Handleiding

In deze handleiding vind je uitleg en tips over het gebruik van Delpher. Er staat bijvoorbeeld meer informatie over het formuleren van zoekvragen en het bekijken, opslaan en delen van publicaties.

Wij hebben een aantal instructiefilmpjes gemaakt die je op weg helpen in Delpher.

Zoeken met booleaanse operatoren
Zoeken met wildcards
Promotiefilmpje : lees het nieuws van toen

Wat is Delpher?

Ben je geïnteresseerd in geschiedenis en cultuur? Wil je meer weten over het verleden van je familie of je woonplaats? Ben je benieuwd wat de kranten schreven over de eerste maanlanding? Of zoek je dat ene artikel over een voetbalwedstrijd van vroeger? In Delpher vind je miljoenen historische kranten, boeken en tijdschriften uit de collecties van bibliotheken, archieven en wetenschappelijke instellingen. Je kunt alle digitaliseerde teksten gratis, woord voor woord doorzoeken, zonder dat je daarvoor een account nodig hebt.

Ga meteen naar historische kranten

Ga meteen naar historische tijdschriften

Ga meteen naar historische boeken

Start met zoeken in Delpher

Waar begin je met zoeken? Misschien is er al een onderwerp waar je meer over wilt weten. Vul in de zoekbalk je zoekterm in. Kies vervolgens voor één van de collecties (boeken, kranten, tijdschriften,…) en bekijk de zoekresultaten. Krijg je erg veel treffers of wil je je zoekvraag specifieker maken? Gebruik dan de filters links van de zoekresultaten of ga naar ‘Uitgebreid zoeken’. Heb je hulp nodig bij het zoeken? Raadpleeg de handleiding van Delpher

Onderzoek je familiegeschiedenis

Ben je geïnteresseerd in het verleden van je familie? Doe je onderzoek naar je stamboom? Door te speuren in Delpher kun je meer informatie vinden over je voorouders en de tijd waarin zij leefden. Typ je familienaam in en breng je familiegeschiedenis tot leven! Lees hoe je onderzoek kunt doen naar je familiegeschiedenis

Laat je inspireren

Ben je benieuwd wat er in de krant stond tijdens de Tweede Wereldoorlog? Zoek je een kerstrecept uit de jaren zestig? Of wil je weten hoe een negentiende-eeuwse huisvrouw in een seriemoordenares veranderde? Ontdek de rijkdom van Delpher via onze blogs.

Inspiratiepagina over de Tweede Wereldoorlog

Inspiratiepagina over Eetcultuur

Inspiratiepagina over Gezondheid

Inspiratiepagina over Misdaad

Inspiratiepagina over Reizen

Ga naar het overzicht van alle inspiratiepagina's

Nieuw in Delpher

De collectie boeken, kranten en tijdschriften in Delpher wordt continu aangevuld. Bij elke release zetten we nieuwe bronnen in de kijker. Verwacht je een specifieke krantentitel? Ben je benieuwd naar dat ene voetbaltijdschrift? Of wil je kijken of er iets nieuws te vinden is over je voorouders?

Houd dan deze pagina in de gaten en bekijk nieuwe titels in Delpher.

Delpher is ontwikkeld en wordt beheerd door de KB, die daartoe samenwerkt met diverse bibliotheken en instellingen.

Wat zit er in Delpher?

In Delpher vind je miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken, tijdschriften en radiobulletins die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken.
De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Momenteel vind je hier ruim 1 miljoen boeken, ruim 1,7 miljoen kranten, 12 miljoen tijdschriftpagina’s en 1,5 miljoen radiobulletins en dat aanbod zal de komende jaren blijven groeien omdat er steeds meer gedigitaliseerd wordt.

De datasets in Delpher zijn onder voorwaarden ook beschikbaar voor onderzoek. Lees meer over Data in Delpher.

Regelmatig worden er op basis van suggesties en aanbevelingen nieuwe functionaliteiten aan Delpher toegevoegd en worden er verbeteringen aangebracht. Daarnaast is digitalisering een doorlopend proces en zijn er op Delpher steeds meer teksten te vinden. Een overzicht van nieuwe functionaliteiten en teksten vind je hieronder.

In alle grote bibliotheken van Nederland wordt hard gewerkt aan het digitaliseren van teksten. Maar hoe groot het aanbod in Delpher ondertussen ook is, nog lang niet alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften zijn gedigitaliseerd.

Als je een specifieke titel niet kunt vinden, betekent dat niet dat deze niet bestaat. Het zou kunnen dat hij nog niet gedigitaliseerd is. Kijk daarom ook altijd even in de catalogi van de verschillende Nederlandse bibliotheken. Als je lid bent van de KB, een universiteitsbibliotheek en/of een openbare bibliotheek, heb je ook toegang tot Picarta, de landelijke catalogus. Hierin vind je alle titels, ook die boeken en periodieken die nog niet gedigitaliseerd zijn.

Meer informatie over welke kranten, boeken en tijdschriften in de toekomst in Delpher terecht zullen komen, vind je hieronder. De gegeven looptijden en publicatiedata zijn ter indicatie en kunnen dus nog veranderen.

Vraag en antwoord

Data in Delpher

De data in Delpher zijn onder voorwaarden beschikbaar voor hergebruik. Afbeeldingen, metadata en teksten uit Delpher kunnen – al dan niet in combinatie met andere data – worden gebruikt bij (de ontwikkeling van) nieuwe onderzoeken, webtoepassingen en diensten. Meer informatie over Dataservices en API's bij KB vind je op de KB website.

We bieden de volgende mogelijkheden:

1. Download teksten als zip-bestanden 

Het Delpher open krantenarchief bevat de teksten (OCR, ALTO, XML) van alle kranten uit de periode 1618 t/m 1879. Het archief is 111GB groot en opgesplitst in 23 zip-bestanden. Om auteursrechtelijke redenen kunnen we geen kranten van ná 1879 in dit archief aanbieden.

2. Maatwerk op verzoek

Wil je aan de slag met de data van kranten, boeken en tijdschriften waar mogelijk nog auteursrechten op rusten? Deze data zijn op aanvraag beschikbaar voor onderzoeksdoeleinden, bijvoorbeeld door wetenschappers, onderzoekers, docenten of (data)journalisten. Voor vragen over dit soort maatwerk kun je de KB website raadplegen. Per aanvraag wordt bekeken welk soort hergebruik mogelijk is.

In onze privacyverklaring lees je hoe wij omgaan met je persoonsgegevens.
Velden met een * zijn verplicht