over het gebruik van Delpher. Er staat bijvoorbeeld meer informatie over het formuleren van zoekvragen en het bekijken, opslaan en delen van publicaties.
Zoeken in Delpher
- De Zoekbox gebruiken
Op de homepage van Delpher staat een zoekbalk. Typ de zoekterm van je keuze in en druk op enter. Delpher gaat nu zoeken naar treffers in alle Delphercollecties.
- Hoe zoek je het best?
Delpher bevat gedigitaliseerde kranten, boeken, tijdschriften en radiobulletins van verschillende erfgoedinstellingen. Meer informatie op de pagina: Wat zit er in Delpher?
Zoeken naar 2 woorden die niet dicht bij elkaar staanTyp AND tussen de zoekwoorden. Beide woorden moeten voorkomen in de tekst, maar ze hoeven niet dicht bij elkaar te staan. Voorbeeld: Beatrix AND Claus. Deze optie staat standaard aan als je zoekt naar meer dan één woord.
Zoeken naar een vaste combinatie van woordenZet je zoekterm tussen dubbele aanhalingstekens. Bijvoorbeeld: "Koningin Beatrix". De resultatenlijst geeft alleen treffers met deze vaste combinatie.
Zoeken naar 2 woorden die wel dicht bij elkaar staanTyp PROX tussen de zoekwoorden. Beide woorden moeten voorkomen in de tekst en ze moeten in elkaars nabijheid staan. De maximale afstand is 10 woorden.
Sluit bepaalde combinaties van woorden uitTyp NOT tussen de zoekwoorden. Het tweede woord mag niet voorkomen in de tekst. Bijvoorbeeld: koningshuis NOT Nederland.
Zoeken naar één van beide woordenTyp OR tussen de zoekwoorden. Bijvoorbeeld: Beatrix OR Claus. Je krijgt alle treffers waarin de namen Beatrix of Claus voorkomen
Zoeken naar verschillende versies van een woordTyp een * om verschillende uitgangen te vervangen. Bijvoorbeeld: Nederland* geeft je treffers op Nederland, Nederlander, Nederlandse, enz. Typ een ? om één enkel teken te vervangen. Bijvoorbeeld: va?antie geeft je treffers voor vakantie en vacantie. Standaard zoekt Delpher naar historische spellingvarianten. * en ? kunnen niet gebruikt worden aan het begin van een zoekopdracht.
AccentenAls je zoekt op woorden zonder accent, levert dit ook treffers met accent op.
Voorbeeld 1: Zoeken op Leon levert ook de treffer "Léon"
Als je een zoekwoord ingeeft met een accent, levert dit alleen treffers met accent op.
Voorbeeld 2: Zoeken op Renée levert alleen treffers met exact "Renée" . "Renee" wordt dan niet teruggevonden.
Dit geldt voor alle tekens met accenten zoals bijvoorbeeld ö, é, à, ç, ê, …
Leestekens1. Hoofdletters
Hoofdletters in zoekwoorden worden genegeerd.Voorbeeld 1: Zoeken op “de wit” geeft de treffers “De Wit” , “de Wit” en “De wit”.
2. Het koppelteken "-" en de apostrof " ' "
Als je zoekt met een koppelteken of apostrof, wordt er ook letterlijk naar dit koppelteken of apostrof gezocht.
Voorbeeld 1 : Zoeken op "kunstzinnig-bewogen" met koppelteken geeft alleen treffers waar ook letterlijk "kunstzinnig-bewogen" staat in de tekst.
Voorbeeld 2: Zoeken op "D'Huys" met apostrof geeft alleen treffers waar er ook letterlijk "D'Huys" staat.
Als je zoekt zonder koppelteken of apostrof, worden er ook treffers gevonden met koppelteken of apostrof.
Voorbeeld 1: Zoeken op "drugsbaron" geeft ook treffers waar er "drugs-baron" in de tekst staat.
Voorbeeld 2: Zoeken op "dhuys" geeft ook treffers waar er D'Huys in de tekst staat.
Als je zoekt op een deel van samenstelling, gescheiden door een koppelteken, wordt ook de volledige samenstelling gevonden.
Voorbeeld: Zoeken op "Mugge", geeft ook de treffer "Mugge-Plugge".
Deze specificaties zijn enkel van toepassing op de leestekens: ' en -
3. Andere Leestekens
Alle leestekens behalve de apostrof en het koppelteken worden door de zoekmachine genegeerd. Denk aan . ! , ? : _, maar ook alle andere mogelijke leestekens. Het maakt dus niet uit of je met of zonder een leesteken zoekt, de resultaten blijven gelijk.
Voorbeeld 1: Zoeken op "Feest!" geeft ook treffers met "feest".
Voorbeeld 2: Omgekeerd geeft zoeken op "hoera" ook de treffer "Hoera!"
- Zoeken in een van de materiaalsoorten
Je kunt je zoekactie preciezer maken door links van het zoekvenster één bepaalde materiaalsoort te kiezen, bijvoorbeeld kranten. Iedere materiaalsoort heeft onder de knop ‘uitgebreid zoeken’ zijn eigen mogelijkheden om je zoekactie nog specifieker te maken.
Zoeken in krantenAls je klikt op ‘uitgebreid zoeken’ krijg je alle opties te zien om je zoekactie preciezer te maken. Klik op de blauwe pijlen rechts om de opties uit te klappen en in te vullen.
Welke kranten zijn er van een bepaalde datum? Als je wilt weten welke kranten er van een bepaalde datum in Delpher aanwezig zijn, kun je het Krantenoverzicht raadplegen.
Zoeken in boekenAls je klikt op ‘uitgebreid zoeken’ krijg je alle opties te zien om je zoekactie preciezer te maken. Klik op de blauwe pijlen rechts om de opties uit te klappen en in te vullen.
In ‘boeken basis’ heb je meer opties dan in ‘boeken Google’. Daar zijn technische redenen voor.
Zoeken in tijdschriftenAls je klikt op ‘uitgebreid zoeken’ krijg je alle opties te zien om je zoekactie preciezer te maken. Klik op de blauwe pijlen rechts om de opties uit te klappen en in te vullen.
Zoeken in radiobulletinsAls je klikt op ‘uitgebreid zoeken’ krijg je alle opties te zien om je zoekactie preciezer te maken. Klik op de blauwe pijlen rechts om de opties uit te klappen en in te vullen.
Wat zijn radiobulletins? Zie voor meer informatie de collectiebeschrijving Radiobulletins op kb.nl.
Zoekresultaten bekijken en sorteren
- Soorten resultatenDe resultaten worden gepresenteerd per materiaalsoort
In Delpher krijg je altijd een lijst met zoekresultaten per materiaalsoort (boeken basis, boeken Google, kranten, externe kranten, tijdschriften, radiobulletins). Dat doen we omdat de mogelijkheden verschillen voor iedere materiaalsoort.
In de resultatenlijst is je zoekwoord geel opgelicht.
Resultaten uit DBNLDe Delpher zoekmachine is gekoppeld aan die van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren. DBNL-treffers met je zoekwoord worden getoond in je resultatenlijst met een DBNL-logo in het plaatje. Als je doorklikt wordt je verwezen naar de DBNL-website. Je krijgt daar geen scans (foto’s) van pagina’s te zien, maar uitgetypte teksten van belangrijk cultuurhistorisch bronmateriaal.
Resultaten met toegangsbeperkingenDelpher laat ook resultaten zien van materiaal dat we wel digitaal beschikbaar hebben maar dat je vanwege auteursrechten van huis uit niet kunt bekijken. Je ziet dan een dicht slotje bij het plaatje. Dit materiaal kun je wel inzien als je naar de leeszaal van de KB komt en hier met je laptop of een KB-computer werkt. Het slotje staat dan open. Hiervoor moet je wel lid zijn van de KB of ter plekke een gratis leeszaalpas laten aanmaken. Je kunt dit materiaal hier gebruiken voor je eigen studie- of privédoeleinden. Verdere verspreiding, herpublicatie en exploitatie in welke vorm dan ook (op papier of digitaal, zoals via internet) is niet toegestaan.
- Meer of minder details weergeven
Rechtsboven in het scherm met resultaten zie je naast ‘Weergave’ twee of drie symbolen staan. Je kunt daar kiezen of je een uitgebreide weergave wilt hebben van de hele resultatenlijst of een weergave op hoofdlijnen. Bij kranten kun je ook kiezen om de resultaten te tonen in een grafische weergave.
Je kunt ook voor iedere titel afzonderlijk meer details oproepen door te klikken op ‘Meer details’.
- Navigeren binnen de zoekresultatenBladeren tussen pagina's
Onderaan je scherm zie je deze balk. Daarmee kun je bladeren en springen tussen de pagina’s. Je kunt ook het aantal zoekresultaten op je scherm groter of kleiner maken.
Springen naar een bepaalde paginaOnderaan je scherm zie je deze balk. Daarmee kun je bladeren en springen tussen de pagina’s. Je kunt ook het aantal zoekresultaten op je scherm groter of kleiner maken.
- Sorteren van zoekresultaten
Delpher zet het meest relevante resultaat bovenaan je lijst. Delpher kijkt daarbij o.a. naar het aantal keren dat de zoekterm voorkomt in de publicatie en naar de lengte van de tekst. Delpher kijkt niet standaard naar de publicatiedatum. Je kunt de sortering aanpassen. Iedere materiaalsoort heeft daarvoor eigen mogelijkheden.
Bovenin je scherm vind je dit veld:
Klik op de pijl en je krijgt alle sorteermethodes aangeboden. Je kunt bijvoorbeeld sorteren op titel, datum of relevantie.
De precieze sorteermogelijkheiden verschillen per materiaalsoort.
In Boeken Google kun je de zoekresultaten niet sorteren.Standaard staat gesorteerd op 'relevantie', wat is dat?Delpher zet het meest relevante resultaat bovenaan je lijst. Delpher kijkt daarbij o.a. naar het aantal keren dat de zoekterm voorkomt in de publicatie en naar de lengte van de tekst. Delpher kijkt niet standaard naar de publicatiedatum. Je kunt de sortering aanpassen. Iedere materiaalsoort heeft daarvoor eigen mogelijkheden.
Sorteren bij boeken basisBovenin je scherm vind je dit veld:
Klik op de pijl en je krijgt alle sorteermethodes aangeboden. Je kunt sorteren op titel, auteur, datum of relevantie, oplopend of aflopend.
Sorteren bij boeken GoogleJe kunt niet sorteren in deze categorie.
Sorteren bij krantenKlik op de pijl en je krijgt alle sorteermethodes aangeboden. Je kunt sorteren op artikel, op krantentitel, op datum, of relevantie, oplopend of aflopend.
Sorteren bij tijdschriftenKlik op de pijl en je krijgt alle sorteermethodes aangeboden. Je kunt sorteren op tijdschrifttitel, op datum, of op relevantie oplopend of aflopend.
Sorteren bij radiobulletinsKlik op de pijl en je krijgt alle sorteermethodes aangeboden. Je kunt sorteren op datum of op relevantie, oplopend of aflopend.
- Filteren van zoekresultatenFilteren bij boeken basis
Links van de zoekresultaten staan je filteropties. Voor boeken basis kun je kiezen tussen de periode van verschijnen en de bibliotheek waar het origineel wordt bewaard (‘herkomst’).
Filteren bij boeken GoogleIn deze categorie kun je niet filteren.
Filteren bij krantenLinks van de zoekresultaten staan je filteropties. Voor kranten kun je filteren op periode, op verspreidingsgebied, op soort bericht, op krantentitel, op plaats van uitgave, op de bibliotheek waar het origineel wordt bewaard (‘herkomst’), en de datum wanneer het object is toegevoegd in Delpher.
Filteren bij tijdschriftenLinks van de zoekresultaten staan je filteropties. Voor tijdschriften kun je filteren op periode, op tijdschriftonderdeel, op titel van het tijdschrift, op herkomst, op onderwerp en de datum wanneer het object is toegevoegd in Delpher. Als je wil filteren op titel, klik je op ‘Kies titel tijdschrift’. Je krijgt dan een keuzemenu.
Filteren op onderwerp: bètaversie
Filteren op onderwerp is nog een bètaversie: de functionaliteit is nog in ontwikkeling. De trefwoorden worden continu gewijzigd en bijgeschaafd. Het kan dus zijn dat je onjuist toegekende of dubbele trefwoorden tegenkomt. Daarnaast zijn er ook tijdschrifttitels die nog geen trefwoord hebben.
Houd er rekening mee dat er nog geen hiërarchische structuur is aangebracht tussen de verschillende onderwerpen. Als je het trefwoord “Sport” selecteert, krijg je niet die resultaten te zien die alleen “Voetbal” als onderwerp hebben.
De onderwerpen worden toegekend op het niveau van de tijdschrifttitel. Dit wil zeggen dat elke aflevering van hetzelfde tijdschrift dezelfde onderwerpen heeft. Als er in de Bioscoopcourant, dat als onderwerp audiovisuele media heeft, ook een artikel over sport staat, ga je dit niet terugvinden als je je zoekt op het onderwerp “Sport”.
Als je meerdere onderwerpen kiest, vind je tijdschriften die minimum een van beide onderwerpen hebben. Selecteer je bijvoorbeeld “Luchtvaart” en “Mijnbouw”, dan vind je tijdschriften met als onderwerp “Luchtvaart” of met als onderwerp “Mijnbouw”.
Filteren bij radiobulletinsLinks van de zoekresultaten staan je filteropties. Voor radiobulletins kun je filteren op periode.
- Grafische weergave zoekresultaten
Deze functie is niet beschikbaar voor telefoons en kleine beeldschermen.
Wat zie je in de grafische weergave?De grafische weergave vind je op deze pagina. De grafiek laat je zien hoe vaak je zoekterm in krantenartikelen voorkomt in een door jou gekozen tijdvak. Je kunt kiezen tussen de weergave van absolute getallen of de weergave van relatieve waarde ten opzichte van het geheel.
Wanneer je de weergave van absolute waarden selecteert, zie je het aantal artikelen dat er in Delpher is gevonden waarin je zoekterm voorkomt.
Wanneer je de relatieve waarden t.o.v. het geheel selecteert, wordt het aantal gevonden artikelen met minimaal een keer je zoekterm afgezet tegen het totaal aantal artikelen in dat jaar of die dag dat in Delpher beschikbaar is.
Hoe de grafische weergave werktWanneer je in de krantencollectie met een of meerdere zoektermen hebt gezocht verschijnt er boven de resultatenset een knop voor grafische weergave.
Wanneer je op de knop voor grafische weergave klikt, krijg je dit resultaat te zien:
Het woord ‘fiets’ komt 492.797 keer voor, altijd in kranten van na 1894. Onder de grafiek staan de filters die je hebt ingesteld. Wanneer je op een desktop met de muis boven de grafiek hangt, zie je de getallen per jaar. Je kunt doorklikken op één bepaald jaar en alleen die zoekresultaten bekijken.
Hoe je de grafische weergave aanpast- Met de schuiven onder de grafiek kun je de zoekperiode veranderen.
- De standaardweergave is in jaren, maar als de periode kleiner is dan 5 jaar, kun je de weergave ook in dagen opvragen.
- Standaard zie je absolute getallen; je kunt in het vakje ‘waarde’ kiezen voor ‘relatief ten opzichte van geheel’.
Data uit de grafische weergave delen en exporterenVia de knop rechtsboven in de grafiek kun je:
- de grafische weergave printen.
- de grafische weergave downloaden in .png of .jpg.
- de data van de grafische weergave downloaden in .xlsx of.csv.
- Een nieuwe zoekactie op een gevonden kenmerk
Binnen een zoekresultaat zijn er velden (groenblauw van kleur) waarop je kunt klikken. Dat zijn bijvoorbeeld de auteursnaam of de datum. Als je hierop klikt, gaat Delpher op zoek naar alle andere treffers met dat kenmerk binnen de materiaalsoort, bijvoorbeeld alle boeken van dezelfde auteur of alle kranten van een bepaalde datum. Deze optie werkt niet in Boeken Google of de Radiobulletins.
- Toevoegen aan favorieten
Je kunt veelgebruikte resultaten toevoegen aan je favorieten door te klikken op de puntige ster rechts van ieder zoekresultaat. Je roept de favorieten weer op door in het Delpher menu (rechtsboven op het scherm) op favorieten te klikken. De favorieten worden opgeslagen door je eigen browser (Chrome, Firefox, etc.). De KB slaat die favorieten dus niet centraal op.
Wanneer je je browsergeschiedenis wist, ben je ook je Delpherfavorieten kwijt.
Publicaties bekijken, printen en delen
- Een publicatie bekijkenPublicatie bekijken: boeken, tijdschriften, radiobulletins
Je klikt op de gewenste publicatie in de resultatenlijst en je krijgt de pagina te zien waarin je zoekwoord voorkomt. Dat zoekwoord is geel gemarkeerd. Hoeveel je van de pagina te zien krijgt is afhankelijk van je apparaat (PC, tablet, mobiele telefoon).
Publicatie bekijken: krantenJe klikt op het gewenste artikel in de resultatenlijst op en je krijgt het artikel in beeld waarin je zoekwoord voorkomt. Dat zoekwoord is geel gemarkeerd. Hoeveel je van de pagina te zien krijgt is afhankelijk van je apparaat (PC, tablet, mobiele telefoon).
De tekst lezen (OCR)Wanneer je klikt op een resultaat, zie je standaard een afbeelding (scan) van een pagina (boeken, tijdschriften) of een artikel (kranten). De tekst op de afbeelding is niet altijd goed leesbaar. Daarom is de tekst meestal ook apart beschikbaar. Ga naar de rechterkant van je scherm en klik op het blauwe blokje ‘Tekst’. Die teksten zijn gemaakt door OCR-software (optical character recognition oftewel tekenherkenning). Meer informatie over OCR vind je hier.
De tekst klapt uit. Wanneer je de tekst wilt wegklappen klik je weer op het blauwe vlak.
Op kleinere schermen kun je de OCR lezen door de txt-file te downloaden en te openen. - Navigeren binnen een object
In de balk links van je object staan mogelijkheden om in- en uit te zoomen, de pagina te kantelen, de pagina over de volle lengte of breedte te zetten, te bladeren binnen het object, te zoeken naar woorden binnen het object, en om meer details op te vragen. Bij ‘gevonden in dit boek’ zal Delpher altijd het zoekresultaat op 1 zetten dat de hoogste relevantie heeft. Dat kan de eerste zijn of de laatste, of een treffer tussendoor.
Navigeren binnen een object werkt anders op je tablet of telefoon. Hier kun je inzoomen en uitzoomen door op het scherm je wijsvinger en duim van elkaar af of naar elkaar toe te bewegen (pinchen).
- In- en uitzoomen
Er zijn twee manieren om in- en uit te zoomen: a. Gebruik de zoombalk links op je scherm bij het kleine plaatje en sleep het balletje heen en weer tussen - en +. b. Ga met je muis naar de linker bovenhoek van je venster. Daar lichten vier symbooltjes op. Ga naar het symbooltje rechtsonder en verander de functie van je muis. Je kunt kiezen tussen een muis die standaard scrollt en een muis die standaard zoomt.
Op je tablet of telefoon zoom je in of uit door op het scherm je wijsvinger en duim van elkaar af of naar elkaar toe te bewegen (pinchen).
- Het venster groter en kleiner maken
Standaard staan er balken met functies links en boven je venster. Als je wilt kun je die inklappen zodat het hele scherm beschikbaar komt voor je object. Je gaat naar de linker bovenhoek van je venster. Daar lichten vier symbooltjes op. Kies tussen ‘volledig scherm’, ‘bovenbalk weg’, ‘zijbalk weg’. Klik op hetzelfde symbool om de functie ongedaan te maken. Op je tablet of telefoon zorgt een snelle dubbele klik op het krantenvenster ervoor dat de krant uitvult over het hele scherm.
- Standaard scrollen of zoomen met de muis
(Alleen voor PC’s:) Standaard is je muis ingesteld op scrollen door het object. Maar je kunt hem ook zo instellen dat de muis standaard zoomt. Ga met je muis naar de linker bovenhoek van je venster. Daar lichten vier symbooltjes op. Ga naar het symbooltje rechtsonder en verander de functie van je muis. Je kunt kiezen tussen een muis die standaard scrollt en een muis die standaard zoomt.
- Publicaties downloaden
Ga naar de witte balk direct boven je venster. Aan de rechterkant zie je deze symbolen:
Kies het het derde icoon van links. Als je erop klikt, krijg je drie opties.
- .jpg
Je downloadt een plaatje van de pagina of het artikel dat je op dat moment in je beeldscherm hebt staan. - .pdf
Je downloadt de hele publicatie, d.w.z. de hele krant, het hele boek, het hele tijdschrift. - .txt
Je downloadt de platte tekst zonder opmaak of afbeeldingen, van de pagina of het artikel dat je op dat moment geselecteerd hebt of dat gedeelte van het beeldscherm dat je met je schaartje geselecteerd hebt. Deze tekst is gemaakt door OCR-software (zie uitleg).
Weet je niet welke vorm je moet kiezen? Neem dan de optie .pdf. Die werkt op vrijwel alle apparaten.
- .jpg
- Objecten printen
Ga naar de witte balk direct boven je venster. Aan de rechterkant zie je deze symbolen:
Klik op de derde optie van links en download het object van je keuze (details onder ‘object downloaden’). Het object dat je hebt gedownload kun je opslaan op je eigen computer en vervolgens printen.
- Objecten delen
Ga naar de witte balk direct boven je venster. Aan de rechterkant zie je deze symbolen:
Klik op het vierde symbool van links en kies op welk medium je wilt delen, E-mail, Facebook, Twitter of LinkedIn. Je hebt de keuze uit verschillende urls al naar gelang het materiaal van je keuze (je kunt bijvoorbeeld verwijzen naar de hele aflevering van de krant, of naar een bepaald artikel).
Als je één artikel wilt delen op social media, ga dan naar de OCR-tekst (groenblauwe veld ‘Tekst’) en selecteer het artikel in de tekst daar. Iedere vervolgactie wordt dan beperkt tot het artikel. - Objecten citeren (bronvermelding)
Als je een object wilt citeren, kopieer dan niet de url in je browservenster, want die is aan verandering onderhevig. Ga in plaats daarvan naar deze symbolen rechtsboven je venster:
En klik op het meest rechtse symbool. Er komen nu één of meer bronvermeldingen tevoorschijn met een permanente url. Je kunt die knippen en in je document plakken. De KB zal ervoor zorgen dat de ‘permanente url’ altijd blijft verwijzen naar de krant of het boek van je keuze.
- Delen van pagina’s uitknippen en downloaden of printen
Ga naar de witte balk direct boven je venster. Aan de rechterkant zie je deze symbolen:
Klik op de schaar en sleep de +markering rond het deel dat je wilt uitknippen. Links onder het object krijg je drie vervolgopties: downloaden als plaatje, downloaden als tekstbestand en afdrukken. Klik op de optie van je keuze.
Instructiefilmpjes
Wij hebben een aantal instructiefilmpjes gemaakt die je op weg helpen in Delpher.
Eenvoudig zoeken
Uitgebreid zoeken
Zoeken met booleaanse operatoren
Zoeken met wildcards
Promotiefilmpje : lees het nieuws van toen
Wat is Delpher?
Maak kennis met Delpher
Ben je geïnteresseerd in geschiedenis en cultuur? Wil je meer weten over het verleden van je familie of je woonplaats? Ben je benieuwd wat de kranten schreven over de eerste maanlanding? Of zoek je dat ene artikel over een voetbalwedstrijd van vroeger? In Delpher vind je miljoenen historische kranten, boeken en tijdschriften uit de collecties van bibliotheken, archieven en wetenschappelijke instellingen. Je kunt alle digitaliseerde teksten gratis, woord voor woord doorzoeken, zonder dat je daarvoor een account nodig hebt.
Ga meteen naar historische kranten
Ga meteen naar historische tijdschriften
Ga meteen naar historische boeken
Start met zoeken in Delpher
Waar begin je met zoeken? Misschien is er al een onderwerp waar je meer over wilt weten. Vul in de zoekbalk je zoekterm in. Kies vervolgens voor één van de collecties (boeken, kranten, tijdschriften,…) en bekijk de zoekresultaten. Krijg je erg veel treffers of wil je je zoekvraag specifieker maken? Gebruik dan de filters links van de zoekresultaten of ga naar ‘Uitgebreid zoeken’. Heb je hulp nodig bij het zoeken? Raadpleeg de handleiding van Delpher
Onderzoek je familiegeschiedenis
Ben je geïnteresseerd in het verleden van je familie? Doe je onderzoek naar je stamboom? Door te speuren in Delpher kun je meer informatie vinden over je voorouders en de tijd waarin zij leefden. Typ je familienaam in en breng je familiegeschiedenis tot leven! Lees hoe je onderzoek kunt doen naar je familiegeschiedenis
Laat je inspireren
Ben je benieuwd wat er in de krant stond tijdens de Tweede Wereldoorlog? Zoek je een kerstrecept uit de jaren zestig? Of wil je weten hoe een negentiende-eeuwse huisvrouw in een seriemoordenares veranderde? Ontdek de rijkdom van Delpher via onze blogs.
Inspiratiepagina over de Tweede Wereldoorlog
Inspiratiepagina over Eetcultuur
Inspiratiepagina over Gezondheid
Ga naar het overzicht van alle inspiratiepagina's
Nieuw in Delpher
De collectie boeken, kranten en tijdschriften in Delpher wordt continu aangevuld. Bij elke release zetten we nieuwe bronnen in de kijker. Verwacht je een specifieke krantentitel? Ben je benieuwd naar dat ene voetbaltijdschrift? Of wil je kijken of er iets nieuws te vinden is over je voorouders?
Houd dan deze pagina in de gaten en bekijk nieuwe titels in Delpher.
- Gebruik van Delpher
Gebruik Delpher voor je onderzoek
Of je Delpher nu gebruikt voor je werk of je hobby, en of je nu geïnteresseerd bent in mode of het maatschappelijke debat; je ontdekt steeds iets nieuws in Delpher. Je vindt er miljoenen originele teksten uit historische, Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften. De teksten stammen uit de 15de tot de 21ste eeuw. Al het materiaal in Delpher mag je voor eigen onderzoek vrij gebruiken, maar het is niet toegestaan om grote aantallen objecten waar (mogelijk) auteursrecht op rust te downloaden. Wij monitoren misbruik en kunnen de toegang tot Delpher blokkeren Wil je meer weten? Lees onze gebruiksvoorwaarden.
Datasets voor wetenschappelijk onderzoek
Doe je wetenschappelijk onderzoek? We bieden verschillende Delpher-datasets aan. De omvangrijke digitale collecties maken het mogelijk om met software grote hoeveelheden tekst of afbeeldingen uit meerdere eeuwen te analyseren, op zoek naar historische patronen of juist breuken. Wanneer verdween een woord uit het Nederlands? Vanaf wanneer waren illustraties in Nederlandse kranten in meerderheid foto’s? Wanneer schreef men positief of juist negatief over bepaalde begrippen of personen? Daarnaast biedt al die data ook ongekende mogelijkheden om verbanden te leggen met andere collecties of data, of om de geschiedenis van Nederland tot leven te brengen via apps of online visualisaties. Lees meer over dataservices.
Privacyverklaring
Delpher is een website van de KB, nationale bibliotheek. In de privacyverklaring kun je lezen hoe de KB omgaat met je persoonsgegevens. We hechten veel waarde aan privacy en we zullen je persoonsgegevens met de grootst mogelijke zorg behandelen en beveiligen. Bekijk de privacyverklaring
Toegankelijkheid
We willen dat iedereen de informatie op Delpher kan bekijken en gebruiken. Ben je benieuwd naar de toegankelijkheidsverklaring van Delpher? Of wil je contact met ons opnemen, omdat je tegen toegankelijkheidsproblemen aanloopt? Lees hier alles over de toegankelijkheid van Delpher
- De techniek achter Delpher (OCR)
Om gedigitaliseerde publicaties op woordniveau te kunnen doorzoeken, moet de computer “weten” welke woorden er op de scan staan. Met behulp van OCR-software worden de scans omgezet in tekst die voor computers leesbaar is. Zonder OCR (OCR = Optical Character Recognition) zou een gedigitaliseerde pagina van een boek of tijdschrift niets anders zijn dan een plaatje van de tekst.
Hoe ouder het materiaal, hoe lastiger het wordt voor OCR-software om de tekst goed te herkennen. Er moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met oude spelling, met complexe paginaopmaak en lastige lettertypes, met verkleuring van het papier en vervaging van de inkt. Een berucht OCR-probleem vormde lange tijd het oude letterteken ‘ſ ’ dat vaak niet herkend werd als een 's'. Ook ‘ligaturen’ zoals het teken ‘&’ zijn lastig herkenbaar. Het gotische lettertype waarin veel 17e- eeuwse kranten zijn gedrukt is voor OCR-software geheel onleesbaar.
Kwantiteit versus kwaliteit
Wetenschappers en andere onderzoekers hebben graag een grote collectie digitaal bronnenmateriaal tot hun beschikking. Wetenschappers hebben ook belang bij een grote nauwkeurigheid van de OCR. Vaak moeten de digitaliserende instellingen keuzes maken. Als we veel willen digitaliseren, kan dat niet altijd op een hoog kwaliteitsniveau.
Handmatige correctie van OCR-teksten
Slechte OCR kan met de hand verbeterd worden, maar dat is een zeer arbeidsintensieve kwestie. De KB heeft in samenwerking met het Meertens Instituut een project uitgevoerd waarin ruim 200 vrijwilligers 6000 kranten uit de 17e eeuw en een deel van de Tweede Wereldoorlogskranten handmatig hebben gecorrigeerd. De nieuwe teksten zijn sinds mei 2020 via Delpher doorzoekbaar.
Delpher: de organisatie
Delpher is ontwikkeld en wordt beheerd door de KB, die daartoe samenwerkt met diverse bibliotheken en instellingen.
- Partners
Delpher is een initiatief van de volgende bibliotheken:
Rijksuniversiteit Groningen
De wetenschappelijke informatievoorziening van de Rijksuniversiteit Groningen wordt verzorgd door de Universiteitsbibliotheek (UB), bestaande uit de UB Binnenstad, de UB Zernike en de Centrale Medische Bibliotheek (CMB).
De UB fungeert als informatiecentrum voor de gehele universitaire gemeenschap, de andere bibliotheken zijn informatiecentra voor onderwijs en onderzoek van de eigen faculteit.Universiteit Leiden
De bibliotheken van de Universiteit Leiden bezitten samen ca. 3 miljoen boeken, meer dan 30.000 e-tijdschriften, 1 miljoen e-boeken en honderden databases, elektronische naslagwerken en digitale tekst- en beeldcollecties. De Bijzondere Collecties omvatten o.a. handschriften, oude drukken, prenten, foto's en (land)kaarten uit vele windstreken.
Universiteit Utrecht
De Universiteitsbibliotheek Utrecht is verantwoordelijk voor de wetenschappelijke informatievoorziening in de Universiteit Utrecht. Zij biedt de leden van de universitaire gemeenschap hoogwaardige diensten waarbij klantgerichtheid en flexibiliteit centraal staan. Zij draagt daarmee in kwalitatieve zin bij aan de doelstellingen van de universiteit: onderwijs, onderzoek en maatschappelijke dienstverlening. De Universiteitsbibliotheek Utrecht beheert een waardevol cultureel erfgoed dat zij verrijkt en ontsluit voor de universiteit en de samenleving.
Universiteit van Amsterdam
De bibliotheek (UBA) ondersteunt het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek aan de UvA. De UBA is een innoverende organisatie, die een bijdrage levert aan de ontwikkeling van nieuwe, in het bijzonder digitale diensten en producten op haar gebied.
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag
De KB is de nationale bibliotheek van Nederland en heeft als missie om mensen en informatie samen te brengen. De komende jaren wil de KB alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften vanaf 1470 digitaliseren.
Delpher Kranten
In Delpher Kranten zijn kranten opgenomen uit de collecties van verschillende organisaties uit binnen- en buitenland:
- Archief De Domijnen
- Archief Eemland
- Archief Gent
- Bibliotheek Arnhem
- Calvin College Archives, Michigan
- Centre Céramique
- De Telegraaf
- Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers
- Gelders Archief
- Gemeente Emmen
- Gemeente Maassluis
- Gemeentearchief Gooise Meren en Huizen
- Gemeentearchief Hengelo
- Gemeentearchief Hulst
- Gemeentearchief Sluis
- Groninger Archieven
- Herzog August Bibliothek, Wolfenbüttel
- Het Utrechts Archief
- Historisch Centrum Overijssel
- Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis
- Joint Archives of Holland, Michigan
- Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
- Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV)
- Koninklijke Bibliotheek
- Kungliga Biblioteket, Stockholm
- L'Archivio Segreto Vaticano
- Museum Enschede
- Museum Hoeksche Waard
- Museum Meermanno
- Nationaal Archief Suriname, Paramaribo
- Niedersächsiches Landesarchiv – Staatsarchiv, Oldenburg
- NIOD
- Northwestern College, Orange City
- Noord-Hollands Archief
- Particulier bezit
- Persmuseum
- Privécollectie André de Rijck
- Radboud Universiteit Nijmegen
- Regionaal Archief Alkmaar
- Regionaal Archief Leiden
- Regionaal Archief Nijmegen
- Regionaal Archief Zutphen
- Regionaal Historisch Centrum Eindhoven
- Roosevelt Institute for American Studies (RIAS)
- Russisch Staatsarchief voor Oude Akten (RGADA) Moskou
- Rutgers University Library, New Brunswick
- SGP-bureau
- Sociaal Historisch Centrum voor Limburg
- Stadsarchief Amsterdam
- Stadsarchief Breda
- Stadsarchief 's-Hertogenbosch
- Stadsarchief Kampen
- Stadsarchief Rotterdam
- Stadsarchief Vlaardingen
- Stadsbibliotheek Maastricht
- Streekarchief Eiland IJsselmonde
- The National Archives Kew, Richmond
- Tilburg University Library
- Tresoar – Fries Historisch en Letterkundig Centrum
- Trinity Christian College, Palos Heights
- Universiteitsbibliotheek Gent
- Universiteitsbibliotheek Groningen
- Universiteitsbibliotheek Leiden
- Universiteitsbibliotheek Tilburg
- Universiteitsbibliotheek Amsterdam (UvA)
- Universiteitsbibliotheek Utrecht
- Universiteitsbibliotheek VU Amsterdam
- Waterlands Archief
- Westfries Archief
- Wisconsin Historical Society, Madison
- Zeeuws Archief
- ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland
- Zentralbibliothek, Zürich
Delpher Tijdschriften
Delpher Tijdschriften biedt exemplaren uit de collecties van:
- Abdij van Berne
- Amstelodamum
- Atria, Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis
- AVROTROS
- BINDINC
- Ritman Library - Bibliotheca Philosophica Hermetica
- Bibliotheek Den Haag
- Bibliotheek Vredespaleis
- Bibliotheek Zuid-Kennemerland
- Catharina Schrader Stichting
- Centraal Bureau voor Statistiek
- Centre Céramique
- Cultureel Maconniek Centrum Prins Frederik
- Drents Archief
- Erfgoed Gelderland
- Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven
- EYE Filminstituut
- Gemeentearchief Delft
- Gemeentearchief Zaanstad
- Gemeentemuseum Den Haag
- Haags Gemeentearchief
- Haarlemsche Cricket Club Rood en Wit
- Het Nieuwe Instituut
- Het Utrechts Archief
- IISG
- KIT (is nu Universiteit Leiden)
- Katholiek Documentatie Centrum
- Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie
- Koninklijke Nederlandse Roeibond
- Koninklijke Nederlandse Voetbalbond
- Koninklijke Bibliotheek
- Koninklijke HFC
- Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie
- Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie
- Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond
- Koninklijke Nederlandse Pharmaceutische Studenten Vereniging
- Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding
- Koninklijk Wiskundig Genootschap
- KRO
- Maastricht University Library
- Maatschappij van Weldadigheid
- Meertens Instituut
- Museum Boijmans van Beuningen
- Nationaal Archief
- Nationaal Draf- en Rensport Museum
- Nationaal Militair Museum
- Nationaal Platform Zwembaden | NRZ
- Naturalis Biodiversity Center
- Nederlands Fotomuseum
- Nederlands Handbal Verbond
- Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
- Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie
- NIOD
- Omroepvereninging VPRO
- Onderwijsinspectie
- Openbare Bibliotheek Amsterdam
- Openbare Bibliotheek Rotterdam
- Oudheidkamer Twente
- Persmuseum
- Protestantse Theologische Universiteit
- Radboud Universiteit Nijmegen
- Regionaal Archief Alkmaar
- Rijksmuseum van Oudheden
- RKD
- RHC Groninger Archieven
- Sociaal-Historisch Centrum voor Limburg
- Spoorwegmuseum
- Stadsarchief Vlaardingen
- Stadsarchief Rotterdam
- Stadsbibliotheek Maastricht
- Stichting de Zending der Protestante Kerk in Nederland
- Theologische Universiteit Kampen
- Teylers Museum
- TU Delft Library
- Universiteitsbibliotheek Amsterdam (UvA)
- Universiteitsbibliotheek Erasmus Universiteit Rotterdam
- Universiteitsbibliotheek Leiden
- Universiteitsbibliotheek Tilburg
- Universiteitsbibliotheek Utrecht
- Universiteitsbibliotheek Vrije Universiteit
- Universiteitsbibliotheek Wageningen
- Van ’t Lindenhoutmuseum
- VARA
- Zeeuwse Bibliotheek
- Zouavenmuseum
- Zuid-Afrikahuis
Delpher Boeken
De boeken in Delpher Boeken Basis zijn afkomstig uit de collecties van:
- Atria, Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis
- Bibliotheek Koninklijk Instituut voor de Tropen Amsterdam
- Bibliotheek Rotterdam
- Bibliotheek Theologische School Gereformeerde Gemeenten
- Koninklijke Bibliotheek
- Museum voor Communicatie
- Nationaal Onderwijsmuseum
- NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
- Openbare Bibliotheek Amsterdam
- Protestantse Theologische Universiteit
- Rijksuniversiteit Groningen
- Stadsarchief en Atheneumbibliotheek Deventer
- Theologische Universiteit Apeldoorn
- Theologische Universiteit Kampen
- Tresoar
- Universiteitsbibliotheek Amsterdam (UvA)
- Universiteitsbibliotheek Leiden
- Universiteitsbibliotheek VU
De boeken in Delpher Boeken Google zijn afkomstig uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek, de Universiteitsbibliotheek Amsterdam (UvA), Bibliotheek Vrije Universiteit Amsterdam, Bibliotheek Rijksuniversiteit Groningen, Tresoar | Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum, Bibliotheek Radboud Universiteit, Tilburg University Library, Maastricht University Library, Centre Céramique Maastricht, Bibliotheek Erasmus Universiteit Rotterdam, TU Delft Library en de Universiteitsbibliotheek Leiden.
Andere partners
De dienst 'historische spellingvarianten' wordt mogelijk gemaakt door het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL), de schatkamer van de Nederlandse taal.
Voor de transcriptie van zeventiende-eeuwse kranten en oorlogskranten werd er samengewerkt met het Meertens Instituut. Vrijwilligers tikten meer dan 18 miljoen woorden handmatig over waardoor die teksten veel beter terug te vinden zijn.
Mede mogelijk gemaakt door
Voor de beschikbaarstelling van kranten en tijdschriften waarop nog auteursrecht berust op Delpher, zijn er samenwerkingsovereenkomsten gesloten met de volgende met rechthebbenden:
Voor de collectie Kranten
- AD Nieuwsmedia
- Audax Publishing
- Erven A.J. Morpurgo
- Erven D.G.A. Findlay
- Erven J.A. Pengel
- Erven Varekamp
- Erven Wormser
- FD Mediagroep
- Friesch Dagblad
- HDC Media
- Media Groep Limburg
- NDC Mediagroep
- Nederlands Dagblad
- NRC Media
- Omroepvereniging VPRO
- De Persgroep Nederland
- Ried fan de Fryske Beweging
- Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)
- Stichting tot Beheer van de Archieven van de CPN
- Stichting Nieuw Israelitisch Weekblad
- Stichting Utjouwerij Frysk en Frij
- Trouw
- Uitgeverij Amigoe
- Uitgeversmaatschappij De Telegraaf
- Dhr. W. Lionarons
- Vereniging Algemene Omroepvereniging AVRO
- Wegener Nieuwsmedia
Voor de collectie Tijdschriften
- Boekhandel Antiquariaat en Uitgeverij C.P.J. van der Peet
- Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
- Drukkerij Juten
- Keesings Historisch Archief
- Kluwer
- Nationaal Archief
- NIOD
- Sanoma
- Disclaimer
De KB stelt de boeken, kranten en tijdschriften beschikbaar als culturele en historische bronnen, in de vorm waarin ze destijds zijn verschenen. Met de inhoud ervan heeft de KB uitdrukkelijk en bewust geen bemoeienis. Zo dient de KB het publieke belang dat een democratische samenleving heeft bij volledige en integere archivering van historische bronnen.
De KB is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de boeken, kranten en tijdschriften en ondersteunt deze inhoud uitdrukkelijk ook op geen enkele wijze. De KB onthoudt zich principieel van een inhoudelijk oordeel, maar wijst de gebruiker erop dat Delpher materiaal kan bevatten met discriminerende, beledigende, racistische en/of tot haat aanzettende uitlatingen. Verdere openbaarmaking en verspreiding van dergelijke uitlatingen, anders dan ten behoeve van zakelijke berichtgeving, kan een strafbaar feit opleveren.
De KB sluit alle aansprakelijkheid uit voor enigerlei vorm van directe of indirecte schade, van welke aard ook, die mocht voortvloeien uit (elk gebruik van) de inhoud van de boeken, kranten en tijdschriften en deze website als geheel.
De KB heeft nog niet voor alle gedigitaliseerde publicaties de rechten kunnen regelen ten behoeve van online beschikbaarstelling. Daarom zijn sommige boeken, kranten en tijdschriften niet (volledig) via internet toegankelijk, maar alleen in het gebouw van de KB te raadplegen.
Wat zit er in Delpher?
Wat zit er in Delpher?
In Delpher vind je miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken, tijdschriften en radiobulletins die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken.
De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Momenteel vind je hier ruim 1 miljoen boeken, ruim 1,7 miljoen kranten, 12 miljoen tijdschriftpagina’s en 1,5 miljoen radiobulletins en dat aanbod zal de komende jaren blijven groeien omdat er steeds meer gedigitaliseerd wordt.
De datasets in Delpher zijn onder voorwaarden ook beschikbaar voor onderzoek. Lees meer over Data in Delpher.
- Kranten
De collectie Kranten is opgedeeld in twee stukken – de Basiscollectie en de collectie Externe Krantenbanken. We maken dit onderscheid omdat de zoekmogelijkheden verschillend zijn. In de Basiscollectie kun je op meer manieren zoeken dan in de collectie Externe Krantenbanken.
Basiscollectie
Deze collectie bevat ruim 2 miljoen kranten uit Nederland, Nederlands-Indië, de Antillen, Amerika en Suriname. De kranten stammen uit de periode 1618 tot en met 1995. In Delpher vind je bijvoorbeeld de oudste bewaard gebleven Nederlandstalige krant, de grootste collectie Nederlandse oorlogskranten en vele regionale kranten.
Een overzicht van alle beschikbare kranten vind je in het krantenoverzicht. In de bijbehorende grafiek zie je hoeveel kranten er in welke periode verschenen en kun je ook op datum zoeken. Je kunt de volledige lijst ook in verschillende formaten raadplegen:
Een overzicht van kranten die in de toekomst verwacht worden in Delpher vind je hier. De gegeven looptijden en publicatiedata zijn ter indicatie en kunnen dus nog veranderen.
Meer informatie over de krantencollectie vind je op de KB-website.
Collectie Externe Krantenbanken
Om het Nederlandse aanbod van gedigitaliseerde kranten zoveel mogelijk op één plek doorzoekbaar te maken, vind je in Delpher ook de collecties van acht regionale, online krantenbanken.
Als je in “externe kranten” zoekt, zie je resultaten uit de collecties van Archief Eemland, Gemeente Sudwest-Fryslan, Gemeentearchief Schiedam, Krantenbank Zeeland, Noord-Hollands Archief, Regionaal Archief Alkmaar, het Regionaal Archief Nijmegen en het Waterlands Archief. Klik je een zoekresultaat aan? Dan word je naar de website van de betreffende krantenbank doorverwezen. Krantenbank Zeeland en het Noord-Hollands Archief bieden niet alleen kranten, maar ook andere periodieken.
Het complete overzicht van beschikbare titels en jaartallen, vind je op de websites van de betrokken instellingen. In de toekomst zullen we nog meer externe krantenbanken toevoegen.
- Boeken
De collectie Boeken is opgedeeld in twee stukken – de Basiscollectie en de Googlecollectie. We maken dit onderscheid omdat de zoekmogelijkheden verschillend zijn. In de Basiscollectie kun je op meer manieren zoeken dan in de Googlecollectie.
Basiscollectie
De basiscollectie bestaat uit ongeveer 190.000 gedigitaliseerde boeken uit de 17de tot de 20ste eeuw. De inhoud is heel divers. Je vindt er politieke en wetenschappelijke geschriften, maar ook historische romans, kinderboeken en reisgidsen. Daarnaast kun je in Delpher ook de boekencollectie van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) doorzoeken.
Ook kun je in Delpher een extra set van 800.000 door Google gedigitaliseerde Nederlandstalige boeken vinden.
Googlecollectie
In de Googlecollectie vind je ongeveer 800.000 titels uit de 16de tot en met de 19de eeuw.
De boeken maken deel uit van een digitaliseringsproject van de KB met 17 andere Nederlandse bibliotheken waaronder de UvA, UB Leiden, UB Utrecht en UB Groningen. Ook de Google collectie van de Universiteit Gent kun je via Delpher terugvinden.
- Tijdschriften
In Delpher vind je tijdschriften uit de periode 1800 tot en met 2000. De collectie is zeer divers; van opiniestukken tot sportverslagen en van wetenschappelijke verhandelingen tot breipatronen.
Je vindt in Delpher ook de collectie van de historische website van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). De zoekresultaten worden gepresenteerd in de resultatenlijst. Wanneer je een treffer opent, word je naar de historische website van het CBS doorverwezen.
Het volledige overzicht van alle tijdschriften in Delpher vind je hier of blader door het tijdschriftenoverzicht.
Een overzicht van tijdschriften die in de toekomst verwacht worden in Delpher vind je hier. De gegeven looptijden en publicatiedata zijn ter indicatie en kunnen dus nog veranderen.
- Radiobulletins
In deze collectie vind je 1,5 miljoen vellen met uitgetypte teksten van radionieuwsbulletins van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Het zijn de teksten van radiojournaaluitzendingen die de nieuwslezers op de radio voorlazen. Op veel pagina’s staan ook handgeschreven aantekeningen en aanwijzingen van de nieuwslezers.
De collectie komt uit de periode 1937-1989. Bekijk voor meer informatie de collectiebeschrijving Radiobulletins op website van de KB.
Nieuw in Delpher
Regelmatig worden er op basis van suggesties en aanbevelingen nieuwe functionaliteiten aan Delpher toegevoegd en worden er verbeteringen aangebracht. Daarnaast is digitalisering een doorlopend proces en zijn er op Delpher steeds meer teksten te vinden. Een overzicht van nieuwe functionaliteiten en teksten vind je hieronder.
- Nieuwe inhoud
9 juli 2024
Er zijn 154.966 nieuwe krantenafleveringen toegevoegd. Bekijk de titellijst in Excel, PDF, CSV en ontdek meer over de nieuwe collectie op onze inspiratiepagina.
26 september 2023
Op 26 september 2023 zijn er 112.921 ‘nieuwe’ tijdschriftafleveringen aan Delpher toegevoegd. Het gaat om 343 titels die samen goed zijn voor ongeveer 2 miljoen pagina’s. Ontdek meer op onze inspiratiepagina.
5 december 2022
Er zijn bijna 21.000 nieuwe tijdschriften toegevoegd. Het gaat om 81 titels afkomstig van 10 instellingen. Ontdek meer op onze inspiratiepagina.
20 juni 2022
Er zijn bijna 28.000 nieuwe boeken toegevoegd uit de collecties van de KB en de Universitaire Bibliotheken Leiden. Lees hier meer over de nieuwe boeken.
6 december 2021
Er zijn 259.970 krantenafleveringen toegevoegd. Bekijk de titellijst in PDF, tekstformaat of Excel of lees meer over de nieuwe collectie op de nieuwe themapagina.
Er zijn 17.490 nieuwe tijdschriften beschikbaar uit de historische collectie van het Centraal Bureau voor Statistiek. Bij het openen van een resultaat word je doorverwezen naar de historische website van het Centraal Bureau voor Statistiek. Doorzoek hier de nieuwe tijdschriften.
16 februari 2021
Dankzij een uitbreiding van het contract dat de KB heeft gesloten met auteursrechtenorganisaties zijn nu 3545 tijdschriften tussen1960 en 1970 extra toegankelijk via Delpher. Deze tijdschriften stonden al langer op Delpher, maar waren tot nu toe alleen toegankelijk vanuit de leeszaal van de KB. Je kunt de gedigitaliseerde publicaties nu ook online, buiten de KB, bekijken.
18 januari 2021
Er zijn 65.378 nieuwe krantenafleveringen aan Delpher toegevoegd. Het betreft 19 titels die nog niet eerder op Delpher stonden en daarnaast aanvullingen op 7 krantentitels die al eerder online stonden.
Nieuwe titels in Delpher:
- Algemeen Nederlandsch landbouwblad (1921-1934)
- Algemeene landhuishoudelijke courant (1847-1848)
- Algemeene nijverheids courant : weekblad voor landbouw, koophandel, zeevaart, fabrijkwezen, kunsten, volkshuishoudkunde, statistiek enz. (1849-1851)
- Arnhemsche courante (1632)
- Bijblad van de landbouw-courant (1864-1877)
- De runderpest : bijlage tot De landbouw-courant (1865-1867)
- De voorheen Nederlandsche, nu de Vaderlandsche courant (1795)
- De vrije socialist (1898-1940)
- Land en volk (1905-1911)
- Landbouw-courant (1851-1891)
- Landhuishoudelijke courant : weekblad voor den Nederlandschen akkerbouwer,veehouder, houtteler, boomkweker, warmoezier en grondeigenaar (1849-1850)
- Nederlandsch landbouw weekblad : officieël orgaan van het Nederlandsch Landbouwcomité en de tot het Comité toegetreden Maatschappijen (1892-1920)
- Nieuwe landbouw-courant (1882-1893)
- Nijverheids-courant : weekblad voor landbouw, veeteelt, koophandel, zeevaart, visscherij, fabrijkwezen, kunsten, ambachten, volkshuishoudkunde, statistiek enz (1851-1853)
- Het nieuwsblad voor Nederland (1883-1915)
- Uytgesogte nieuwe tijdingen van den ... (1684)
- Vaderlandsche courant (1795)
Aanvullingen op kranten die al in Delpher stonden:
- De Volkskrant (1919-1939)
- Dragtster courant (1864-1950)
- Nieuwe Veendammer courant (1875-1889)
- Opregte Haarlemsche Courant (1870-1900)
- Twentsche courant (1845-1941)
- Veendammer courant (1886-1905)
- Zutphensche courant (1849-1941)
- Opregte Leydse courant (1692-1718)
- Oprechte Bataafsche courant (1797-1798)
De kranten zijn afkomstig van:
- Wageningen UR Library
- Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis
- Tresoar
- Universiteitsbibliotheek Utrecht
- Veenkoloniaal Museum
- Stadsarchief Enschede
- Regionaal Archief Zutphen
- Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
- Koninklijke Bibliotheek
Daarnaast is de externe krantenbank van het Gemeentearchief Schiedam toegevoegd, waarmee er ruim 215.000 Schiedamse kranten tot 1945 nu ook via Delpher doorzoekbaar zijn.
Bekijk hier de nieuwe kranten.
7 december 2020
Er zijn meer dan 33.000 nieuwe boeken toegevoegd. Ze zijn afkomstig van de Koninklijke Bibliotheek en Atria, Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis. Bekijk hier de nieuwe boeken.
23 november 2020
Er zijn ruim 28.500 nieuwe tijdschriftafleveringen toegevoegd. Het gaat om 70 titels afkomstig van de volgende instellingen:
- Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde
- Koninklijke Bibliotheek
- NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
- Radboud Universiteit Nijmegen
- Universiteitsbibliotheek Amsterdam
- Universiteitsbibliotheek Universiteit Groningen
Doorzoek de nieuwe tijdschriften of bekijk de titellijst.
28 september 2020
Er zijn meer dan 64.000 krantenafleveringen toegevoegd in Delpher. Het gaat om 11 titels, waarvan 4 nieuwe.
Nieuwe titels
- De nieuwe courant (1900-1922)
- De Zaanlander (1923-1950)
- Deli courant (1885-1940)
- Het nieuws van den dag (1915-1923)
Aanvullingen
- De courant het nieuws van den dag (1917-1939)
- Dagblad voor Noord-Holland (1942-1945)
- De Maasbode (1946-1959)
- De Nederlander (1901-1941)
- De nieuwe Nederlander (1945-1947)
- Het volk (1934-1940)
- Nieuwsblad van het Zuiden (1917-1939)
Ze zijn afkomstig van:
- Koninklijke Bibliotheek
- Gemeentearchief Zaanstad
Bekijk hier de nieuwe kranten.
2 september 2020
Dankzij nieuwe afspraken met uitgevers zijn vanaf vandaag 153 tijdschrifttitels tussen 1950 en 1960 die voorheen alleen vanuit de leeszaal van de KB te bekijken waren, helemaal vrij toegankelijk via Delpher.
17 augustus 2020
Er zijn meer dan 18.000 nieuwe boeken toegevoegd. Ze zijn allemaal afkomstig van de Rijksuniversiteit Groningen. Doorblader hier de nieuwe boeken.
20 juli 2020
Er zijn ruim 55.000 nieuwe tijdschriftafleveringen toegevoegd. Het gaat om 302 titels afkomstig van volgende instellingen:
- Atria
- Bibliotheek Zuid-Afrikahuis
- Centre Céramique
- Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven
- EYE
- Haarlemsche Cricket Club Rood en Wit
- Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis
- Katholiek Documentatie Centrum
- Koninklijk Wiskundig Genootschap
- Koninklijke Bibliotheek
- Koninklijke HFC
- Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding
- Nationaal Draf- en Rensport Museum
- Nederlands Fotomuseum
- Nederlands Persmuseum
- Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie
- NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
- Radboud Universiteit Nijmegen
- Sociaal-Historisch Centrum voor Limburg
- Stadsbibliotheek Maastricht
- Theologische Universiteit Kampen
- Tilburg University Library
- TU Delft Library
- Universitaire Bibliotheken Leiden
- Universiteitsbibliotheek Amsterdam
- Universiteitsbibliotheek Nijmegen
- Universiteitsbibliotheek Utrecht
- Vredespaleis
- Wageningen UR Library
Doorzoek de nieuwe tijdschriften of bekijk hier de titellijst.
22 juni 2020
Er zijn ruim 47.000 nieuwe tijdschriftafleveringen toegevoegd. Het gaat om 288 nieuwe titels afkomstig van volgende instellingen:
- AVROTROS
- BINDINC
- Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven
- Gemeentemuseum Den Haag
- Katholiek Documentatie Centrum
- Koninklijke Bibliotheek
- Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
- KRO
- NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
- Omroepvereniging VPRO
- Openbare Bibliotheek Amsterdam
- Openbare Bibliotheek Rotterdam
- Radboud Universiteit Nijmegen
- Sociaal-Historisch Centrum voor Limburg
- Tilburg University
- Universiteitsbibliotheek Amsterdam
- Universiteitsbibliotheek Utrecht
- VARA
Een deel van het nieuwe materiaal was eerder al te raadplegen in het Geheugen. Doorzoek de nieuwe tijdschriften of bekijk hier de titellijst.
19 mei 2020
De transcriptie van meer dan 5000 handmatig verbeterde krantenafleveringen is toegevoegd en vervangt de oude computergebaseerde transcriptie (OCR). Ze werden in samenwerking met het Meertens Instituut woord voor woord verbeterd door 200 vrijwilligers. Het gaat om ongeveer 4900 afleveringen uit 13 zeventiende-eeuwse krantentitels en 450 afleveringen uit 33 oorlogskrantentitels.
17de-eeuwse kranten
- Amsterdamse courant (van 04-02-1670 tot 3-11-1699, 655 afleveringen)
- Courante uyt Italien, Duytslandt, &c. (van 14-6-1618 tot 5-10-1669, 218 afleveringen)
- Europische : ... Courant (van 12-6-1642 tot 17-11-1646, 127 afleveringen)
- Haeghsche post-tydingen (van 5-6-1663 tot 6-3-1674, 7 afleveringen)
- Haegse post-tydinge (van 25-3-1670 tot 28-10-1677, 55 afleveringen)
- Haerlemse courante (van 14-1-1659 tot 18-2-1662, 34 afleveringen)
- Oprechte Haerlemsche courant (van 11-2-1659 tot 31-12-1699, 2999 afleveringen)
- Opregte Leydse courant (van 10-1-1698 tot 11-8-1698, 11 afleveringen)
- Ordinaris dingsdaeghse courante (van 26-5-1640 tot 30-12-1670, 199 afleveringen)
- Ordinarisse middel-weeckse courante (van 25-1-1639 tot 17-9-1669, 185 afleveringen)
- Tijdinghe uyt verscheyde quartieren (van 10-2-1619 tot 3-1-1671, 342 afleveringen)
- Utrechtse courant (van 14-5-1685 tot 2-5-1698, 10 afleveringen)
- VVeeckelycke courante van Europa (van 26-8-1656 tot 19-10-1658, 8 afleveringen)
Oorlogskranten
- !Brabander! (van 12-01-1944 tot 15-03-1944, 13 afleveringen)
- Brabantsche studentenbrieven (van 15-08-1943 tot 15-08-1943, 1 afleveringen)
- Bulletin (van 28-07-1940 tot 14-08-1941, 106 afleveringen)
- Circulaire van het Comité 'In Verdrukking Één' (van 29-06-1940 tot 11-05-1943, 18 afleveringen)
- De baanbreker : sociaal-democratisch orgaan (van 23-04-1945 tot 23-04-1945, 12 afleveringen)
- De Duikelaar : weekblad voor onderduikers (van 15-01-1944 tot 23-09-1944, 12 afleveringen)
- De geus onder studenten (van 04-10-1940 tot 15-02-1945, 189 afleveringen)
- De Geus van 1940 (van 29-05-1940 tot 30-12-1940, 54 afleveringen)
- De Keten = Hasjalsjèeleth : periodiek voor ondergedoken joden in Nederland (van 23-04-1945 tot 23-04-1945, 2 afleveringen)
- De Steekvlam (van 15-09-1941 tot 15-10-1941, 16 afleveringen)
- De toekomst (van 15-12-1943 tot 15-03-1945, 28 afleveringen)
- De Vonk : 'uit de vonk zal de vlam oplaaien'(Poesjkin) (van 31-01-1941 tot 15-06-1945, 138 afleveringen)
- De vrije katheder : bulletin ter verdediging van de universiteiten (van 04-11-1942 tot 05-11-1945, 57 afleveringen)
- De vrije pers : orgaan ter voorlichting van het Nederlandsche volk (van 26-02-1941 tot 27-05-1941, 105 afleveringen)
- De Vrije stem (van 26-06-1944 tot 25-10-1944, 191 afleveringen)
- De wekker (van 01-05-1944 tot 01-06-1944, 11 afleveringen)
- Geïllustreerd Vrij Nederland (van 15-12-1941 tot 01-05-1945, 311 afleveringen)
- Het Gastmaal : orgaan voor ondergedoken en gedeporteerde studenten (van 30-09-1943 tot 30-09-1943, 8 afleveringen)
- Het Nieuws van de week (van 07-07-1944 tot 13-07-1944, 2 afleveringen)
- Het Ware nieuws (van 17-02-1945 tot 06-11-1945, 31 afleveringen)
- Houdt-moed : "alles gaat voorbij, ook dit" (van 15-05-1943 tot 15-05-1943, 4 afleveringen)
- Nieuwsbrief van Pieter 't Hoen (van 25-07-1940 tot 04-09-1941, 113 afleveringen)
- Ons oorlogskamp (van 15-08-1942 tot 05-03-1943, 3 afleveringen)
- Ons vrije Nederland : voortzetting van Geïllustreerd Vrij Nederland (van 28-06-1944 tot 01-05-1945, 99 afleveringen)
- Op wacht : voor God-Nederland-Oranje (van 25-01-1944 tot 28-06-1945, 336 afleveringen)
- Paraat (van 14-09-1944 tot 11-05-1945, 679 afleveringen)
- Slaet op den trommele (van 15-06-1941 tot 15-04-1945, 163 afleveringen)
- t Kristalletje : dagbladje ; redactie H & H ; het laatste nieuws het eerst (van 10-04-1945 tot 22-04-1945, 54 afleveringen)
- Verboden berichten (van 15-08-1941 tot 15-08-1941, 2 afleveringen)
- Vrije gedachten : sociaal-democratisch orgaan voor Rotterdam en omstreken (van 29-05-1944 tot 15-08-1944, 15 afleveringen)
- Vrije jacht : orgaan voor voortrekkers, leiders en oud-padvinders (van 15-08-1941 tot 06-04-1945, 17 afleveringen)
- Weet u dat? (van 26-08-1944 tot 12-09-1944, 7 afleveringen)
- Z 66 (van 15-10-1942 tot 20-01-1943, 25 afleveringen)
18 mei 2020
De externe krantenbank van het Regionaal Archief Nijmegen is toegevoegd waarmee er nu meer dan 300.000 pagina's van de Gelderlander en de Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant te doorzoeken zijn.
20 april 2020
Er zijn meer dan 160.000 krantenafleveringen toegevoegd in Delpher. Het gaat om 69 titels, waarvan 58 nieuwe.
- AD : Algemeen dagblad (2005-2005)
- Algemeen & industrieel volksblad voor Nederland : ter bevordering der nijverheidsbelangen (1878-1878)
- Algemeen dagblad (1951-2005)
- Algemeen dagblad van Nederland (1870-1871)
- Algemeen handelsblad voor Nederlandsch-Indië (1924-1940)
- Algemeen industrieel volksblad voor Nederland : ter bevordering der nijverheidsbelangen (1874-1878)
- Algemeen volksblad voor Nederland (1872-1872)
- Arnhemsche courant (1951-1960)
- Belgisch dagblad (1915-1918)
- CAJ Geesink's algemeen volksblad voor Nederland (1873-1873)
- Centraal blad voor Israelieten in Nederland (1886-1940)
- Christelijk dagblad voor Nederland De Amsterdammer (1932-1935)
- Dagblad van Zuidholland en 's Gravenhage (1870-1904)
- Dagblad van Zuid-Holland en 's-Gravenhage (1911-1922)
- De Amsterdammer : christelijk volksdagblad (1912-1932)
- De banier (1947-1960)
- De courant (1898-1923)
- De Expres (1912-1922)
- De Koerier: dagblad voor Ned.-Indië (1927-1940)
- De Maasmonder (1943-1945)
- De Nederlander : Christelijk historisch dagblad voor Nederland (1946-1949)
- De Nederlandsche mail : wekelijksche courant voor Oost- en West-Indië (1875-1878)
- De Nederlandsche transportcourant (1942-1948)
- De nieuwe vorstenlanden (1883-1930)
- De 's-Gravenhaagsche nieuwsbode (1857-1861)
- Gazette de Delft = Delftsche courant (1811-1811)
- Gazette de Harlem = Haarlemsche courant (1811-1811)
- Het Binnenhof (1945-1960)
- Het huisgezin (1918-1931)
- Het katholieke volk : orgaan van de Roomsch-Katholieke Werklieden Organisaties in Nederland (1909-1919)
- Het nieuwe volk (1940-1941)
- Het vaderland (1951-1968)
- Het verbondsblad (1926-1936)
- Het volk (1943-1944)
- Het volksblad (1901-1902)
- Het volksdagblad (1896-1907)
- Indische courant voor Nederland (1948-1957)
- Journal du departement des bouches de la meuse (1812-1912)
- La gazette de Hollande (1911-1935)
- Leydse courant (1805-1828)
- Makassaarsch handels-blad (1869-1883)
- Makassaarsch handelsblad (1894-1894)
- Nationaale Bataafsche donderdagse courant : toegewijd aan waarheid en gezond verstand (1797-1798)
- Nederland : algemeen volksblad (1879-1880)
- Nederlandsch Indië : staat en letterkundig nieuwsblad (1856-1861)
- Nieuw dagblad van 's-Gravenhage : staat en letterkundig nieuwsblad voor moederland Nederlandsch-Indië (1861-1863)
- Nationaale Bataafsche vrijdagse courant : toegewijd aan waarheid en gezond verstand (1798-1798)
- Voor ditmaal vrydagse courant (1798-1798)
- Nieuw Nederland : christelijk cultureel sociaal dagblad (1945-1949)
- Nieuwe Drentsche courant (1852-1855)
- Nieuwe Tilburgsche courant: dagblad voor centraal Brabant : Tilburg dagblad (1951-1964)
- Nieuwsblad van het Zuiden : dagblad met ochtend- en avond-editie (1947-1960)
- Nieuwsblad voor de Hoeksche Waard en Ijselmonde (1933-1959)
- Nieuwsblad, gewijd aan de belangen van de Hoeksche Waard en IJselmonde (1887-1932)
- Noord-Brabander (1847-1849)
- Noordelijk dagblad : gemeenschappelijke uitgave van de Provinciale Groninger courant, Nieuwe provinciale Groninger courant, Groninger dagblad, Nieuwsblad van het Noorden, en de Prov[inciale] Drentsche en Asser courant (1923-1923)
- Oprechte Bataafsche courant (1797-1798)
- Provinciale Geldersche en Nijmeegsche courant (1840-1850)
- Residentie-blad (1856-1857)
- RK dagblad het huisgezin (1907-1918)
- Rotterdamse courant (1766-1772)
- Scheepvaart (1894-1939)
- Scheepvaart-index : gewijd aan de belangen van de Nederlandsche havens (1894-1928)
- Scheepvaartkroniek : weekblad voor scheepvaart, handel en industrie (1929-1933)
- Staatkundig dagblad van de provincie Groningen (1814-1814)
- Sumatra-Bode (1902-1937)
- Tjaraka-Welanda : mailcourant voor Nederlandsch-Indië (1855-1856)
- Tubantia (1966-1975)
- Vooruit : socialistisch dagblad (1940-1942)
Ze zijn afkomstig van:
- Koninklijke Bibliotheek
- Museum Hoeksche Waard
- Nederlands Persmuseum
- Particulier bezit
- Streekarchief Eiland IJsselmonde
- Universiteitsbibliotheek Amsterdam
Bekijk hier de nieuwe kranten.
16 maart 2020
Vanochtend zijn bijna 100.000 krantenafleveringen toegevoegd in Delpher. Het gaat om 26 titels, waarvan 5 nieuwe titels en 21 aanvullingen op titels die al in Delpher beschikbaar waren.
Nieuwe titels
- Overijsselsch dagblad : provinciaal dagblad voor Overijssel en Noordelijk Gelderland (1919-1960)
- De Limburger : provinciaal nieuwsblad (1921-1941)
- Christelijk sociaal dagblad voor Nederland De Amsterdammer (1936-1941)
- De sociaaldemokraat : orgaan der Sociaaldemokratische Arbeiderspartij in Nederland (1896-1899)
- Het vliegend blad van Amsterdam (1875-1894)
Grote aanvullingen
- Dagblad van Noord-Brabant (1899-1940 ; we hadden hiervan alleen de oorlogsperiode)
- De standaard (1900-1947 ; we hadden hiervan alleen afleveringen voor 1900 en de oorlogsperiode)
- Het vaderland (1869-1919 ; we hadden alleen 1920-1945)
- Limburger koerier : provinciaal dagblad (1892-1919 ; we hadden alleen 1920-1945)
- Nouvelles extraordinaires de divers endroits (Gazette de Leyde) (1755-1789 ; we hadden enkel 1696-1715)
- Provinciale Drentsche en Asser courant (1951-1959 ; we hadden enkel voor 1950)
- 's Gravenhaegse courant (1770-1780)
Kleinere aanvullingen
- Amsterdamse courant (1752-1753)
- De locomotief (1903-1947)
- De nieuwe Haagse Nederlandse courant (1802-1803)
- De West : nieuwsblad uit en voor Suriname (1926-1945)
- Drentsche courant (1944)
- Groninger courant (1814-1847)
- Haagsche courant (1803)
- Het nieuws : algemeen dagblad (1958-1960)
- Javasche courant (1844-1846)
- Journal de La Haye (1843)
- Leeuwarder courant (1761-1762)
- Limburgsch dagblad (gaten tussen 1919-1961)
- Utrechtsche courant (1792-1833)
- Utrechtse courant (1781-1791)
Ze zijn afkomstig van 13 instellingen:
- Archief De Domijnen
- Centre Céramique
- Historisch Centrum Overijssel
- Koninklijke Bibliotheek
- Sociaal-Historisch Centrum voor Limburg
- Stadsarchief Amsterdam
- Tilburg University Library
- Tresoar
- Universitaire Bibliotheken Leiden
- Universiteitsbibliotheek Amsterdam
- Universiteitsbibliotheek Rijksuniversiteit Groningen
- Universiteitsbibliotheek Utrecht
- Universiteitsbibliotheek Vrije Universiteit
Bekijk hier alle titels.
3 februari 2020
Dankzij een uitbreiding van het contract dat de KB heeft gesloten met auteursrechtenorganisaties zijn nu ruim 24.000 tijdschriften en ruim 5.000 boeken tussen 1940 en 1960 extra toegankelijk via Delpher. Deze boeken en tijdschriften stonden al langer op Delpher, maar waren tot nu toe alleen toegankelijk vanuit de leeszaal van de KB. Je kunt de gedigitaliseerde publicaties nu ook online, buiten de KB, bekijken.
Hier vind je meer informatie over de verruimde beschikbaarstelling.
20 januari 2020
Er zijn bijna 30.000 nieuwe boeken toegevoegd. Ze zijn afkomstig van volgende instellingen:
- Atria, Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis
- Bibliotheek Rotterdam
- Bibliotheek Theologische School Gereformeerde Gemeenten
- Koninklijke Bibliotheek
- Nationaal Onderwijsmuseum
- NIOD
- Openbare Bibliotheek Amsterdam
- Stadsarchief en Atheneumbibliotheek Deventer
- Tresoar
- Universiteitsbibliotheek Leiden
Een deel van het nieuwe materiaal was eerder al te raadplegen in het Geheugen, maar is nu ook full text te doorzoeken in Delpher. Raadpleeg hier de nieuwe boeken of bekijk de nieuwe boeken uit het Geheugen.
16 september 2019
In Google Books worden ook boeken van de Universiteit van Gent getoond. Hiermee wordt het aantal Google boeken uitgebreid van ruim 500.000 naar 800.000 boeken.
5 augustus 2019
Er zijn meer dan 80.000 tijdschriften toegevoegd uit 367 nieuwe tijdschrifttitels. Ze zijn afkomstig van volgende instellingen:
- Abdij van Berne
- Amstelodamum
- Atria
- Bibliotheca Philosophica Hermetica - Ritman Library
- CMC
- Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven
- Het Nieuwe Instituut
- Het Utrechts Archief
- Instituut voor sociale geschiedenis
- Katholiek Documentatie Centrum
- KB
- KNAU
- KNPSV
- KNMP
- KNVB
- Museum Boijmans van Beuningen
- Nationaal Archief
- Nationaal Militair Museum
- NIOD
- Oudheidkamer Twente
- Regionaal Archief Alkmaar
- RKD
- Spoorwegmuseum
- Stadsarchief Rotterdam
- Stichting de Zending der Protestantse Kerk in Nederland
- Tilburg University
- Wageningen UR Library
- Zuid-Afrikahuis
Bekijk hier de complete titellijst of blader door alle nieuwe tijdschriften in Delpher.
7 maart 2019
Er zijn ruim 40.000 tijdschriften toegevoegd uit 116 nieuwe tijdschrifttitels. Ze zijn afkomstig van het gemeentearchief Delft, TU Delft Library, Atria, Genootschap Amstelodamum, Gemeentearchief Zaanstad, Het Nieuwe Instituut, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis,de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie, de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond, de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding, het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ, de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, het Stadsarchief Vlaardingen, UB Leiden, UB Maastricht, UB Tilburg, UB Maastricht, UB Wageningen. Bekijk hier de tijdschriften of de titellijst.
21 januari 2019
Er zijn ruim 37.000 extra kranten beschikbaar. Het gaat om edities van diverse lokale kranten uit Vlaardingen, West-Friesland en Breda. Bekijk hier de kranten.
27 november 2018
Er zijn 5017 nieuwe afleveringen uit de Opregte Steenwijker Courant beschikbaar van 1869 tot 1955. Bekijk hier de kranten.
22 november 2018
Er zijn 4577 extra kranten uit de Provinciale Drentsche en Asser Courant beschikbaar. Hiermee worden een aantal gaten in de collectie opgevuld.
23 april 2018
Er zijn 8545 extra boeken beschikbaar uit de 20e eeuw. Van oorlogsboeken en studies tot kleurrijke kinderboeken en religieuze uitgaven.
20 februari 2018
Vanuit DBNL zijn er 331 boeken toegevoegd aan de collectie Boeken Basis. Deze boeken kunnen gevonden worden via Delpher en verwijzen door naar de website van DBNL.org.
11 december 2017
De naoorlogse uitgaven van de Volkskrant, Trouw en Het Parool zijn gedigitaliseerd. Daarmee zijn er 940.000 pagina’s van 47.430 krantenedities toegevoegd. Zie ook het persbericht hierover.
29 augustus 2017
Vanuit DBNL.org zijn 6098 boeken toegevoegd in Delpher. Deze kunnen samen met de Delpher-boeken nu integraal doorzocht worden. Vind je een DBNL-boek in Delpher, dan word je automatisch doorverwezen naar het boek op http://www.dbnl.org.
17 augustus 2017
Er zijn 101 nieuwe tijdschrifttitels aan Delpher toegevoegd. Het zijn titels die onder andere afkomstig zijn van Atria, de Koninklijke Bibliotheek, KITLV, UB Maastricht, UB Vrije Universiteit, UB Amsterdam en KIT. Het is een aanvulling op de toevoeging van 21 juni met 87 nieuwe titels. Bekijk de titellijst.
21 juni 2017
Er zijn 87 nieuwe tijdschrifttitels (38.000 nummers) via Delpher online beschikbaar gekomen. Het zijn onder andere vakbladen voor vrouwenverenigingen, verloskundigen en vakbonden. Maar er zijn ook tijdschriften te vinden over vrijmetselarij, Indonesië en vrede en recht. Bekijk de titellijst voor het complete overzicht en de mooie voorbeelden.
10 mei 2017
Er zijn 75 nieuwe tijdschrifttitels online beschikbaar gesteld in Delpher. In totaal zijn er 35.682 tijdschriften toegevoegd. De onderwerpen lopen uiteen van vrouwenkiesrecht, statistiek, film en dieren tot Brabantse geschiedenis. Je kunt op Delpher nu onder andere vinden: de Margriet (1938-1950), Morgenrood (1917-1921), Androcles (1869-1909) en Abraham Prikkie's op- en aanmerkingen (1891-1896). Alle toegevoegde tijdschriften vind je op het laatste overzicht van nieuwe titels.
15 maart 2017
Er zijn 1.168.957 externe krantenpagina's beschikbaar gesteld in de nieuwe collectie Externe Krantenbanken. De kranten zijn afkomstig uit het Archief Eemland, de Krantenbank Zeeland, het Noord-Hollands Archief, het Regionaal Archief Alkmaar en het Waterlands Archief . Nu kun je in Delpher de gezamenlijke databases in een keer doorzoeken.
30 augustus 2016
Er zijn 6477 afleveringen van dagblad ‘De Telegraaf’ uit Delpher verwijderd. Het betreft afleveringen uit de periode 1961 tot 1987 die tweemaal gedigitaliseerd waren: éénmaal vanaf microfiche en éénmaal vanaf microfilm. De scans die gemaakt zijn vanaf de microfiche waren van mindere kwaliteit en zijn nu verwijderd.
13 april 2016
Er zijn drie miljoen krantenpagina’s toegevoegd aan Delpher. Deze bestaan uit het NRC Handelsblad (1970-1995), het Algemeen Handelsblad (1875-1909) en ruim zeventig regionale titels, onder andere uit Twente, Brabant, Limburg en Groningen. Van het NIOD is een verzameling opgenomen van 450 zogenaamde “overgangsbladen” (kranten die verschenen vlak na de bevrijding in mei 1945). Ruim twintig krantentitels zijn geheel nieuw voor Delpher, het overige deel zijn aanvullende jaren van titels die al in Delpher zijn opgenomen. Van deze release is een overzicht beschikbaar.
10 november 2015
Er zijn 5.309 DBNL boeken toegevoegd aan de Delpher collectie Boeken. De DBNL is een website over de Nederlandse literatuur, taal en cultuurgeschiedenis, die duizenden literaire teksten, secundaire literatuur en aanvullende informatie als biografieën en audiovisueel materiaal bevat. Ook zijn op dbnl.org een groot aantal studies en primaire bronnen beschikbaar op het brede terrein van de Nederlands(talig)e cultuurgeschiedenis. De collectie is representatief voor het hele Nederlandse taalgebied, en bevat teksten van de vroegste tijden tot nu.
18 september 2015
Zo’n 10.000 nieuwe boeken uit de periode 1840-1940 zijn aan Delpher toegevoegd. De collectie bevat o.a. de diverse verzameling met de Circusbibliotheek en de Bibliotheek KNMG van de UB Amsterdam, boeken en brochures van Nederlandse nationaalsocialistische uitgeverijen van het NIOD, ‘Vrouwen in de koloniën’ uit de voormalige collectie van het KIT, kinderboeken van de KB en een aanvulling op de collectie Protestants Debat van de TU Apeldoorn.
19 augustus 2015
Toevoeging van de eerste 100 handmatig getranscribeerde teksten. De meeste teksten op Delpher zijn door OCR (Optical Character Recognition) software gemaakt. Sommige oude lettertypes en handgeschreven teksten kunnen echter niet goed gelezen worden door deze software en zijn daarom met de hand gecorrigeerd. Meer informatie over het project vind je op de website van het Meertensinstituut.
10 juni 2015
Er zijn 18.000 boeken toegevoegd aan Delpher. Er zijn boeken toegevoegd uit de collecties van de Universiteitsbibliotheek Leiden, Protestantse Theologische Universiteit, Theologische Universiteit Kampen en de Universiteitsbibliotheek VU.
31 maart 2015
Er zijn 8.000 boeken toegevoegd aan Delpher. Daaronder bevinden zich 39 telefoonboeken uit het begin van de twintigste eeuw. Die voegen weer een nieuwe dimensie toe aan het speurwerk van genealogen en historici. Hoe ontwikkelde de telefonie zich in Nederland? Wie woonde op welk adres?
24 april 2014
Eerste toevoeging van nieuwe boeken aan Delpher. Het gaat om 1200 titels (1913-1929) uit de KB-collectie, die binnen het Metamorfoze-project zijn gedigitaliseerd. Alle nieuwe titels zijn hier te vinden.
11 april 2014
Er zijn tienduizenden afleveringen van diverse krantentitels aan Delpher toegevoegd. Dit is de eerste uitbreiding sinds de lancering van Delpher. Het gaat om een aantal belangrijke titels, waar veel vraag naar is. Je vindt nu ruim vierduizend extra afleveringen van De Telegraaf en het Nieuwsblad van het Noorden. Verder zijn meer dan 5.000 afleveringen van devoormalige dagbladen Het Volk en De Volksvriend en duizenden afleveringen vande Indische kranten De Locomotief en het Soerabaijasch handelsblad toegevoegd.
- Nieuwe functionaliteiten
In dit onderdeel vind je een overzicht van de verbeteringen die in de loop van de tijd zijn aangebracht in Delpher, mede op basis van je suggesties en aanbevelingen.
Versie 4.70.0 7 november 2024
- Zoeken in GoogleBooks objecten verbeteren bugfix
Versie 4.69.0 19 september 2024
- Iconen objectweergave "bladeren door deze krant" zichtbaar maken bugfix
- Storingsmelding vanuit CMS kunnen plaatsten
Versie 4.68.1 9 september 2024
- Hotfix voor zoomen op objecten
Versie 4.68.0 5 september 2024
- Highlighting in OCR-tekst verbeterd en met zoeken met aanhalingstekens
- Extra toevoegingen aan de robots.txt
Versie 4.67.0 9 juli 2024
- Software ondersteuning voor de krantenrelease
Versie 4.66.0 4 juli 2024
- In de footer zijn logo's weer zichtbaar (bugfix)
- Afbeeldingen in de Delpher tentoonstelling weer te zien (bugfix)
- Het tonen van de breadcrumbs is aangepast
Versie 4.65.0 20 juni 2024
- Formaat deelknop "Wat stond er in de krant" aangepast (bugfix)
- Deelmogelijkheden aangepast
- Thema overzichtspagina heeft nieuwe vormgeving
Versie 4.64.0 30 mei 2024
- Link in footer naar Toegankelijkheidsverklaring aangepast (bugfix)
- Contactmogelijkheden in footer aangepast
Versie 4.63.0 2 mei 2024
- De authenticatie voor Solr-queries is ingebouwd
- De foutieve tijdschriftonderwerpen zijn gecorrigeerd
- De metadatafouten tijdschriften opgelost
Versie 4.62.0 25 april 2024
- De focusring is hersteld (bugfix)
- De meta-description functie is toegevoegd
- De Drupal error-log is aangepast
Versie 4.61.2 27 februari 2024
- Er is een bugfix uitgevoerd om een vertraging te verhelpen
Versie 4.61.1 8 februari 2024
- Klikken op de downloadbutton 'txt' leidt nu tot het downloaden van een .txt-bestand (bugfix).
Versie 4.60.0 20 december 2023
- Klikken op 'Laatste nieuwsbrief' leidt nu naar de laatste nieuwsbrief (bugfix).
Versie 4.59.0 6 december 2023
- Het is nu mogelijk door te klikken/terug te klikken vanaf een uitgesloten pagina in de objectweergave.
Versie 4.58.0 7 november 2023
- Aan Matomo Analytics is Matomo Tag Manager toegevoegd
- Klikken op de link 'De techniek achter Delpher (OCR)' leidt de gebruiker nu naar de pagina met informatie over OCR (bugfix)
Versie 4.57.0 24 oktober 2023
- Er is een aanpassing gedaan waardoor nu onderaan alle themapagina's het blok 'Over Delpher' zichtbaar is. Dit blok bevat onder andere een link naar een introductievideo over het gebruik van Delpher.
Versie 4.56.0 10 oktober 2023
- De resolutie van de te downloaden JPG-bestanden is verhoogd.
Versie 4.55.1 26 september 2023
- Er zijn 113.000 nieuwe tijdschriften toegevoegd
Versie 4.54.0 28 augustus 2023
- Er is een aanpassing gedaan om foutmeldingen bij externe krantenbanken beter te kunnen monitoren.
Versie 4.53.0 20 juli 2023
- De highlighting in de ‘Externe kranten’ werkt weer (bugfix).
- Het cachen van externe krantenplaatjes is uitgezet.
- Het tracking cookie script is verwijderd.
Versie 4.52.0 3 juli 2023
- De resultaten van Google Books Images worden via http geladen (bugfix).
- De web.config uit folder public is verwijderd.
- De ‘Radiobulletins’ worden nu chronologisch gesorteerd (bugfix).
- De metadata zal niet meer automatisch naar kleine letters omgezet worden (bugfix).
Versie 4.51.0 19 juni 2023
- De tekst in de zoekbalken van de verschillende materiaalsoorten zijn up-to-date gebracht (bugfix).
- De blank jaar van uitgave link in de compacte metadata verwijderd (bugfix).
- Het nieuwe copyrightstatement is toegevoegd.
Versie 4.50.0 25 mei 2023
- De uitsnede op mobiel toont geen OCR tekst meer (bugfix).
- Google Analytics is verwijderd.
Versie 4.49.0 16 mei 2023
- De afbeeldingen van de ‘Externe kranten’ zijn via proxy ingericht.
- De caching is uitgezet voor de thema pagina's.
- De overtollige witruimtes bij de afbeelding-tekstblok linkjes is verwijderd (bugfix).
Versie 4.48.0 25 april 2023
- De afbeeldingen op de homepage zijn decoratief gemaakt.
- H1 prioriteit aan afbeelding en tekstblok van de homepage gegeven.
- Op de geboortedagkrant objectpagina is het datumveld verwijderd.
- De OCR kan weer geladen worden in smartphone-template (bugfix).
- Anchor toegevoegd aan de themapagina’s.
- De URL parameter aangepast van objectview in ‘Wat stond er in de krant’.
Versie 4.47.0 4 april 2023
- De URL structuur van de ‘Krant van de geboortedag’ aangepast.
- De uitgelicht blokken voor homepages zijn toegevoegd.
- Google tagmanager script is verwijderd uit Delpher en de tentoonstelling pagina’s.
Versie 4.46.0 20 maart 2023
- Het is mogelijk om op onderwerp te zoeken in de tijdschriftcollectie. Het gaat om een bètaversie die nog verder wordt ontwikkeld.
- De OCR wordt weer geïndexeerd door zoekmachines (bugfix).
Versie 4.45.0 30 januari 2023
- Er is een nieuw klantcontactsysteem gekoppeld aan het Delpher contactformulier.
Versie 4.44.0 16 januari 2023
- De nummeringweergave van tijdschriftafleveringen is aangepast.
- De copyright informatie is aan het Staatsblad toegevoegd.
- Het copyright symbool is aan het Staatsblad toegevoegd.
Versie 4.43.0 19 december 2023
- De link voor de pagina "over Delpher" aangepast.
- De link voor de pagina "Wat zit er in Delpher" aangepast.
- Matomo is gekoppeld voor het meten van de webstatistieken.
Versie 4.42.0 5 december 2022
- Er zijn 21.000 nieuwe tijdschriften toegevoegd.
- De vormgeving van de pagina "genealogie" is aangepast.
- De PDF van tijdschriften werkt weer naar behoren (bugfix).
Versie 4.41.0 19 november 2022
- De link naar de verouderde lijst met beschikbare kranten is weggehaald.
- De krant voor de geboortedag werkt weer naar behoren (bugfix).
- Aanpassing in de robots.txt.
Versie 4.38.0 12 september 2022
- Enkele tekstuele aanpassingen op de tentoonstellingspagina zijn doorgevoerd.
Versie 4.37.0 4 juli 2022
- De afbeeldingen op de homepages zijn aangepast.
- De link naar de privacyverklaring staat nu boven het contactformulier.
- De links van boeken naar de catalogus zijn aangepast (bugfix).
Versie 4.36.0 20 juni 2022
- Er zijn 28.000 nieuwe boeken toegevoegd.
- Er staat een nieuw klanttevredenheidsonderzoek online.
- De herkomst bij tijdschriften wordt nu correct getoond (bugfix).
Versie 4.35.0 23 mei 2022
- Het herkomstveld is nu ook aanwezig bij zoeken zonder zoekterm.
- Klikken op herkomst in details bij boeken werkt weer (bugfix).
Versie 4.34.0 24 april 2022
- Zoeken op "Herkomst" kan nu ook via uitgebreid zoeken.
- CBS tijdschriften kunnen nu ook aan de "Favorieten" worden toegevoegd.
Versie 4.33.0 11 april 2022
- De pagina Delpher.nl/oorlogskranten is aangepast in de nieuwe huisstijl.
Versie 4.32.0 28 maart 2022
- Het is mogelijk om een banner te tonen op de homepage.
- De pagina Delpher.nl/genealogie is nu aangepast aan de nieuwe huisstijl.
Versie 4.31.0 13 maart 2022
- Noscript is uit de code verwijderd.
- Er is een nieuwe veld toegevoegd op de themapagina.
- Alle plaatjes in het podcastblok doen het weer (bugfix).
- Het oude CMS is volledig uitgefaseerd.
Versie 4.30.0 28 februari 2022
- Je kan nu zoeken in met "'" in de CBS collectie en de highlighting werkt weer.
- "Thema" is nu opgenomen in het menu.
- Delpher werkt weer met oudere browsers.
Versie 4.29.0 14 februari 2022
- De titelbalk van zoektip scrollt niet meer weg (bugfix).
- De weergave bij zoekacties tussen "" gaat weer goed bij externe kranten (bugfix).
- Zoeken in de handleiding zorgt niet meer voor een foutmelding in het contactformulier (bugfix).
- Hero "alle collecties" wordt weer getoond in Firefox (bugfix).
- Er werden een aantal aanpassingen gedaan om Delpher toegankelijker te maken voor alle gebruikers.
- De paginatitels zijn nu altijd consistent (bugfix).
- Zoomen werkt weer in combinatie met de zoektip
- De facetten zijn weer te gebruiken op mobiele devices (bugfix)
- Het aantal browser dat ondersteund wordt is aangepast.
Versie 4.28.0 31 januari 2022
- De homepage is nu aanpasbaar via het Drupal CMS.
- Het oude CMS is niet meer te benaderen.
- Het toegankelijkheidslabel is aangepast.
- De witruimte tussen het contactformulier en de footer is kleiner gemaakt (bugfix).
- Op verschillende plekken is het lettertype DIN in plaats van Arial toegepast (bugfix).
- Het randje rond de buttons op mobiel is verwijderd (bugfix).
- De link in de instellingen voor het gebruik van historische spelling is aangepast naar ivdnt.org
- De openklappers in de helpitems werken weer (bugfix).
- De pop-up met beperkte toegang toont weer tekst (bugfix).
- Het is niet meer mogelijk om het facetoverlay venster in een afzonderlijk tabblad te openen (bugfix).
- De kleur van de focusring bij het logo en de menutekst is aangepast (bugfix).
- Wanneer je zoekt met "" verschijnt er geen " meer (bugfix).
Versie 4.27.0 30 december 2021
- Het is weer mogelijk om via het bladeroverzicht door een tijdschrift te bladeren (bugfix).
Versie 4.26.0 20 december 2021
- Voor video's wordt er nu consequent doorverwezen naar YouTube.
- De link naar het klantentevredenheidsonderzoek is verwijderd.
- Het aantal mogelijke titels in uitgebreid zoeken is opgedreven.
- De aantallen en slogans voor de tijdschriften zijn aangepast.
- Het is weer mogelijk om de cache in productie te legen.
- Het linkje in de footer naar de bekeken objecten geeft weer de juiste tekst (bugfix).
- Bij zoeken in boeken lukt het weer om een zoekactie met NOT uit te voeren (bugfix).
- De html van de facetoverlay is opgeschoond met <li> elementen (bugfix).
- De pop-up voor tijdschriften uit de CBS-collectie werkt nu ook bij een minimale weergave (bugfix).
- Het lukt weer om een titel aan te klikken in de facetoverlay na scrollen (bugfix).
Versie 4.25.0 6 december 2021
- Er zijn meer dan 250.000 nieuwe kranten toegevoegd.
- Externe CBS-tijdschriften zijn nu ook doorzoekbaar vanuit de Delpher tijdschriftencollectie.
- Er is een focusring toegevoegd in het paginaoverzicht.
- De berekening van de relatieve waarde van de grafische weergave werkt weer goed (bugfix).
- Links in lopende tekst worden duidelijker aangegeven.
- Het automatisch creëren van het icon font is verwijderd.
Delpher 4.24.0 28 november 2021
- De banner op de homepage is weggehaald.
- Zoeken in de facetten gaat weer veel sneller (bugfix).
Versie 4.23.0 22 november 2021
- Er zijn een aantal aanpassingen gebeurd om Delpher toegankelijker te maken voor alle gebruikers.
- Het contactformulier als I-frame is vervangen.
Versie 4.22.0 4 november 2021
- Er zijn een aantal aanpassingen gebeurd om Delpher toegankelijker te maken
- Op de homepage is er een banner toegevoegd die verwijst naar de KB kookwedstrijd.
Versie 4.21.0 25 oktober 2021
- Alle teksten zijn aangepast van "U" naar "Je".
- Doorklikken op een titel vanuit een objectpagina linkt nu naar alle OPPNS (bugfix).
- Er zijn een aantal XSS aanpassingen gebeurd.
Versie 4.20.0 11 oktober 2021
- Titels tussen aanhalingstekens zijn weer terug te vinden via uitgebreid zoeken (bugfix).
- De tekst van de "Krant van de Geboortedag" is aangepast
- De focus staat nu goed op de themaoverzichtspagina (bugfix).
Versie 4.19.0 27 september 2021
- De historische kalender is verwijderd van homepage.
- Doorklikken op een datum in de krantengrafiek leidt weer naar de resultaatpagina bij meerdere treffers (bugfix).
Versie 4.18.0 20 september 2021
- Er zijn nu ook themapagina's beschikbaar in Delpher
- Facetten in combinatie met aanhalingstekens werken weer (bugfix)
- De informatieblokjes op de homepage zijn bijgewerkt
- De slotjesicoontjes op de resultaatpagina zijn aangepast
Versie 4.17.0 13 september 2021
- Een focusring is toegevoegd bij links op de 404 pagina (bugfix)
- Benaming voor de compacte/uitgebreide weergave is gelijkgetrokken (bugfix)
Versie 4.16.0 17 augustus 2021
- De skiplinks zijn weer zichtbaar achter de header (bugfix).
- Het downloaden van tijdschriften in pdf-formaat gaat weer goed (bugfix).
- Doorklikken vanuit de krantengrafiek werkt weer in alle gevallen (bugfix).
- De links in de footer en vanuit pop-ups verwijzen naar het nieuwe Drupal 9 CMS.
Versie 4.15.0 3 augustus 2021
- Het slotje wordt nu altijd getoond bij werken die alleen in het KB gebouw zijn te raadplegen (bugfix).
- Titels met ligatuur zijn weer terug te vinden (bugfix).
Versie 4.14.0 26 juli 2021
- Voor de handleiding is een nieuw CMS in Drupal 9 in gebruik genomen.
Versie 4.13.0 28 juni 2021
- De vormgeving van uitgebreid zoeken op de homepage is weer in orde.
- Het vinkje voor het raadplegen van bepaalde krantentitels valt weer altijd in beeld.
Versie 4.12.0 7 juni 2021
- De menu-items op de homepage zijn aangepast.
- De fouten in de citeerfunctie zijn verholpen.
- "Herkomst" is als facet toegevoegd bij tijdschriften.
Versie 4.11.0 en 4.11.1 25-28 mei 2021
- De header neemt veel minder plaats in de op de resultaat- en de objectpagina.
- De subheader neemt veel minder plaats in op de objectpagina.
- De header en subheader nemen minder plaats in op de krant van de geboortedagpagina.
- De OCR is nu ook toegevoegd op de krant van de geboortedagpagina.
Versie 4.10.0 22 april 2021
- Resultaten worden weer getoond als de gebruiker een facet met sorteervolgorde annuleert.
Versie 4.9.0 12 april 2021
- De plaatsing van de hero op de homepage is lichtjes aangepast.
- Er werden aanpassingen gedaan om de toegankelijkheid te verbeteren.
Versie 4.8.0 15 maart 2021
- Het bladeren door de resultaten op de objectpagina gaat weer goed (bugfix).
- Er werden aanpassingen gedaan om de toegankelijkheid te verbeteren.
- Bij uitgebreid zoeken is een placeholder toegevoegd bij de datumvelden (bugfix).
Versie 4.7.0 1 maart 2021
- De kalender van de "Krant van mijn Geboortedag" opent nu standaard in de 20ste eeuw.
- De melding in de "Krant van mijn Geboortedag" voor 31 december 1995 is aangepast.
- Een link naar Facebook en de Toegankelijkheidsverklaring zijn aan de footer toegevoegd.
- De menulinks, slogans, instellingen en footerlinks worden niet meer uit het CMS gehaald.
- Er zijn een aantal javascript aanpassingen gebeurd.
Versie 4.6.0 15 februari 2021
- De minimale weergave van de zoekresultaten werkt weer.
Versie 4.5.0 9 februari 2021
- De tentoonstelling Liefde van Toen staat nu online.
Versie 4.4.0 1 februari 2021
- Het blok "Nieuw in Delpher" op de homepage is aangepast.
Versie 4.3.0 18 januari 2021 en hotfixes 4.3.1 en 4.3.2
- Er zijn 65.378 nieuwe krantenafleveringen toegevoegd.
- De slogans op de materiaalhomepage en de metadescription in Google zijn geüpdatet met de juiste aantallen.
- Het veld 'pdfUrl' wordt niet meer getoond in de details op de resultaatpagina (bugfix).
Versie 4.2.0 7 december 2020
- Er zijn meer dan 33.000 boeken toegevoegd. Bekijk hier de nieuwe boeken.
- De slogans op de materiaalhomepage en de metadescription in Google zijn geüpdatet met de juiste aantallen.
- Bij het zoeken in externe krantenbanken wordt het zoekwoord op de resultaatpagina van de betreffende krantenbank weer gemarkeerd (bugfix).
- Het venster 'Opties voor uitsnede' bij het maken van een uitsnede op een objectpagina is naar boven geplaatst, zodat bij grotere uitsneden de opties niet meer van het scherm af vallen (bugfix).
- De manier waarop pdf-links zijn opgebouwd is aangepast, zodat een gebruiker niet meer de melding 'Not enough rights to view digital object' krijgt bij het downloaden van een pdf.
Versie 4.1.0 + 4.1.1 23 november 2020
- Er zijn meer dan 28.500 nieuwe tijdschriftafleveringen toegevoegd. Ze zijn afzonderlijk te doorzoeken door in Toevoegingen in Delpher op 23 november 2020 te filteren.
- De slogans op de materiaalhomepage en de metadescription in Google zijn geüpdatet met de juiste aantallen.
Versie 4.0.2 + 4.0.3 20 november 2020
- De '7 jaar Delpher'-pagina is live gezet.
Versie 4.0.1 20 november 2020
- Enkele bugfixes in de nieuwe huisstijl:
- SVG-afbeeldingen (logo en uitklapmenu's) zijn weer zichtbaar en werkend in Internet Explorer;
- Aan CSS- en JS-bestanden is een versienummer toegevoegd. Een probleem waarbij door caching niet elke gebruiker na een release een correcte en recente versie van de website te zien krijgt, is hiermee opgelost;
- Alle krantentitels zijn weer te vinden in uitgebreid zoeken.
Versie 4.0.0 17 november 2020
- De gehele Delpher-website is vormgegeven in de nieuwe huisstijl.
- Het uitklapmenu bovenaan de homepage is vervangen door twee menu's met navigatielinks boven- en onderaan de homepage.
- De functionaliteit voor de grafische weergave bij kranten is iets aangepast. De knop om de resultaten grafisch weer te geven is alleen nog te vinden bij de resultatenlijst en niet meer in het uitgebreid-zoeken-veld.
- Op de objectpagina's zijn de knoppen voor 'Vorig resultaat' en 'Volgend resultaat' naast de titel geplaatst in plaats van erboven.
- De screenshots in de handleiding zijn aangepast aan de nieuwe vormgeving.
- De slogans op de materiaalhomepages en de metadescriptions in Google zijn geüpdatet met de juiste aantallen.
(Nog) niet in Delpher
In alle grote bibliotheken van Nederland wordt hard gewerkt aan het digitaliseren van teksten. Maar hoe groot het aanbod in Delpher ondertussen ook is, nog lang niet alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften zijn gedigitaliseerd.
Als je een specifieke titel niet kunt vinden, betekent dat niet dat deze niet bestaat. Het zou kunnen dat hij nog niet gedigitaliseerd is. Kijk daarom ook altijd even in de catalogi van de verschillende Nederlandse bibliotheken. Als je lid bent van de KB, een universiteitsbibliotheek en/of een openbare bibliotheek, heb je ook toegang tot Picarta, de landelijke catalogus. Hierin vind je alle titels, ook die boeken en periodieken die nog niet gedigitaliseerd zijn.
Meer informatie over welke kranten, boeken en tijdschriften in de toekomst in Delpher terecht zullen komen, vind je hieronder. De gegeven looptijden en publicatiedata zijn ter indicatie en kunnen dus nog veranderen.
- Andere bronnen buiten Delpher
Niet gevonden wat u zocht?
Graag maken we je attent op andere websites met gedigitaliseerde boeken en tijdschriften:
- Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren
De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren is een website over de Nederlandse literatuur, taal en cultuurgeschiedenis. De site bevat literaire teksten, secundaire literatuur en aanvullende informatie als biografieën en portretten naast een groot aantal studies en primaire bronnen op het brede terrein van de Nederlands(talig)e cultuurgeschiedenis. - Early European Books
EEB is een verzameling gedigitaliseerde werken uit heel Europa uit de 15e, 16e en 17e eeuw. - Europeana
Europeana is Europa’s digitale bibliotheek, archief en museum. Meer dan 20 miljoen boeken, schilderijen, films, opnames, foto’s en archieven zijn voor iedereen digitaal toegankelijk. - Europeana Newspapers
Binnen het door de EU gefinancierde project Europeana Newspapers (2012-2015) zijn miljoenen krantenpagina’s van diverse Europese nationale bibliotheken samengebracht. Deze collectie is doorzoekbaar via het online zoekportaal van The European Library. Hier kun je zoeken door 18 miljoen krantenpagina’s uit de 17e t/m de 20ste eeuw, in meer dan 20 talen. 10 miljoen pagina’s zijn full-text doorzoekbaar. - Google Books
Google Books is een grote, grotendeels full text doorzoekbare, database met miljoenen gedigitaliseerde boeken afkomstig uit bibliotheken uit alle delen van de wereld, of direct van de uitgevers. - Bibliotheekcatalogus WorldCat Local (via de KB)
Met WorldCat Local krijg je vanaf één plek direct toegang tot de digitale collectie van de KB: e-boeken, e-tijdschriften en gedigitaliseerde boeken, kranten en tijdschriften. Ook fysieke publicaties kun je er direct aanvragen. Voor het gebruik van de fysieke collectie en een aantal digitale diensten heb je een lidmaatschap van de KB nodig. - Bibliotheekcatalogus Koninklijke Bibliotheek
In deze catalogus vind je de titelbeschrijvingen van de volledige KB-collectie, bestaande uit boeken, tijdschriften, handschriften, kranten, digitale bestanden, kaarten en bladmuziek.
Achtergronden
Zoek je specifieke informatie en achtergronden over de digitale bronnen die je in Delpher hebt gevonden? De bibliotheken van herkomst bieden vaak uitgebreide achtergrondinformatie over hun gedigitaliseerde collecties. Wil je meer weten over bepaalde werken? Kijk dan eens op de websites van de bibliotheek of instelling van herkomst. Zie ook de partnerpagina.
- Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren
Vraag en antwoord
Algemeen
- Kan ik de oorspronkelijke papieren publicaties nog inzien?
Soms wel, vaak niet. Veel materiaal is gedigitaliseerd omdat het oud of erg kwetsbaar was. Zulke publicaties worden na digitalisering vaak “geblokkeerd” in de catalogus. Je kunt ze dan alleen nog inzien met een speciale ontheffing, meestal voor wetenschappelijk onderzoek. Neem daarvoor contact op met de bibliotheek die de originelen beheert. Je vindt deze gegevens bij de zoekresultaten.
- Hoe kan ik het beste verwijzen naar publicaties die ik gevonden heb in Delpher?
Rechtsboven ieder object zie je een blauw symbooltje met aanhalingstekens. Als je daarop klikt komt er een kant-en-klare bronvermelding te voorschijn die je kunt citeren in je eigen publicaties.
Wanneer je direct naar het object wilt linken, gebruik je de permanente URL. Internetadressen veranderen nogal eens, bijvoorbeeld omdat de naam van een organisatie verandert. Om ervoor te zorgen dat je daarvan geen last hebt, zijn er hulpmiddelen ontwikkeld die bijhouden waar de inhoud naartoe gaat. Je gebruikt één link, de permanente URL, en de KB zorgt ervoor dat die altijd blijft verwijzen naar de juiste inhoud. De permanente URL vind je door rechtsboven het getoonde object op het icoon ‘deel’ te klikken. Je ziet dan twee of drie URLs die je kunt gebruiken, bijvoorbeeld één voor de hele pagina, één voor het artikel, en één voor de hele publicatie. De URL begint met https://resolver.kb.nl/etc.
- Wat is een permanente URL?
Internetadressen veranderen nogal eens, bijvoorbeeld omdat de naam van een organisatie verandert. Om ervoor te zorgen dat je daar geen last van hebt, zijn er hulpmiddelen ontwikkeld die bijhouden waar de inhoud naar toe gaat. Je gebruikt één link, de permanente URL, en de KB zorgt ervoor die altijd blijft verwijzen naar de juiste inhoud.
- Hoe kan ik fouten of opmerkingen doorgeven?
Je kunt fouten doorgeven door ons contactformulier in te vullen. Omschrijf de geconstateerde fouten zo duidelijk mogelijk. Als je bijvoorbeeld een fout in onze metadata hebt geconstateerd (zoals: deze krant is niet uit 1927, maar uit 1928), vermeld dan de permanente URL van het object. Wanneer je een fout op de website zelf constateert (zoals: deze knop doet het niet), laat ons dan weten in welke browser je Delpher hebt gebruikt.
- Geen bevestigingsmail ontvangen bij aanmelding voor de Delpher nieuwsbrief?
Soms duurt het even voordat de door ons verstuurde bevestigingsmail je bereikt. Ook kan het zijn dat de mail in je spamfolder terechtkomt. Als dit allemaal niet het geval is neem dan even contact met ons op.
Delpher en je computer
- Welke browsers worden ondersteund door Delpher?
Delpher is geoptimaliseerd voor de volgende desktop browsers:
- Microsoft Edge (laatste versie)
- Firefox (laatste versie)
- Google Chrome (laatste versie)
- Safari (alleen op OSX, niet op Windows)
Delpher is geoptimaliseerd voor de volgende mobiele browsers:
- Mobile Safari (iOS)
- Chrome (Android)
Van mobiele browsers ondersteunen we alleen de meest recente versies.
Deze website ondersteunt geen plugins (zoals Flash, Silverlight, QuickTime, Real, Shockwave, Windows Media Player). PDF readers, (zoals Adobe Reader) vormen hierop een uitzondering.
Ondervind je desondanks problemen met het gebruik van Delpher in één van deze browsers, neem dan contact met ons op en vermeld daarbij welke browser en welke versie van de browser je gebruikt.
- Heb ik Javascript nodig?
In verschillende onderdelen van Delpher wordt gebruik gemaakt van Javascript. Wanneer je het gebruik van JavaScript in je browser hebt uitgeschakeld, zullen onderdelen van Delpher dus niet functioneren. Op www.enable-javascript.com kun je controleren of JavaScript geactiveerd is in je browser en staat uitgelegd hoe je JavaScript eventueel kunt activeren in je browser.
- Kan ik Delpher ook gebruiken op mijn tablet of mobiele telefoon?
Delpher is zo ontworpen dat het geschikt is voor ieder scherm met een breedte of hoogte van 600 pixels of meer. Dat betekent dat Delpher goed werkt op tablets en grote mobiele telefoons.
Zoeken en vinden in Delpher
- Kan ik zoeken met wild cards?
Ja, je kunt met ‘jokers’ of ‘wild cards’ zoeken. Met een asterisk (*) zoek je naar één of meer letters op een positie. Je kunt een * gebruiken bij zoektermen langer dan 3 tekens. Met de zoekterm ‘Nederland*’ vind je naast ‘Nederland’ onder andere ‘Nederlandse’ en ‘Nederlander’. Met een vraagteken (?) zoek je naar één letter op een positie Met de zoekterm ‘Nederland?’ vind je dan naast ‘Nederland’ ook ‘Nederlands’. Het vraagteken kan niet gebruikt worden als eerste teken in een zoekterm. Voorbeeld: app* en a?pel kunnen wel, maar ap* of ?ppel niet.
NB: Deze functionaliteit werkt niet in de Delpher Boeken Googlecollectie. - Kan ik Booleaanse operatoren gebruiken?
In de meeste collecties wel. Een uitzondering is de Delpher Boeken Googlecollectie, waar dit maar beperkt werkt.
- Waarom wordt wanneer ik kies voor 'Doorzoek alles' geen 'Uitgebreid zoeken' aangeboden?
De doorzoekbare velden verschillen per collectie te veel om een integrale doorsnee aan te kunnen bieden die bruikbare resultaten oplevert.
- Wat is het onderscheid tussen jpg en pdf downloaden?
- Bij een jpg download je alleen het plaatje van de pagina dat je op dat moment in je beeldscherm hebt staan.
- Bij een pdf download je de hele publicatie, d.w.z. alle pagina’s van de krant, het boek of het tijdschrift.
- Waarom zie ik mijn favorieten/bekeken objecten niet meer?
Voor het bewaren van de favorieten of bekeken objecten wordt gebruik gemaakt van opslagruimte in je browser. Deze opslagruimte wordt per browser en per apparaat gebruikt. Wanneer je Delpher in een andere browser of op een ander apparaat bekijkt, vind je je eerder opgeslagen objecten niet terug. In de toekomst wordt Delpher mogelijk uitgebreid met een inlogmogelijkheid waarmee je je favorieten ook mee kunt nemen naar andere apparaten en browsers.
- Waarom mag ik bepaalde publicaties niet bekijken?
Om verschillende auteursrechtelijke redenen zijn niet alle publicaties (volledig) via internet toegankelijk; sommige kun je alleen in het gebouw van de KB raadplegen. Medewerkers van de KB mogen helaas niet per telefoon of email informatie verstrekken uit deze publicaties. In de KB kun je met een gratis leeszaalpas het gebouw betreden en het materiaal bekijken. De mogelijkheden voor het opslaan en printen van het materiaal zijn echter ook hier beperkt. Je kunt dit materiaal wel hier gebruiken voor je eigen studie of privédoeleinden. Verdere verspreiding, herpublicatie en exploitatie in welke vorm dan ook (op papier of digitaal zoals via internet) voor commerciële en niet-commerciële doelen is niet toegestaan.
Bekijk de openingstijden van de KB. - Waarom kan ik niet gelijktijdig zoeken in de kranten van externe krantenbanken en alle andere kranten?
De mogelijkheden voor het geavanceerd zoeken in de kranten van Delpher zijn uitgebreider dan voor de kranten uit externe krantenbanken. Om de uitgebreide zoekmogelijkheden te behouden is er daarom voor gekozen om deze kranten apart van elkaar aan te bieden. Als we de kranten wel zouden samenvoegen, zouden deze extra zoek- en filteropties, zoals voor het verspreidingsgebied en het soort bericht, vervallen.
- Waarom zijn van een krant of tijdschrift niet alle nummers of jaargangen gedigitaliseerd?
Er zijn veel verschillende redenen waarom series boeken, kranten of tijdschriften op Delpher niet compleet kunnen zijn. De meest voorkomende reden is dat een boek, tijdschrift of krant, of een reeks of jaargang daarvan, al ontbreekt in de collectie van de bibliotheek. Soms omdat het nooit binnen gekomen is, soms omdat het ooit uitgeleend en nooit teruggebracht is. Het komt regelmatig voor dat individuele boeken, kranten of tijdschriften in zo’n slechte staat zijn dat digitalisering niet mogelijk is. Ook kan er ergens in het digitaliseringproces een fout zijn gemaakt waardoor het boek, tijdschrift of krant overgeslagen of digitaal niet meer vindbaar is. Het aanvullen van ontbrekende objecten en het herstellen van fouten is tijdrovend en kostbaar. Delpher kiest ervoor haar middelen in te zetten voor het digitaliseren van zoveel mogelijk nieuw materiaal. Het aanvullen van ontbrekende delen heeft daarom voorlopig geen prioriteit.
- Waarom ontbreken sommige nummers of jaargangen van kranten of tijdschriften?
Er zijn veel verschillende redenen waarom series boeken, kranten of tijdschriften op Delpher niet compleet kunnen zijn. De meest voorkomende reden is dat een boek, tijdschrift of krant, of een reeks of jaargang daarvan, al ontbreekt in de collectie van de bibliotheek. Soms omdat het nooit binnen gekomen is, soms omdat het ooit uitgeleend en nooit teruggebracht is. Het komt regelmatig voor dat individuele boeken, kranten of tijdschriften in zo’n slechte staat zijn dat digitalisering niet mogelijk is. Ook kan er ergens in het digitaliseringproces een fout zijn gemaakt waardoor het boek, tijdschrift of krant overgeslagen of digitaal niet meer vindbaar is. Het aanvullen van ontbrekende objecten en het herstellen van fouten is tijdrovend en kostbaar. Delpher kiest ervoor haar middelen in te zetten voor het digitaliseren van zoveel mogelijk nieuw materiaal. Het aanvullen van ontbrekende delen heeft daarom voorlopig geen prioriteit.
- Waarom ontbreken soms delen uit een serie boeken op Delpher?
Er zijn veel verschillende redenen waarom series boeken, kranten of tijdschriften op Delpher niet compleet kunnen zijn. De meest voorkomende reden is dat een boek, tijdschrift of krant, of een reeks of jaargang daarvan, al ontbreekt in de collectie van de bibliotheek. Soms omdat het nooit binnen gekomen is, soms omdat het ooit uitgeleend en nooit teruggebracht is. Het komt regelmatig voor dat individuele boeken, kranten of tijdschriften in zo’n slechte staat zijn dat digitalisering niet mogelijk is. Ook kan er ergens in het digitaliseringproces een fout zijn gemaakt waardoor het boek, tijdschrift of krant overgeslagen of digitaal niet meer vindbaar is. Het aanvullen van ontbrekende objecten en het herstellen van fouten is tijdrovend en kostbaar. Delpher kiest ervoor haar middelen in te zetten voor het digitaliseren van zoveel mogelijk nieuw materiaal. Het aanvullen van ontbrekende delen heeft daarom voorlopig geen prioriteit.
Hergebruik van materiaal in Delpher
- Mag ik materiaal uit Delpher gebruiken voor een scriptie of artikel?
Je mag passages overnemen in een scriptie of paper mits je de volledige bron vermeldt en je je houdt aan de gebruiksvoorwaarden. Gebruik hiervoor de kant-en-klare bronvermelding achter de citeerknop.
- Mag ik de publicaties zelf verder verspreiden?
Nee, je mag de boeken niet dupliceren en verder verspreiden. Zowel commerciële als niet-commerciële verspreiding zijn niet toegestaan. Zie ook de gebruiksvoorwaarden.
Data in Delpher
De data in Delpher zijn onder voorwaarden beschikbaar voor hergebruik. Afbeeldingen, metadata en teksten uit Delpher kunnen – al dan niet in combinatie met andere data – worden gebruikt bij (de ontwikkeling van) nieuwe onderzoeken, webtoepassingen en diensten. Meer informatie over Dataservices en API's bij KB vind je op de KB website.
We bieden de volgende mogelijkheden:
1. Download teksten als zip-bestanden
Het Delpher open krantenarchief bevat de teksten (OCR, ALTO, XML) van alle kranten uit de periode 1618 t/m 1879. Het archief is 111GB groot en opgesplitst in 23 zip-bestanden. Om auteursrechtelijke redenen kunnen we geen kranten van ná 1879 in dit archief aanbieden.
2. Maatwerk op verzoek
Wil je aan de slag met de data van kranten, boeken en tijdschriften waar mogelijk nog auteursrechten op rusten? Deze data zijn op aanvraag beschikbaar voor onderzoeksdoeleinden, bijvoorbeeld door wetenschappers, onderzoekers, docenten of (data)journalisten. Voor vragen over dit soort maatwerk kun je de KB website raadplegen. Per aanvraag wordt bekeken welk soort hergebruik mogelijk is.